Aktualitások

Romantika és líra, szenvedély és humor, országos hírű művészek a Veszprémi Petőfi Színház új évadában


Romantika és líra, szenvedély és humor, országos hírű művészek a Veszprémi Petőfi Színház új évadában

A 200 évvel ezelőtt zajlott szabadságharcot megidéző operettel, a Mária főhadnaggyal veszi kezdetét a Veszprémi Petőfi Színház 2019/2020-as színházi évada. Bővebben Rövidebben

Az elmúlt évadban több mint húszezer bérletessel büszkélkedhet a Veszprémi Petőfi Színház és Veszprém városa. Az összes néző száma eléri a százezret, ami kiemelkedő a vidéki színházak viszonylatában – húzta alá Ovádi Péter, a térség országgyűlési képviselője a színház következő évadát beharangozó sajtótájékoztatón, pénteken. Hozzátette, lelkes izgalommal várja az új évad tervét, számára is meglepetés a repertoár.

Legfőbb szándékunk az, hogy magas színvonalú és értékes előadásokat közvetítsünk a nézőknek a színház eszközeivel – fogalmazta meg a Veszprémi Petőfi Színház legfontosabb célkitűzését Oberfrank Pál igazgató.

Számomra a „bérletezés pszichológiája” azt jelenti, hogy minden évadot vidám, zenés darabbal kezdünk, hiszen ez alapozza meg a szezont, az évadot pedig úgy kell zárnunk, hogy a nézőink lelkesedése megmaradjon a színházi élmények iránt – hangoztatta Kellerné Egresi Zsuzsanna igazgatóhelyettes.

Huszka Jenő-Szilágyi László: MÁRIA FŐHADNAGY című operettjével kezdi az évadot a Veszprémi Petőfi Színház Seregi Zoltán rendezésében. A bemutató tervezett időpontja 2019. október 4. Huszka Jenő romantikus nagyoperettje 1848-ban, Bécsben kezdődik. Az igaz történeten alapuló mesében a magyar érzelmű Máriát rokonai egy osztrák arisztokratához készülnek férjhez adni. Szerencsére megérkezik Antónia, Mária nénikéje és az Ő,
valamint a kissé bolondos szabó, Zwickli Tóbiás segítségével a lánynak sikerül még időben elszöknie. A kalandos történet végén, ahogy az operettekben szokott, minden megoldódik és egymásra találnak az igazi szerelmesek. 

A következő bemutató Gyurkovics Tibor: NAGYVIZIT című vígjátéka novemberben Rátóti Zoltán (Jászai-díjas, Érdemes és Kiváló művész) rendezésében. A szerző munkásságával mély nyomokat hagyott a veszprémi közönségben, hiszen íróként, rendezőként, színészként is bemutatkozott korábban. Az egyik főszerepet Koncz Gábor (Kossuth- és Jászai Mari-díjas) színművész játssza, akit először köszönthetünk színpadunkon. A darab kapcsán visszatér Esztergályos Cecília (Kossuth- és Jászai-díjas, Érdemes és Kiváló művész), illetve a színházhoz újonnan szerződött Cservenák Vilmos és Varga Szilvia is bemutatkozik. Reményeink szerint Édesapja után, ifj. Jászai László is színpadra lép Veszprémben – hangzott el. 

A harmadik bemutató decemberben egy filmadaptáció lesz, mely ősbemutatóként Patrick Sheane Duncan: CSENDSZIMFÓNIA című forgatókönyve alapján készül. A zenés élettörténetet Somogyi Szilárd (Nádasdy Kálmán-díjas) rendezi, aki Veszprémben kezdte a pályafutását. Az előadás egyik különlegessége, hogy szerepet kap benne a Gizella-díjas Gárdonyi Kamarazenekar. A főszerepet Oberfrank Pál (Jászai-díjas, Érdemes művész) játssza. 
A következő nagyszínházas bemutató 2020. februárjában Móricz Zsigmond: PILLANGÓ című szerelmi idillje lesz. Móricz paraszti Rómeó és Júliájaként is ismert mű rendezésére elfogadta a színház felkérését Börcsök Enikő (Jászai Mari-díj, Érdemes és Kiváló művész), akit színésznőként már láthatott a veszprémi közönség. 

Maradandó élményt kínál az évad utolsó bemutatója, Ivan Menchell: SÍRPIKNIK című komédiája, amely bár műfaja szerint vígjáték, mégis elszorul a torok, kicsordul a könny… Rendkívül szórakoztató történet, miközben a legmélyebb érzéseket mutatja be. A darabot Szilágyi Tibor rendezésében állítja színpadra a Veszprémi Petőfi Színház, melyben ismét együtt szerepel – a veszprémiek számára régi ismerősként – a színészházaspár Rancsó Dezső és Varga Szilvia. 

A Latinovits-Bujtor Játékszínben is öt bemutatóval készül a színház. Új műfajként megjelenik a pszichotriller William Goldman: TORTÚRA című műve kapcsán. Az Orlay Produkciós Iroda előadásaként érkezik Carly Wijs: MI ÉS ŐK című írása, amely a csecsen túszdrámát dolgozza fel. Vendégjátékként láthatja a közönség a Rob Becker: CAVEMAN - AZ ŐSEMBER című stand up comedy-t Kálloy Molnár Péter előadásában. A Jövőre veled, ugyanitt sikerét követően Murray Schisgal: SZERELEM, ÓH! című vígjátékát állítja színpadra Hargitai Iván a székesfehérvári Vörösmarty Színházzal együttműködve. Az évad utolsó bemutatója a játékszínben Az óceánjáró zongorista legendája című film történetéből ismert Alessandro Baricco: NOVECENTO című drámája lesz. 
Bérleten kívül két produkciót kínálunk a Latinovits-Bujtor Játékszínben. Meghívjuk a FEDÁK SÁRI életét bemutató önálló estet Szűcs Nelli (Jászai Mari-díjas, Érdemes művész) előadásában. A trianoni békeszerződés 100 éves évfordulója alkalmából pedig BÉKEDIKTÁTUM címmel láthat bemutatót a közönség – ismertették. 

Az ifjúsági színház részeként, de felnőtteknek is ajánlva állítjuk színpadra Janikovszky Éva: ÉGIGÉRŐ FŰ című vígjátékát, a felső-tagozatos iskolásokat célozva pedig a Kabóca Bábszínházzal együttműködve mutatjuk be a veronai szerelmesek, RÓMEÓ ÉS JÚLIA történetét. A legkisebb színházrajongókat Hedry Mária: SPENÓT PANNA című mesejátékával várjuk, amely kapcsán először mutatkozik be rendezőként a Veszprémi Petőfi Színház társulatának ifjú tagja, Gaál Attila Csaba. Szintén a legkisebb korosztályt célozza meg a HADART Színház Pille Tamás: HETEDHÉT VARÁZSLAT című mesejátéka a csodákról – sorolták. 

Mindezek mellett természetesen számos korábban bemutatott előadás is műsoron marad, többek között a Holt költők társasága, az Esőember, vagy éppen a Nyitott ablak. 

Új kezdeményezésként a következő évadban elindul a Petőfi Szalon, amely a színház számára nélkülözhetetlen és a nézők számára láthatatlan dolgozókat kívánja „elővarázsolni” beszélgetések alkalmával. 

Nem maradnak el a nagy fesztiválok, az Érzékenyítő és a Rátonyi Róbert Operettfesztivál, amelyet immáron harmadik alkalommal rendezünk meg. Továbbra is elérhető lesz a nagyon sikeres Vendégjáték, illetve a Könnyűzenei bérlet is, a két ünnep között pedig a Csillagszóró bérlettel kínálunk tartalmas kikapcsolódást a nézői igényeknek megfelelően – ismertette az új szezont a színház vezetése.

Elhangzott, az évad még nem ért véget. Június 20. és 23. között rendezik meg második alkalommal a Rátonyi Róbert Operettfesztivál. A műfaj kedvelői olyan produkciókat láthatnak, mint az Állami áruház (Katona József Színház, Kecskemét), a Csókos asszony (József Attila Színház, Budapest), a Mágnás Miska (Csíki Játékszín, Csíkszereda), de családi- és gyermekprogramokkal, operettFalodával is várják az érdeklődőket. A fesztivált egy felejthetetlen operett gálával zárják a Budapesti Operettszínház közreműködésével.

Cím: 8200 Veszprém, Óvári Ferenc u. 2.