Helyek

Séta a Várban


Séta a Várban

Fenséges város ez. Királyi sarjak lépteit őrzik az ódon macskakövek, legendák egész sora vesz körül mindenkit, aki erre jár. Elődeink szerint Veszprém hét dombra épült, régészeti leletek pedig azt is bizonyítják, hogy ezen a tájon az őskorban is éltek emberek. Bővebben Rövidebben

A város Géza fejedelem, majd fia, Szent István király és felesége, Gizella királyné kedvenc tartózkodási helye volt és az ezredik év környékén az első királyi pár idején élte fénykorát. Püspökséget alapítottak, támogatásukkal épült a Szent Mihály Székesegyház és a veszprémvölgyi apácakolostor – ahol a legenda szerint – az a miseruha készülhetett, amely a magyar királyok koronázási palástja lett. Gizella a hímzett ruhadarabot az itteni egyháznak adományozta, ezzel – az utókor értelmezése szerint – a „királynék városává” emelte a települést, amely püspökének királyné-koronázási jogát 1216-tól törvény is megerősítette.

A boldoggá avatott királyné kultuszát napjainkban a Szent Mihály Székesegyházban őrzött ereklyéje mellett a Gizella-napoknak a történelmi kort felelevenítő rendezvénysorozata is őrzi, erősíti. István és Gizella öröksége valódi, a mai kor embere számára is örökérvényű iránymutatást jelent. Alakjuk, személyiségük, létük és cselekedeteik igaz története és szellemisége máig átszövi mindennapjainkat, ott él a város kultúrájában, pezsgésében és minden lélegzetvételében.

Vetési Albert veszprémi püspök a kései gótika szellemében díszítette fel a székesegyházat, Beriszló Péter püspök, horvát bán nevéhez pedig a Vár erődítményeinek korszerűsítése fűződik. A következő évszázadok rombolást és újjáépítést hoztak, tűzvészek, földrengések, járványok pusztították a várost, feldúlták a hatalomért civakodó magyar urak is, nem kímélve az ország első felsőoktatási intézményét, a XIII. században itt működő Káptalani Főiskolát.

A XVI. század közepén a török támadások következtében szinte a földdel egyenlővé vált Veszprém. Ezért különös építészeti érték maradványaiban is a Szent György-kápolna és a Gizella-kápolna. Az újjáépítés a XVIII. század elején, a barokk jegyében kezdődött. Padányi Bíró Márton püspök megszüntette a Vár középkori apróházas, sikátoros jellegét, kialakítva a kanonok palotákkal szegélyezett reprezentatív Szentháromság teret, ezzel létrejött hazánk egyik legnagyobb lakott, történelmi Vár együttese.

További részletek a mellékelt pdf fájlban!

Cím: Veszprém óvárosa
E-mail: info@veszpreminfo.hu
Telefonszám: +36 88/404-548
Honlap: http://www.veszpreminfo.hu
Nyitva tartási időszak: január 1 - december 31.
Fizetési lehetőségek:
  • Balatoni Korona
  • Magyar Turizmus Kártya / Hungary Card

A Veszprémi Vár az év minden napján nyitva tart!

Idegenvezetés (min. 2 óra) 11.000 Ft/csoport, megrendelhető a Tourinform Veszprémnél. Tel.: +36 88 404 548, info@veszpreminfo.hu.

Tárlatvezetés igényelhető a kiállítóhelyeken.

  • Ingyenesen látogatható Vár utca
  • Nyilvános illemhelyek
  • Ajándékboltok
  • Büfék

Komplex Vár belépő nincsen. A kiállítóhelyek belépőjegyárairól az alábbiakban tájékozódhat:

http://arthouseweb.hu/index.php/rolunk/jegyarak

http://gizellagyujtemeny.hu/Erseki-palota/Latogatoi-informacio

http://www.laczkodezsomuzeum.hu/hu/belepojegyek-nyitva-tartas

http://szalezianum.hu/

Kedvezménykártya: Érdeklődjön az adott kiállítóhelyen!