Helyek

Szaléziánum Érsekségi Turisztikai Központ
Szaléziánum Érsekségi Turisztikai Központ

Az írók és újságírók védőszentjéről, Szalézi Szent Ferencről elnevezett Szaléziánum a veszprémi várban, a Szentháromság téren, a felújított Bíró-Giczey házban számos érdekességgel várja látogatóit. Bővebben Rövidebben

Dr. Udvardy György érsek úr rendelkezése szerint a Szaléziánum március 16-tól előreláthatólag április végéig zárva tart.

 

A veszprémiek egykor Madaras háznak is nevezték a házat, mivel barokk termeinek szekkóin csodálatos madarak láthatók. Egykori nevét építtetőiről, Padányi Biró Márton kanonokról, későbbi veszprémi püspökről és Giczey István kanonokról kapta.  A 2011-ben Európai Uniós pályázat útján megújult és megnyitott központ célja, hogy tájékoztatást nyújtson a környék egyházi vonatkozású látványosságairól, mindeközben felfedezésre csábítsa azokat, akik a házat önmagában is szeretnék megismerni.
 
A Szaléziánum kínálata:
• A 18. századi házat bebarangolva a látogató megismerkedhet a ház egykori lakóinak minden napjaival. Itt lakott például a híres Padányi Biró Márton püspök, aki a művészetek kiemelkedő mecénása volt.
• Az emeleten megtekinthetők a pazar barokk falfestményekkel rendelkező termek, a díszterem puttós mennyezetében majdnem teljes épségében fennmaradt a barokk freskó. Az interaktív „Képtálaló asztal” segítségével a vendég végigkövetheti a restaurátorok szorgalmas munkáját és a barokk termek varázslatos átalakulását.
• A vetítőteremben virtuális utazásra hív: a látogató megtekintheti Veszprém és a Főegyházmegye legérdekesebb látnivalóit dr. Márfi Gyula veszprémi érsek ajánlásával, és betekintést nyerhet a Katolikus Egyház mindennapjaiba megismerkedve a liturgikus tárgyak használatával.
• A gyógynövények és gyógyhatásaik felfedezésre várnak az üvegpadlós füvesszobában és a gyógynövénykertben.
• A tetőtérben kialakított liturgikus kiállítótér betekintést ad a liturgia tereibe, hangjaiba és tárgyaiba. A liturgikus időkerék segítségével az egyházi év eseményeit lehet végigkövetni.
• Sümegi Elemér hegedűkészítő mester munkáját lehet megtekinteni a hegedűkészítő látványműhelyben.
• Az információs pultként is működő jegypénztárnál tárlatvezetés vagy audioguide is igényelhető. Az ajándékboltban lehetőség nyílik különféle emlék- és ajándéktárgyak vásárlására is. Szentírások, imakönyvek, lelkiségi irodalom, ifjúsági, nevelési és párkapcsolati könyvek mellett kalendáriumok, gyerekeknek foglalkoztató könyvek, kegytárgyak kaphatóak.
• A tea- és kávéház ideális helyszín a pihenésre – a kiállítás megtekintése után megkóstolhatják a házban megismert gyógyteákat, misebort, ostyát és különböző kávékülönlegességeket.

Tekintse meg a helyszínt gömbpanorámás felvételeinken is!

Cím: 8200 Veszprém, Vár utca 31.
E-mail: info@szalezianum.hu
Telefonszám: +36 88 580 529
Honlap: http://szalezianum.hu
Nyitva tartási időszak: január 1 - december 31.
Fizetési lehetőségek:
  • Bankkártya / hitelkártya
  • Balatoni Korona
  • Erzsébet-utalvány
  • Magyar Turizmus Kártya / Hungary Card
  • Széchenyi Pihenőkártya

Dr. Udvardy György érsek úr rendelkezése szerint a Szaléziánum március 16-tól előreláthatólag április végéig zárva tart.

március 10. – május 31.: kedd-vasárnap 9-17 óra
június 1. – augusztus 31.: naponta 9-17 óra
szeptember 1. – szeptember 30.: kedd-vasárnap 9-17 óra
október 1. – március 9.: kedd-szombat 9-17 óra

Garantált tárlatvezetések a Szaléziánumban magyar nyelven (időtartama kb. 45perc): 11,13 és 15 órakor (Csoportoknak lehetőség szerint előzetes bejelentkezést kérünk.)

A garantált tárlatvezetések árát a belépőjegy tartalmazza.

Rendkívüli tárlatvezetés a Szaléziánumban: 3000Ft, a belépőjegyen felül fizetendő. (Előzetes bejelentkezést ajánlott.)

A rendkívüli tárlatvezetést a mindenkori kapacitásuk függvényében tudják biztosítani.

A ház megtekintése során a magyar nyelvű tárlatvezetésen kívül a külföldiek számára német és angol nyelvű tárlatvezetést biztosítanak.Érdeklődni az alábbi telefonszámon lehet: +36 88 580 529 

 

Felnőtt: 1200 Ft

Nyugdíjas, diák: 800 Ft

Gyerek (7 éves korig): 300 Ft

Családi jegy: 2500 Ft 

Csoportos jegy (10 főtől):

Felnőtt: 900 Ft /fő 

Diák, Nyugdíjas: 600 Ft /fő

Gyerek: 200 Ft/fő

Földszinti jegy: 500 Ft (egységes)
Tartalmazza: halimbai üvegpadlós füvesszoba, hegedűkészítő látványműhely, gyertyamártó- és ostyasütő műhely, gyógynövénykert.

Kombinált jegy (Szaléziánum és a Szent Mihály Bazilika): 

Felnőtt: 1500 Ft

Diák/nyugdíjas: 1000 Ft

Gyermek (7 éves korig): 300 Ft

Családi: 3000 Ft

Csoportos felnőtt: 1100 Ft

Csoportos diák/nyugdíjas: 700 Ft

Csoportos gyermek: 200 Ft

 

Csoportos jegyet 10 fő felett, családos jegyet 2 felnőtt+akárhány gyerek esetén adnak.