Helyek

Szent György-kápolna


Szent György-kápolna

1957-ben a székesegyház északi oldala mellett faragványos és festett falrészletek kerültek elő: a Szent György-kápolna maradványai. Bővebben Rövidebben


A középkori oklevelekben többször említett kápolnát részben akkor bontották el, amikor a 18. században a székesegyházat észak felé bővítették. Ugyanekkor épült a szeminárium, amely viszont a kápolna teljes északi oldalát megsemmisítette.
 
 
 
A kápolna főbejáratát hármas oszlopköteg szegélyezte. A kapuzat küszöbkövére vésett latin nyelvű felirat került elő a következő szöveggel: IN LIMIE NO SEDETO, helyes olvasata: "in limine non sedeto", azaz: „a küszöbre ne üljetek!". A figyelmeztetés a Szent György-napi búcsúra ide sereglőknek szólt. Ugyanis itt őrizték Szent György fejereklyéjét, amelyet még Szent István király 1016-18 között a bolgárok felett aratott győzelme emlékére a bizánci császártól kapott.

Vetési Albert püspök a kápolnát felújíttatta, majd 1473-ban újra festette és egy vörösmárvány gótikus oltárt állíttatott fel benne, amelynek töredékeit az ásatás felszínre hozta. Vetésit a Szent György-kápolnában temették el, de sírját a 18. században barbár módon feldúlták.
A 13. századi kápolna feltárása után a kápolna alatt egy korábbi építményt, egy körtemplomot találtunk patkóalakú szentéllyel.

H. Gyürky Katalin régész a Szent György-kápolna feltárója

Cím: 8200 Veszprém, Vár utca 20.
E-mail: info.boldoggizella@gmail.com
Telefonszám: +36 88 426 095
Honlap: http://gizellagyujtemeny.hu
Nyitva tartási időszak: Május 6 - Október 31.
Fizetési lehetőségek:
  • Balatoni Korona
  • Csak készpénzfizetési lehetőség

Május 6. és október 31. között naponta 10-18 óráig

November 1-jétől május 5-ig előzetes telefonon (+36 88 426 095) vagy e-mailen (info.boldoggizella@gmail.com) történő bejelentkezéssel látogathatók a műemléképületek és a kiállítások.

Belépődíj, amely a Gizella- és a Szent György-kápolna megtekintésére jogosít:
Felnőtt: 1900 HUF
Diák/nyugdíjas: 950 HUF

Szentháromság jegy, mely valamennyi intézmény és kiállítás megtekintésére jogosít: (Érseki Palota, Gizella-kápolna, Szent György-kápolna, Boldog Gizella Főegyházmegyei Gyűjtemény)
Felnőtt: 3400 Ft
Diák/nyugdíjas:1700 Ft
Családi jegy, amely valamennyi intézményünk és kiállításunk megtekintésére jogosít: 3500 Ft