Helyek

Szent Mihály szobor


Szent Mihály-szobor

Az Óváros téren 2017-ben, Szent Mihály napján szentelték fel a veszprémi Bazilika és a város védőszentjének közadakozásból készült szobrát. Bővebben Rövidebben

Szent Mihály Veszprém városának, a bazilikának és az érseki tartománynak a védőszentje. Az alkotás a Szent Mihály Főplébánia és Nagy Károly apát-kanonok plébános kezdeményezésére adományokból készült el, amely Madarassy István ötvös-szobrászművész munkája. A Földet jelképező sziklán vergődve, legyőzötten a sátán fekszik, szemét a felette diadalmasan álló Szent Mihályra szegezve.

Szent Mihály arkangyal a mennyei hadak vezére és győztes harcosa, aki a Biblia szerint az Isten ellen fellázadt Lucifert eltiporta, lándzsájával átszúrta, majd letaszította a földre. Ezt a pillanatot örökíti meg az Óváros téren álló szobor együttes.

A művész ars poeticájához méltóan tűz és láng által olvasztott lelket a rézlemezekből készült alkotásba, amelynek egyik különlegessége, hogy Lucifer és Szent Mihály alakját egy 5 tonnás Svédországból származó több milliárd éves magmatikus sziklán helyezte el az alkotó.

A rosszat általában valamilyen jelképes figurával ábrázolják: sátánként, vagy patás ördögként, a művész azonban a rosszat Luciferként, bukott angyalként, szárnnyal tette Szent Mihály lába alá, hasra fektetve. Ez jelképezi a gonosz bukását. 

Madarassy István ötvös-szobrászművész művész családban született 1948-ban Budapesten. Anyai nagyapja festőművész grafikus, édesapja szobrászművész volt -  ő megtervezte a veszprémi Benedek hegyi kálváriát. Öccse restaurátor, fia pedig festőművész. 1973-ban végzett a Magyar Iparművészeti Főiskolán, ahol Engelsz József és Illés Gyula voltak a mesterei. Épületek homlokzataira és belső tereibe tervezett iparművészeti munkák készítése mellett, szobrászati és iparművészeti rekonstrukciókkal, restaurálással és díszlettervezéssel is foglalkozik. Kis- és nagyméretű plasztikái, domborművei főként vallásos témákat dolgoznak fel.

Madarassy István szobraiból, plasztikáiból szeptember végén a Szaléziánumban nyílt kiállítás, ahol a többi között Szent Margit, Szent Kristóf és Szalézi Szent Ferenc alakját, Noé bárkáját vagy az utolsó vacsora egyedi ábrázolását is láthatják az érdeklődők. A vörösréz szobrokat Firenzéből, Nagyváradról és Rómából hozták haza. A különleges tárlat az év végéig biztosan látható lesz az Érsekség Turisztikai Központjában.

Cím: Veszprém, Óváros tér