Programok

Táj Újratervezés - Virágos Veszprém: közösségi festményszínező


Táj Újratervezés - Virágos Veszprém: közösségi festményszínező (2018.04.14 12:00 - 16:00)

Immár harmadik éve tervezhetik újra Veszprém város épületeit! A Virágos Veszprém programhoz csatlakozva közös feladatuk lesz felvirágoztatni az óriás festményszínezőt, és virágba borítani rajzaikon is a várost! Bővebben Rövidebben

Gombrich Mester Művészeti Tanodája 2015 augusztusa óta működik Veszprémben. Célja és feladata a veszprémi gyermekek és családok megszólítása, érdeklődésük felkeltése, ismereteik bővítése a klasszikus művészetek, kiemelten a képzőművészetek területén.

A tanév folyamán a tanfolyamoké és a Művészeti szülinapi zsúroké a főszerep, melyek alkalmával a szülinapozó gyermekek kreatív, művészeti alkotó foglalkozással kísérve ünnepelhetnek, játékosan és kötetlenül ismerkedve a klasszikus művészet alkotásaival. A tavaszt és a jó időt immár második éve a Turisztikai Szezonnyitóval nyitották, kapcsolódva a remek kezdeményezéshez Gombrich Mester Művészeti Tanodája óriás Festményszínezővel várta a családokat. A Veszprém ikonikus épületeit ábrázoló több mint 10 méter hosszú festővásznon újraszínezhették a gyermekek többek közt a Hangvilla, az Érseki Palota, a Petőfi Színház és a Laczkó Dezső Múzeum épületeit.

A nyári időszakban a tanfolyamok zárása után művészeti tábort tartanak, ahol a résztvevők ellátogatnak Veszprém kiállítóhelyeire, Tarczy István műtermébe, és az egy hét alatt ők maguk is elkészítik saját múzeumukat.

A tanoda szülinapjait nagyszabású szoknyafestészeti akcióval ünnepelték a Kossuth utcán, egy 5 méter átmérőjű szoknyára festhettek a gyermekek.

 

Művészettörténet

E.H. Gombrich a Művészet története könyve alapján végigsétálunk a művészet történetén

Főbb pontokat kiemelve, lineáris és ok-okozati felépítést követve, eljutunk a barlangrajzoktól egészen a kortárs művészi kísérletekig. Célom a gyermekekkel megszerettetni a képzőművészetek valamennyi ágát, szerethető és izgalmas oldaláról megvilágítani a művészettörténet korszakainak váltakozását, alakulását. Olyan művészeti alapismeretekkel ellátni az ifjúságot, melyet később az általános műveltség terén sikeresen és magabiztosan kamatoztathat. Alapvetően őszi és tavaszi kurzusra bontva, nyári táborral kiegészítve. A műhelyfoglalkozásokon kívül, kurzusonként legalább egy veszprémi galéria- illetve múzeumlátogatás, valamint egy közös utazás, valamely országos múzeumba, kiállítóhelyre, szülőkkel, kistestvérekkel együtt. Nagyobb ünnepekhez igazodva, félévzáráskor nyílt napokat hirdetünk, melyek során a családtagok és az érdeklődők is bekapcsolódhatnak a Tanoda munkájába.

Vizuális nevelés

Minden kiemelt művészettörténeti példánál alkotó foglalkozás során a gyermekek kipróbálhatják adott műalkotás technikáját, utánozhatják stílusát, kölcsönvehetik formatárát. Minden alkalommal újabb és újabb saját mesterművet készítenek, melyek alapján később rekonstruálhatják a művészet történetét, változását, fejlődését. Iskolai tanulmányaik során, majd felnőttként galérialátogatásaik, városlátogatásaik során visszacsatolhatnak saját kézzelfogható emlékeikhez. A tanodai foglalkozások erős elméleti és tárgyi emlékbázist építenek ki minden résztvevő és érdeklődő gyermekben.

 

Alkotásmódszertan

A foglalkozások során külön figyelmet fordítunk arra, hogy a gyermekek minél több eszközt, technikát megismerjenek és megtanulják ezeket szakszerűen, sikeresen használni. Minden foglalkozáson időt szakítunk, hogy az általuk használt eszközökkel bátran kísérletezzenek, minél sokszínűbben használják azokat. Alapvető technikai ismereteket tanítunk: ecsetkezelés, színkeverés, ceruzahasználat, aránytan, kompozíció, beállítás, legelőnyösebb nézőpont stb. Mindemellett nem részesül háttérben egy gyermek sem, akinek kézügyessége vagy rajztehetsége nem kimagasló. Célunk megmutatni azt, hogy bárki ki tudja fejezni érzéseit, gondolatait a művészet eszköztára által, anélkül hogy technikailag tökéletes portrét vagy csendéletet rajzolna!

Cím: Veszprém, Óváros tér
Esemény időpontja:2018.04.14 12:00 - 16:00
Szervező neve: Gombrich Mester Művészeti Tanoda
Szervező E-mail: franciska.hajdu@gmail.com