Programok

Tárlatvezetés Erdélyi Gáborral Hordozó 2.0 kiállításán


Erdélyi Gáborral Hordozó 2.0 című kiállítása (2018.02.14 17:00 - 2018.02.17 18:00)

Sok szeretettel várják az érdeklődőket Erdélyi Gábor Hordozó 2.0 című kiállításának megtekintésére a Művészetek Háza Veszprém/ Modern Képtár - Vass László Gyűjteménybe (Veszprém, Vár u. 3-7). Bővebben Rövidebben

Erdélyi Gábor / Hordozó 2.0

Erdélyi Gábor Veszprémben bemutatott munkái részben válogatás az elmúlt időszakának önálló kiállításaiból, de látható olyan mű is, amely először kerül a nyilvánosság elé.

A művész a hordozó fogalmát járja körül. Már lényegesen korábban, a ’90-es évek ciklusaiban felmerül, de az utóbb készült, festővászon alapú műveinél válik egyik legkardinálisabb kérdéssé, hogy miként lehet a kép szürkés alapú központi terét, illetve annak birtokba vett színnel teli széleit, még inkább éleit egyformán hordozóként és hordozottként elgondolni.

Más típusú képeinél a hagyományos festővászon helyett hordozóként megjelenő, iparilag színezett szatén vagy selyembélés és annak befestett felülete kerül a képzeletbeli mérleg két serpenyőjébe. A sokszor látványosan irizáló textília felfeszítésekor bő ráhagyással a vakráma mögé kerül, a betűrt anyag így a festés fázisában még láthatatlan. A feszített szövetre rétegekként felhordott, egy színre kikevert festék bársonyszerű, máskor vakolatszerűen erős matéria. Száradás után a vakráma hátoldaláról visszabontott és kihajlított textilhalom dús körítést ad a festett mezőhöz. Ugyanakkor olyan mű is akad, amelynél csak a sarkoknál, rügyszerűen bukkan elő a hordozó.

A létrejött művön így nyilván nem az önmagában festett felület, hanem a különböző struktúrák és kiterjedések között kialakult kapcsolat a lényegi momentum. Valójában egy összeérési folyamat zajlik. A kibontás mozzanata által az addig láthatatlan alap és a megfestett felület valós viszonyba kerül egymással. A szövet a hordozó, de a végső munkafolyamat révén oda-vissza játék indul: a konstrukció egy pillanatra az inverzébe fordul, maga a festett felület lesz a hordozója a dekoratív szövetnek, majd újra fordítva. Az alap és festett felület külön identitás. Ennek apropóján egyformán igaz lesz mindkettőre a befogadás, az átadás, az egymástól való függés, a másik javára való lemondás igénye.

A tárlat megtekinthető 2018. február 17-ig.

A kiállítás támogatója: Nemzeti Kulturális Alap
www.nka.hu

Cím: 8200 Veszprém, Vár utca 3-7.
Esemény időpontja:2018.02.14 17:00 - 2018.02.17 18:00
Szervező neve: Művészetek Háza Veszprém
Szervező címe: 8200 Veszprém, Vár u. 17.
Szervező tel.: +36 88 425 204
Szervező E-mail: arthouse@arthouseweb.hu
Szervező Weboldal: http://www.arthouseweb.hu