Programok

Tavaszi Tekergő - Veszprémi Turisztikai Szezonnyitó és Vásár 2019


TAVASZI TEKERGŐ - VESZPRÉMI TURISZTIKAI SZEZONNYITÓ ÉS VÁSÁR 2019 (2019.04.13 10:00 - 17:00)

Április 13-án legyen turista saját városában, turistaként érezze magát veszpréminek nálunk! Bővebben Rövidebben

 

​Idén harmadik alkalommal kerül megrendezésre Veszprémben a Tavaszi Tekergő – Turisztikai szezonnyitó és vásár - a korábbi Turisztikai Szezonnyitó utódaként immár 6. alkalommal. A rendezvény a Veszprémi Turisztikai Nonprofit Kft. szervezésében a Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata, a Veszprémi Turisztikai Egyesület és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara együttműködésével jön létre.

A város minden fontos közösségi terét, szinte a belváros egészét megtölti majd az a sok-sok esemény, melyet idén a Tavaszi Tekergő kínál. 

A programszervezők nem titkolt szándéka, hogy rávegyék a város lakóit, tekintsenek friss szemmel az utcákra, épületekre, melyek mellett nap mint nap elrohannak. Az egész napos tavaszünnepen sietség nélkül, csak úgy könnyedén, pihenésképpen vagy szórakozásból sétálhatnak végig, azaz „tekereghetnek” az ismert helyeken, ahová a programok szólítják őket. Új, kedvesebb, mosolygósabb arcukat mutatják az ismerősök és az ismeretlenek, hiszen távolabbi vidékekről is várhatók érdeklődők, látogatók, akiket ugyancsak vonz a város hangulata, a kulturális programokon keresztül lehetőségük nyílik a várossal való megismerkedésre.

A szabadtéren és a kiállítóhelyeken zajló események reggel 10 órától 17 óráig folyamatosan várják az érdeklődőket. Az Óváros téren a hangulatot már 9 órától a termelői piac határozza meg, ahol helyi és környékbeli termelők árusítják egyedi termékeiket, kézműves tárgyaikat, élelmiszereiket. A húsvéti ünnepekre való készülődésben különösen vonzóak lehetnek a vásári portékák. Újdonság, hogy az Óváros téren felállított kivetítőn, élőben követhetők a külső helyszíneken zajló események. A térről indul az egész nap közlekedő veszprémi kisvonat. Az érdeklődők 10.30-tól szurkolhatnak a város ifjú pincéreinek futóversenyén. A hagyományos eseményt idén is a VSZC Jendrassik-Venesz Szakg. és Szki. szervezi. A versenyt követően már kezdődik is a következő ingyenes program: séta indul a Veszprémi Várba. 14:30-kor kreatív sétára invitálják az érdeklődőket. A városnéző programon korhatár nélkül bárki ingyenesen részt vehet, azonban regisztrációhoz kötött. A séta közben játékos, fejlesztő feladatokat oldanak meg. Kisgyerekekkel is érdemes 10 órára a Polgármesteri Hivatal előtti térre érkezni, a Kabóca Bábszínház itt mutatja be a Mamlasz király krónikája című előadását, aki lemaradna, délután 16 órai kezdettel is megnézheti. A Kabóca Játéktéren a veszprémi bábszínház művészei különböző játékos meglepetés-programokkal szórakoztatják a gyerekeket.

A nagyobbakat a Misztiqum Szabadulószoba csábítja, lesz szabadtéri "7 pecsétes titok" és egyéb izgalmas játékok. Itt állítja fel az Idegenvezetők Veszprém interaktív standját, ahol kicsik és nagyok városismereti játékos feladatokkal mérhetik le, mennyire ismerik a várost, ahol élnek. Hajdu Franciska vezetésével workshop-ot tartanak: a téma Veszprém 2023 Európa Kulturális Fővárosa a gimnazisták szemével. Ehhez a témához kapcsolódik a volt zeneiskolában megtekinthető 12 Fal kiállítás, melynek helyszínén helyi és környékbeli képzőművészek, alkotók „Mert együtt jobban festünk” címmel biztosítanak különleges programot.

A Bakony-Balaton térségi standon játékos fotózkodásra bíztatják a gyermekeket Sün Bercivel Veszprém nevezetességei előtt. Aki a megadott helyeket végig járja, ajándékcsomagot nyerhet!

Ezúttal ingyenesen lehet belépni a Hősök Kapuja Látogatóközpontba, a Tűztorony, az Érseki Palota, a Gizella- és a Szent György-kápolna pedig 50 százalékos kedvezménnyel látogatható. A Szaléziánum Érsekségi Látogatóközpont 11 és 15 órakor, a Szent Mihály Bazilika Főszékesegyház 11.30 és 15.30-kor ingyenes tárlatvezetést nyújt. A Szaléziánum előtt ingyenes gyertyamártó foglakozásokon is részt vehetnek az érdeklődők.

Idén is izgalmas alkotási lehetőségek várják a látogatókat a Művészetek Háza Veszprémben. Kiállítóhelyeik egész nap ingyenesen látogathatók. A „kalandtúra a szabad alkotás jegyében” című programban alkotópontok lesznek. Az elkészült alkotások hazavihetők. Az állomások teljesítése után kapott pecsétek összegyűjtéséért ajándék jár.

Veszprémi titkokat is felfedezhetnek, betekinthetnek a Víziközmű Múzeumba vagy a Petőfi Színház kulisszái mögé (ez utóbbi regisztrációhoz kötött) és megtudhatják, hova vezet a Művészetek Háza titkos lépcsője.

Nagyon izgalmasnak ígérkezik a Benedek–hegy gyomrában lévő II. világháborús óvóhely kiállítás is, melyet a HATESZ egyesület szervez, valamint a távcsövezés immár kívülről a Benedek-hegyen.

Rossz idő esetén bizonyos programok elmaradnak. Kérjük, a részletes információért látogassanak el a veszpréminfo.hu honlapra.

 Rossz idő esetén a Kabóca Bábszínház két előadásának (10.00 és 16.00) esőhelyszíne: Latinovits-Bujtor Játékszín (Iskola u. 2.). A Kabóca Játéktér elmarad.
 

*A programváltoztatás jogát a szervezők fenntartják.

** A programok részben ingyenesen vehetők igénybe.

 

Programok helyszínek szerint:

 • 9.00-17.00 Helyi, kézműves termékek kirakodóvására és foodtruck-ok
   
 • 10-17.00 Élő közvetítés (livestream) a nap folyamán zajló eseményekről, helyszínekről​

 

 • 10.00-15.00 Misztiqum Szabadulószoba kitelepülése - szabadtéri "7 pecsétes titok" és egyéb játékok:  pl. ördöglakat kihívás, demo szabadulós játék
   
 • 10.00 és 16.00 Kabóca Bábszínház: Mamlasz királyság krónikája című előadása*
   
 • 10.00-17.00 Kabóca Játéktér - a Kabóca Bábszínház gyermekprogramja*
   
 • 10.00-17.00 Idegenvezetők Veszprém interaktív standja különböző városismereti játékos feladatokkal az érdeklődő kicsiknek és nagyoknak. Tájékoztatás: Veszprém és Veszprém környéki városnéző programokról,  idegenvezetésekről.
   
 • 10.00-13.00 Gombrich Mester Művészeti Tanodája és a Múzeumi Vizuális Tanoda  (Laczkó Dezső Múzeum)  ifjú alkotóinak nyílt workshopja 
  Rajzos Közösségi Jövőtervezés - Te milyen Veszprémben érettségiznél?
  Veszprém 2023 Európa Kulturális Fővárosa jövendő gimnazisták szemével 
 • 10.00-16.00 Bakony-Balaton térségi stand

  Fotózkodj Sün Bercivel!

  Fotózkodj le Veszprém látnivalói előtt, majd mutasd be az elkészült képeket és legyél te az egyik szerencsés nyertes!
  Látogass el a megadott helyszínekre és készíts egy fotót Sün Bercivel. Miután minden helyen jártál és a fotók is elkészültek, mutasd meg kollégáinknak az elkészült képeket a Polgármesteri Hivatal előtt található standunknál és töltsd ki az regisztrációs adatlapot. Dobd be a gyűjtődobozba és nyerd meg 10 ajándékcsomagunk egyikét.

  Fotóhelyszínek:
  1. Szaléziánum Érsekségi Turisztikai Központ
  2. István és Gizella szobra
  3. Hősök Kapuja Látogatóközpont

  Sorsolás: Veszprém, Óváros tér, április 13. 15:30 

 • 10-17.00 A Szeretet Mindenek Felett Sátor
  A Szeretet Mindenek Felett Sátornál a segítők szeretettel várják azon kedves érdeklődőket, akik hisznek a Szeretet mindenek feletti erejében és szívesen beszélgetnek a Szeretetteli Boldog Életről. A Szeretet Mindenek Felett Sátor segítői izgalmas kérdésekkel és konkrét, gyakorlati tanácsokkal is támogatnak minden kedves érdeklődőt. Jöjjenek bátran! Éljük együtt a Szeretetet!

*Rossz idő esetén a Kabóca Bábszínház két előadásának (10.00 és 16.00) esőhelyszíne: Latinovits-Bujtor Játékszín (Iskola u. 2.).
A Kabóca Játéktér elmarad.

 • 10.00-17.00 Veszprémi Kisvonat (300 Ft/fő/kör) közlekedik az Óváros tér és a Veszprémi Állatkert között
   
 • 11.30-12.00 Pincér futóverseny - a VSZC Jendrassik-Venesz Szakg. és Szki. szervezésében
   
 • 13.00-14.30 Ingyenes Veszprém Séta a Veszprémi Várba Hasprai Katinka idegenvezetővel, indulás: a Tourinform irodától
   
 • 14.30-15.45 Kreatív séta Hajdu Franciska foglalkozásvezetővel (Gombrich Mester Tanodája) és Ferenczik Brigitta idegenvezetővel
  Útvonal: Óváros tér - Hangvilla - Laczkó Dezső Múzeum - Színházkert - Óváros tér
  A séta ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött: franciska.hajdu@gmail.com 
  Jelentkezési határidő: április 11. csütörtök 20.00 óra
  Max. létszám: 15 gyermek + szüleik
  Kreatív foglalkozással egybekötött városnéző programra várják a gyerekeket szüleikkel vagy barátaikkal!
  Veszprém történetével és nevezetességeivel ismerkednek meg a séta során Ferenczik Brigitta idegenvezető segítségével, míg Hajdu Franciska művészeti tanodavezető játékos, kreatív és vizuálisan fejlesztő feladatokkal színesíti a programot. A séta során minden részt vevő gyermek kap egy saját foglalkoztató füzetet, amelyben feldolgozhatja a séta során látottakat és hallottakat.
  Nincs korhatár, bárki részt vehet a programon.

 

 • 9.00-17.00 A Tűztorony (Vár u. 9.) 50%-os kedvezménnyel tekinthető meg
   
 • 9.00-17.00 A Hősök Kapuja Látogatóközpont (Vár u. 2.) ingyenesen látogatható
   
 • 9.00-17.00 A Szaléziánum Érsekségi Turisztikai Központ (Vár u. 31.) és a Szent Mihály Bazilika Főszékesegyház (Vár u. 20.) belépőjegy ellenében látogatható, kivéve:
  Garantált, ingyenes tárlatvezetés a Szaléziánumban 11.00 és 15.30 órakor, a Szent Mihály Bazilika Főszékesegyházban 11.30 és 15.00 órakor.
  Készítsd el a saját gyertyádat! – ingyenes gyertyamártó foglalkozás 13.00-15.00 óra között a Szaléziánum előtt.
  1-t fizet 2-t kap AKCIÓ a Szaléziánum Tea- és Kávéházban: minden megvásárolt tea mellé a második ingyen!
   
 • 10.00-17.00 Kalandtúra a Művészetek Házában (Vár u. 3-7.) a szabad alkotás jegyében

  Idén is izgalmas alkotási lehetőségekkel várják a látogatókat a Művészetek Háza Veszprém galériáiban, gyűjteményeiben, melyek egész nap ingyenesen látogathatók. Alkotópontok lesznek a Modern Képtár-Vass László Gyűjteményben, a Csikász Galériában, a Dubniczay-palotában, a Teguláriumban és az Irokéz Gyűjteményben. Az elkészült alkotások hazavihetők és pecsétet is adnak egy-egy állomás teljesítése után. Aki elegendő pecsétet gyűjt össze, ajándékot kap.

  Újdonság, hogy előadásokat is tartanak a művészi szitanyomásról a Modern Képtár-Vass László Gyűjteményben 11:00, 13:00 és 15:00 órakor, amely az ott kiállított művekhez kapcsolódik, valamint megmutatják a szitanyomás technikáját pólón és papíron is.

  Idén lesznek először alkotópontok a Dubniczay-palotában található Irokéz Gyűjteményben.

 • 10.00-17.00 Az Érseki Palota (Vár u. 16.), a Gizella- (Vár u. 16.), és a Szent György-kápolna (Vár u. 20.) 50%-os kedvezménnyel látogatható
   
 • 10.00-16.00 2023 EKF ...MERT EGYÜTT JOBBAN FESTÜNK
  Helyszín: volt zeneiskola (12 Fal kiállítás), Óvári F. u. 1.

 

 • 10.00-17.00 A Víziközmű Múzeum (Kittenberger K. u. 5-6.) ingyenesen látogatható
   
 • 10.00 és 11.30 Veszprémi Petőfi Színház - a kulisszák mögött… (Óvári F. u. 2) 
  Gyülekező a Petőfi Színház főbejáratánál (max. 30 fő/ turnus).
  A részvétel regisztrációhoz kötött. A jelentkezéseket a jelentkezes@petofiszinhaz.hu e-mail címre várják április 12-én 12 óráig.
   
 • 10.00-17.00 Óvóhely séta, kiállítás (Tobak u. 4.) a Benedek-hegy gyomrában a HATESZ Egyesület szervezésében

  • Sziklakórház bemutató, sebesültek kötözése
  • PUMA vadászrepülőkre emlékezünk
  • Technikai bemutatók, mentés
  • Gyerekeknek tavaszi virágos aszfaltrajzok készítése

  A II. világháború idején fontossá vált a polgári légoltalom megszervezése és az óvóhelyek létesítése. A Benedek-hegy sziklatömbjében is óvóhelyet alakítottak ki. A háború idején több bombázás érte Veszprémet és a hegybe is jó néhány bomba fúródott. Vajon felrobbantak ezek? Beomlott az óvóhely? Megmenekültek az ott menedéket keresők? A rendezvényen mindenre fény derül! A Benedek-hegy gyomrában megidézik a háborús állapotokat, bemutatnak korabeli eszközöket, és megszólal a légvédelmi sziréna is. Továbbá lesznek vetítések az óvóhely „mozi termében".

  A programok ingyenesen látogathatók.

 • 10.00 és 12.00  A Benedek-hegyről mindent, időtartam: 45 perc  
  Szervező: Túrajó, vezeti: Raffai Csilla
  Leírás: Táv-csövezz velünk a Benedek-hegyen! Tarts velünk, ha tudni szeretnéd, hogy: hogyan keletkezett a Benedek-hegy, mire használták az idők során, mit látunk, ha lenézünk róla.
  Találkozó: A Benedek-hegy lakatfala mellett
  Távcsövet korlátozott számban tudnak biztosítani, emiatt, aki tud, hozzon magával.
  Ingyenes program. Előzetes regisztráció nem szükséges.  

 • 10.00-17.00 Hova vezet a Művészetek Háza Veszprém titkos lépcsője (Vár utca 3.)?

A szervezők a programváltoztatás jogát fenntartják.

Cím: Veszprém, Óváros tér
Esemény időpontja:2019.04.13 10:00 - 17:00
Szervező neve: Tourinform Veszprém
Szervező címe: 8200 Veszprém, Óváros tér 2.
Szervező tel.: +36 88 404548
Szervező E-mail: info@veszpreminfo.hu
Szervező Weboldal: http://veszpreminfo.hu