Programok

Tavaszi városnéző séták Veszprémben kicsit másképp


Tavaszi városnéző séták Veszprémben kicsit másképp (2018.03.07. - 2018.05.27.)

Tematikus séták, rendezvények Veszprém érdekes, rejtélyes, titkos helyein nem csak veszprémieknek. Bővebben Rövidebben

Az idei tavasz rengeteg újdonsággal indul: hogy ne csak fűt meg fát mondj mindenre, tarts velünk a NaTúra sétán és ismerd meg Veszprém lágy- és fás szárú lakóit! SÉDületes városunk felszíni és felszín alatti vízkészleteibe „kortyolunk” bele, majd leöblítjük a hallottakat a Víziközmű Múzeum kiállításával A víz az úr című tematikus sétánkon.

Könnyed helytörténeti felfedezésekhez már két családi programot is ajánlunk: a FelfedeZOO a városi állatok nyomába ered, míg az Őrölt család a sikeres Malomsorsok a Séd mentén sétánk kalandosabb változata. Mindkettőre családok jelentkezését várjuk!

A programok garantált események, időjárástól függetlenül indulnak. Biztosítsa helyét az Önnek érdekes sétán és legyen egy élménnyel és sok ismerettel gazdagabb! A sétákra előzetes jelentkezés szükséges (info@turajo.hu; 06 20 824 4675).

 

NaTúra

Új tematikus sétánkon Veszprém lakótelepi és belvárosi flóráját és faunáját fedezzük fel együtt az Egyetemvárostól a Kossuth utcáig. Az egykori Belső- és Külső- Püspökkerten végigsétálva felelevenítjük az ötletgazda Padányi Bíró Márton veszprémi püspök korabeli elképzeléseit és összevetjük azokat a jelenkor látványvilágával. E fontos összefüggő zöldterületnek hála városunkban a beton és a növények harca még közel döntetlenre áll: gyönyörű tulipánfa, páfrányfenyő, hamisciprus, tiszafa, feketedió, ámbrafa, török mogyoró, lepényfa, vadgesztenye magyal és lucfenyő egyedek szabnak határt az aszfaltdzsungelnek. S bár a Püspökkert már eddig is óriási változásokon ment keresztül, a folyamat nem áll meg, hiszen a terület képét a legújabb átépítési tervek még tovább formálják. Dendrológiai ihletésű időutazásunkkal egyaránt kedveskedünk az élővilág szerelmeseinek és a helytörténet iránt rajongó közönségnek.

Időpontok: március 11. vasárnap 10:00; április 21. szombat 10:00; május 19. szombat 14:00
Találkozási hely: Veszprém, Csermák Antal utca 13. (Gusto13 Étterem előtt)
Útvonal: Csermák Antal utca – Hóvirág utca – Erzsébet sétány –  Kálvária-domb – Színházkert – Kossuth utca – Fortuna udvar
Útvonal hossza: 2 km
Séta időtartama: 2 óra
Részvételi díj:  1800,-Ft/fő, gyermekeknek 6 éves korig ingyenes, 7-14 éves 1000,-Ft/fő (a helyszínen készpénzben fizetendő)


A víz az úr

A Víz Világnapja apropóján utánajárunk annak, honnan jön, s hová tart a város arculatát SÉDületesen befolyásoló patak, és hogy városunk milyen egyéb felszíni és felszín alatti vízkészletekkel büszkélkedhet. Megemlékezünk Veszprém első, Tumler-féle vízművéről (1767) és a Bolgár Mihály által hosszasan szorgalmazott, 1896-ban átadott vízvezeték rendszerről. Szót ejtünk a város történetének nagy árvizeiről és vízhiányos időszakairól. Tematikus időutazásunk különleges attrakciójaként bejárjuk a Veszprém vizes múltját és tárgyi emlékeit bemutató Víziközmű Múzeumot is, melynek gépházából indult útjára 120 évvel ezelőtt a város vezetékes vízellátása. A múzeum udvarán kifejezetten SZABAD megpiszkálni és megtapogatni a százéves öntöttvas berendezéseketJ

Időpontok: március 24. szombat 10:00; március 25. vasárnap 10:00, április 22. vasárnap 10:00
Találkozási hely: Veszprém, Ranolder tér, (Anna kápolna előtt)
Útvonal: Ranolder tér – Jókai utca – Patak tér – Benedek-hegy – Frick malom – Kittenberger utca – Vízvezetéki Gépház/Víziközmű Múzeum
Útvonal hossza: 2,2 km
Séta időtartama: 2 óra
Részvételi díj:  1800,-Ft/fő, gyermekeknek 6 éves korig ingyenes, 7-14 éves 1000,-Ft/fő (a helyszínen készpénzben vagy kártyával fizetendő)


Művészek, kereskedők, rabbik és mártírok

Tematikus sétánkon végigjárjuk a veszprémi zsidók életének egykori színtereit és megidézzük az egykor másfél ezres közösség kiemelkedő szereplőit. Miközben bejárjuk a Buhim-völgy, a Cserhát és a Vásárállás ikonikus helyszíneit, megelevenedik előttünk a nem is olyan távoli múlt.

Sétánkat a Buhim utcában, az Oliva Étterem udvarán limonádéval vagy teával a kézben indítjuk és az izraelita temetőben és ravatalozóban zárjuk.

Időpontok: április 15. vasárnap 10:00; május 20. vasárnap 10:00
Találkozási hely: Oliva Étterem és Panzió belső udvara (Buhim utca 14-16.)
Útvonal: Oliva Étterem és Panzió - Szabadság tér - Kossuth utca - Brusznyai Árpád út - Mártírok útja - Izraelita temető és ravatalozó
Útvonal hossza: 2 km
Séta időtartama: 2 óra
Részvételi díj: 1800,-Ft/fő (a helyszínen készpénzben vagy kártyával fizetendő)


FelfedeZOO

A Veszprémi Állatkertet szinte mindenki ismeri, a város épületeit és tereit díszítő állatokat már kevesebben. Sétánkon távcsöves segítséggel eredünk a különleges és teljesen veszélytelen állatok nyomába, miközben az épületek, szobrok múltjával és az állatok szimbolikájával ismerkedünk.

Időpontok: április 29. vasárnap 10:00; május 6. vasárnap 10:00; május 12. szombat 10:00
Találkozási hely: Veszprém, Hangvilla előtt (Brusznyai Árpád utca 2.)
A sétát elsősorban 6-12 éves gyermekeknek ajánljuk.
Séta időtartama: 2 óra

Részvételi díj: 1500,-Ft/fő (felnőtteknek és gyermekeknek egyaránt, a helyszínen készpénzben vagy kártyával fizetendő)


Őrölt család

A Malomsorsok a Séd völgyében tematikus sétánk családbarát verziója játszva ismerteti meg a gyerekekkel Veszprém egykori malmait és a molnárok életét. A sétálókra minden egyes malomnál fejtörők, rejtvények és egyéb feladványok várnak.
A sétát elsősorban 6-12 éves gyermekeknek ajánljuk.

Időpontok: május 19. szombat 10:00; május 27. vasárnap 10:00
Találkozási hely: Veszprém, A part alatt játszótér Rovaniemi lépcső felőli oldala (Kolostorok és Kertek útvonal mentén)
Séta időtartama: 2 óra
Részvételi díj: 1500,-Ft/fő (felnőtteknek és gyermekeknek egyaránt, a helyszínen készpénzben vagy kártyával fizetendő)


Két unikális sétánk is van készülőben, melynek részleteit a következő programajánlóban osztjuk meg:

Pannon Egyetem, ahogy még nem láttad – szerviz alagút, légópince, imaszoba, laborok. Kétórás időutazásunkon térben és időben párhuzamosan haladunk az egyetem főbb épületei között az egyetem alapításától az ’56-os forradalom eseményein keresztül napjainkig. Szóra bírjuk a kültéri szobrokat, feltárjuk a lezárt légópince és szerviz alagút titkait, s beszagolunk pár laborba is. Mindeközben szót ejtünk diákcsínyekről, elvtársakról, kartársakról, az egyetem életének fordulópontjairól és a legújabb kutatásokról.

A kor csak egy szám – a Veszprémi Vidámpark megidézése örökifjak számára. Amikor én még kissrác/kislány voltam és felültem az óriáskerékre… Volt egyszer egy csónakázó tó….Felidézzük a Betekints völgy egykori vidámparkja hangulatát, játékelemeit, nosztalgiázunk, majd az úttörő kisvasút alagútjába is bemerészkedünk, ahová belépni tilos, de velünk szabad!

 

Várjuk jelentkezését!

További részletek, érdekességek a Veszprém másképp facebook oldalunkon!

info@turajo.hu

https://www.facebook.com/veszpremmaskepp/

+36 20 824 4675

Cím: Veszprém
Esemény időpontja:2018.03.07. - 2018.05.27.
Szervező neve: Raffai Csilla geotúra-vezető
Szervező tel.: +36 20 824 4675
Szervező E-mail: csilla.raffai@gmail.com