Helyek

Tethys-Veszprém zöld-útvonal és „Halagút”


TETHYS-VESZPRÉM ZÖLD ÚTVONAL ÉS "HALAGÚT"

Veszprém lakosainak régi közkedvelt útvonalán, mely összeköti a Jeruzsálemhegyet és a Dózsavárost, található a Tethys tengeri „halagút”, mely falfestése által betekintést nyújt a Tethys-tenger ősi élővilágába. Bővebben Rövidebben

Tethys-Veszprém zöld-útvonal és „Halagút”

Veszprém lakosainak egykori közkedvelt útvonalán, - mely összeköti a Jeruzsálemhegyet és a
Dózsavárost - található a Tethys tengeri „Halagút”.

A Sintér-árokban húzódó alagút a Dózsa György út alatt helyezkedik el, tulajdonképpen a viaduktot a várossal összekötő kis híd, melyen keresztül egykor közlekedőút húzódott. Ma a régi alagút falfestése által betekintést nyújt a veszprémi Tethys-tenger ősi élővilágába. A 230 millió évvel ezelőtti ősállatokat ábrázoló óriásfestmény 6 méter magas és közel 9 méter hosszú. A bemutatott őstengeri fajok igazi helyi kuriózumok, melyek között megtalálható a kavicsfogú álteknős (a Placochelys Placodonta) a veszprémi kőbányászat különleges kincse, melyet 120 éve fedezett fel Laczkó Dezső geológus a közeli kőfejtő területén.

A Sintér-domb és -árok a város szívében helyi jelentőségű természetvédelmi terület. A Harmat utcát a Kittenberger Kálmán utcával összekötő zöld-útvonal rehabilitációja során 2023-ig egy 9 állomásos tanösvény is létrejön, amely az itteni egykori kőbányával és a környék egyedülálló geológiai és természeti szépségeivel, védett növénytársulásaival foglalkozik majd.

Fontos itt megemlítenünk, hogy a terület felett elhelyezkedő Harmat utcai kilátóból nyílik a legszebb panoráma a városra.

A kavicsfogú álteknős és Veszprém:
A jeruzsálemhegyi kőfejtőben találta meg Laczkó Dezső geológus, piarista tanár Veszprém egyik világhírű nevezetességét, a felső triász korabeli kavicsfogú álteknős maradványait. Ez volt a legjelentősebb paleontológiai felfedezése, amely hírnevet szerzett megtalálójának és Veszprémnek is. Ennek kapcsán a kis "bestia" a város egyik jelképe, a helyi identitás fontos része.

Cím: Veszprém, Kittenberger Kálmán u.