Programok

Veszprém Geopolisz - Óvóhely bejárással október 24. (vasárnap) 10:00-12:00

Ismerje meg a Benedek-hegyet kívülről és belülről!

Kétórás időutazásra invitálnak minden geo-rajongót egy kényelmes városi séta keretében a Vár- és a Benedek-hegy környékére, a Bakony–Balaton UNESCO Geopark „fővárosába”!
Utuk a szeszélyesen tekergő Séd kanyarulatai közé vezet: az egykori Tethys-tenger hullámverését követve felidézhetik a veszprémi márga, majd a városképet meghatározó dolomit képződését az ősi tengeraljzaton. Meghallgathatják, hogy mit mesél az épített környezet, majd az ősmaradványok szerelmeseinek is kedveskednek: a lakatgyűjtemény mellett ammoniteszeket vehetnek szemügyre a csiszolt burkolatban. A geológiai emlékek mellett szó esik a legfontosabb kultúrtörténeti helyszínekről és eseményekről is, miközben elhaladnak a három egykor duruzsoló malom mellett, s bejárják a Benedek-hegy gyomrába vájt légoltalmi óvóhelyet. A séta után biztosan más szemmel tekint majd a városra, a Sédre, a Benedek-hegyre, de még egy szimpla kőkerítésre is.
 

Találkozási hely: Kutas tér (Veszprém, Pajta utca 7. előtti szökőkút; GPS 47.0974223, 17.9052533)
Útvonal: Kutas tér – Úrkúti malom – Benedek-hegy – Tobak utca – Óvóhely – Ring malom – Margit tér – Margit romok – Kollégium utca – Frick malom – Fricska

Séta hossza: 1,5 km
Séta időtartama: 2 óra

Részvételi díj: 2900,-Ft, gyermeknek 6 éves korig ingyenes, 7-14 éves kor 2000,-Ft, a helyszínen készpénzben vagy kártyával fizetendő.
Kérjük, jelentkezzen az alábbi űrlap kitöltésével: http://bit.ly/2T0Gq77


Művészek, kereskedők, rabbik és mártírok november 21. (vasárnap) 14:00-16:00


Tematikus sétán végigjárhatják a veszprémi zsidók életének egykori színtereit és megidézhetik az egykor másfél ezres közösség kiemelkedő szereplőit. Miközben bejárják a Buhim-völgy, a Cserhát és a Vásárállás ikonikus helyszíneit, megelevenedik előttük a nem is olyan távoli múlt. A séta a Szabadság térről indul és az izraelita temetőben és ravatalozóban zárul.

Illendő öltözet
A veszprémi zsidóság múltját felelevenítő sétánkon a temetőbe és a ravatalozóba is ellátogatunk. Fontos tisztában lennünk a következő öltözködési szabályokkal:
• Férfi nem léphet be a temetőbe és a ravatalozóba fejfedő nélkül. Erre a célra bármilyen kalap vagy sapka megfelel.
KÉRJÜK, HOZZON MAGÁVAL A SÉTÁRA EGY FEJFEDŐT!
• Hölgyek semmiképpen ne viseljenek merészen kivágott ruhát, miniszoknyát vagy rövidnadrágot. Általános szabályként a hölgyeknek a szerény, visszafogott öltözet ajánlott.
Viselkedési szabályok a temetőlátogatáshoz
• A temető sírkövei régiek, a legkisebb mozgatásra, érintésre is megmozdulhatnak, leborulhatnak, elcsúszhatnak. Mindenkit arra kérünk, hogy kövesse a sétavezetőt és NE tartózkodjon a sírkövek közvetlen közelében!
• A temetőben és a ravatalozóban személyiségi jogokra való tekintettel fényképezni tilos!

Találkozási hely: Füge Kávézóban (Veszprém, Rákóczi Ferenc utca 3.)
Útvonal: Szabadság tér – Thököly Imre utca – Szabadság tér – Kossuth utca – Brusznyai Árpád út – Mártírok útja – Izraelita temető és ravatalozó

Útvonal hossza: 2 km
Séta időtartama: 2 óra

Részvételei díj: 2900,-Ft (a helyszínen kártyával fizetendő)
Előzetes jelentkezés szükséges itt: https://turajo.hu/muveszek-rabbik-kereskedok-es-martirok/
A sétát tíz éves kor felett ajánlják!


Pannon Egyetem, ahogy még nem láttad november 26. (péntek) 17:00-19:00


Szerviz alagút, légópince, kazánház, imaszoba, laborok. A kétórás időutazáson térben és időben párhuzamosan haladnak az egyetem épületei között az alapítástól az ’56-os forradalom eseményein keresztül napjainkig. Mindeközben szót esik diákcsínyekről, elvtársakról, kartársakról, az egyetem életének fordulópontjairól és a legújabb kutatásokról.

Találkozási hely: Veszprém, Pannon Egyetem ’A’ épület lépcsőbejáratánál (Egyetem utca 10.)
Útvonal: Egyetem központi épületei (A, B, C)

Séta hossza: 1 km
Séta időtartama: 2 óra
Séta nehézségi foka: könnyű

Javasolt öltözet: fej- vagy zseblámpa
Parkolás: ingyenes egyetemi parkoló az A épület előtt (a séta résztvevői számára megnyitva)

Részvételi díj: 2900,-Ft/fő, 10-14 év 2000,-Ft/fő • fizetés a jegy.hu oldalon keresztül
A sétát 10 éves kor felett ajánlják.

A séta nagyrészt épületen belül, fedett területen halad, ezért az időjárás nem befolyásolja.
Felhívják a figyelmet arra, hogy a túrán mindenki a saját felelősségére vesz részt! A sétaszervező a séta alatt bekövetkezett balesetekért felelősséget nem vállal!
Jelentkezz az alábbi űrlap kitöltésével: https://turajo.hu/.../pannon-egyetem-ahogy-meg-nem-lattad/


Bögre és Te-a Kossuth utcán - stúdiólátogatással  november 27. (szombat) 15:00-17:00


Tizen1, húszemeletes, evangélikus templom: a veszprémi Kossuth utcán is érvényes a nagy számok törvénye. Minél többször végigsétál a Kossuth utcán, annál nagyobb eséllyel alakul ki Önben az érzés, hogy a 60-as évek végi nagy utcarombolás és a “modern városközpont” megjelenése ellenére az emberek pontosan ugyanúgy sétálgatnak itt, mint száz éve tették.
A Kossuth utca az ellene elkövetett brutális merénylet ellenére megőrizte az évszázadok során kiforrott korzó jellegét. Persze közben eltűnt néhány olyan emblematikus épülete (a kellemes kerthelyiséget kínáló Balaton cukrászda, a legendás Hungária Söröző vagy a központi Húsbolt), amelynek a sétán már csak a hűlt helyét tudják megmutatni. Szerencsére a Tizen1 Kávézó jóvoltából kezükben egy bögre hideg tea kíséri Önöket útjukon, melynek során elmesélik a bal oldal közepéig még álló patinás házak történetét, megemlékeznek az átalakult házhelyekről, s végül a Méz Rádió stúdiójában a város ikonikus épületeit vehetik szemügyre madártávlatból, miközben betekintést kapnak a műsorkészítés folyamatába.

Találkozási hely: Tizen1 Kávézó (Veszprém, Kossuth utca 6., az evangélikus templom mellett)
Útvonal: Kossuth utca

Séta hossza: 500 m
Séta időtartama: 2 óra
Séta nehézségi foka: könnyű

Javasolt öltözet: időjárásnak megfelelő
Parkolás: hétvégén ingyenes parkolóhelyek a húszemeletes alatt és a Hoffer Ármin sétányon

A részvételi díj tartalmazza a tea árát.
Részvételi díj: 2900,-Ft/fő, 10-14 éveseknek 2000,-Ft, a jegy.hu oldalon történő online regisztrációval egy időben fizetendő.
Link: https://www.jegy.hu/.../turajo-setak-bogre-es-te-a...
Túrajó sétautalvánnyal (2900,-Ft) rendelkezők az utalvány beszámítását az info@turajo.hu címre írt üzenetben igényelhetik!
Balaton Best kártyával rendelkezők a 25% kedvezményt az info@turajo.hu címre írt üzenetben igényelhetik!

Felhívják a figyelmet arra, hogy a túrán mindenki a saját felelősségére vesz részt! A sétaszervező a séta alatt bekövetkezett balesetekért felelősséget nem vállal! 

Cím: Veszprém
Esemény időpontja:2021.10.24. - 2021.11.27.
Szervező neve: Túrajó Veszprém másképp - Raffai Csilla geotúra-vezető
Szervező tel.: +36 20 824 4675
Szervező E-mail: info@turajo.hu