Aktualitások

Új zene a Tűztoronyban


Új zene a Tűztoronyban

A mindenki által ismert Csermák-verbunk mostantól a Szilágyi Harangegyüttes előadásában csendül fel óraütéskor. Bővebben Rövidebben

A torony harangjátéka egyébként nem először változik: első ízben 1938-ban, a Felvidék visszacsatolásának örömünnepén szólaltatták meg, a naponta kétszer, 12:20-kor és 19:20-kor felcsendülő, összesen 40 perces blokk pedig – Brodszky Ferenc, a zeneiskola akkori igazgatójának válogatása alapján – összesen hét művet tartalmazott. A Tűztorony aztán a II. világháború alatt elnémult, és csak a 80-as években volt hallható újra zeneszám minden órában – ekkor már csak egyetlen dallam, a jól ismert Csermák-verbunk.

Néhány éve viszont felmerült az igény, hogy a repertoárt kibővítsék, és jeles városi napokkor, ünnepek idején különleges, alkalomhoz illő dallamok szólaljanak meg. Az első új, digitálisan feljátszott harangjáték 2015 adventjén volt hallható, a repertoárba pedig mintegy 70 zeneszám került Händeltől és Kodálytól kezdve a Szörényi-Bródy-féle István a királyig. A finomhangolás ugyanakkor ezzel nem állt le, a városvezetés részéről a visszajelzéseket is figyelembe véve azóta is folyamatosan gondolkodtak rajta, mivel lehetne még unikálisabbá varázsolni a játékot, ami a turizmus szempontjából is Veszprém egyik zászlóshajója lenne – tájékoztatott Brányi Mária alpolgármester csütörtökön a városházán.

Ennek eredményeként született meg a megújult harangjáték, amely mostantól kezdve már igazi élő zene lesz – mondta el Rostetter Szilveszter, a korábbi és a jelenlegi átiratokat is végző orgonaművész.

„Időpont és zene tekintetében lényégében nincsen változás, továbbra is a Csermák-verbunk fog felcsendülni minden egész órában, szintetizált harang hang helyett viszont a Szilágyi Harangegyüttesnek köszönhetően valódi hangszereken szólalnak meg a zenék” – emelte ki. Természetesen nemcsak a verbunk újult meg ezzel, hanem az összes többi ünnepkörhöz választott zene is, így jövő márciusban, a lengyel-magyar barátság ünnepén például egy lengyel dallam hangzik majd el.

Albertné Balogh Márta, a Szilágyi Keresztény Iskola Harangegyüttesének vezetője elárulta, a közel 70 felvételt 12 diák részvételével a nyári szünetben, a Ferences-templomban készítették el, és mind a 12, egész órában felhangzó ütést egy-egy gyerek játszott fel. Az utómunkálatokban segítségükre volt Almásy András hangmérnök és Trieb László is. Az együttes egyébként éppen idén szeptemberben ünnepelte tíz éves fennállását, így a megújult harangjátékkal egy ajándékot is szeretnének átnyújtani Veszprém városának.

A Tűztorony zenéje ezzel minden ízében veszprémivé vált, hiszen mind a Csermák-verbunk, mind az önmagában is unikális Harangegyüttes és az iskola veszprémi, de a feljátszott szerzemények között is több veszprémi van. Egy igényes, személyes kötődésekkel, történetekkel gazdag, igazi lokálpatrióta teljesítmény született így – emelte ki Perlaki Claudia, az önkormányzat kulturális csoportjának vezetője.

A megújult Csermák-verbunk november 30-tól már hallható.

Forrás: vehir.hu

Cím: 8200 Veszprém, Vár u. 9.