Aktualitások

Újdonságokkal is érkezik az V. Bakony Expo


Újdonságokkal is érkezik az V. Bakony Expo

November 9-11 között, hétvégén ismét várja látogatóit az ősz egyik legkedveltebb rendezvénye: idén ötödik alkalommal nyitja meg kapuját a Bakony Expo, bakonyi ízek vására. Bővebben Rövidebben

A Veszprém Arénában megrendezésre kerülő háromnapos esemény ínycsiklandó helyi ízeivel és változatos kulturális programjaival a város számára már-már elmaradhatatlan részét képezi az ősznek. November 9-én 14-19 óra között, november 10-én 9-19 óra között és november 11-én 9-18 óra között helyi termelők, őstermelők és kézműves csodák alkotói várják a vásári forgatagban az érdeklődőket. Évről évre finom falatokat, ízletes kóstolókat, tánctól hangos színpadot és különleges, egyedi termékeket ígér a hétvége, ám minden alkalommal számíthattunk meglepetésekre, újdonságokra is. Ez idén sem lesz másképp, tudtuk meg Sigmond Esztertől, a Bakony és Balaton Térségi Turisztikai Nonprofit Kft. ügyvezetőjétől, a rendezvény társszervezőjétől.

Milyen meglepetésekre számíthatnak hétvégén a látogatók?

- Mint minden évben, idén is gazdagodik újdonságokkal a rendezvény, néhányat említenék: szombaton, Nagymama portáján, az Európa Kulturális Fővárosa projekt kapcsán kitekinthetünk a nagyvilágba, megismerve más tájak ízeit. A Pannon Egyetem külföldi, Erasmus program keretében érkezett diákjai mutatják be otthonuk konyháját, egyfajta kóstolót nyújtva országuk hagyományaiból. A programon részt vesz Gulyás Péter kézilabdázó, EKF nagykövet és Iváncsik Gergely kézilabdázó: a két kedvelt játékossal a hétvége folyamán sok más eseményen is találkozhatnak a látogatók. Új különlegesség lesz még az úgynevezett mesterségek bemutatója, a Veszprém Megyei Népművészeti Egyesülettel, ahol nemcsak szemlélőként lehetnek részesei az érdeklődők a programnak, hanem ki is próbálhatják a régi, hagyományos mesterségeket, például: szövés, fonás, bőrművesség, lószőr fonás.

A sok újdonság mellett a régi kedvelt programok is megmaradnak?

- Az eredeti tematika, a hagyományőrző jelleg természetesen megmarad, hiszen az egész program erre épül, és ezt igyekszünk bővíteni, színesíteni évről évre újdonságokkal is. A helyi termékek vására, a Gasztroudvar, a Bakony és Balaton környékének gasztronomiai kincseivel, Nagymama portáján készülő hagyományos ízek, a „disznóságok” névre hallgató, disznóvágás – természetesen maga a disznóvágás nem a helyszínen történik, csak a feldolgozás, az ételek elkészítése - és a népi szokásokat idéző programok, illetve színpadi bemutatók állandó kedvelt elemei a rendezvénynek, amiket a kis újítások és az adott év meglepetései, tematikája tesznek még izgalmasabbá. Az idei év tematikája a csipkebogyó: nagymama portáján lekvár készül, illetve a csipkebogyó különböző konyhai felhasználási módjait mutatja be Kocsis Bálint séf.

Említette a színpadi produkciókat. Milyen programokra készülhetnek a már „jóllakott” érdeklődők?

- A néptánc előadások mellett, bakonyi népviselet bemutató, szombaton a Németh Kyra Smallchestra, vasárnap pedig a Veszprémi Ifjúsági Fúvószenekar, majd Kalló Zoltán cigányprímás és zenészei produkcióját nézhetik meg a látogatók. A kisebbeknek hangszerbemutatóval, táncházzal és mesével is készültünk: vasárnap Ilyés Szabó Anna előadásában hallgathatnak székely meséket a gyerekek. Ezenkívül állatsimogató, népi játékok szabadtéri játszóháza, betyár öttusa, látványkovácsolás és pásztorpróba is lesz.

Sigmond Eszter elmondta, hogy a rendezvényre minden évben egyre többen kíváncsiak: a vásár lehetőséget biztosít a helyi termelőknek, hogy közelebb kerüljenek a vásárlókhoz, a látogatók pedig könnyebben beszerezhetik az egyre népszerűsödő hagyományos, természetes alapanyagokból készülő termékeket is. Az előadásokkal, bemutatókkal, szórakoztató programokkal vált teljessé a háromnapos esemény: akár egy egész napot is eltölthetnek felnőttek, gyerekek, családok az expon.

 

Forrás: vehir.hu

Cím: 8200 Veszprém, Külső-Kádártai u.