Programok

„Újra szárnyal a Fehér Sas!” - Kiállításmegnyitó


„Újra szárnyal a Fehér Sas!” - Kiállítás (2018.03.19. - 2018.08.05.)

Sok szeretettel várják az érdeklődőket a Laczkó Dezső Múzeumba „Újra szárnyal a Fehér Sas!” Küzdelem az önálló Lengyelországért (1795—1918) új időszaki kiállításának megtekintésére. Bővebben Rövidebben

Kiállítás ismertető:

Az önálló Lengyelország megalakulásának 100. évfordulója alkalmából a veszprémi Laczkó Dezső Múzeum időszaki kiállítással emlékezik meg.

A kétszintes kiállítótérben két téma kerül bemutatásra, melyek szerves egységként ismertetik a lengyel történelem függetlenségi harcokkal átszőtt időszakát.
Az alsó szinten az „Újra szárnyal a Fehér Sas!”című kiállítás kap helyet, míg a galérián kiegészítő kiállítási egységként Józef Piłsudski életútja elevenedik meg.

A Lengyel–Litván Unió („a Két Nemzet Köztársasága”) a XVIII. században Közép-Kelet- Európa egyik legnagyobb állama volt. A hatalmas területi kiterjedésű országot belülről a főúri oligarchák harca, kívülről az Orosz Birodalom és a Porosz Királyság egyre növekvő hatalmi pozíciója fenyegette. Az európai nagyhatalmak háromszor is felosztották egymás között az országot (1772,1793,1795). Az utolsó ilyen diplomáciai aktus után Lengyelország eltűnt a térképről.
Az ország függetlenségének kivívását hosszú küzdelmek előzték meg idegen államok (Franciaország, Oroszország) fennhatósága alatt.
A kiállítás azokra az eseményekre, körülményekre reflektál
melyeknek eredményeként az önálló lengyel nemzetállam létrejött.

A kiállítás legexkluzívabb darabja, Tarnówból (Muzeum Okręgowe w Tarnowie) érkező Bem József relikvia. A magyar és lengyel történelem egyaránt mélyen tisztelt alakjának „Bem apónak”,
koponyatöredéke és hajszálai kerülnek bemutatásra, a kiállítótérben központi helyet elfoglalva.
A kiállítási tárgyak közül kiemelkedő egy szelence, melynek fedele Józef Poniatowski halálát ábrázolja. Ő volt a Napóleon Bonaparte által 1807-ben alapított Varsói Hercegség hadügyminisztere. Ez a tárgy a miskolci Hermann Ottó Múzeum gyűjteményéből érkezett a Laczkó Dezső Múzeumba.
Impozáns darab az 1848–1849 forradalom és szabadságharc időszakában alakult
lengyel légió zászlajának csúcsdísze is, melyen azon csaták helyszínei olvashatóak, ahol lengyel önkéntes katonák harcoltak. Reviczky Károly varsói követnek az 1775-ben elnyert máltai
lovagkeresztje is megjelenik a kiállításban.
II. Poniatowski Szaniszló Ágost lengyel uralkodó (1764–1795) által, valamint a megszállások időszakában vert lengyel pénzérmék, emlékérmék, a lengyel légió sapkajelvényei, valamint egyéb katonai kiegészítők is színesítik a tárlatot.
Bemutatásra kerülnek továbbá 18-19. századi szablyák, melyek között olyan típus is megtalálható, amivel harcolhattak a lengyelek nemzeti szabadságuk kivívása érdekében.

A kiállítás látványtervét, Csiszér Tamás nemzetközi hírű veszprémi származású designer, a Csiszér Design tulajdonosa készítette.
A tervek gyakorlati kivitelezését, a kiállítás építését az OOK-Press Nyomda munkatársai valósították meg.

A Laczkó Dezső Múzeum a kiállítással pályázik Az Év kiállítása 2018 címre.

A kiállítás megtekinthető 2018. augusztus 5-ig, hétfő kivételével 10-18 óráig.

Cím: 8200 Veszprém, Erzsébet sétány 1.
Esemény időpontja:2018.03.19. - 2018.08.05.
Szervező neve: Laczkó Dezső Múzeum
Szervező címe: 8200 Veszprém, Erzsébet sétány 1.
Szervező tel.: +36 88 426 081
Szervező E-mail: info@ldm.hu
Szervező Weboldal: http://laczkodezsomuzeum.hu/