Programok

Üveg nap


Üveg nap (2019.05.04.)

A Laczkó Dezső Múzeum új üvegművészeti tárgyainak bemutatója, beszélgetés az alkotókkal. Bővebben Rövidebben

Időkép: 2019. május 4. szombat 15 óra
Helyszín: Tanulmányi Raktár (8200 Veszprém, Török Ignác utca 5.)

A Laczkó Dezső Múzeum új üvegművészeti tárgyainak bemutatója, beszélgetés az alkotókkal.

A Laczkó Dezső Múzeum képzőművészeti gyűjteménye a Nemzeti Kulturális Alap támogatásának köszönhetően két kortárs üvegművészeti alkotással gazdagodott. Botos Péter Üreges kocka háromszöggel és Varga Dóra Colder című művét vásárolhattuk meg, amelyeket ünnepélyes keretek között szeretnénk bemutatni a nagyközönségnek. A tárgyak mind művészi célkitűzésük révén, mind technológiai szempontból kiemelkedő kvalitásúak.

Botos Péter üvegszobrász autodidaktaként közel három évtizede foglalkozik optikai üvegek megmunkálásával, üvegkompozíciók és plasztikák készítésével. Az Üreges kocka háromszöggel című alkotás készítése közben a geometrikus áthatások mellett leginkább az foglalkoztatta, hogy miként jelennek meg az élekben a legváratlanabb tükröződések. A mű optikai tulajdonságainak köszönhetően minden szögben és nézeti magasságban mást és mást mutat, a néző érzékenysége, kíváncsisága dönti el, hogy a látványból mennyit szeretne érzékelni. A technikai kivitelezés során elengedhetetlen volt, hogy az egyes elemek századmilliméteres pontossággal készüljenek el.

Varga Dóra üvegművész Colder című üvegplasztikájának jelentősége abban áll, hogy egy új formai irányt, technológiai fejlődést és struktúra kísérletezést indított el az alkotásaiban. A szobor egy tárgysorozat része (Cold, Colder, The coldest), amely a globális felmelegedésre reflektál. Ezt a sorozatot narratív gondolkodás jellemzi, hiszen egy olvadási folyamatot mutat be. Valamint tükrözi a művész azon törekvését, hogy egy folyamatot ábrázoljon. Munkáiban gyakran visszatérő fogalmak a mozgás, mozdulatlanság, változás, folyamat, történet, amelyek az időbeliség problémájának vizuális megjelenítését teszik lehetővé.

Kapcsolódó pályázat: NKA Közgyűjtemények Kollégiuma – Múzeumi műtárgyak szerzeményezése

Program:

15.00 - A műtárgyak ünnepélyes leleplezése

            Sipos Anna művészettörténész

15.30 – Az üvegművészek bemutatják alkotásaikat

           Botos Péter: Üreges kocka háromszöggel

Varga Dóra: Colder

A rendezvény ingyenes!

 

További információ:

Hajdu Franciska

kulturális menedzser

Laczkó Dezső Múzeum

8200 Veszprém, Erzsébet sétány 1.

+36 20 548 63 25

e-mail: hajdufranciska@ldm.hu

www.ldm.hu

Cím: Veszprém, Török Ignác u. 5.
Esemény időpontja:2019.05.04.
Szervező neve: Laczkó Dezső Múzeum
Szervező címe: 8200 Veszprém, Erzsébet sétány 1.
Szervező tel.: +36 88 426 081
Szervező E-mail: info@ldm.hu
Szervező Weboldal: http://laczkodezsomuzeum.hu/