Programok

Változatlan változó - Veszeli Lajos festőművész kiállítása


Változatlan változó - Veszeli Lajos festőművész kiállítása (2018.05.10. - 2018.09.30.)

A Laczkó Dezső Múzeum tisztelettel meghívja Önt Veszeli Lajos festőművész Változatlan változó című kiállításának megtekintésére. Bővebben Rövidebben

A kiállítás kurátora:

Sipos Anna művészettörténész

A tárlat Veszeli Lajos munkásságának javából merít, érdekes műfaji változatossággal mutatja be a kísérletező kedvű, kihívásokat vállaló művész alkotásait. A szellemi és műfaji sokszínűség ellenére a Balaton és a természet – „a táj lelke” a főszereplő a bemutatásra kerülő képek többségén.

A művész Európa legkülönlegesebb édesvizű tava mellett él, műterme a mandulafákkal körülvett domboldalon van. Így vall egy írásában: „   Amikor először pillantottam meg a Balaton sima víztükrét és üldögéltem merengve az ezüsthíd fényénél, nem gondoltam, hogy valaha rab leszek, az lettem, a Balaton, a tó rabja. De hagyom magam megadóan, mert itt élek a tó ölelésében majd’ fél évszázada…” Számára meghatározó élmény a tó ezer arca, örök sugárzása, változásaiban a roppant állandóság.

Veszeli Lajos műveiből álló kiállítás több év és a közelmúlt alkotásaiból való válogatás. Találkozhatunk kedvenc alakjának (Don Quijote) néhány változatával. Szakrális szellemiségű festmények, síkplasztikák – a téma különlegessége miatt egy külön blokkban – bemutatásra kerülnek a múzeum mostani tárlatán.

A művész eddigi munkássága során jelentős galériákban állított ki, belföldön és külföldön egyaránt. (Budapest, Badacsony Egry Múzeum, Veszprém Érseki Palota, Tihany Bencés Apátság Galéria) A hazai tárlatok mellett sikerrel mutatkozott be Angliában, Görögországban, Németországban, Kuwaitban, Ausztriában, legutóbb Helsinkiben.

A kiállított művek közt országos tárlatokon díjazott alkotások is szerepelnek, melyeket magánszemélyek és közgyűjtemények bocsájtottak rendelkezésre a kiállítás idejére.

Veszeli Lajos 2011-ben „Balaton-díj”-at kapott munkássága elismeréséül. „Veszprém Megye Érdemrendje” kitüntetés tulajdonosa, továbbá 2012-ben a közönség szavazati alapján elnyerte Veszprém megye Prima-díját. 2015-ben a Magyar Érdemrend Tiszti keresztjével ismerték el munkásságát.

Veszeli Lajos kiállítása 2018. szeptember 30-ig látogatható a múzeum nyitvatartási idejében.

Kedd-vasárnap 10.00 - 18.00, szünnap: hétfő

Cím: 8200 Veszprém, Erzsébet sétány 1.
Esemény időpontja:2018.05.10. - 2018.09.30.
Szervező neve: Laczkó Dezső Múzeum
Szervező címe: 8200 Veszprém, Erzsébet sétány 1.
Szervező tel.: +36 88 426 081
Szervező E-mail: info@ldm.hu
Szervező Weboldal: http://laczkodezsomuzeum.hu/