Programok

Verdi: Traviata - A Magyar Állami Operaház vendégjátéka a Veszprém Arénában


Verdi: Traviata - A Magyar Állami Operaház vendégjátéka a Veszprém Arénában (2020.11.28 19:00 - 21:45)

Opera két részben, olasz nyelven, magyar és angol feliratokkal, nagyzenekarral, díszletekkel és jelmezekkel. Bővebben Rövidebben

A Traviata alapmű a komolyzenében.

Az egész világon nagyon népszerű, a leggyakrabban játszott operák közé tartozik. Verdit – nem véletlenül –a szabadság zeneköltőjének nevezik. A XIX. század egyik legkiemelkedőbb alkotója, zsenije.

A mű (a cím „útjavesztett, bukott nőt” jelent) librettójául Dumas: A Kaméliás Hölgy című regénye szolgált. A darab alapszituációját, hogy egy híres kurtizán szerelembe esik egy jól nevelt polgári ifjúval, a közönség nehezen tudta elfogadni.

A bemutató 1853-ban, a Velencei Operaházban volt. Az előadást, bárhol is került színre, botrányok övezték. A kor álerkölcsös kispolgárai nem szívesen látták magukat a színpadon.

Magyarországon 1857-ben, a Nemzeti Színházban került először színre, a Tévedt Nő címmel.

Hosszú időnek kellett eltelnie, mire a Traviata a köztudatban is a zeneirodalom egyik legszebb alkotásává vált. Talán ebben az operában található a legtöbb, legismertebb komolyzenei „sláger”. Nem véletlenül, több mint 10 film is készült belőle. Ezek közül leghíresebb a Zefirelli féle adaptáció.

A darab komplett formájában – nem koncertszerűen – nagyzenekari kísérettel, díszletekkel és jelmezekkel, az Operaház magánénekesei főszereplésével, az Erkel Színházon kívül, előszőr kerül színre Magyarországon.

A gigantikus produkciót a helyszínen egy 220 tagú stáb hozza létre. A technikát 8 kamion szállítja, s az előadás létrejötte két nap beszerelési időt igényel.

A szereposztás igazi sztárparádé. A címszerepben Miklósa Erika, ki elismerten a világ egyik vezető szopránja. A férfi főszereplők, az ugyancsak nemzetközi hírnévnek örvendő Alexandru Agache, valamint László Boldizsár. Vezényel a magyar karmesterek „doyen-je”, Medveczky Ádám. Rendező Anger Ferenc.

A produkciót a Krokodil Rock Kft (www.krokodilrock.hu) állítja színpadra, s a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával kerül bemutatásra.

A szervezők minden egyes nézőnek igazi kulturális élményt ígérnek!

Bővebb információ itt olvasható.

Az előadásra augusztus 30-ig 25% kedvezménnyel válhatók a belépőjegyek. Jegyek vásárolhatók a Tourinform Veszprém irodában (Óváros tér 2., tel.: 88/404-548) készpénzben.

Cím: Veszprém Aréna
E-mail: info@veszpreminfo.hu
Telefonszám: +36 88 404 548
Esemény időpontja:2020.11.28 19:00 - 21:45
Szervező neve: Magyar Állami Operaház