Programok

Veszprém-Balaton Filmpiknik részletes programajánló


VESZPRÉM-BALATON FILMPIKNIK RÉSZLETES PROGRAMAJÁNLÓ (2020.09.03. - 2020.09.05.)

Szeptember 3-5. között két városban, öt helyszínen közel negyven magyar filmet vetítenek majd az első Veszprém-Balaton Filmpikniken. Bővebben Rövidebben

​​​Az esemény nyitófilmje a Valan lesz. Veszprémben és Balatonfüreden az év legjobb magyar filmjeit ingyenesen nézheti meg a közönség, míg több balatoni kötődésű alkotást és gyermekfilmeket is nyújt a közönségnek a rendezvény, melynek kínálatát zenei és gasztroprogramok, valamint szakmai események és közönségtalálkozók is színesítik majd. A Veszprém-Balaton Filmpiknik Arca a fiatal és tehetséges, a FOMÓ-ban feltűnt színésznő, László Panna. A hangulatos szabadtéri és városi színhelyekkel a szervezők szeretnének izgalmas közeget teremteni, hogy a magyar filmek és a közönség a járvány után újra egymásra találhasson.

Tekintse meg a részletes programajánlót: 

Helyszín: Hangvilla Multifunkcionális Közösségi Tér, Veszprém

Időpontok: 

15.00 Piedone nyomában
(Közönségtalálkozó)

Magyar dokumentumfilm | 2018 | 55 perc
6 éven aluliak számára nem ajánlott

Nagyon ritka az olyan ember, aki Magyarországon egyöntetű szeretetnek örvend. Ebbe a szűk klubba tartozik Bud Spencer, eredeti nevén Carlo Pedersoli, akinek a filmjein generációk nőttek fel, frappáns beszólásait a mai napig rengetegen idézik, és még egy szobrot is kapott Budapesten. Király Levente rendező egy pillanatig sem titkolja, hogy egy rajongó szemszögéből mutatja be az olasz mozisztár életét. A portréfilm nagy erénye, hogy átfogó kép megalkotására törekszik, és a színészi karrierjén túl magát az embert is megismerhetjük. Rengeteg meglepő adalék derül ki róla – egy igazi példakép alakja rajzolódik ki. Természetesen Terence Hill is megszólal ebben a szívet melengető, rendkívül alapos dokumentumfilmben.


17.00 Drakulics elvtárs 
(Közönségtalálkozó)

Magyar vígjáték | 2018 | 97 perc
16 éven aluliak számára nem ajánlott

A filmtörténelem leghíresebb vámpírját magyar színész keltette életre, de Lugosi Béla hiába vált legendává, magyar vámpírfilm nem készült – egészen mostanáig. Bodzsár Márk szatírája nemcsak a vérszívómítosszal játszik el, de a szocializmus blődségét is megidézi. A 70-es években játszódó történet főszereplője a kubai forradalmat is megjárt Fábián Béla, akit Kádár elvtárs utasítására a kémelhárítás 24 órás megfigyelés alatt tart. Az akcióval az élettársi kapcsolatban lévő Magyar Máriát és Kun Lászlót bízzák meg. Miközben a nő intim viszonyba kerül a gyanúsan fiatalos Fábián elvtárssal, a féltékenységtől gyötört Laci egyre közelebb jut az igazsághoz.


22.30 Apró mesék

Magyar thriller | 2019 | 112 perc
16 éven aluliak számára nem ajánlott

Köbli Norbert és Szász Attila magas minőségű, történelmi keretbe ágyazott műfaji alkotásokkal szereztek nevet maguknak (A berni követ, Félvilág, Örök tél). Legutóbbi közös munkájuk a II. világháború utáni zűrzavaros időszakba kalauzol el: nagyvárosi szélhámosfilmként indul, aztán egy erdőben találja magát a mások bizalmával visszaélő főhős, és a film noir romantikus westernként folytatódik. Az alkotók ügyesen keverik a zsánereket, és fokozzák a feszültséget a puskával remekül bánó, titokzatos nő, majd a frontról hazatérő, agresszív férj megjelenésével. Az utolsó pillanatig kérdéses marad, mi lesz a szerelmi háromszög kimenetele.


Helyszín: Expresszó, Veszprém

Időpontok:

17.00 Kisjátékfilmek 
(Közönségtalálkozó)

 • A mentor

Magyar rövidfilm, 2018, 30'
18 éven aluliak számára nem ajánlott

Rendező: Szabó Szonja
Szereplők: Gál Kristóf, Berki Szofi, Tóth Sándor

Sára nem érzi jól magát. Szülei elváltak, mostohaapjával nem találja a közös hangot, az iskolában pedig lenézik és kiközösítik. A magányos kamaszlány csak egy valakiben bízik: az interneten megismert rejtélyes Mentorban, aki mindenben megérti őt. Az idegen férfi, a tinédzser manipulálhatóságát kihasználva, arra instruálja, hogy álljon bosszút azokon, akik megkeserítik az életét.
A Mentor drámaként és pszichológiai thrillerként is működik, nem kis részben Psotta Zsófia hiteles alakításának köszönhetően.

 • Casting

Magyar rövidfilm, 2019, 28'

Rendező: Csoma Sándor
Szereplők: Blénesi Kincső, Gijs Naber, Orbán Levente

A 18 éves Júlia egy erdélyi bányavárosban él a bátyjával, nyomorúságos körülmények közt. Egyetlen reménye a jobb életre a külföldi munkavállalás, de még az utazásra sincs pénze, ezért jelentkezik egy modellcastingra. A beszélgetés során kiderül, hogy a holland producer valójában pornófilmhez keres szereplőket. A lány először nemet mond, majd mégis elbizonytalanodik.
Csoma Sándor rendező a castingfolyamatot és a nagybányai miliőt is hitelesen, életszerűen mutatja be, nem véletlen, hogy filmjét a szakma és a kritikusok is az év legjobbjaként ismerték el.

 • Két csík

Magyar rövidfilm, 2019, 32'

Rendező: Dudás Balázs
Szereplők: Sodró Eliza, Vilmányi Benett, Czvikker Lilla, Bakos-Kiss Gábor

Liza és Gábor párkapcsolata válságban van. A zenész fiú közös program helyett inkább a klubban éjszakázik, a lány egyedül gyötrődik otthon. Bizonytalanság, féltékenység és érzelmi játszmák ássák alá kettejük közös életét, ráadásul Gábor nem úgy reagál a nagy bejelentésre, ahogy azt Liza szeretné. A szinte végig négy fal közé zárt, nyers és intim szerelmi drámában Vilmányi Benett és Sodró Eliza megrázóan hiteles színészi játékot nyújtva mutatja be, milyen az, amikor valaki a saját és a hozzá legközelebb álló ember érzéseivel hadakozik.

 • Szerepzavar

Magyar rövidfilm, 2018, 25'
12 éven aluliak számára nem ajánlott

Rendező: Szirmai Márton
Szereplők: Friedenthal Zoltán, Márh Ágnes, Bánfalvi Eszter, Pálos Hanna, Gyabronka József

Soma mindig is színész szeretett volna lenni, de nem vették fel a főiskolára, ezért most, jobb híján, civil színészként vállal fellépéseket valós szituációkban. Hol szívrohamos beteget kell játszania az orvostanhallgatók vizsgáján, hol a rég nem látott unoka bőrébe bújik egy nagymama kedvéért. Legújabb megbízása a Nemzetbiztonsági Hivatalba, apja munkahelyére szólítja, aki történetesen nincs kibékülve fia pályaválasztásával.
Korábbi rendezéseihez (Szalontüdő, Legenda, Remény) hasonlóan Szirmai Márton ezúttal is egy fajsúlyos témát fanyar humorral boncolgató frappáns kisfilmet készített.


20.30 Álmodozások kora

Magyar filmdráma, RESTAURÁLT | 1965 | 93 perc
12 éven aluliak számára nem ajánlott

Oláh Jancsi és mérnökként végzett barátai nagy tervekkel vágnak neki az egyetem utáni életnek, de ambícióikat szép lassan felmorzsolják a hétköznapok. A forgatás idején mindössze 25 éves Szabó István önéletrajzi ihletésű elsőfilmje saját generációjának útkeresését, álmait és vágyait ragadja meg, főszerepben azzal a Bálint Andrással, aki később öt filmen át alakította a rendező alteregóját.
Az Apával és a Szerelmesfilmmel együtt trilógiaként is nézhető Álmodozások kora a magyar új hullám egyik megkerülhetetlen nemzedéki közérzetfilmje, amely a bemutató óta eltelt 55 évben semmit sem vesztett frissességéből.


Helyszín: Balaton mozi, Balatonfüred

Időpontok:

16.00 Szép csendben

Magyar dráma | 2019 | 80 perc
12 éven aluliak számára nem ajánlott

Új csellista érkezik a vidéki zeneiskola ifjúsági zenekarába. A 13 éves Nórinak Frici bácsi, a 60 felé járó karmester különórákat is ad – négyszemközt. A lány később Dávidnak, a zenekar szólistájának, elpanaszolja, hogy mestere ezeken a találkozókon rendre túllépi a tanár-diák viszony határait. A fiú nyomozni kezd, hogy kiderítse, mi történik pontosan a zárt ajtók mögött, és hamarosan a karmesternek is szembesülnie kell a vádakkal.
Az elsőfilmes Nagy Zoltán érzékeny drámája nem a megszokott módon dolgozza fel a szexuális zaklatás témáját: vádirat helyet kérdéseket tesz fel, szépen, csendben.


17.45 Egy másik életben 
(Közönségtalálkozó)

Magyar sci-fi | 2019 | 89 perc
12 éven aluliak számára nem ajánlott

Ritka a magyar sci-fi, becsüljük meg, ha készül egy, főleg, ha olyan bravúros alapötlettel bír, mint az Egy másik életben. A film alternatív valóságában a reinkarnáció nyomon követésének a lehetősége a gazdagok privilégiuma, egy cég arra szakosodott, hogy tehetős ügyfelei számára megtalálja azt a testet, amelyben újraszületnek. A hatalmas vagyon beindítja a versengést, a legtöbben simán lemondanának a személyiségükről a pénzért cserébe. Az egyre bizarrabb fordulatok és Lengyel Tamás félig kopasz feje meghökkentenek, a szereplőgárda remekel, a kérdés pedig fel van dobva: mi mekkora összegért vetkőznénk ki önmagunkból?


20.00 FOMO 
(Közönségtalálkozó)

Megosztod és uralkodsz
Magyar dráma | 2019 | 91 perc
16 éven aluliak számára nem ajánlott

Szex, buli és videó: a gimnazista Gergő és barátai mindenre képesek a lájkokért és a megosztásokért. A Falka néven futó négytagú banda a jóízlés és a törvény határait feszegető kihívásvideókkal szórakoztatja magát és a követőit. Forog a felvétel akkor is, amikor egy házibuliban eszméletlenre itatják a visszahúzódó Lillát, és átlépnek egy olyan határt, ahonnan már nincs visszaút. Gergőnek másnap szembesülnie kell tettei következményeivel.
Hartung Attila bemutatkozó filmje a szereplőkkel egykorú amatőr színészek segítségével, a Z generáció nyelvén mesél a közösségi média sötét oldaláról, a #metoo-ról és a felelősségvállalásról.


22.00 Guerilla
 
Magyar történelmi dráma | 2019 | 86 perc
12 éven aluliak számára nem ajánlott
 
Kárpáti György Mór első nagyjátékfilmje az 1848-49-es forradalom és szabadságharc leverése után játszódik. Szereplői fiatal magyar katonák, akik még nem tudják, hogy a további küzdelemnek nincs értelme. Közéjük érkezik meg a tűzkeresztség előtt álló, testvérét kereső Barnabás (Váradi Gergely). A vadonban a Mészáros Blanka által alakított felcserlány jelenti a reményt.
A Guerilla végig bent tart az erdőben, érzékletes, a természet szépségét az emberi kegyetlenséggel ellenpontozó képeivel arra biztat, hogy mi is vegyüljünk el a szabadságharc piszkos és meggyötört katonái között. Eseménytelensége ellenére is feszült alkotás, amely átélhető közelségbe hozza a bujdosó fiatalok vágyait és szenvedéseit.

Helyszín: Szentháromság tér, Vár, Veszprém

19.30 Valan - Nyitóvetítés 
(Közönségtalálkozó)

Az angyalok völgye

Magyar thriller | 2019 | 99 perc
16 éven aluliak számára nem ajánlott

A VESZPRÉM-BALATON FILMPIKNIK NYITÓVETÍTÉSE SZEPTEMBER 3-ÁN A VESZPRÉMI VÁRBAN!

Bagota Béla sikerrel emelte át a skandináv krimik komor, fagyos hangulatát erdélyi környezetbe. A fordulatos nyomozás során visszaköszönnek a közkedvelt zsáner stílusjegyei, amelyeket helyi ízekkel gazdagítottak, és ennek köszönhetően egy romániai bányászváros tablóját is megfesti a film. A rendőrként dolgozó Péter súlyos gyerekkori traumát cipel magával: a romániai forradalom káoszában eltűnt a húga, Juli. 22 évvel az eset után visszatér szülővárosába, mivel lehet, hogy a testvére holtteste került elő. Emberkereskedelem, gyanús alakok és mélyben megbúvó, szörnyű titkok – minden adott ahhoz, hogy egy megrendítő utazásra induljunk a hóval fedett Kárpátokban.


Helyszín: Óváros tér, Veszprém

Időpontok:

18:00-24:00 Filmpiknik Café & Bar

A Filmpiknik nem csak a mozizásról szól. Legalább olyan fontos, hogy a rendezvény kötetlen találkozóhelyet biztosítson a szereplőknek, filmgyártóknak és a közönségüknek egyaránt. A Filmpiknik Café éppen ezzel a céllal jött létre, hiszen koncertek és dj-k szórakoztatnak majd mindenkit, aki pedig megéhezik, vagy inna valami frissítőt, az Oliva Wine & Tapas bárban töltődhet fel.


18:00 SUNSET DJ SET


22:30 W.H. koncert

Sena Dagadu — ének / Márkos Albert — cselló / Gryllus Samu — basszusgitár / G. Szabó Hunor — dobok, basszusgitár

A WH formáció a mai zenei világba emeli Shakespeare szonettjeit és dalait. A megnevezés egy monogramot takar: Shakespeare nyomtatásban megjelent szonettjeit egy titokzatos Mr. W. H.-nak ajánlotta, kinek kiléte — akárcsak a szonettek tartalma — mindmáig viták tárgyát képezi.

A koncerteken keveredik az absztrakt hip-hop, a modern jazz, a spoken word, a kortárs improvizatív zene, a klangfarbe musik, a free jazz, és a különböző zenetörténeti utalások, a reneszánsz emberének íródott szókimondó, sokszor szexualitással áthatott szövegeken pedig a jelek szerint nem fogott az eltelt közel 450 év.

Helyszín: Hangvilla Multifunkcionális Közösségi Tér, Veszprém​

Időpontok:

15.00 Veri az ördög a feleségét 

Magyar filmszatíra | 1977 | 127 perc
12 éven aluliak számára nem ajánlott

Augusztus 20., Balaton-felvidék. Nagy a sürgés-forgás Kajtáréknál, a vasutascsaládhoz vendégségbe érkezik a pesti rokon, aki hozza magával nagy hatalmú pártfunkcionárius főnökét is. Kajtárné úgy érzi, ez a tökéletes alkalom arra, hogy gyerekeit protekcióval álláshoz juttassa, a tervbe azonban hiba csúszik: kiderül, hogy Vetró elvtárs gyomorbajos, és a család világhíres rizlingjéből sem fogyaszthat, így hiába a sokfogásos lakoma.
András Ferenc szatírája húsbavágóan hiteles látlelete a fridzsiderszocializmus utolsó szakaszának, tele életszagú mondatokkal, szituációkkal, és legendás színészi alakításokkal.


18.00 Magdolna 
(Közönségtalálkozó)

Magyar történelmi filmdráma | 2020 | 96 perc

Szeretetről, szolidaritásról, egy lány emberfeletti küzdelméről mesél a Magdolna, amely az 1945-ben meggyilkolt Bódi Magdi két drámai napját mutatja be. 1933-ban, egy napsütéses napon rejtélyes üzenetet kap, amely megváltoztatja sorsát. 12 évvel később, a II. világháború egyik utolsó napján egy orosz katona megöli őt, miközben magát és társait védelmezi. Bódi Magdi folyamatosan segítette a rászorulókat. Sokat foglalkozott a gyerekekkel, a fiatal lányok lelki nevelésével. 2017-ben kezdeményezték boldoggá avatását a Vatikánban. A főszerepben Nagy Katicát láthatjuk.


20.30 FOMO 
(Közönségtalálkozó)

Megosztod és uralkodsz
Magyar dráma | 2019 | 91 perc

16 éven aluliak számára nem ajánlott
Szex, buli és videó: a gimnazista Gergő és barátai mindenre képesek a lájkokért és a megosztásokért. A Falka néven futó négytagú banda a jóízlés és a törvény határait feszegető kihívásvideókkal szórakoztatja magát és a követőit. Forog a felvétel akkor is, amikor egy házibuliban eszméletlenre itatják a visszahúzódó Lillát, és átlépnek egy olyan határt, ahonnan már nincs visszaút. Gergőnek másnap szembesülnie kell tettei következményeivel.
Hartung Attila bemutatkozó filmje a szereplőkkel egykorú amatőr színészek segítségével, a Z generáció nyelvén mesél a közösségi média sötét oldaláról, a #metoo-ról és a felelősségvállalásról.


23.00 Guerilla

Magyar történelmi dráma | 2019 | 86 perc
12 éven aluliak számára nem ajánlott

Kárpáti György Mór első nagyjátékfilmje az 1848-49-es forradalom és szabadságharc leverése után játszódik. Szereplői fiatal magyar katonák, akik még nem tudják, hogy a további küzdelemnek nincs értelme. Közéjük érkezik meg a tűzkeresztség előtt álló, testvérét kereső Barnabás (Váradi Gergely). A vadonban a Mészáros Blanka által alakított felcserlány jelenti a reményt.
A Guerilla végig bent tart az erdőben, érzékletes, a természet szépségét az emberi kegyetlenséggel ellenpontozó képeivel arra biztat, hogy mi is vegyüljünk el a szabadságharc piszkos és meggyötört katonái között. Eseménytelensége ellenére is feszült alkotás, amely átélhető közelségbe hozza a bujdosó fiatalok vágyait és szenvedéseit.


Helyszín: Expresszó, Veszprém

Időpontok:

17.30 Alvilág

1. évad

Magyar krimisorozat | 2019 | 60 perc
16 éven aluliak számára nem ajánlott

Lehet-e tisztességesnek maradni a bűn árnyékában? A negyvenes évei elején járó Nóra megpróbálja fenntartani a normalitás látszatát, annak ellenére, hogy az egész családja a drogüzletben utazik. Amikor egy félresikerült balhé után a férjét meggyilkolják, neki kell a férfi elintézetlen számláit kiegyenlítenie a nyomozók és a rivális gengszterek szorításában, gondoskodva közben arról is, hogy három gyerekét megóvja az erőszaktól.
A Fű és fehér por című nagysikerű holland sorozat nyomán Ujj Mészáros Károly (Liza, a rókatündér) állandó alkotótársával, Balsai Mónival a főszerepben a thriller és a krimi izgalmait ötvözi a családi drámával.


22.00 Nino bárkája
(Közönségtalálkozó)

Magyar tévéfilm | 2019 | 60 perc

A Nino bárkája szereplői ún. „megváltozott munkaképességű emberek”. Nem rokkantak, nem fogyatékosok: „teljes” emberek, akik élni, dolgozni, érvényesülni akarnak, ugyanúgy szerelmesek és ugyanúgy vannak rossz napjaik, mint másoknak. Magyarországon is egyre több munkahely dolgozik sérült emberekkel. De még mindig léteznek előítéletek az ilyen helyekkel szemben. A film az előítéleteket szeretné mérsékelni, közelebb hozni a nézőkhöz a sérültek világát - mindezt azonban humorosan és esendően.


Helyszín: Balaton mozi, Balatonfüred

Időpontok:

10.00 János vitéz

Magyar rajzfilm, RESTAURÁLT | 1973 | 74 perc

​Petőfi Sándor születésének 150. évfordulójára készítette el Jankovics Marcell a saját János vitéz-adaptációját, amely nem csak saját pályáján számított mérföldkőnek: ez az első egész estés magyar rajzfilm. Bemutatásának évében több mint másfél millióan váltottak rá jegyet, és máig hivatkozási pontnak számít. A Cserhalmi György hangján megszólaló János vitéz története hűen követi az eredeti hőskölteményét, képi világában pedig a néphagyomány, a szecesszió és a pop art ötvöződik.
Jankovics Marcell klasszikusa digitálisan felújított verzióban kerül a nézők elé.


13.30 Filmek a magyar tengerről 

Magyar filmválogatás | 1950 | 72 perc

A Balaton változatos arcáról, városainak sokszínűségéről, halászatának látványos sajátosságairól számos filmfelvétel készült az elmúlt száz esztendő alatt. Ezekből komoly gyűjteményt őriz a Filmarchívum, és az alkotások műfaja legalább annyira változatos, mint maga a téma. Ebben az összeállításban az ötvenes évek balatoni hangulatából kapunk ízelítőt. Akkoriban vált valóban az egész társadalom számára közkinccsé a magyar tenger. A csak ritkán látható propagandafilmekből érdekes képet kapunk a magyar tömegüdültetés fejlődéséről is, valamint az ismerős helyszínek és a régi strandeszközök bizonyára sokakban felejthetetlen emlékeket ébresztenek majd.


15.45 Katonazene 
(Közönségtalálkozó)

Magyar történelmi dráma, A RESTAURÁLT KÓPIA MOZIPREMIERJE | 1961 | 91 perc
12 éven aluliak számára nem ajánlott

Huszárezred vonul be a dunántúli kisvárosba. Az egyik tiszt, a gátlástalan Ferdinándy főhadnagy, udvarolni kezd Barlay doktor gyönyörű feleségének, majd amikor a férj párbajra hívja ki, orvul hátbalövi, és ráveszi naiv tisztiszolgáját, Kaál Samut, hogy vállalja magára a gyilkosságot.
Marton Endre ritkán látható filmje a magyar filmművészet egyik titkos kincse, igazi felfedezésre váró gyöngyszeme; a remek forgatókönyv és a kiváló színészgárda mellett Hildebrand István fényképezése teszi igazán különlegessé. A filmet a Filmarchívum teljeskörűen restaurálta a Kossuth-díjas operatőr közreműködésével. A vetítés előtt köszöntjük Hildebrand Istvánt, utána a filmről és megújulásáról beszélgetünk a Filmarchívum munkatársaival.


18.30 Animációs filmek 
(Közönségtalálkozó)

 • Az utolsó vacsora

Magyar animációs rövidfilm, 2018, 11'
Rendező: Rófusz Ferenc
Szereplők: Rudolf Péter

Rófusz Ferenc filmjében Leonardo Da Vinci legendás freskója szó szerint megelevenedik: Jézus és tanítványai mozogni és beszélni kezdenek. A képi világ az eredeti művel és mai, töredezett állapotával harmonizál, a dialógok pedig az Újszövetség görög szövegén, illetve a Károli-fordításon alapulnak. Az Oscar-díjas rendező és alkotótársai festményanimációjukkal az egyetemes kultúra egyik legnagyobb kincse előtt tisztelegnek, és egyben felhívják a figyelmet a freskó megállíthatatlan pusztulására.

 • Bela

Magyar animációs rövidfilm, 2019, 9'
Rendező: Tóth Roland

1890, Erdély. 1913, Budapest. 1915, Doberdó. 1919, Berlin. 1921, New York. 1931. Hollywood. Egy életút állomásai a szegényes gyerekkortól a világhírnév kapujáig, magyarázó szöveg nélkül, felvillanó képsorokkal elmesélve. Tóth Roland filmje minden idők leghíresebb vámpírjának, Lugosi Bélának állít emléket, és közben a filmtörténet evolúciójára is reflektál, az egyes jelenetek ugyanis az adott korszakra jellemző képi világot és zenei stílust idézik.

 • Lidérc úr

Magyar animációs rövidfilm, 2019, 19'
Rendező-író: Tóth Luca

Az alapötlet alapján akár egy testhorror is lehetne: egy fiatal, erőtől duzzadó férfi oldalán kinő egy kisebb tumor, amiből egy aprócska lény születik meg. Valójában egy szürreális, de egyben megható történet bontakozik ki a viszonzatlan szerelemről. Az újszülött teremtmény alaposan feltérképezi a lakást, és egyre csak nő benne a vonzalom a férfi iránt. Animációs munkáiban Tóth Luca előszeretettel foglalkozik a szexualitással, a testiséggel és a nemi szerepekkel.

 • Szimbiózis

Francia-magyar animációs rövidfilm, 2019, 13'
Rendező: Andrasev Nadja

Meglepő fordulatot vesz egy megcsalás története Andrasev Nadja önéletrajzi elemekkel átszőtt rövidfilmjében. Ahogy a vérét szívó szúnyogot sem csapja le a főhősnő, úgy a férjét sem szembesíti a hűtlenségével, inkább egy magánnyomozó állhatatosságával követi és figyeli meg a szeretőjét. Kíváncsisága bizarr és intim helyzetekbe hajszolja bele. A vegyes technikával készült Szimbiózis emlékezetes és merész módon mesél a voyeurizmus izgalmáról, az apró dolgokban való elmerülés képességéről és önbecsülésünk nehézkes visszanyeréséről.

 • Szökési sebesség

Magyar animációs rövidfilm, 2019, 8'
Rendező: Rebák Tamás

Egy élénk színekkel megfestett, különös lényekkel benépesített bolygót próbál elhagyni az űrhajós. Az idegen világ káprázatos formavilágában azonban nincs lehetőség elmerülni, mivel egy hosszú nyelvű, vérszomjas szörny veszi üldözőbe a főhőst. A hajsza feszültséggel tölti meg a rövidfilmet, a meglepő végkifejlet pedig új fénytörésbe helyezi kettejük kapcsolatát.

 • Tesók

Magyar animációs rövidfilm, 2019, 15'
Rendező-író: Nagy Marci

A civilizáció romokban, az emberek egymást ölik a táplálékforrást jelentő konzervekért, a főszereplő, korgó gyomrú fiú pedig egy csapdába esett, sivító disznót készül agyonütni, de aztán megesik rajta a szíve. Barátság szövődik közöttük, együtt vándorolnak a posztapokaliptikus tájban, egy furcsa lény feltűnése azonban felforgatja addigi életüket.


20.45 A létezés eufóriája

Magyar dokumentumfilm | 2019 | 84 perc
12 éven aluliak számára nem ajánlott
„Kilencvenévesen is tizenhat éves vagyok a magam részéről” – állítja Fahidi Éva, majd ezt bebizonyítva, elvállalja, hogy szerepel egy táncszínházi előadásban. A megrázó erejű dokumentumfilm a több hónapos próbafolyamatot követi végig. Szemtanúi lehetünk az érintés és a mozgás felszabadító hatásának, illetve megismerhetjük Éva tragikus múltját: 49 családtagját veszítette el Auschwitz-Birkenauban, és csak egy pillanaton múlt, hogy ő nem a gázkamrában végezte. Három nő bensőséges kapcsolatába enged bepillantást a film, és közben egyszerre tud szólni a veszteségek feldolgozásáról, a testünk elfogadásáról, és arról, hogy történjék velünk bármilyen szörnyűség, attól még érdemes élni.


22.45 A báró hazatér

Magyar dokumentumfilm | 2018 | 56 perc

Nem sokkal Báró Wenckheim visszatér című regényének megjelenése után Krasznahorkai László is visszatér szülővárosába, Gyulára. A rövid látogatás során a Sátántangó Kossuth-díjas írója felkeresi gyerekkora ikonikus helyszíneit, beszökik a szülői ház udvarára, meghatározó fiatalkori élményeiről mesél, és közben kiderül az is, hogyan kapcsolódik össze a múltja a regényei valóságával.
Breier Ádám filmje egyszerre portré és költői dokumentumfilm, amely nemcsak a világhírű író életművére, de az emlékezés folyamatára és a film készítésének körülményeire is játékos módon reflektál.


Helyszín: Tagore sétány, Balatonfüred

20.00 A Pogány Madonna

Magyar akcióvígjáték | 1981 | 112 perc
12 éven aluliak számára nem ajánlott

Egy film, amelyet bármennyiszer újra lehet nézni. Nyári hűsöléshez kiválóan illő, könnyed és szellemes akcióvígjáték, melyben Ötvös Csöpi pofonokat oszt, helikopterről lóg, és a balfácán Kardos doktor helyett még a bűntényt is megoldja, csak hogy időben odaérhessen a balatoni vitorlásversenyre. Bujtor István a Bud Spencer-filmek receptje alapján készítette el A Pogány Madonnát, amely hatalmas közönségsikert aratott. Több folytatás készült hozzá, a címbéli műtárgyat pedig rengetegen keresték a tihanyi apátságban, összekeverve a fikciót a valósággal.

BALATONFÜRED

Magyar dokumentumfilm, 1985, 21’
Rendező: Szobolits Béla
Operatőr: Vékás Péter

Kellemes hangulatú, vidám pillanatokat és a város jellegzetes épületeit, tereit egyaránt megörökítő imázsfilm Balatonfüredről. Vitorlások szántják fel a vizet, úttörőzenekar vonul az utcán, bort kóstolnak a pincében, kihirdetik az Anna-bál szépét – azt a benyomást keltik a képek, hogy Jókai Mór városában mindig történik valami érdekes. Így hozták meg a kedvet a belföldi turizmushoz 1985-ben.


Helyszín: Szentháromság tér, Vár, Veszprém

20.00 Akik maradtak 
(Közönségtalálkozó)

Magyar dráma | 2019 | 83 perc
12 éven aluliak számára nem ajánlott

Hogyan lehet túlélni egy feldolgozhatatlan traumát? A II. világháború utáni Budapesten egy negyvenes nőgyógyász és egy kamaszlány közt különleges kapcsolat szövődik. A holokausztot követően egyedül maradtak mindketten, Klára a tagadásba, Aladár az apátiába menekül, de barátságuk elmélyülésével a lány pótapára és mentorra talál az életkedvét lassan visszanyerő férfiben. Viszonyukat a környezetük gyanakvással szemléli, és közben az 50-es évek politikai légköre is egyre fojtogatóbbá válik.
Tóth Barnabás kamaradrámája egészen az Oscar-díj előszobájáig jutott, nem kis részben a két kiváló színész, Hajduk Károly és Szőke Abigél páratlan összjátékának köszönhetően.


Helyszín: Óváros tér, Veszprém

Időpontok:

18:00-24:00 Filmpiknik Café & Bar

A Filmpiknik nem csak a mozizásról szól. Legalább olyan fontos, hogy a rendezvény kötetlen találkozóhelyet biztosítson a szereplőknek, filmgyártóknak és a közönségüknek egyaránt. A Filmpiknik Café éppen ezzel a céllal jött létre, hiszen koncertek és dj-k szórakoztatnak majd mindenkit, aki pedig megéhezik, vagy inna valami frissítőt, az Oliva Wine & Tapas bárban töltődhet fel.


18:00 SUNSET DJ SET


22:30 VAN ZENEKAR koncert

Szendrey-Nagy Olivér - ének / Kálmán András - billentyűk / Koroknay András - basszusgitár / Burucs Szabolcs - dob / Lukács Roland - ütőhangszerek / Reisz Gábor - gitár

A zenekar alakulását a VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlan című filmnek köszönheti. Az akusztikus hangzású, tapssal és füttyszóval hangszerelt zenei anyagot nagy sikerrel egyetlen egy rádió sem játszotta, kivéve egy szófiai kalózrádiót, amely 2015-ben egyetlenegyszer tévedésből majdnem bekeverte egy időjárásjelentés szignáljába. A zenekar ezt a kudarcot nagyon nehezen viselte, többen kiszálltak, majd visszajöttek anyagi okokra hivatkozva. Az ezt követő évek az identitáskeresés jegyében teltek - igaz, több zenekari tag a mai napig tagadja, hogy tisztában lenne ennek a kifejezésnek a jelentésével. A 2016-os évben egy lengyel, csirkehússal foglalkozó cég belsős videójához írtak rockoperát, amit jogi okok miatt azonban soha nem adhattak ki. Bizonyos források azt állítják, hogy azok a dalok valójában a Rossz versek című film zenéjének átiratai, mások - mint Janek, a krakkói egyetem kutatólaborjának főkertésze - viszont azt, hogy nem.

Helyszín: Hangvilla Multifunkcionális Közösségi Tér

Időpontok:

11.00 János vitéz

Magyar rajzfilm, RESTAURÁLT | 1973 | 74 perc

Petőfi Sándor születésének 150. évfordulójára készítette el Jankovics Marcell a saját János vitéz-adaptációját, amely nem csak saját pályáján számított mérföldkőnek: ez az első egész estés magyar rajzfilm. Bemutatásának évében több mint másfél millióan váltottak rá jegyet, és máig hivatkozási pontnak számít. A Cserhalmi György hangján megszólaló János vitéz története hűen követi az eredeti hőskölteményét, képi világában pedig a néphagyomány, a szecesszió és a pop art ötvöződik.
Jankovics Marcell klasszikusa digitálisan felújított verzióban kerül a nézők elé.


14.00 A létezés eufóriája 
(Közönségtalálkozó)

Magyar dokumentumfilm | 2019 | 84 perc
12 éven aluliak számára nem ajánlott
„Kilencvenévesen is tizenhat éves vagyok a magam részéről” – állítja Fahidi Éva, majd ezt bebizonyítva, elvállalja, hogy szerepel egy táncszínházi előadásban. A megrázó erejű dokumentumfilm a több hónapos próbafolyamatot követi végig. Szemtanúi lehetünk az érintés és a mozgás felszabadító hatásának, illetve megismerhetjük Éva tragikus múltját: 49 családtagját veszítette el Auschwitz-Birkenauban, és csak egy pillanaton múlt, hogy ő nem a gázkamrában végezte. Három nő bensőséges kapcsolatába enged bepillantást a film, és közben egyszerre tud szólni a veszteségek feldolgozásáról, a testünk elfogadásáról, és arról, hogy történjék velünk bármilyen szörnyűség, attól még érdemes élni.


16.00 Ott legbelül dal van / Néhány mondat a szabadságról 
(Közönségtalálkozó)

Ott legbelül dal van

Magyar dokumentumfilm, 2019, 57'

Az erdélyi Kászon völgyében fekvő öt község sokáig őrizte a székely népművészet különféle formáit, és az elmúlt évszázadban a néprajzi gyűjtők, Kodály Zoltán példáját követve, sűrűn meg is fordultak ezen a vidéken. Utoljára Tánczos Vilmos végzett itt komoly kutatómunkát, akit a Dunatáj Alapítvány forgatócsoportja is elkísért. A 2001 és 2008 között rögzített anyagokból állította össze filmjét Mohi Sándor. Az Ott legbelül dal van az utolsó utáni órákban próbálja megragadni a népzenei hagyományokat, bemutatva azt is, hogyan működik egy székely faluközösség, és milyen szerepük volt egykoron a nemzedékről nemzedékre szálló daloknak.

Rendező-operatőr: Mohi Sándor

Néhány mondat a szabadságról

Magyar ismeretterjesztő film, 2019, 52'

Dávid Gyula hosszú évtizedek óta az erdélyi irodalmi élet egyik legfontosabb szereplője. Irodalomtörténész, szerkesztő, műfordító, több rangos elismerés, köztük az Arany János-díj, a Magyar Érdemrend középkeresztje és a Hazám-díj kitüntettje.
Az MMA-portrék sorozatának alkotói filmjükben a barátokat és a pályatársakat is megszólaltatják, de a legtöbbet Dávid Gyula mesél. Van miről: nemcsak a páratlanul gazdag szakmai munkásságát, de az 56 utáni meghurcoltatását is felidézi, amikor államellenes összeesküvés vádjával hét éven át, 1957 és 1964 között politikai elítéltként tartották fogva.


18.45 Vad erdők, vad bércek 

A fantom nyomában
Magyar természetfilm | 2020 | 61 perc
6 éven aluliak számára nem ajánlott

A címbéli fantom a rejtőzködő életmódot folytató hiúz, amelyből Magyarországon jelenleg csak öt-tíz példány él vadon. Rettenetesen nehéz a nyomára bukkanni, többek között ezért is kivételes élmény elmerülni a Vad erdők, vad bércek különleges technikai megoldásokkal készült, látványos képeiben. A nagymacska után kutatva ismerhetjük meg az Északi-középhegység változatos növény- és állatvilágát, az avarszinttől a lombkoronáig. A Vad Balaton és a Vad Kunság alkotóinak díjnyertes természetfilmje többek között intim közelségbe hozza a fészket rakó szirti sasokat, az egymással bokszoló nyúlpárt vagy a hegyi kérészek párzását.


21.00 A tanítványok 

Magyar filmdráma | 1985 | 100 perc
12 éven aluliak számára nem ajánlott
Bereményi Géza több nagy sikert aratott film forgatókönyvének megírása után (Veri az ördög a feleségét, Megáll az idő) A tanítványokkal próbálta ki magát először rendezőként, és rögtön egy vizuálisan erős, merész időkezelésű filmmel bizonyította tehetségét. A 2. világháború kitörése előtti években járunk, amikor a történelem sodrásának senki nem képes ellenállni. A Budapestre felutazó tanyasi fiatalember csak tanulni szeretne, de ahogy az ő sorsát is felülírja a háború, úgy a végzetét érző, szüntelenül dorbézoló gróf, az ország közigazgatási reformját sürgető Magyary Zoltán jogászprofesszor és a vele szembekerülő Teleki Pál is tehetetlennek bizonyul. És mindebbe, egy váratlan csavarral, a nyolcvanas évek kallódó fiatalságát is belefűzi Bereményi.


23.15 Egy másik életben

Magyar sci-fi | 2019 | 89 perc
12 éven aluliak számára nem ajánlott
Ritka a magyar sci-fi, becsüljük meg, ha készül egy, főleg, ha olyan bravúros alapötlettel bír, mint az Egy másik életben. A film alternatív valóságában a reinkarnáció nyomon követésének a lehetősége a gazdagok privilégiuma, egy cég arra szakosodott, hogy tehetős ügyfelei számára megtalálja azt a testet, amelyben újraszületnek. A hatalmas vagyon beindítja a versengést, a legtöbben simán lemondanának a személyiségükről a pénzért cserébe. Az egyre bizarrabb fordulatok és Lengyel Tamás félig kopasz feje meghökkentenek, a szereplőgárda remekel, a kérdés pedig fel van dobva: mi mekkora összegért vetkőznénk ki önmagunkból?


Helyszín: Expresszó, Veszprém

17.30 Alvilág

1. évad

Magyar krimisorozat | 2019 | 60 perc
16 éven aluliak számára nem ajánlott

Lehet-e tisztességesnek maradni a bűn árnyékában? A negyvenes évei elején járó Nóra megpróbálja fenntartani a normalitás látszatát, annak ellenére, hogy az egész családja a drogüzletben utazik. Amikor egy félresikerült balhé után a férjét meggyilkolják, neki kell a férfi elintézetlen számláit kiegyenlítenie a nyomozók és a rivális gengszterek szorításában, gondoskodva közben arról is, hogy három gyerekét megóvja az erőszaktól.
A Fű és fehér por című nagysikerű holland sorozat nyomán Ujj Mészáros Károly (Liza, a rókatündér) állandó alkotótársával, Balsai Mónival a főszerepben a thriller és a krimi izgalmait ötvözi a családi drámával.


Helyszín: Balaton mozi, Balatonfüred

Időpontok:

11.00 Gyerekeknek

A legkisebbeknek és nem annyira kicsiknek

A KEDD animációs műhely kétórás összeállításában a stúdió hat kreatív sorozata mutatkozik be. Felbukkannak régi és új kedvencek: Bogyó és Babóca történetei, Detti és Drót kalandjai, illetve a Dúdoló meséi a legkisebbeket szólítják meg, a különös Kuflik pedig a kicsit nagyobbakat.
A KEDD két vadonatúj szériájának elkészült epizódjait is ebben a válogatásban láthatják először a gyerekek: a Naszreddin Hodzsa jól ismert, mulatságos történeteiből készült tanulságos mesesorozat kicsiknek és nagyoknak egyaránt ajánlott. A Mitch-match gyufaszál-főszereplője pedig kalandos útjai során egyszerű használati tárgyként is végtelen lehetőséget kínál a játékra és a fantázia szabadon engedésére.


14.00 Lili

Ausztrál-magyar-kanadai dokumentumfilm | 2019 | 89 perc
12 éven aluliak számára nem ajánlott
A 20. század viharos történelme számtalan megrendítő családi drámát eredményezett, gyakran olyan tragédiákkal és döntésekkel, melyek mai ésszel felfoghatatlanok. Gárdonyi Lili az 1956-os forradalom leverése után elmenekült az országból, és arra kényszerült, hogy hátrahagyja kislányát. Hatvan évvel később Lili másodszülött lánya, Edit útnak indul, hogy feltárja a szétszakított család titkait. Ausztráliából indulva Magyarországra és Kanadába jut el, és mindent megtesz, hogy feloldjon egy generációkon átívelő traumát, és begyógyítsa a múlt sebeit. Budapestre magával viszi Lilit is, akinek 1956-ban az volt a feladata, hogy összegyűjtse a szabadságharcosok holttesteit.


16.00 Apró mesék 

Magyar thriller | 2019 | 112 perc
16 éven aluliak számára nem ajánlott
Köbli Norbert és Szász Attila magas minőségű, történelmi keretbe ágyazott műfaji alkotásokkal szereztek nevet maguknak (A berni követ, Félvilág, Örök tél). Legutóbbi közös munkájuk a II. világháború utáni zűrzavaros időszakba kalauzol el: nagyvárosi szélhámosfilmként indul, aztán egy erdőben találja magát a mások bizalmával visszaélő főhős, és a film noir romantikus westernként folytatódik. Az alkotók ügyesen keverik a zsánereket, és fokozzák a feszültséget a puskával remekül bánó, titokzatos nő, majd a frontról hazatérő, agresszív férj megjelenésével. Az utolsó pillanatig kérdéses marad, mi lesz a szerelmi háromszög kimenetele.


18.45 Valan

Az angyalok völgye
Magyar thriller | 2019 | 99 perc
16 éven aluliak számára nem ajánlott

Bagota Béla sikerrel emelte át a skandináv krimik komor, fagyos hangulatát erdélyi környezetbe. A fordulatos nyomozás során visszaköszönnek a közkedvelt zsáner stílusjegyei, amelyeket helyi ízekkel gazdagítottak, és ennek köszönhetően egy romániai bányászváros tablóját is megfesti a film. A rendőrként dolgozó Péter súlyos gyerekkori traumát cipel magával: a romániai forradalom káoszában eltűnt a húga, Juli. 22 évvel az eset után visszatér szülővárosába, mivel lehet, hogy a testvére holtteste került elő. Emberkereskedelem, gyanús alakok és mélyben megbúvó, szörnyű titkok – minden adott ahhoz, hogy egy megrendítő utazásra induljunk a hóval fedett Kárpátokban.


21.00 Vad erdők, vad bércek

A fantom nyomában
Magyar természetfilm | 2020 | 61 perc
6 éven aluliak számára nem ajánlott

A címbéli fantom a rejtőzködő életmódot folytató hiúz, amelyből Magyarországon jelenleg csak öt-tíz példány él vadon. Rettenetesen nehéz a nyomára bukkanni, többek között ezért is kivételes élmény elmerülni a Vad erdők, vad bércek különleges technikai megoldásokkal készült, látványos képeiben. A nagymacska után kutatva ismerhetjük meg az Északi-középhegység változatos növény- és állatvilágát, az avarszinttől a lombkoronáig. A Vad Balaton és a Vad Kunság alkotóinak díjnyertes természetfilmje többek között intim közelségbe hozza a fészket rakó szirti sasokat, az egymással bokszoló nyúlpárt vagy a hegyi kérészek párzását.


Helyszín: Tagore sétány, Balatonfüred

19.30 Akik maradtak 
(Közönségtalálkozó)

Magyar dráma | 2019 | 83 perc
12 éven aluliak számára nem ajánlott
Hogyan lehet túlélni egy feldolgozhatatlan traumát? A II. világháború utáni Budapesten egy negyvenes nőgyógyász és egy kamaszlány közt különleges kapcsolat szövődik. A holokausztot követően egyedül maradtak mindketten, Klára a tagadásba, Aladár az apátiába menekül, de barátságuk elmélyülésével a lány pótapára és mentorra talál az életkedvét lassan visszanyerő férfiben. Viszonyukat a környezetük gyanakvással szemléli, és közben az 50-es évek politikai légköre is egyre fojtogatóbbá válik.
Tóth Barnabás kamaradrámája egészen az Oscar-díj előszobájáig jutott, nem kis részben a két kiváló színész, Hajduk Károly és Szőke Abigél páratlan összjátékának köszönhetően.


Helyszín: Vaszary Villa, Balatonfüred

10.00 Filmes szakmai konferencia - Mozi a járvány idején

Vaszary-villa, Széchenyi terem
Moderátor: Till Attila

Szezonnyitó filmes szakmai konferencia a koronavírus-járvány alatti és utáni stratégiákról.

Az utóbbi hónapokban jelentősen átalakult a filmes és tévés szakma. Egyrészt változott a támogatási rendszer a Nemzeti Filmintézet létrejöttével, másrészt a világjárvány miatt sok film és tv film forgatása állt le, indult később - más formában - újra, közben pedig sok produkciónál módosult a finanszírozási, gyártási stratégia, itthon és külföldön egyaránt. A mozik hónapokra bezártak, a vezető streaming-szolgáltatók egyre erősödnek és lassan elmosódni látszik a különbség a filmes, mozis, internetes és tévés tartalmak között. A Filmpiknik konferenciáján a szakma vezető alakjaival előbb a gyártás, aztán a forgalmazás oldaláról próbálnak válaszokat keresni a gyökeresen új helyzet legaktuálisabb kérdéseire.

 • 10.00 Mi készül?

Tervezett résztvevők:
Kovács Gábor (producer, Filmpartners), Muhi András (producer), Osváth Gábor (producer, Filmfabriq), Mécs Mónika (producer, Inforg-M&M Film)

 • 13:30 Hol láthatjuk?

Tervezett résztvevők:
Bálint Péter (elnök, Filmforgalmazók Egyesülete), Böszörményi Gábor (ügyvezető igazgató, Mozinet), Liszka Tamás (vezérigazgató, Budapest Film)

 

A műsorváltozás jogát fenntartják.


Helyszín: Szentháromság tér, Vár, Veszprém

20.00 Foglyok 
(Közönségtalálkozó)

Magyar dráma | 2019 | 88 perc
12 éven aluliak számára nem ajánlott
1951, Budapest. Az ÁVH emberei berontanak egy társasházba. Keresnek valakit, és addig nem hajlandóak távozni, amíg választ nem kapnak a kérdéseikre. Az akció szigorúan titkos, így aki gyanútlanul belép a lakásba, az ott is marad. Egyre többen zsúfolódnak össze a négy fal közt, a feszültség nő, a titkosrendőrök pedig megpróbálják kijátszani egymás ellen a foglyaikat.
Az Oscar-díjas Deák Kristóf megtörtént eseményeken alapuló filmje kiváló színészgárda segítségével, a humort sem nélkülözve, találóan illusztrálja a Rákosi-diktatúra fojtogató légkörét és abszurd viszonyait.


Helyszín: Óváros tér, Veszprém

Időpontok:

18:00-24:00 Filmpiknik Café & Bar

A Filmpiknik nem csak a mozizásról szól. Legalább olyan fontos, hogy a rendezvény kötetlen találkozóhelyet biztosítson a szereplőknek, filmgyártóknak és a közönségüknek egyaránt. A Filmpiknik Café éppen ezzel a céllal jött létre, hiszen koncertek és dj-k szórakoztatnak majd mindenkit, aki pedig megéhezik, vagy inna valami frissítőt, az Oliva Wine & Tapas bárban töltődhet fel.


18:00 SUNSET DJ SET


22:30 ENIKŐ PARTI

 

Szervezőként betartanak minden, a koronavírus terjedése ellen bevezetett rendelkezést, és erre kérik vendégeiket is.

 • A Filmpiknik helyszínein nem kötelező a maszk viselése, de ajánlott.
 • Kérik mossanak minél gyakrabban kezet, és ha lehet tartsanak maguknál kézfertőtlenítőt is.
 • Ha köhögnek vagy tüsszentenek, a könyékhajlatukkal takarják el az arcukat.
 • Ha betegnek érzik magukat, kérik, ne menjenek el a Filmpiknikre.

Mivel a vírus elleni védekezés, hétről hétre új helyzeteket és szabályokat teremt, kérik, figyeljék a Filmpiknik online felületeit és kihelyezett tájékoztatóit friss információkért.

Jó szórakozást, vigyázzanak magukra és egymásra!

 

Bővebb információ: www.filmpiknik.hu

Cím: Veszprém
Esemény időpontja:2020.09.03. - 2020.09.05.
Szervező neve: Veszprém-Balaton 2023 Zrt.
Szervező címe: 8200 Veszprém, Óváros tér 9.