Aktualitások

Veszprém Európa Kulturális Fővárosa 2023 pályázat


Veszprém Európa Kulturális Fővárosa 2023 pályázat

Veszprém Megyei Jogú Város a bakonyi és a balatoni régióval összefogva indul az Európa Kulturális Fővárosa 2023 cím elnyerésre kiírt pályázaton. Október 4-én egy sajtótájékoztató keretében mutatták be az elmúlt hónapok előkészületeinek eredményeit. Bővebben Rövidebben

​Az EKF 2023 térségi pályázat arculatának megalkotására három veszprémi kötődésű grafikai stúdió kapott meghívást. Feladatuk egy régióba illeszkedő koncepciót kifejező logó megtervezése volt a „lépcsők és sarkok”, a „víz és szél”, valamint a „játék és inspiráció” hívószavak szellemiségében.

A két körös pályázatra mindhárom stúdió több tervezetet, logóvázlatot nyújtott be, amelynek szűkítése, kiértékelése anonim módon folyt, nagyszámú partner (térségi szereplők, szervezetek képviselői, a Művészeti Tanács tagjai, helyi intézmények szakemberei stb.) véleményének meghallgatásával. Ennek alapján a három pályázótól összesen hat logóvázlat került közönségszavazásra, illetve további értékelésre.

A logótervek közönségszavazásán a Stalker Studió Kft. egyik munkája kapta a legtöbb szavazatot.

A hat kiválasztott munka bővített, vizuális hátterét és koncepcióját is tartalmazó összesített pályázati anyagot egy 11 fős, különböző szakterületekről érkező szakmai zsűri véleményezte. Ezek alapján a végleges arculat elkészítésére a Gerhes Gábor Munkácsy-díjas képzőművész által képviselt Art-And Bt. kapott megbízást.

Az EKF pályázat tartalmi koncepciójával karöltve, az embléma Veszprém városán túl elsősorban a Bakony-Balaton térségének egyes régiói között létrejövő együttműködést, valamint az ebben rejlő pozitív tartalmakat jeleníti meg. A régióra jellemző példátlan kulturális és földrajzi sokszínűség és az azok kölcsönhatását, összemosódását, az emblémában fő elemként megjelenő hullám-motívum szimbolizálja. A hullám, nem csupán a Balaton vizére, és a Bakony hegyvonulatára utal, hanem asszociatív értelemben azok egymásra hatására, földrajzi és kulturális egymásba olvadására is.
Az arculati koncepció grafikai eleméhez az ötletadó Jokesz Anna animáció tervező volt.

Kiemelt fogalmak:

egymásba fonódás – kölcsönhatás – harmónia – játékosság – „Vízből kinövő táj” 
A logó tipográfiai megoldásában a Veszprém-felirat monolitját megszakítva, utal az egyes részekből (betűk) megszülető egészre (Veszprém), mint az együttműködés szimbólumára, elsősorban a játékosság hívószavát követve.
Szintén az Art-And bt. dizájntervei alapján elkészült a projekt hivatalos weboldala is, melynek kifejlesztésére a Bemind Kft. kapott megbízást.

A projekt hivatalos weboldala:
www.2023veszprem.hu

A projekt hivatalos Facebook oldala:
https://www.facebook.com/2023Veszprem/

A nagykövetekkel készült videó interjú elérése:
https://www.youtube.com/watch?v=yywBXMmfKEs

A pályázathoz, Veszprém régiós kezdeményezésének népszerűsítéséhez továbbá elkészült egy kisfilm is, amely a város EKF projektjét támogató nagyköveteket is bemutatja.

 

Veszprém Európa Kulturális Fővárosa 2023 pályázat nagykövetei:

Freund Tamás, Széchenyi-díjas magyar neurobiológus, egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja, 2014-től élettudományi alelnöke. Az agykéreg működésének nemzetközi hírű tudósa.

Gulyás Péter, tizenhatszoros Magyar Bajnok kézilabdázó

Laposa Zsófia, borász

Laposa Bence, borász, a Balatoni Kör elnöke

Likó Marcell, Fonogram- és Gizella-díjas zenész, a Vad Fruttik zenekar vezetője, rádiós műsorvezető

Mikósa Erika, Kossuth-, Liszt Ferenc-, és Prima Primissima-díjas koloratúrszoprán énekesnő

M. Tóth Géza, Oscar-díj jelölt, Balázs Béla díjas filmrendező, producer, a KEDD Kreatív Stúdió alapítója és vezetője, a Színház- és Filmművészeti Egyetem rektora. Az International Academy of Television Arts and Sciences tagja

Ókovács Szilveszter, operaénekes, zenekritikus-publicista, rádiós és televíziós műsorvezető, 2010-2011-ben a Duna TV vezérigazgatója, 2011-től a Magyar Állami Operaház kormánybiztosa, majd főigazgatója

Szakály György, Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas magyar táncművész, egyetemi tanár, a Magyar Táncművészeti Egyetem rektora

Zoób Kati, divattervező, a Katti Zoób divatmárka megalkotója. Munkásságát számos hazai és nemzetközi díjjal ismerték el

A város a veszprémi emberekkel együttműködésben, az ő támogatásukkal és javukra szeretné megvalósítani programját. Veszprém szándéka szerint pályázatában hangsúlyos szerepet kap a város kiemelkedő kulturális mozgósító ereje és kivételes adottságú rendezvényhelyszínei, a régió idegenforgalmi vonzereje.

Kiemelt figyelmet kívánnak fordítani a térségi összefogásra, a társadalmi szerepvállalásra és a megvalósuló programok nemzetközi, valamint európai vonatkozásaira. A pályázat benyújtásának a határideje 2017. december 20.

 

Cím: Veszprém