Aktualitások

"Veszprémben vagy fúj a szél, vagy harangoznak"


"Veszprémben vagy fúj a szél, vagy harangoznak"

Bizonyára Ön is hallotta már azt a mondást, hogy "Veszprémben vagy fúj a szél, vagy harangoznak". Utánajártunk, hogy mire utal az állítás. Bővebben Rövidebben

Veszprém az államalapítás óta egyházi központ, püspöki, majd érseki székhely. A városban számos katolikus templom található, rendszeresen misére és délre harangoznak a Várban a Szent Mihály Bazilika Főszékesegyházban és a város legkülönbözőbb pontjain található templomokban. A harangok zúgásán kívül a Tűztorony is zenél, minden óra elején Csermák Antal veszprémi zeneszerző Verbunkosát játssza, de negyedóránként is üt. 2015-től alkalmanként új dallamokat is játszik.

Amikor nem szólnak a harangok, akkor általában a szél süvítését halljuk. "Veszprém a Bakonyból lezuhanó, főn- vagy bóra-jellegű északnyugati szél uralma alatt áll, s ez jellemzi éghajlatát és környezetében látható, felszíni formákat is." - írja Cholnoky Jenő tanár, író, földrajztudós Veszprémről készült tanulmányában 1938-ban. "A veszprémi ember tudja nagyon jól, mi az a bakonyi szél! (...) Amikor Veszprémben megjelenik a bakonyi szél, akkor mindig félelem fogja el a lakosságot. Olyan keservesen tud dudálni a kéményben, úgy rázza az ablakot, az ajtót, olyan félelmesen zúgnak az utcák. Különösen a városnak azon a részein, amelyek a fennsíkra terjedtek föl, tehát a Temetőhegyen, a Jeruzsálemhegyen és a Cserháton rémes a szél ereje. Egyes utcákon nem lehet vele szembe menni. Csak a Vár végére kell ilyenkor kimenni, oda a Világvégére! Alig lehet ott megállni s a hatalmas, roppant vastagfalú szeminárium épületét szinte alapjaiban rázza meg. A felhők rohanva kavarognak az égen, a levegő tiszta..."

Veszprémben a bakonyi szélnek köszönhetően valóban sokszor kicserélődik a levegő, így szmog csak ritkán alakul ki.

Fentiek alapján tehát valóban elmondhatjuk: a királynék városában vagy fúj a szél, vagy harangoznak!

A cikkben részletet idéztünk Kovács Győző Gyula: Veszprém időjárása és éghajlata, III. c. munkájából (Veszprémi Szemle könyvek 8., 2013)

 

E-mail: info@veszpreminfo.hu
Telefonszám: +36 88 404 548
Honlap: http://www.veszpreminfo.hu