Programok

VESZPRÉMFEST 2018


VESZPRÉMFEST 2018 (2018.07.11. - 2018.07.14.)

A VeszprémFest 2018. júliusában 15. alkalommal várja vendégeit Veszprémbe. Bővebben Rövidebben

Ismét világsztárok Veszprémben!

Július 11-én nyit az idei VeszprémFest, mely a régi és új közönségnek egyaránt kínál kellemes hallgatnivalót. A tizenötödik évéhez ért népszerű fesztivállal részben egy időben zajlik majd – szintén Veszprémben – kísérőrendezvénye, a tíz napon át tartó Rozé, Rizling és Jazz Napok – szokás szerint sok kiváló fellépővel.

Tizenötödik születésnapja alkalmából a VeszprémFest visszatér egyik régi szép hagyományához, és július 13-án fergeteges operagálával kedveskedik a műfaj barátainak. Négy világhírű szólista lép színpadra ezen az esten, két szoprán és két tenor. Mindannyiukat jól ismeri már a közönség, de együtt még sose léptek színpadra Veszprémben. Annak idején José Cura, argentín származású tenorista nyitotta meg fellépésével az első VeszprémFestet, és most újra eljön, hogy elénekelje kedvenc áriáit, szólóban, illetve művésztársaival, Ramón Vargas mexikói tenoristával, valamint Rost Andreával és Miklósa Erikával, két olyan magyar operaénekesnővel, akiket valamennyi híres európai és amerikai operaszínpadon éljenzett már a publikum.

 A VeszprémFest további koncertjei idén a pop műfajai és a világzene jegyében szerveződnek. Július 11-én, a fesztivál nyitónapján üdvözölhetjük hazánkban először Ziggy Marley reggae-énekest és gitárost, a jellegzetes jamaikai muzsika egyik legnagyobb élő képviselőjét, a műfaj néhai főhőse, Bob Marley fiát. A most ötvenéves Ziggy le se tagadhatná, hogy apja fia: dalaiban fontos szerepet kap a politika, a keresztény hit és a békevágy. Marley sejthetően 2018-as Rebellion Rises! című új lemezének anyagából ad majd elő helyi rajongóinak.

Másnap két, főként az ifjabb nemzedékek körében ismert popcsillagot köszönthetünk a nagyszínpadon. Előbb a skót származású dalszerző/gitáros/énekes Amy Macdonald mutatkozik be a veszprémi közönségnek. A gyermekkora óta zenélő világklasszis tavaly adta ki negyedik lemezét, és nélküle már-már nem is rendeznek rockfesztivált Európában.

Az est második főszereplője az amerikai Aloe Blacc lesz. A legkülönbözőbb formációkban és stílusokban sikeres előadó eddigi legnagyobb slágerét a nemrégiben elhunyt svéd lemezlovas, Avicii társaságában vette lemezre. Ez volt a Wake Me Up.

A VeszprémFest záróeseményeként lép porondra a kortárs rock és blues egyik legkülönösebb egyénisége, az angol Joss Stone énekesnő, akit „fehér Aretha Franklin”-ként is gyakran emlegetnek. Karcos hangja, blues-osan füstös orgánuma alapján ugyanis akár Harlemben is születhetett volna. A Grammy-díjas előadóművész alig harminc éves, de máris világsztárok sorával osztozhatott a színpadokon: James Brown, Dave Stewart és Ringo Starr is énekelt vele.

A két operadíva mellett Lajkó Félix hegedű- és citeraművész képviseli hazánkat a fesztiválon. Lajkó korai lemezeit jazzistákkal készítette; mára sokkal inkább nevezhetjük világzenésznek. Egyik formációja izgalmasabb a másiknál, Veszprémben három különböző arcát mutatja meg az érdeklődőknek. Július 11-én a lengyel VOŁOSI vonószenekar kíséri majd, olyan klasszikusan képzett népi muzsikusokkal, akik mind a Beszkidek ormain, lejtőin és völgyeiben cseperedtek zenésszé. A hegedűs második koncertjén a svájci dobos virtuóz, Jojo Mayer lesz a partnere; végül a VeszprémFest zárónapján szólóban áll színpadra a délvidéki Topolyáról származó világzenész.

Július 6-án indul a fesztivál kísérőeseményeként számon tartott, immár nyolcadik éve megrendezett Rozé, Rizling és Jazz Napok. A rangos rendezvény filozófiája az, hogy a jazz és a bor hasonlít egymáshoz, hiszen mindkettő folyton változik. A jazz éltető eleme a rögtönzés: ez teszi lehetővé, hogy ugyanazok a melódiák mindig más és más köntösben csendüljenek fel. A bor pedig olyan ital, amely részint sokféle, részint az idő előrehaladtával az ízét is változtatja. A Rozé, Rizling és Jazz Napokra látogatók nemcsak a tájegység borait, de kulináris csemegéit is megkóstolhatják, a sajtoktól a pástétomokon át a kürtöskalácsig. Szokás szerint idén is hazai előadók váltogatják majd egymást a színpadon. A koncertek este 6-kor kezdődnek, és minden nap éjjel fél 12-ig szól majd a jazz Veszprémben. Ott lesz a Pocsai Kriszta Quartet és a Finucci Bros, Micheller Myrtill vendégszereplésével; a Tátrai Trend és a Tóth Vera Quartet, valamint még vagy tucatnyi, a jazz különböző stílusirányzatait képviselő előadó. Remek hangulat lesz, ez nem is kétséges!

Részletes program:

 

Ziggy Marley

Három évtizedes karrierje során és 16 albummal a háta mögött Ziggy a legendás családi névhez méltó zenei örökséget épített fel. Nyolc megérdemelt Grammy-díj és egy Emmy-díj tulajdonosaként az énekes, humanitárius, dalszerző és producer folyamatosan előbbre és előbbre jut.

Ziggy zenei karriertörténete tízéves koráig nyúlik vissza, amikor édesapját, Bob Marley-t figyelte a stúdióban lemezfelvétel közben. A Melody Makers-szel készített nyolc albuma közül három Grammy-díjat nyert, számtalan teltházas koncertet szült, és olyan slágereket, mint a „Look Who’s Dancing,” a „Tomorrow People” és a „Conscious Party”.

Szólókarrierje 2003-ban kezdődött, azóta pedig a legjobb reggae album kategóriában 2006-ban, 2012-ben, 2015-ben és 2017-ben is hazavihette a Grammy-díjat, emellett 2011-ben a Family Time című, első gyereklemezét a legjobb gyerekalbum díjával ismerték el.
2011-ben jelent meg első képregény-kötete, a MARIJUANAMAN. 2012-ben megalapította a Ziggy Marley Organics vállalatot, amely gyorsan az élvonalba került a bio kókuszolajos és kendermagos csemegék piacán, termékei pedig több mint 1000 boltban elérhetőek. 2013-ban Daytime Emmy-díjat kapott az „I Love You Too” c. daláért, és ugyanezzel a címmel gyerekkönyvet is kiadott.
2014-ben teljes szabadságot élvezve dolgozott a Fly Rasta címet viselő, ötödik szólóalbumán, majd ugyanebben a szellemiségben lépett tovább 2016-ban a saját nevét viselő, hatodik, szintén Grammy-vel díjazott nagylemezére:
„Minden akkor történik, amikor történnie kell. Így volt ez a karrieremmel is az elejétől kezdve. Mindegyik projekt inspirációból születik. Mindannyiunk életében dolgoznak metafizikai és univerzális erők. Ez az életünk természetes és szerves része. Ez az album is ezeknek a pillanatoknak az egyike. Hozzám érkezett meg az üzenet. Jókor van itt, és én kész vagyok továbbadni.”

Első koncertjét adja Magyarországon.

Időpont: 2018. július 11. szerda 21:00
​Helyszín: VESZPRÉM ARÉNA


Lajkó Félix és a VOŁOSI (PL)

Lajkó Félix, Liszt Ferenc-díjas hegedűművész és zeneszerző Topolyán (Vajdaság) született 1974-ben. Első hangszere a citera volt, amellyel tíz éves korában ismerkedett meg. Hegedűt az általános iskola 6. osztályában vett a kezébe először. A szabadkai zenei középiskola második osztályát otthagyva indult el Budapestre egy kölcsönkért hegedűvel...azóta különféle formációkban járja a világot és bűvöli el hegedű- és citerajátékával a nagyérdeműt.

Neves egüttesekkel és zenészekkel dolgozott együtt, úgy mint Szabados György, Boris Kovač, a francia Noir Désir zenekar, Alexander Balanescu, Boban Marković, Roby Lakatos. 1994 óta számos lemeze jelent meg, írt zenét színházi előadásokhoz és komponált filmzenéket.
A VeszprémFesten 3 estén át 3 különböző formációban élvezhetjük a művész virtuóz hegedűjátékát, ismerhetjük meg 3 arcát.

Közreműködik: 

Lajkó Félix – hegedű
Krzysztof Lasoń – hegedű
Stanisław Lasoń – cselló
Zbigniew Michałek – hegedű
Robert Waszut – nagybőgő
Jan Kaczmarzyk – brácsa

A nemzetközileg is elismert lengyel VOŁOSI minden kategóriától mentes olyan egyedi és eredeti stílust alkotott, mely egyszerre modern és tradicionális, klasszikus és népi, kárpáti gyökerekkel rendelkező jazz improvizáció. Olyan muzsika, amelyben természetesen keveredik a klasszikus és népi vonószene, így ehhez Lajkó Félix az első pillanattól kezdve könnyen kapcsolódott. A magyar sajtóban megjelent „vonós rocksztárok” elnevezés sincs messze a koncertélmény hangulatától. Olyan zenei dimenziókat nyit meg a repertoár saját zenéinek közös feldolgozásaival, melyben nemcsak az ő, de a hallgatóság lelke is egyöntetűen messzire repül.

Időpont: 2018. július 11. szerda 19:00
Helyszín: HANGVILLA

 

Aloe Blacc

“Wake me up” című mega-slágerével, melyet a svéd DJ, Avicii számára énekelt és közreműködött a megírásában, és amely feljutott a listák élére szerte a világon több mint 100 országban, a Grammy-díjra jelölt énekes-dalszerző megmutatta, milyen ellenállhatatlan erővel képes megragadni az emberi érzelmek komplexitását.

Blacc harmadik szólóalbuma, a Lift Your Spirit, még tovább lendíti a folk-, a soul és a popzene fúzióját, és az eredmény egyrészt kétségtelenül élvezetes, ugyanakkor az üzenetére is érdemes odafigyelni.  Friss szemléletű értelmezést adva olyan legendák zenéjéhez, mint Sly Stone vagy Stevie Wonder  ̶  a Lift Your Spirit olyan dalokra épül, melyekben Blacc költői, mégis metsző dalszövegei, a szenzációs fülbemászó dallamok és az irgalmatlanul jó ritmusok összhangban állnak.

Miután a Wake Me Up több mint 5 millió példányban kelt el az Egyesült Államokban, és fél milliárd megosztást ért el, Blacc egyik fő törekvése, hogy népszerűségét a társadalmi változások érdekében használja, mialatt zenéjét továbbra is tudatos pozitivitással tölti meg. “Ami a szövegíráskor a valódi célom, hogy megpróbálom a hátrányos helyzetben lévők történeteit elmesélni és mind azokat az akadályokat, amelyekkel meg kell birkózniuk életük során” – mondta Blacc.

Időpont: 2018. július 12. csütörtök 20:00
Helyszín: Historia Kert, Nagyszínpad


Amy MacDonald

Amy Macdonald, Skóciából érkező énekes, gitáros és dalszerző, tevékeny életet él; sorra kapja a felkéréseket, kiemelt eseményeken képviseli hazáját, európai fesztiválokon szerepel óriási közönség előtt, vagy éppen hajtja a szüntelen alkotási vágy. Ugyan már számos területet átfogó, egy évtizedes zeneipari sikerkarrier áll a háta mögött, Amy Macdonald még mindig csak a húszas éveiben jár.

Skócia talán leghíresebb, fiatal női művészeként - a futball iránti rajongásáról nem is beszélve -Macdonald két, hazájában megrendezett, világszerte érdeklődéssel kísért sportesemény megnyitására is felkérést kapott: 2014-ben a Nemzetközösségi Játékok, majd pedig a Ryder Cup nyitó ünnepségén énekelhetett.

2007-ben tört be első albumával, a This Is the Life-fal, amiből több mint 3 millió példányt adtak el világszerte. Legutóbbi, elképesztően sikeres negyedik, Under Stars című albuma pedig 2017-ben jelent meg, ez eddigi talán „legrockkosabb” lemeze. Az Under Stars a 29 éves Amy Macdonald karrierjének minden szempontból a tetőpontja. Még inkább előtérbe kerül és dominál híresen telt hangja. Jól ismert dallamai még erősebb, merészebb és lenyűgözőbb formában jelennek meg. Új társai lehetőséget adtak számára, hogy még jobban elmélyedjen az alkotásban. A hozzá közel álló, hasonló gondolkodású zenészekkel való együttműködés megadja számára a szabadságot, hogy újabb magaslatokat érjen el.

Veszprémi koncertjén először hallhatjuk őt élőben Magyarországon.

Időpont: 2018. július 12. csütörtök 22:00
Helyszín: Historia Kert, Nagyszínpad


Lajkó Félix és Jojo Mayer (USA)

Jojo Mayer, New Yorkban élő svájci dobos, kreatív és újító technikájának köszönhetően a világ legjobb dobosai között tartják számon. Karrierjét jazzmuzsikusként kezdte, majd pályafutása alatt különböző műfajok neves képviselőivel játszott együtt és próbált ki eltérő stílusokat (drum'n'bass, jungle, afrikai törzsi zene). Lajkó Félixszel igazi kalandra hívják a közönséget.

Időpont: 2018. július 12. csütörtök 19:00
Helyszín: Jezsuita Templomkert

 

José Cura | Miklósa Erika | Ramón Vargas | Rost Andrea

A jubiláló, 15 éves fesztivál visszanyúl a gyökereihez, és operaestre invitálja a közönséget. Négy olyan világsztár lép együtt a színpadra, akik korábban mindannyian énekeltek már Veszprémben, így együtt azonban először láthatjuk és hallhatjuk őket.

José Cura világhírű argentin tenor fontos pillanatoknak volt szemtanúja, hiszen 2004. augusztus 5-én az ő operaáriáival kezdődött a VeszprémFest története. 6 évvel később ismét a fesztivál fellépői között köszönthettük egy operagála keretében. Miklósa Erika Kossuth-, Liszt Ferenc- és Príma Primissima-díjas koloratúrszoprán énekesnő először 2006-ban lépett a fesztivál színpadára az Éj királynője szerepében, majd 2008-ban Ramón Vargas-szal énekelt közösen egy operagálán, 2012-ben pedig a Don Pasquale-ban Norina szerepében aratott nagy sikert. Ramón Vargas, a mexikói születésű, szintén a világ legnagyobbjai közt számon tartott tenor is harmadszor tér vissza Veszprémbe, hiszen 2005-ben - Rost Andreával - Verdi Rigolettójában, 2008-ban pedig a már említett operagálán hallhattuk őt. Rost Andrea, Kossuth-, Liszt Ferenc- és Príma Primissima-díjjal kitűntetett szoprán operaénekes pedig 2005-ös nagysikerű fellépése, Gilda szerepe után énekel újra a VeszprémFesten, akkori partnerével, Ramón Vargas-szal egy színpadon.

Régi ismerősként köszönthetjük tehát mindannyiukat Veszprémben. És ami még különlegesebbé teszi a 2018-as programot, hogy Miklósa Erika és Rost Andrea – bármilyen meglepő is - Magyarországon ez alkalommal énekel először együtt.

Sok okunk van tehát az ünneplésre, tartsanak velünk!

Időpont: 2018. július 13. péntek 21:00
Helyszín: Historia Kert, Nagyszínpad


Lajkó Félix szóló koncert

Lajkó Félix, Liszt Ferenc-díjas hegedűművész és zeneszerző Topolyán (Vajdaság) született 1974-ben. Első hangszere a citera volt, amellyel tíz éves korában ismerkedett meg. Hegedűt az általános iskola 6. osztályában vett a kezébe először. A szabadkai zenei középiskola második osztályát otthagyva indult el Budapestre egy kölcsönkért hegedűvel...azóta különféle formációkban járja a világot és bűvöli el hegedű- és citerajátékával a nagyérdeműt.

Neves egüttesekkel és zenészekkel dolgozott együtt, úgy mint Szabados György, Boris Kovač, a francia Noir Désir zenekar, Alexander Balanescu, Boban Marković, Roby Lakatos. 1994 óta számos lemeze jelent meg, írt zenét színházi előadásokhoz és komponált filmzenéket.
A VeszprémFesten 3 estén át 3 különböző formációban élvezhetjük a művész virtuóz hegedűjátékát, ismerhetjük meg 3 arcát.
Démonikus improvizációk, szárnyaló dallamok, lelkünket az ismeretlenbe repítő virtuozitás. A hegedűművész a zene nyelvén mesél érzésekről, hangulatokról, képekről.

Időpont: 2018. július 13. péntek 19:00
Helyszín: Jezsuita Templomkert

 

Joss Stone

Az angol soul,  R&B és reggae  énekes, dalszerző most 30, és élete felét a zene töltötte ki.  15 évesen szerződött le az egyik vezető kiadóhoz, 16 évesen pedig megjelent bemutatkozó albuma, a The Soul Sessions. Stone hangja semmiben nem hasonlított egy tinédzseréhez, sokkal inkább emlékeztetett egy érett énekes hangjára, aki éveket töltött füstös éjszakai klubokban. Nem csoda hát, ha a The Soul Sessions  bevonult a  modern klasszikusok közé.

14 évvel és jó néhány albummal később a mérleg 14 millió eladott lemez világszerte - és ez a siker kétség kívül az angol női soul művészek új generációjának útját is egyengette.

Számos elismerése között találunk két Brit Awards-ot és egy Grammyt is - az 5 Grammy jelölésén túl.

Életkorához képest hosszúnak mondható karrierje során olyan nevekkel zenélt egy színpadon, mint James Brown, Mick Jagger, Robbie Williams, Rod Stewart, Gladys Knight, Solomon Burke, Blondie, Smokey Robinson, Melissa Etheridge és még sokan mások. Közreműködött Jeff Beck és Ringo Starr albumán, fellépett a Super Bowl előtt és énekelt a Grammy díjátadón. Olyan tökéletes zenei csodáknak lehetett részese, amelyekre a legtöbb ember egy életen át vágyik.  S élte át mindezt a függetlenség és életöröm érzésével.

Stone egy kicsit mindig is lázadó volt; amikor mezítláb táncol a színpadon, vagy ahogyan váltogatja a hajszíneit, vagy felszólal számára fontos ügyekért. És rajongói is részben azért szeretik, mert szabadelvű, és mindig a saját megérzéseit követi.

2015-ben jelent meg hetedik lemeze, a Water For The Soul. Ezt megelőzően vágott bele a már hosszú évek óta vágyott és tervezgetett Total World Tour-ba azzal a céllal, hogy a világ minden országában énekelhessen.

Jelenleg is világszerte turnézik, ennek egyik állomása a VeszprémFest, ahol pop és soul slágereit adja elő.

Időpont: 2018. július 14. szombat 21:00
Helyszín: Historia Kert, Nagyszínpad

 

Forrás: http://veszpremfest.hu

 

Elkészült a 2017-es VeszprémFest aftermovieja:

 

 

Cím: Historia Kert és Jezsuita Templomkert
E-mail: info@veszpremfest.hu
Telefonszám: +36 88 800 900
Honlap: http://www.veszpremfest.hu
Esemény időpontja:2018.07.11. - 2018.07.14.
Szervező neve: Veszprémi Ünnepi Játékok Kft.
Szervező címe: 8200 Veszprém, Óváros tér 22.
Szervező tel.: +36 88 800 900
Szervező E-mail: info@veszpremfest.hu
Szervező Weboldal: http://www.veszpremfest.hu