Aktualitások

Veszprémi győztesek az MCC FIT Kaland országos döntőjén


Veszprémi győztesek az MCC FIT Kaland országos döntőjén

Veszprém a csúcson - 10 éves fiúk sikere összefogással a Brain Bar-on Bravúros eredményt, országos első helyezést ért el három veszprémi kiskamasz a Mathias Corvinus Collegium (MCC) FIT Kaland idei tehetségversenyén 2019. május 31-én. Bővebben Rövidebben

. A Báthory Iskola Kékmadár programjának negyedikes diákjai – Kiss András Gellért, Szabó Máté, Szirbek Titusz – regionális győztesként képviselte Veszprémet az országos versenyen, ahol további hat csapat mutatta be tudását a nagyhírű jövőfesztiválon, a Brain Bar-on és a versenynek otthont adó Corvinus Egyetemen. A „Bosziskacok” néven futó csapat fiútagjai az első helyezéssel felvételt nyertek az MCC Fiatal Tehetség Programjának ősszel induló, ötödikes évfolyamába Veszprémben.

Andris, Máté és Titusz a 2019. januári indulás óta a kémia kísérletek világába ásták bele magukat. Az országos döntő napján a fiúk a délelőtti versenyszámban, a jövőfesztiválon felállított interaktív standon látványos kísérletekkel, saját készítésű digitális tankockákkal, és az interneten közreadott videókkal készültek. Délután a Corvinus Egyetemen tarthatták meg három perces prezentációjukat, amelynek üzenete túlmutatott a kémiai kísérletek világán: Földünk gazdagságának megóvására, az összefogás szükségességére hívta fel a figyelmet. A két versenyszám kreatív, szakmailag hibátlan megvalósítása győzte meg az MCC zsűritagjait, hogy a veszprémi Bosziskacok az erős versenytársi környezetben is méltán állhatnak a képzeletbeli dobogó csúcsára. A veszprémi "Bosziskacok" 162 csapat közül érte el az 1. helyezést.

A Bosziskacok öt hónapos felkészülési folyamatába Makó Judit szülő és coach mentorálásával idővel egyre többen, így a szülők is aktívan bekapcsolódtak. Az országos forduló közeledtével igazi csapattá kovácsolódott a felkészítő team – ezen egység és együttműködés felmutatása is hozzájárulhatott a nagy nap sikeréhez.

A gyerekek osztályfőnöke, Vörösháziné Czicza Noémi végig támogatólag állt a fiúk mellé, ahogy Tóth Ildikó kémiatanárnő is. Az MCC FIT Program veszprémi régióvezetője, Dr. Csinády Rita elsőre mondott igent minden újító ötletre, így például az országos fordulót megelőző Facebook-kampányra, melynek révén az otthon is elvégezhető kémiai kísérletek videóit mások is egy kattintással elérhették. „Mi történik egy csigaházzal, ha ecetet öntünk rá? Mindez hogy jelenik meg a környezetünkben? Hogyan lehet egy nyers tojást lecsupaszítani, s mi ennek a kémiai jelenségnek a neve? Hogyan keletkezik a sókristály – a konyhában, illetve a tengerekben?” Ilyen és más színes témákkal vitte közel és népszerűsítette a csapat a természettudományt az interneten. A kísérleti videók közreadását a Báthory István Általános Iskola és azon belül a Kékmadár program is támogatatta – erős „hátországot” biztosítva ezzel a fiúknak.

További támogatást élvezett a csapat az Európai Kulturális Főváros projekttől, a Veszprémi Önkormányzattól és a veszprémi Tourinform irodától, melyek veszprémi szóróanyagokkal, ajándéktárgyakkal gazdagították a srácok interaktív standját a Brain Bar látogatói számára. Köszönet illeti Hajdú Franciskát, Gombrich Mester Művészeti Tanodájának vezetőjét egyedi installációja elkészítéséért, melyet a gyerekek kiszínezve remek fotófalként tudtak használni a fesztiválon.

A közös munkában aktívan résztvevők – gyerekek és felnőttek – mindannyian gazdagodtak, leginkább a jó célért való összefogás, a csapatmunka révén. Fantasztikus volt érezni és megélni a több oldalról, akár az interneten a barátoktól érkező támogatást, drukkolást! A Bosziskacok valóban megélte és elmondhatja:

II. MCC FIT Kaland országos tehetségverseny 2019 - Nagy kaland volt! Köszönjük!