Programok

Veszprémi Tavaszi Fesztivál 2020


Veszprémi Tavaszi Fesztivál 2020 (2020.03.07. - 2020.04.25.)

Jöjjön el Veszprémbe, nézze meg a Veszprémi Tavaszi Fesztivál programjait a Pannon Várszínház előadásában! Bővebben Rövidebben

Időpont: 2020. március 7. - április 25.
Helyszín: Hangvilla Multifunkcionális Közösségi Tér (Veszprém, Brusznyai u. 2.)

A szervezők a műsorváltoztatás jogát fenntartják!

​Program:

ELMARAD! a jegyek a vásárlás helyszínén visszaválthatók

 

Az élet csodaszép
- rádiójáték élőben - Magyarországi ősbemutató

Fordította: Csukás Márton és Csukás Barnabás – magyarországi ősbemutató

A színdarab az 1947-ben, James Stewart főszereplésével bemutatott, azonos című klasszikus filmen alapul (It’s a wonderful life). 

A darab főszereplője George, akit gyerekkora óta a jóindulat vezérel és kiváló képességei ellenére épp ez taszítja reménytelen helyzetbe. Amikor végleg bezárulnak lehetőségeinek kapui, őrző angyala a mennyből egy, még szárnyait ki nem érdemelt segédangyalt küld segítségére. Mulatságos és megható jelenetek során, az öngyilkosság előtti pillanatban George ráeszmél arra, hogy halálával mennyit is veszítene a világ, és hogy miről is szól az élet, mennyire tágak egy szeretet-vezérelt világ dimenziói.

A színdarab Magyarországon a THEATRUM MUNDI Színházi és Irodalmi Ügynökség közvetítésével kerül színre.

Az előadásról videó- vagy hangfelvételt készíteni szigorúan tilos!

Az előadás után lehetőség lesz a nézőknek a színpadbejárásra, különböző élő hanghatások kipróbálására, a színészekkel való találkozásra. 
Jelentkezni lehet 2020. március 2-ig az alábbi elérhetőségeken: pannonjegy@hangvilla.com, 06/88-889-182

 

További értesítésig szíves türelmüket kérjük az eseménnyel kapcsolatban.

 

Szépírók
- Tompa Andrea szerzői estje - Hangvilla, kamaraterem

Íróportrék élőben: TOMPA ANDREA

Moderátorok: Géczi János és Ladányi István

Részletek kerülnek felolvasásra Tompa Andrea műveiből.

A Veszprémi Szépíró-kör újszerű irodalmi est-sorozatot indít Íróportrék élőben címmel, amelyben a kortárs magyar irodalom legjelentősebb alkotóit kívánja megszólaltatni pályájukkal és műveikkel, továbbá a magyar irodalom aktuális kérdéseivel kapcsolatban az érdeklődő veszprémi közönség előtt. A meghívni tervezett írók: Bereményi Géza, Bodor Ádám, Tőzsér Árpád, Tóth László, Ferdinandy György, András Sándor, Nádas Péter, Krasznahorkai László, Láng Zsolt, Tolnai Ottó, Ladik Katalin, Végel László, Bogdán László, Visky András, Kemény István, László Noémi, Kovács András Ferenc és mások.

A nyitóesemény vendége a kortárs magyar irodalom egyik izgalmas életművét építő író,a kolozsvári származású Tompa Andrea, akinek eddigi nagyszabású alkotásai, mint A hóhér háza (Kalligram, 2010; jav. kiad. 2015), vagy a Fejtől s lábtól (Kalligram, 2013), illetve az Omerta (Jelenkor, 2017) revelációt jelentettek irodalmi életünkben.  Az íróval beszélgető moderátorok is a hazai és a veszprémi irodalmi élet jelentős alkotói: Géczi János költő, író, képzőművész, szerkesztő, illetve Ladányi István irodalomtörténész, kritikus, szerkesztő, egyetemi oktató.

Az előadás térítésmentes, de regisztrációhoz kötött.
Részvételi szándékát kérjük, jelezze az alábbi elérhetőségen:
Pannon Várszínház jegypénztár
pannonjegy@hangvilla.com
88/889-182

ELMARAD! a jegyek a vásárlás helyszínén visszaválthatók

 

Frenák Pál Társulat - Birdie
- kortárs tánc -

Bezártság és izoláció. Szabadság és végtelenség. Frenák Pál koreográfus új előadása a bennünk és körülöttünk emelt falakról és határokról és azok túllépéséről szól – legyenek ezek pszichológiai, történelmi, szociális vagy fizikai határok. Mi az, ami bezár és elválaszt minket? Mi az, ami megnyit és felszabadítja a korlátokat? Hogyan működik a fantázia, a képzelet – hogyan konstruálunk új, párhuzamos valóságokat azért, hogy élhetővé tegyük jelenünket vagy újrarajzoljuk a múltunkat? Mi történik, ha a külvilág szembesít minket azzal, hogy a valóság, amiben élünk, mégsem a közösség által valóságosnak ítélt realitás? Az új kreációban a Frenák Pált hosszú évek óta foglalkoztató repülés-motívumon túl, Alan Parker Birdy című filmdrámája, William Wharton amerikai író 1978-as, azonos című regénye, valamint Raymond Depardon's San Clemente című dokumentumfilmje szolgál inspirációul a koreográfus számára.

Jegyek pillanatnyilag nem visszaválthatók, további értesítésig szíves türelmüket kérjük.

 

Hamlet
- tragédia - 

A klasszikus tragédiát mai érvényű történetként, mai színházi eszközökkel keltjük életre. A kortárs színházi felfogás Arany János remekmívű fordítását használja, mely nemcsak szállóigévé vált mondatai, hanem Pazar nyelvi leleményei miatt számíthat a fiatal befogadókra is. A világirodalom talán legjobb darabja minden korban aktuális, pontosan elemzi a személyiség és a hatalom, egy kérlelhetetlenül változó világ kikerülhetetlen konfliktusait. 

FIGYELEM! Felhívjuk figyelmüket, hogy az előadásban STROBOSZKÓPOT használnak!

További értesítésig szíves türelmüket kérjük az eseménnyel kapcsolatban.

 

Alice kódországban
- Ladik Katalin - performance - Hangvilla, Expresszó

Ladik Katalin: „Alice Kódországban vonalkódokat és QR-kódokat vetítek a testemre és a vetítővászonra. Lewis Carroll Alice Csodaországban, Alice Tükörországban meséinek, James Joyce szövegeinek motívumai, valamint saját verseim és hangkölteményeim alapján újraértelmezem a kódok világát. A vászonra és a testemre vetített kódok vizuális költeményeket alkotnak, melyeket partitúraként használok a performansz folyamán, hogy gesztuális és hangkölteményként értelmezve „fejtsem meg”, adjam elő őket. A kódok valójában torz teremtmények, melyeket szeretnénk, de nem tudunk megfejteni és ellenőrizni. Nincs hatalmunk felettük. Van-e kiút a fogyasztói társadalom kódokkal telerajzolt világából, a kódok labirintusából? Van-e kiút önnön kódlabirintusunkból? - – kérdezi Alice, és keresi rá a választ.”

FIGYELEM! Felhívjuk figyelmüket, hogy az előadásban STROBOSZKÓPOT használnak!

Az előadás térítésmentes, de regisztrációhoz kötött.
Részvételi szándékát kérjük, jelezze az alábbi elérhetőségen:
Pannon Várszínház jegypénztár
pannonjegy@hangvilla.com
88/889-182

Boeing, Boeing - Leszállás Párizsban
- vígjáték - fordította: Hamvai Kornél

Marc Camoletti filmvásznon is nagy sikert aratott vígjátékát Hamvai Kornél fordította magyarra rendkívül ötletesen, a nyelvi humoron túl élezve a helyzetkomikumokat is.

A nőcsábász építész három légikisasszony szeretője a menetrendi zavarok miatt egyszerre jelenik meg lakásán, ráadásul betoppan kétbalkezes régi iskolatársa is. A nappaliból 6 ajtó nyílik: a különböző szobák közötti fergeteges helycserék, hirtelen támadó és összedőlő haditervek, hallucinációkat okozó mérgezett konyak, véletlen személycserék fokozzák a feszültséget, teszik egyre kilátástalanabbá a helyzetet. A megoldást természetesen a leggyengébb láncszem, a kétbalkezes barát és a rutinos házvezetőnő jelenti.

Ez a nagyszerű technikával, ezer leleménnyel megírt játék felhőtlen szórakozásra ad lehetőséget, ugyanakkor magas szintű színésztechnikát, sűrítően karakterizáló képességeket kíván a játszóktól.

Az előadás létrejöttét a Balaton Bútor és a Kinizsi Bank támogatta.

Jegyértékesítés a Tourinform Veszprém (Óváros tér 2.) irodában, illetve a hangvilla jegypénztárában (Brusznyai u. 2.). 

Cím: 8200 Veszprém, Brusznyai u. 2.
E-mail: pannonjegy@hangvilla.com
Telefonszám: +36 88 889 182
Honlap: http://www.pannonvarszinhaz.hu
Esemény időpontja:2020.03.07. - 2020.04.25.
Szervező neve: Pannon Várszínház
Szervező tel.: +36 88 889 182
Szervező E-mail: pannonjegy@hangvilla.com
Szervező Weboldal: http://www.pannonvarszinhaz.hu