Programok

Veszprémi Utcazene Fesztivál 2017


VESZPRÉMI UTCAZENE FESZTIVÁL 2018 (2018.07.18. - 2018.07.21.)

Veszprém minden júliusban néhány napra igazi fesztiválvárossá alakul át: különböző stílusú utcai formációk zenélnek délutántól késő éjszakáig a belvárosban. Idén július 18-21. között újra Utcazene Fesztivált Veszprémben. Ne hagyja ki 2018-ban sem! Bővebben Rövidebben

Veszprémben idén július 18-21 között sem lesz hiány Skóciától Dél-Afrikán át Franciaországig a világ minden tájáról érkező egzotikus muzsikusokból.

 

Ahonnan a sztárok indulnak el

„Ponjó” – mondta a hatéves unokaöcsém, amikor megkérdeztük tőle, hogy érzi magát a koncerten, amikor egy fiatalember Damon Albarn hangján énekelt egy Blur-slágert, majd azzal a lendülettel át is váltott egy Cseh Tamás-feldolgozásba, kifejezetten automatikusan imitálva a leghíresebb bakonyi indiánt. A taps után vettünk még egy limonádét, és gratuláltunk az ismeretlen előadónak. Ügyes ez a Járai Márk, jó lenne, ha vinné valamire, állapítottuk meg, majd strandpapucsainkban átklaffogtunk a következő helyszínre. Történt mindez Veszprémben, az Utcazene Fesztiválon, és akár történhet idén is.

Bihari Balázs

Van egy fesztivál, amelynek múltja van, tömege is, de a legtöbb hazai fesztivállal ellentétben nem indult el a nagyfesztivállá növekedés oly ismerős útján.

A Veszprémi Utcazene Fesztivál már témaválasztásával telibe talál, hiszen bár itt is megtalálhatók a fesztiválok jellegzetes kellékei, mégis a főszereplők az utcazenészek, a város terei és utcái, a nyüzsgés, az emberközpontúság, az az érzet, hogy akár te is játszhatnál a pódiumon – egyébként jövőre miért is ne?

Programhelyszínek – a nagyszínpadtól a kis, 2-szer 2 méteres színpadocskáig – hálózzák be ebben az időszakban Veszprémet, ahol szerdától szombat estig sokszor vetésforgóban, akár többször is fellépnek a magyar és nemzetközi előadók a városlakók és az ide látogató turisták előtt. A veszprémi utcákon pengető zenészek közül sokan már komoly karriert építettek fel. Márk azóta egy bizonyos Halott Pénz nevű zenekar társfrontembere, emellett népszerű énekes-gitáros. De maga az új generációs singer-songwriter-mozgalom is rengeteget köszönhet az Utcazenének, elég csak Hangácsi Mártonra vagy Petruska Andrisra gondolni. Az Utcazene meglepetésfaktora mindig magas: a legtöbb előadót egyáltalán nem ismerjük, sokszor még az esti sztárfellépőt sem, így egy kimagasló produkció a „Jééé!” rácsodálkozáson túl katartikus élményt is képes kiváltani. Hagyomány szerint a délutáni programban fellépő utcazenészek közül a szakmai zsűri és a közönség is megválasztja az általa legjobbnak ítélt fellépőket. A fesztivál végén szakmai és közönségdíjat is kiosztanak. az idei kalapozók között is lesz ismert név és teljesen ismeretlen, hivatásos és nem hivatásos előadó egyaránt. Név alapján tavaly ki nézte volna meg, mondjuk, a Dömdödömöt? Ugye? Dödöm.

Az idei utcazenén fellépők legismertebb nemzetközi karriertörténetei is sokszor példaértékűek. A bordeaux-i Smokey Joe & The Kid régi név a szervezők bakancslistáján. Idén végre sikerült időpontot egyeztetni az általában teli naptárral dolgozó zenekarral, amely a hiphop, a grúvok, a basszuszenék francia specialistája. A duó az estére komplett zenekarral – fúvósokkal, gitárossal, basszusgitárossal, bendzsóssal, dobossal – érkezik, és közreműködik a brit rapper, Mystro.

Egy egyszemélyes show általában akkor működik a leghatásosabban, ha az előadó karakteres dalokat ad elő, kiváló showman, kicsit virtuóz zenebohóc, de nem ripacs. Nos, utóbbiakból van a legkevesebb, szerencsére az Utcazene erre odafigyel: a Funke and the Two Tone Baby a kétezer-tizenvalahányban már klasszikusnak számító gitár-harmonika-ének-beatbox-looper pedál hangszerelésben játszik leginkább alt-blues kategóriába sorolható dalokat. Funke-ot már a Mercury Proze-ra is jelölték, amúgy láthattuk már a Szigeten is, kifejezetten öröm lesz újra viszontlátni. Egyébként brit fellépőkből nem lesz hiány: Sam Green blues-countryalapú zenéje tökéletes autóvezetéshez, a Noble Jacks elementáris kelta-bluegrass-sountry zenéje működött már a Glastonburyn is, és hasonló tánc/ugrálás várható az évi 300 koncertet adó Flats & Sharps fellépésén is. Azt már tudjuk, hogy a román dance-pop világhírű, de az utóbbi években a bukaresti Moonlight Breakfast a román popzene kevésbé sötét oldalával igyekszik megismertetni Európát. A soul, az urban hiphop, az elektro, a nu jazz és a swing határterületein mozgó zenekar erős vizuállal támogatja meg mindkét utcazenés fellépését, ezért ők már sötétedés után kezdenek. A névsor folyamatosan bővül, úgyhogy érdemes figyelni a fesztivál oldalát és Facebook-eseményét.

 

Az idei versenyzők:

 • Revo Project Official
 • 21 Gramm Akusztik
 • Folkfonics
 • Living Room 
 • Bohemian Acoustic
 • DUSKA 
 • Sofia Balogh Singer 
 • Kaan Luum
 • Bárterápia
 • Űrlénykirály
 • Sárközi Edina 
 • The Sharon’s 
 • Kölyök
 • Magácska
 • Balázs Ossó
 • Innergarden
 • Hangover Porch Zombies
 • Tudomanna
 • Queen's Land

A részletes program a Médiatárban található.

Addig is nézzék meg a tavalyi Utcazene Fesztivál aftermovie-ját:

 

Food Truck Show Veszprém

A veszprémi Utcazene Fesztivál nem csak az utcai zenészek krémjét  hozza el a királyné városába, hanem Budapest legjobb street foodjait is. A fővárosi gasztroforradalom legjava négy keréken érkezik Veszprémbe.

Cím: 8200 Veszprém, Kossuth Lajos
E-mail: info@utcazene.hu
Honlap: http://www.utcazene.hu
Esemény időpontja:2018.07.18. - 2018.07.21.
Szervező neve: Veszprémi Programiroda Kft.
Szervező címe: 8200 Veszprém, Óváros tér 9.
Szervező E-mail: program@veszpremiprogramiroda.hu