Programok

Virtuális kiállítás a Pannon Egyetemen


Virtuális kiállítás a Pannon Egyetemen (2020.11.10. - 2020.12.10.)

LADÁNYI TAMÁS asztrofotográfus virtuális kiállítása az egyetemen. Bővebben Rövidebben

2020. november 10-től (kedd) Ladányi Tamás asztrofotográfus Veszprém felett az ég című virtuális kiállítását tekinthetik meg az alábbi linken. A tárlat folyamatosan megtekinthető.

A kiállításról Ladányi Tamás:

„Képeimben a királynék városának új arcát kívánom bemutatni: a nappalról közismert nevezetességeket a Nappal, a Holddal, csillagokkal, égitestekkel, légköri jelenségekkel együtt prezentálom. Az anyag az elmúlt tizenegy év munkájának gyümölcse: miközben fényképezőgépemmel öt kontinensen megfordultam, szülővárosom égboltját is figyelemmel kísértem. A fotókon megjelenő számos jelenség csak nagyon rövid ideig volt észlelhető, amelyeket helybéli fotográfusként gyorsan lencsevégre tudtam kapni. Célom, hogy városunkat ne csak kulturális, történelmi, építészeti vonatkozásban ismerje meg a közönség, hanem csillagászati relációban is.” Ladányi Tamás – www.astrophoto.hu

Dr. Gelencsér Andrásnak, a Pannon Egyetem rektorának ajánlója Ladányi Tamás kiállításához: „Ladányi Tamás fotói az univerzumból érkező fénysugarak és a légkör játékos egymásra hatásából származó tüneményeket jelenítik meg, amelyeket bármelyikünk megpillanthatna, mégis többnyire csak az avatottak veszik észre. Ugyanis mi, emberek olyannyira el vagyunk foglalva hétköznapi gondjainkkal, a koronavírussal vagy egymással, hogy csak nagyon ritkán szakítunk időt arra, hogy elmélyülten szemléljük az égboltot, elgondolkozva a világ vagy saját sorsunk folyásáról. Ha csillagfényes nyári éjszakán mégis felpillantunk az égre, megnyugvást érezhetünk, hogy a világegyetem mennyire végtelen, tiszta és rendezett, nem úgy, mint törékeny és sebezhető földi világunk. Ez utóbbit mi sem illusztrálja jobban, minthogy a virtuális térben tudunk csak helyet adni Ladányi Tamás lenyűgöző asztrofotó kiállításának. Ha már képzeletben az egyetem falai között vagyunk, a fotókat szemlélve gondoljunk arra, az égbolt jelenségeinek tanulmányozása az emberiség történelmében a tudományos gondolkodás legősibb és legtisztább forrása.”

Cím: Veszprém
Esemény időpontja:2020.11.10. - 2020.12.10.
Szervező neve: Pannon Egyetem
Szervező címe: 8200 Veszprém, Egyetem u. 10.
Szervező tel.: +36 88 624 000
Szervező E-mail: pr@uni-pannon.hu
Szervező Weboldal: http://www.uni-pannon.hu