Aktualitások

Új szolgáltatás a Kaland Hegyen


Új szolgáltatás a Kaland Hegyen

Megújul a Kalandösvény Eplényben a libegőnél! Bővebben Rövidebben

Az elmúlt időszak sok negatív de sok pozitív dolgot is hordozott magával.
A kialakult helyzet alatt volt idő átgondolni és felkészülni arra, hogy a lehető legjobb szolgáltatást nyújtsák a családok számára. Éppen ezért május 23-án szeretnék átadni a nagyközönség számára új kijelölt ’Kalandösvényüket'. Az új szolgáltatás a libegővel lesz elérhető, a jegyárban egy oda út van kalkulálva, így a pénztárcánk is jól fogja érezni magát.

A Kalandösvény útvonala egyszerű, a libegővel juthatunk fel a hegytetőre, a kilátótól nem messze található a START, ahonnan el tudunk indulni az útvonalon. Végig lefelé kell sétálni, tehát bárki végig tud rajta túrázni. Az út végén visszajutunk majd a libegő völgy állomásához, érintve egy tavat, és a tó után végig a patak mentén sétálva megpillanthatjuk az Eplényi Libegőt. Mielőtt elindulunk a Kalandösvényen, érdemes a hegytetőn időzni egy picit, megnézni a panorámát a Magas-Bakonyra az Ámos-hegyi kilátóból, és kipróbálni az oda vezető mezítlábas ösvényt is. A Kalandösvény egyelőre még csak egy túra útvonal, de a közeljövőben szeretnénk tematikus, interaktív programot ráépíteni. Ez azt jelenti, hogy egy kvíz sorozatot szeretnének megállókkal kihelyezni az útvonalra, és ha a gyerekek helyes válaszokkal térnek vissza a völgybe a pénztárhoz, akkor ajándékot kapnak a helyes válaszért cserébe. A pontos koncepció még kidolgozás alatt van.
Reméljük minél hamarabb tovább tudják fejleszteni ezt a szolgáltatást, addigis várják a túrázni vágyó családokat Eplényben a Kaland Hegyen!

Cím: 8413 Eplény, Malomvölgyi út 1/A
Meghirdette a 2020-21-es évad előadásait a Veszprémi Petőfi Színház vezetése


Meghirdette a 2020-21-es évad előadásait a Veszprémi Petőfi Színház vezetése

Az idei évad a jövő évad érintésével fejeződik majd be, melynek bérletezése május 18-án, hétfőn indul. Bővebben Rövidebben

Néhány nappal ezelőtt még varróműhelyként funkcionált a színház előcsarnoka, ahol több mint 13 ezer maszkot gyártottak az elmúlt hetekben, most azonban ismét a művészeti munkáé lesz a főszerep – hangsúlyozta Oberfrank Pál, a Veszprémi Petőfi Színház igazgatója a pénteki évadbejelentő sajtótájékoztató alkalmával.

Az új évad meghirdetése a jövőről szól – vélekedett Porga Gyula polgármester, aki szerint két hónappal a veszélyhelyzet kihirdetése után kijelenthetjük, Veszprém „közösségi immunrendszere" jelesre vizsgázott. – Olyan összefogás jött létre a városban, amely büszkévé tehet mindenkit. Ebben zászlóvivő volt a Veszprémi Petőfi Színház – vélekedett.

Ovádi Péter országgyűlési képviselő úgy fogalmazott, az egész ország számára példaértékű az a munka, amely a Veszprémi Petőfi Színházban zajlott az elmúlt két hónapban, legyen az maszkkészítés, vagy éppen a kistérség szórakoztatása.

A 2020/2021-es színházi évad tervét ismertetve Kellerné Egresi Zsuzsanna elmondta, a bérletezés pszichológiája szerint fontos, hogy egy évad első és utolsó előadása olyan legyen, amelyre a nézők a legjobban vágynak.

Így elsőként Eisemann Mihály, Éri-Halász Imre és Békeffi István operettje, az Egy csók és más semmi kerül bemutatásra, Lendvai Zoltán rendezésében.

Népszínházi kínálatunk második bemutatója, Aldo Nicolai Hárman a padon című darabja, Deák Krisztina Érdemes művész rendezésében kerül színpadra a két Kossuth-díjas színművész, Bálint András és Szilágyi Tibor, és a szintén Kossuth-díjas Oszvald Marika főszereplésével.

A jövő évadban műsorra kerülő nagy musical tanító jellegű és értékközvetítő. Hogyan lehet egy kiszolgáltatott helyzetből felállni? Hogy tud egy zseni a saját művészetéért harcolni? - ezt mutatja meg Lévay Szilveszter és Michael Kunze műve, a Mozart!, amelyet Somogyi Szilárd, Nádasdy Kálmán-díjas rendező állít színpadra.

A következő nagyszínházi bemutató klasszikus magyar alkotás. Bródy Sándor A tanítónő című darabját visszük színre, amely küzdelmes falusi életképet mutat be Bori Réka és Szalay Bence főszereplésével. A rendező Oberfrank Pál, Jászai-díjas, Érdemes művész.

Az ötödik nagyszínházi premier Funtek Frigyes rendezésében a színház világát „hátulról mutatja be". Mi történik egy színdarab létrejöttekor a színfalak mögött, erről kapunk képet az Ugyanaz hátulról című vígjáték során, amelyet Michael Frayn jegyez.

A Latinovits-Bujtor Játékszínben is öt bemutatót tervez a Veszprémi Petőfi Színház. A sorozat Gyökössy Zsolt A második teríték című színjátékával kezdődik a szerző rendezésében.

A második bemutató Carol Rocamora Kezed örökké szorítom című színdarabja, amely egy páratlan színháztörténeti kincsen - Anton Csehov és Olga Knipper levelezésén - keresztül enged bepillantást az orosz színházi világ egyik legtermékenyebb időszakába.

A folytatásban az ifjú tehetség, Pásztor Márk mutatja be Frontátvonulás című Cseh Tamás-estjét.

Ezt követően szintén egy önálló est következik. Piros Ildikó, Abigél titkai – Töredékek az írónő életéből című előadásában, Szabó Magda életművét írásain keresztül idézi meg, és vall az írónőhöz fűződő személyes emlékeiről is.

Az évad végén Lengyel Nagy Anna írói sorozatából, az Élettörténetekből egy kettős darab érkezik: A mi Józsink és az Erzsike, Epres Attila és Lázár Kati előadásában.

Kiemelten fontos a gyermek és az ifjúsági közönség iránti figyelem, hiszen ők a jövő színházlátogatói. A következő évadban folytatjuk együttműködésünket a Kabóca Bábszínházzal, amely a Csillaglépő Csodaszarvassal érkezik a gyermekszínházi kínálat részeként. „Tanmesével" is készülünk a következő évadban, Hedry Mária Kukamese című zenés mesejátékával, melynek középpontjában a szelektív hulladékgyűjtés áll. Csukás István életműve előtt két írásával is tisztelgünk, melynek egyike a Diótörőcske. Folytatódik zenés beavató bérletünk is, a BonBon Matiné.

Az ifjúsági kínálatban szerepel a másik, Csukás István életművéből választott darab, a Keménykalap és Krumpliorr színpadi változata. Bagaméri szerepében Kőrösi Csabát láthatja a közönség, aki – mintegy „ízelítőül" - fagylalttal kínálta az évadbejelentő sajtótájékoztatóra érkezőket. A darabot Oberfrank Pál rendezi. Két produkciót mutat be a Dvorák Patka Színház, Örkény István Egypercesek, illetve „De szeretnék gazdag lenni..." címmel. Mindkét produkció a Latinovits-Bujtor Játékszínben kerül színre.

Számos népszerű előadás műsoron marad a jövő évadban is, többek között a Titanic, a Pillangó, az Égigérő fű, a Nyitott ablak, vagy éppen a Holt költők társasága, az Esőember, illetve a Tortúra és a Jövőre veled, ugyanitt a Játékszínben.

A Színház a Rátonyi Róbert Operettfesztivál és a „Lélektől lélekig" Érzékenyítő fesztivál programjait a következő évad megkezdéséig készül pótolni.

A sajtótájékoztató végén a Veszprémi Petőfi Színház hivatalos italával, a Varga Pincészet Friss Irsai Olivér Aranymetszés pezsgőjével koccintottak a résztvevők.

Nagy Károly apátkanonok úr, Színházunk lelki vezetője megáldotta új évadunkat.

A Veszprémi Petőfi Színház társulata örömmel várja nézőit az új évadban is!

Forrás: www.petofiszinhaz.hu

Cím: 8200 Veszprém, Óvári Ferenc u. 2.
Veszprém készül, Veszprém ébredezik


VESZPRÉM KÉSZÜL, VESZPRÉM ÉBREDEZIK

A kényszerű „tavaszi álom” után ébredezik a világ és nincs ez másképp Veszprémben sem. A város lassan megnyitja kapuit, kitárja keblét. A veszprémi turisztikai szolgáltatók, szálláshelyek, vendéglátóegységek mind-mind megújult lendülettel hamarosan újra várják Vendégeiket. Bővebben Rövidebben

A kényszerű „tavaszi álom” után ébredezik a világ és nincs ez másképp Veszprémben sem. A város lassan megnyitja kapuit, kitárja keblét. A veszprémi turisztikai szolgáltatók, szálláshelyek, vendéglátóegységek mind-mind megújult lendülettel hamarosan újra várják Vendégeiket. Veszprém fokozatosan ismét megtelik élettel.

Amíg mi bezárkóztunk, féltünk és veszítettünk, a természet 'teret' nyert, kinyílt, megújult és felfrissült. Mindannyian újra a szabadba vágyunk, mozgásra, aktivitásra, a természettel való kapcsolódásra, természetközeli élményekre, mindezt megtalálhatjuk Veszprémben a nyugodt, Balaton-közeli városban. A fenséges domborzatának rejtekében kanyargó Séd patakunkat a Kolostorok és Kertek több, mint 3 kilométeres séta- és kerékpárútja kíséri, rendezett, gondozott közpark ölelésében, a szokatlan helyzetben biztonságot nyújtva, ugyanakkor történelmi kalandozásra is buzdítva. Veszprémben egyedülálló harmóniában fedezhetők fel a természet és a történelmi örökség csodái. A szirmokat bontó, illatozó tavaszi virágok sokasága, az egyre zöldülő, erősödő lombozat, a patak halk csobogása, a tó tükrén úszkáló kacsapárok és nyiladozó tavirózsák, a madárrajok csivitelése idilli és méltó hátteret szolgáltatnak az Árpád-kori emlékeknek.

A turisztikai szolgáltatók, szállásadók és vendéglátóhelyek számára az elmúlt időszak sok korlátozása, óvintézkedése különösen keserű pirula volt szerteágazó mellékhatásokkal, de lenyelték, és már gyógyulnak. Három- és négycsillagos szállodáink kis méretűek, ami más körülmények között hátrányt jelentene, most azonban előny lehet az alacsony szobaszám a megfelelő távolságtartás, az alapos és körültekintő takarítás, és a higiéniai szabályok betartásának biztosíthatósága szempontjából.

Szállodáink megbízható, garanciát jelentő magán-, vagy családi vállalkozások, saját üzemeltetésben, évtizedes fennállással, folyamatos megújulással. Az egyre fokozódó korlátozások nyomán a tulajdonosok a krízishelyzetet kezelve, küldetésüket szem előtt tartva, máris az újrakezdést vizionálva aktívan tevékenykedtek. A vendégek nélküli időszakot maximálisan kihasználva, mintegy új lehetőséget teremtve felújítási munkálatokba kezdtek a vonzóbb és színvonalasabb megjelenés, a minőségi és biztonságos szolgáltatások biztosítása érdekében.

Mi sem bizonyítja jobban, hogy a veszprémi szolgáltatók sem tétlenkedtek az elmúlt hónapokban, mint, hogy új arculattal, modern külsővel és dizájnváltással vár mindenkit a Veszprémi vár alatt található Gizella Hotel és Étterem. A 2020-as év a megújulás éve az Ezüsthíd Hotel és Étterem életében is, az elmúlt időszakban kapacitásbővítés történt. Veszprém leghangulatosabb részén, a Betekints völgyben álló Betekints Wellness és Konferencia Hotel is folytatja a korábban megkezdett felújításokat, hogy magasabb színvonalú szolgáltatásokat kínálhassanak a betérő Vendégeknek. A Veszprém belvárosának szívében található Oliva Étterem kívül-belül ráncfelvarráson esik át, hogy rövidesen teljesen megújulva fogadhassa a gasztronómia szerelmeseit, valamint elindult a Hotel Historia Malomkert webshopja is. Hamarosan megnyitja kapuit az egykori Frick malom jobb időket megélt épületében Veszprém első és egyetlen romkocsmája. A Felönt a garatra elnevezésnél keresve sem lelnénk találóbbat az egykori malom molnárgenerációk titkait őrző falai között kialakításra kerülő romkocsmának.

A turisztikai szolgáltatók bravúros eseményekkel töltik ki a programhiányos napokat, például a Kabóca Bábszínház a veszprémi szülinapos gyermekeket köszönti fel születésnapjuk alkalmából személyes megjelenéssel. A Veszprémi Petőfi Színház számos alkalommal sokaknak adott erőt az otthontartó programjával, a „Maradj otthon, majd mi megyünk” programsorozattal. Az Idegenvezetők Veszprém is folyamatosan készül az újrakezdésre. Digitális interaktív sétára invitálják az érdeklődőket, emellett új veszprémi útikönyv kiadását is tervezik.

További részletek a veszprémi turisztikai szolgáltatók újdonságairól a lenyíló menüpontokban olvashatók. Böngésszenek kedvükre!

Várunk mindenkit szeretettel Veszprémben! Fedezzük fel együtt a Királynék Városának újdonságait!

Veszprém készül, Veszprém (meg)vár.

 

Az újranyitással még egy kicsit várni kell, de addig sem tétlenkednek az Oliva Hotel és Étteremben.

Zajlik a felújítás, átépítés. A húszéves terrakotta padló már eltűnt, a villanyszerelés kész, lassan a falak is átváltoznak majd.
Készülnek az új bútorok, a konyha új falai már állnak, gépészek dolgoznak.

Tervezett nyitás június vége, azon dolgoznak, hogy mielôbb újra találkozhassanak Vendégeikkel.

A szállodában arculat és design váltás történt és történik.

A szobák felújításával elkészültek, képeket a változásról a médiatárban találnak.

Terveik szerint megújul az étterem, külön reggeliztető helyiség kerül kialakításra, az étterem bútorzata, asztalai is változnak, modern külsőt varázsolnak.

A Betekints Wellness és Konferencia Hotel május 15-től ismét várja a Vendégeket!

Éttermük szerdától vasárnapig 11.00 - 20.00 óra között látogatható, május 20-tól már beltéren is fogad Vendéget.

Megújult étlappal várják Vendégeiket. Frissített étlapjuk elérhető a honlapjukon.

Arra kérik kedves Vendégeiket, lehetőség szerint előzetes asztalfoglalással jelezzék érkezési szándékukat, ügyeljenek a 1,5 méteres szociális távolság betartására és használják a kihelyezett kézfertőtlenítőket. Felhívják figyelmüket, hogy egy asztaltársaságnál egyszerre maximum 4 fő felnőtt Vendég és az ő gyermekeik foglalhatnak helyet. Asztalfoglalás: +36 (88) 579 280

Az üzemszünet alatt a Betekints Wellness és Konferencia Hotel is felújított, hogy a veszélyhelyzet elmúltát követően magújult és magasabb színvonalú szolgáltatásokat kínálhassanak. Képek a felújításról a médiatárban elérhetők.

Míg zárva voltak, nagyon sokat dolgoztak ők is. Ismét elkészült egy apartman a Hotel Jadeban, mely 53 m2. 

Az Ezüsthíd Hotel és a Hotel Jade 3 apartmannal, 21 kétágyas illetve 2 háromágyas - zuhanyzóval, légkondicionálóval, 32'-os LED tv-vel, WIFI-vel és széffel felszerelt - szobával rendelkezik. A szobaár gazdag, bőséges svédasztalos reggelit, valamint jacuzzi, finn- és infraszauna használatot is tartalmaz. A szállodában lift segíti a közlekedést.

Május 3-tól ismét nyitva az Ezüshíd Hotel és Étterem.

Május 29-én, pénteken megnyitja kerthelyiségét a Nosztalgia Garden Ízkertészet! 
Szeretettel várják Önöket távol a város zajától, biztonságos környezetben, finom ételekkel, italokkal.
Asztalfoglalás, érdeklődés: 88 590 073

Étlap az alábbi linken olvasható.

A Fricska terasza május 6-án újranyitott szűkített étlappal. A Fricska kedvencek a kerti grillben készülnek, ezzel biztosítva, hogy minden a vendégek szeme láttára történik. Az asztalok úgy kerültek kihelyezésre, hogy megfeleljenek a 1,5 méteres távolságtartás követelményének.

A Fricska új romkocsmája, a Felönt a garatra várhatóan május végén nyit.

Éttermük megnyitott! 
Várnak Mindenkit sok szeretettel helyszíni fogyasztásra is teraszukon, és beltéren egyaránt! 

Természetesen továbbra is kiemelt figyelmet fordítanak a higiéniás előírások betartására, és az asztalok közötti megfelelő távolságra! 

Foglalni érdemes: 88 579 231

Elindult a Hotel Historia Malomkert webshopja, a hasonló online oldalakhoz képest a legkedvezőbb árakkal!

Mindössze 3 egyszerű lépés:
Kattintson az alábbi linkre, tegye kosárba a megrendelni kívánt ételeket és italokat, és fizessen kényelmesen bankkártyával, vagy a futárnak készpénzzel! 

A 14:30 után leadott rendeléseket másnap fogja kiszállítani a futár!

Május 11-től, hétfőtől újra fogadnak vendégeket mind a három vendégszobájukba 4.000.-Ft/fő/éjszaka áron.

Május 25-től ismét várják a Vendégeket!

Érdeklődni az alábbi telefonszámon lehet: +36 88 420 097

A Szalay Villa ismét nyitva tart.

Érdeklődni lehet a +36 30 986 8886 telefonszámon.
 

Tervezett nyitás: június első hete. 

Érdeklődni lehet a +36 88 328 091 telefonszámon.

A Baláca Panzió május 18-tól ismét várja a Vendégeket!

Érdeklődni az alábbi telefonszámon lehet:+36 88 799 100

A panzió nyitva tart, érdeklődés:  +36 70 379 7068
 

Május 7-től a bisztró újra nyitva, a teraszukon újra várják a Vendégeket!

Ennek örömére aktualizálták étlapjukat is, ebből két fogás: grillezett kecskesajt, bazsalikomos eper, pak choi; fogasfilé, spárga, retek.

Ha az időjárás nem engedi, hogy kinyisson a terasz, akkor is elérhetőek az ételek elvitelre.

Rendelésfelvétel: +3688410385

Egyéni foglalások is már lehetségesek, információ: +36 88 623 000

Május 9-én megnyitották teraszukat, május 18-tól pedig már az étterem benti része is használható, így a házhoz szállításon és az elviteles kiszolgáláson kívül helyben fogyasztásra is van lehetőség. Mindennap 8:00-20:00 óráig nyitva tartanak.

Május 14-én újra kinyitnak. A kedvelt és hangulatos kerthelyiségben várják a kedves Vendégeket, május 18-tól pedig kisebb korlátozásokkal a benti részt is megnyitják. A felkészülés során felkészítik a munkatársakat, átalakítják az asztalok elhelyezését és minden tekintetben igyekeznek megfelelni az új higiéniai követelményeknek.

Menüt, Tortát, Sütit házhoz vissznek 2000Ft fölött ingyen!
Sütemény és Torta elvitelre 9-17 óráig.

Vissza állítják Snack részlegüket!

Lesz napi menü és a szokásos majonézes termékek.
Kiszállítást pedig a NetPincér Go intézi.

Fizetés bankkártyával is lehetséges a futárnál.
Az aktuális étlapról a Mackó Cukrászda és Snack honlapján tájékozódhatnak.

Bővebb információ és rendelés: 30/782-5232

Ezekben a programhiányos napokban a Kabóca Bábszínház szeretne a maga módján és eszközeivel segíteni nézőinek, meghálálni azt a rengeteg szeretetet, amit a gyerkőcöktől kaptak. A veszprémi szülinapos csemeték abban a szerencsében részesülhetnek, hogy a színészek csodatriciklijükön elgurulnak otthonaikhoz (az ablak elé, vagy az udvarba, akár a lépcsőház bejáratához), és egy rövid mesével köszöntik fel a jeles napon az ünnepelteket!

Legyen a megajándékozott akár csöppség vagy serdülő, a saját, névre szóló színházi élmény egyszeri és megismételhetetlen, méltó módja az ünneplésnek.

Várják a jelentkezéseket a szervezes@kabocababszinhaz.hu e-mail címre, ahova küldjék el a gyermek nevét, életkorát és a család telefonszámát, a kollégák pedig jelentkezni fognak, hogy a további részleteket egyeztessék.

Így kíván boldog születésnapot a Kabóca Bábszínház!

Az Idegenvezetők Veszprém is folyamatosan készül az újrakezdésre. Terveik, lehetőségeik az elkövetkezendő időszakra: az interaktív séták tartalmának áthelyezése a digitális felületeikre, a budapesti ImagineVeszprém irodával közösen szervezett tematikus séták közül a Borotvaélen séta újraindítása kis csoportos létszámmal, a tavalyi városszépítő projekt megismétlése szerényebb keretek között, a saját szolgáltatásaik közül kiscsoportos városnézések kialakítása szeptembertől, veszprémi útikönyv kiadása, az elmaradt garantált Veszprém séták időpontjában a Facebook oldalukon nagyobb aktivitás generálása.

Lassan visszatér az élet a városba, a múzeum ajtajai még egy kicsit zárva maradnak, de érdemes a séták során a Bakonyi Ház felé fordulni, hiszen kiskertjük éledezik, kollégáik gondozzák, az eső áztatja, a virágok nyílnak, a fűszernövények illatoznak!

Bakonyi Ház - virtuális kapunyitás

A Laczkó Dezső Múzeum Facebook oldalán néprajzos kollégáik segítségével olyan tartalmakat is megosztanak, melyek például a Bakonyi Ház építéstörténetéről, eredetéről, berendezéséről, etnobotanikai kertjéről mesélnek!

Ezen felül számos érdekesség található még online felületeiken: Facebookra, Instagramra és a honlapjukra is mindig felkerül valamilyen érdekesség.

A Veszprémi Állatkert újranyitott!

A látogatással kapcsolatban a vendégeik védelmében az alábbi intézkedéseket hozták:

- A látogatók számára – az egy háztartásban élők kivételével - legalább másfél méter egyéni védőtávolság betartása mind szabad térben, mind zárt térben kötelező.
- A látogatók számára zárt térben (állatházak, ajándékboltok, mosdók stb.) szájat és orrot eltakaró eszköz használata (pl.: maszk, sál, kendő) kötelező.
- A pénztárak, ajándékboltok stb. előtti területen jelzőszalagok kerültek kihelyezésre a védőtávolság kijelölése érdekében. Kérjük ezen védőtávolságok betartására fokozottan ügyelni szíveskedjenek.
- Mosdóikat, illemhelyeiket rendszeresen fertőtlenítik. Kérik ügyeljenek a tisztaságra, belépéskor, kilépéskor fordítsanak fokozott figyelmet az alapos, folyékony szappannal történő kézmosásra. Ha ezen helyiségekben rendellenességet észlelnek, kérjük haladéktalanul jelezzék az állatkert munkatársainak.
- Vendéglátó üzlet – így különösen az étterem, büfék – kerthelyiségében vagy teraszán a tartózkodás és a megrendelt étel, illetve ital elfogyasztása megengedett. A vendéglátó üzleten belül – az ott foglalkoztatottak kivételével – tartózkodni tilos. Kivételt képez az elvitelre alkalmas ételek kiadása és szállítása. A vendéglátó üzletben a védőtávolság betartását asztaltársaságonként kell érteni.
- Fizetéskor azt kérik, hogy lehetőség szerint törekedjenek a készpénzmentes fizetési módokra (bankkártyával történő fizetés stb.).
- A Kölyök-dzsungel játszóház jelenleg nem látogatható. Kérik szíves megértésüket, hogy látványetetéseik nem kerülnek megtartásra.
- Az ideiglenes földtörténeti kiállítás (Dinópark) jelenleg csak hétvégén látogatható. A 2020. február 14-én született kis szélesszájú orrszarvú az időjárástól függően csak időszakosan látható.
- Folyamatosan nyomon követik a Magyar Kormány és az Operatív törzs rendelkezéseit, melyek alapján a látogatási rendet felülvizsgálják, szükség esetén módosítják.

Tekintettel az előző hetek járványhelyzet miatti zárva tartásukra, a korábban megvásárolt éves bérletek, elővételi jegyek, online jegyek, ajándékjegyek érvényességi idejét 49 nappal meghosszabbították.

Várják Önöket szeretettel a több mint harminc hektáron elhelyezkedő, különleges természeti adottságokkal rendelkező, folyamatosan megújuló Veszprémi Állatkertben!

Cím: Veszprém
Újra nyitva a Gusto13 Bistro & Delicate


Újra nyitva a Gusto13 Bistro & Delicate

A bisztró teraszán várják a gasztronómia szerelmeseit. Bővebben Rövidebben

Ennek örömére aktualizálták étlapukat is, ebből ízelítőként két fogás:
- Grillezett kecskesajt, bazsalikomos eper, pak choi
- Fogasfilé, spárga, retek

És ha az időjárás nem engedi, hogy teraszozzanak, akkor is elérhetőek az ételeik elvitelre.
Ehhez csak annyit kell tenni, hogy hívják az alábbi telefonszámot: 88/410-385

 

Cím: 8200 Veszprém, Csermák Antal u. 13.
600 éves épület felújítása


Felönt a garatra - Romkocsma a Fricska malmában

2020. nyarán nyit Veszprém első romkocsmája, a Felönt a garatra! Bővebben Rövidebben

A Frick malom régi épülete kerül felújításra. Hamarosan vendégtérré alakul a 600 éves épület. Nem kis munka, hogy a méltatlanul elhanyagolt malom megnyíljon, lehessen itt kávézni, egy balatoni bor mellett beszélgetni, barátokat meghívni egy frissen csapolt sörre.

Tervezett nyitás: 2020. nyár

További információk a Facebook oldalon olvashatók.

Cím: 8200 Veszprém, Miklós u. 8
Házhoz megy a Kabóca Bábszínház!


Házhoz megy a Kabóca Bábszínház!

Tudjon meg többet a Kabóca Bábszínház Mesefutár programjáról! Részletek lent olvashatók. Bővebben Rövidebben

Ezekben a programhiányos napokban a Kabóca Bábszínház szeretne a maga módján és eszközeivel segíteni nézőinek, meghálálni azt a rengeteg szeretetet, amit a gyerkőcöktől kaptak. A veszprémi szülinapos csemeték abban a szerencsében részesülhetnek, hogy a színészek csodatriciklijükön elgurulnak otthonaikhoz (az ablak elé, vagy az udvarba, akár a lépcsőház bejáratához), és egy rövid mesével köszöntik fel a jeles napon az ünnepelteket!
Legyen a megajándékozott akár csöppség vagy serdülő, a saját, névre szóló színházi élmény egyszeri és megismételhetetlen, méltó módja az ünneplésnek.

Várják a jelentkezéseket a szervezes@kabocababszinhaz.hu e-mailcímre, ahova küldjék el a gyermek nevét, életkorát és a család telefonszámát, a kollégák pedig jelentkezni fognak, hogy a további részleteket egyeztessék.

Így kíván boldog születésnapot a Kabóca Bábszínház!

Cím: Veszprém
CO-rtársunk a vírus…


CO-rtársunk a vírus…

Élmény és emlékgyűjtés a koronavírus idején a Laczkó Dezső Múzeum felhívásában. Bővebben Rövidebben

Mind több és több múzeum, illetve egyéb közgyűjtemény fedezi fel a „kór” hívó szavát, és ugyan különféle koncepciók mentén, ám szinte „egyként” fogalmazza meg és mutat rá a körülöttünk zajló események rögzítésének, gyűjtésének fontosságára! 

Ehhez az országos hullámhoz csatlakozik néprajzosaik és történészeik iránymutatásával a Laczkó Dezső Múzeum is.

Életünk gyökeresen megváltozott a mögöttünk hagyott bő egy hónapban, és ki tudja, meddig marad még így…

A Múzeum arra kíváncsi, hogy Önök, veszprémiek és Veszprém megyében élők, vagy épp a nálunk, mondjuk a Balaton-partján menedéket keresők, miként élik meg ezt, az eddig legtöbbünk számára talán csak a történelemkönyvekből „ismerős” élethelyzetet.

Kijárási korlátozás, védekezés, bezártság, online locsolkodás, otthontanulás, (na és otthontanítás), „home office”, ferde szemek a boltban, „na, mit keresnek itt ezek a pestiek” megjegyzéssel, és sorolhatnánk! Ugyanakkor több otthonlét, tán hosszabbra nyújtható reggelek, kertészkedési „láz”, könyvek, filmek… 

Mindezekkel kapcsolatos élményeikre, történeteikre, valamint képi emlékekre vagyunk kíváncsiak, kérjük Önöket, osszák meg ezeket velünk, hisz saját történelmünknek mi magunk vagyunk a leghitelesebb tanúi! A témában történő tárgyadományozás lehetőségére is fel szeretnénk hívni a figyelmüket, ám ennek kivitelezésére természetesen majd csak a járvány elmúltával lesz lehetőség.

Példával szeretnének Önök előtt járni, így a kollégákkal „Mi így éljük meg a vírust” címmel sorozatot indítanak saját tapasztalataikból, élményeikből merítve.

Tartsanak a Laczkó Dezső Múzeummal!

Kapcsolattartó:
Király András
kiraly.andras@ldm.hu

Cím: 8200 Veszprém
Gizella Napok Veszprémben


Testvérvárosok világnapja

1957 óta április utolsó vasárnapján ünneplik a testvérvárosok világnapját. Veszprémnek tíz testvérvárosa van, de tudja melyek ezek és honnan ered a városok közti kapcsolatfelvétel? Bővebben Rövidebben

Európában a testvérvárosok kialakításának gyakorlata a második világháború után kezdett el kibontakozni, hogy a földrajzilag távol eső települések a levelezőtársakhoz hasonló partneri-kulturális kapcsolatot alakítsanak ki egymással, és hogy az európai népeket közelebb hozza egymáshoz.

Általában ezek a szövetségek szimbolikus jelentésűek és inkább a kultúra, a turizmus, ifjúsági és sportkapcsolatok szintjén működnek, legkevésbé gazdasági vagy politikai jellegűek. 1957. április 28-án a franciaországi Aix-les Bois-ban alakult meg Testvérvárosok Világszövetsége, ami alapján minden év április utolsó vasárnapján ünneplik a testvérvárosok világnapját.

Magyarországon a rendszerváltás előtt a városok főleg a „baráti országokban” kerestek maguknak „társakat”, de ez a felfogás azóta sokat lazult, így van például testvérvárosa Veszprémek már Izraelben vagy Dániában is. Ma a városok közti együttműködések több dimenzióban is folynak, hiszen Veszprémnek vannak úgynevezett partnervárosai (Kínából Ningbo és Franciaországból Saumur), emellett tagja az Európai Városok Szövetsége nevű szerveződésnek is. Ezek a csoportosulások más szinteken és mélységben működnek együtt. A testvérvárosi kapcsolatokat 1989 óta az Európai Unió is támogatja.

Ha a klasszikus értelemben vett testvérvárosi kapcsolatokat vizsgáljuk, Veszprém tíz ilyen településsel rendelkezik:

Bottrop - Németország
Gladsaxe - Dánia
Nyitra - Szlovákia
Ottignies-Louvain-la Neuve - Belgium
Passau - Németország
Rovaniemi - Finnország
Sepsiszentgyörgy - Románia
Tarnów - Lengyelország
Tartu - Észtország
Tirat-Carmel - Izrael

A legrégebbi barátság 1970-re nyúlik vissza, Veszprém és az észt Tartu ebben az évben vette fel a kapcsolatot egymással, majd több mint 40 évvel később, 2016-ban megerősítő pecsétet tettek a szövetségre. A két város közti testvériség érdekessége, hogy 2024-ben, Veszprém után az észt város lesz Európa Kulturális Fővárosa. (A két város kölcsönösen támogatta és támogatja egymás pályázatát.)

A Koppenhága melletti Gladsaxe-szal 1973-ban, a finn Rovaniemivel 1974-ben kötött testvérvárosi megállapodást Veszprém. 2019-ben utóbbi kapcsolatra is megerősítő aláírás került:

Bottrop 1988-ban, Ottignies-Louvain-la Neuve és Sepsiszentgyörgy 1990-ben írta alá a megállapodást Veszprémmel. Tirat-Carmel 1996 óta, Passau 2000, Tarnów és Nyitra pedig 2012 óta ápol barátságot a királynék városával.

A kapcsolatok közti hangsúlyt jelzi, hogy Veszprémben számos utca viseli a fenti városok nevét, mintegy szimbolikusan is megerősítve a barátságot. Így van például a városban Gladsaxe vagy Tirat-Carmel utca. Arról egyébként nincs ismeretünk, hogy bármely városban lenne-e Veszprém tér, vagy Veszprém utca, de nem elképzelhetetlen. Ami biztos: az itteni városházán a testvérvárosok címerei láthatók az előtérben.

Mivel a megállapodások főleg a kultúra és a sport szintjén mozognak, az utóbbi években számos példát láthattunk arra, hogy konferenciákat, találkozókat, vagy sporteseményeket rendezzenek. Ilyen többek között a testvérvárosok közti futsaltorna vagy a magyar-lengyel barátság hete keretében tartott testvérvárosok konferenciája. A testvérvárosokból érkező delegációk és iskolai csoportok rendszeres látogatók Veszprémben, csakúgy, mint a fesztiválokra érkező „küldöttek.”

Utóbbira jó példa a Gizella királyné halálának helyszínéről érkező passaui vendégek, akik minden évben részt vesznek a királynéról elnevezett májusi programsorozaton. A 2019-es fesztivál alatt új szobrot is avattak a Cholnoky városrészen, melynek avatóján a bajor város apolgármestere úgy fogalmazott:

„A szobor nem csupán egy alkotás, hanem a két város közti barátságot képviseli és nyomatékosítja.”

Hajlamosak vagyunk lebecsülni

Természetesen nem csak Veszprémbe érkeznek vendégek, hanem fordítva. 2016-ban hírportálunkat is meghívták Nyitrára, ahol három napon keresztül mutatták be a várost. Az erről szóló írásában Bertalan Melinda kollégánk megcáfolta mindazt, amit az effajta találkozókról és kapcsolatokról mondani szokás:

„A kulturális diplomácia és a testvérvárosok közötti kapcsolatépítés ugyanis tipikusan olyan terület, amit hajlamosak vagyunk lebecsülni. Holott ha belegondolunk, éppen a kultúra, továbbá jelen esetben a turizmus az, amivel a legszélesebb kört tudjuk megszólítani. Könnyen. Mert a kultúra remek építőelem, és ha ismerjük egymás hagyományait, sikerül elnyerni egymás szimpátiáját, akkor már elindulhat egy párbeszéd.”

Az persze más kérdés, hogy jelen helyzetben mennyire korlátozottak a lehetőségeink arra, hogy utazzunk, pláne hogy személyesen ismerjük meg akár a testvérvárosokat és kultúrájukat, de ha túlleszünk a koronavírus járványon, talán úgy jövünk ki belőle, hogy felértékelődve tekintünk mindarra, amit az ilyen kapcsolatokról és úgy anblokk az emberi személyes kapcsolatokról gondolni szoktunk. Már csak azért is, hisz egy több mint 75 éve tartó harvardi kutatás is rámutat arra, hogy a boldog élet titka a jó emberi kapcsolatokon múlik.

 

Forrás: vehir.hu

Cím: Veszprém