Aktualitások

Új helyre költöztek a veszprémi oroszlánok


Új helyre költöztek a veszprémi oroszlánok

Hamarosan a nagyközönség is megcsodálhatja az állatok királyait az új, kétezer négyzetméteres kifutójukban. Bővebben Rövidebben

Befejeződtek a korábban ígért, jóval tágasabb oroszlánkifutó munkálatai a Veszprémi Állatkert gulyadombi részén, így megvolt a lehetőség arra, hogy a négyfős falkát átszállítsák az új, kétezer négyzetméteres helyükre, ami most már Magyarország egyik legnagyobb oroszlánkifutója. Itt később akár 6-8 állat is elférhet a jövőben, és a beépített üvegpaneleknek köszönhetően szerencsés esetben akár néhány centiméterről is szemügyre vehetők az állatok.

Az első két állat átköltöztetése nagyjából fél órán át tartott a szerda délutáni hőségben. Az elkábított oroszlánokat teherautóval, ketrecekben szállították, mely során állatorvosok és az állatkert munkatársai folyamatosan ügyeltek az állatok megfelelő életfunkcióira.

A jelek szerint minden rendben zajlott, félidőben, a hím és az első nőstény oroszlán elhelyezése után az állatkert igazgatója, Török László így nyilatkozott az új Oroszlánház épülete előtt:

-A beszoktatás időszaka most kezdődik meg, mely nagyjából 10-12 napot vesz igénybe az állatoknál, így a látogatóknak egyelőre várniuk kell, hogy megpillanthassák őket. A honlapon és a Facebookon tájékoztatást fogunk adni arról, mikortól csodálhatják meg a négy fős csapatot.

Elmondta azt is, az oroszlánok régi helyét egybenyitják a mellette levő kifutóval, így jelentősen nagyobb életteret kapnak a tigrisek. A tervek már készen állnak arra, hogy miként modernizálják ezt kifutót is.

Az új oroszlán-komplexum a Modern Városok Program keretében épült meg 100 millió forintból. Ovádi Péter parlamenti képviselő személyesen tekintette meg a költöztetést, majd a Vehirnek azt nyilatkozta: örömteli, hogy az állatkert hónapról-hónapra képes megújulni, és a korábbiakhoz hasonlóan a mostani fejlesztés is képes arra, hogy minél több vendéget csalogasson Veszprém legnagyobb turisztikai attrakciójához.

Forrás: vehir.hu

Cím: 8200 Veszprém, Kittenberger u. 17.
Hol vagy, Kajla? - pecsételj Veszprémben is


Hol vagy, Kajla? - pecsételj Veszprémben is

A Magyar Turisztikai Ügynökség 2019 nyarán nagyszabású, országos kampányt indít, melynek célja, hogy a magyar gyermekek jobban megismerjék hazájukat. Bővebben Rövidebben

A kampány neve: Hol vagy, Kajla?

A történet szerint Kajla, a kíváncsi magyar vizslakölyök gazdáinak sok fejtörést okoz, mert mindig elkóborol. Őt követve-kutatva Kajla minden gyermek "idegenvezetőjeként" segít a kicsiknek, hogy minél több kincset megismerhessenek Magyarország nevezetességei közül.

A kampány három fő eleme:

 • Egy díjmentesen hozzáférhető mobilapplikáció, amelyben a gyerekek játszva ismerhetik meg az ország nevezetességeit: megyénként két turisztikai attrakciót. 
 • Egy matricagyűjtő album, melyet a SPAR Magyarország Kft. hoz forgalomba, ezzel nagymértékben hozzájárul ahhoz, hogy a Kajla-kampány rövid idő alatt minél több háztartásba eljuthasson. 
 • Kajla útlevél: A Magyar Turisztikai Szövetség (MTSZ) - a Klebelsberg Központ és az Oktatási Hivatal közreműködésével - a tanév végén, a bizonyítványosztással egyidejűleg minden magyar alsó tagozatos kisdiáknak eljuttat bizonyítványa mellé egy pecsétgyűjtő kiskönyvet, a "Kajla útlevelet", amelybe a gyerekek Kajla Pecsételő Pontokon, összesen több száz turisztikai nevezetesség környékén gyűjthetnek pecséteket. 

 

Sok szeretettel várunk minden kis felfedezőt Tourinform Irodánkban Veszprémben! (8200, Veszprém Óváros tér 2.)

 

További információ: https://kajla.hu/

Cím: 8200 Veszprém, Óváros tér 2.
Megújult ízek az Oliva Étteremben


Nyári ízek az Oliva Étteremben

Megújult étlappal várja az Oliva Hotel és Étterem vendégeiket a belváros szívében! Bővebben Rövidebben

Étlap

ELŐÉTELEK

Libamáj tiramisu, cseresznye
2.890 Ft
Lángos, füstölt velő, paradicsom
1.790 Ft
Kenyérkosár (diós kenyér, olajbogyós fekete kenyér)
990 Ft

LEVESEK

Marha erőleves, gomba, ricottás ravioli
1.490 Ft
Keleties malacleves, libamáj, rizs, zöldség
1.690 Ft

FŐÉTELEK

Uborka, retek, kecskesajt, saláta
2.790 Ft
Fogasfilé, zsendicés spenótos medvehagymás lasagne, zsálya
3.890 Ft
Rántott bébicsirke, kapor, uborka, burgonya
3.590 Ft
Gödöllői csirkemell
3.790 Ft
Mangalica tarja, gnocchi, paradicsom, füstölt zöldbab, kajszibarack
4.490 Ft
Borjúmáj, barack chutney, burgonyapüré, szarvasgomba
3.790 Ft
Őzgerinc, chinoa rétes, bodza, köszméte (egres)
6.790 Ft

GYEREKÉTELEK

Húsleves palacsintatésztával
790 Ft
Rántott camembert nuggets hasábburgonyával
1.590 Ft
Rántott csirkemell falatok sült burgonyával, ketchuppal
1.590 Ft
Penne bolognese
1.590 Ft
Palacsinta
nutellás, kakaós vagy lekváros
380 Ft/db/pc/Stk.

SALÁTÁK

Oliva saláta (sárgadinnye, serrano sonka, mozzarella)
2490.-
Paradicsom saláta
790 Ft
Uborkasaláta
790 Ft
Madársaláta
990 Ft

DESSZERTEK

Túrógombóc, eper, bodza
1.590 Ft
Csokiszelet, málna parfé
1.590 Ft
Sajtválogatás helybéli sajtkészítőktől
2.490 Ft

Cím: 8200 Veszprém, Buhim utca 14-16.
Zene tornya - Nyílt felhívás zenészeknek


Zene tornya - Nyílt felhívás zenészeknek

Felhívás zenészeknek Múzeumok Éjszakáján való szereplésre. Bővebben Rövidebben

Időpont: 2019. június 22-én szombaton 18-24 óráig

Helyszín: Veszprémi vár, kiemelt helyszín a Hősök Kapuja Látogatóközpont

Közeleg a Múzeumok Éjszakája nagyszabású rendezvény, mely 2019. június 22-én szombaton 18-24 óráig a Veszprémi várban kerül megrendezésre.
Kiemelt helyszín a Hősök Kapuja Látogatóközpont lesz, mely erre az estére a Zene tornyának neveztek el.

21 órától lehetőséget biztosítanak amatőr és profi szólisták, együttesek számára, hogy a Tűztorony zenéje mellett negyed, fél és háromnegyed órakor élő toronyzenével örvendeztessék meg a rendezvény látogatóit, a Vár utca járókelőit!

Technikai részletek:
- klasszikus zenei művek megszólaltatása
- hangosítást nem igénylő hangszerekkel
- rézfúvósok előnyben
- szóló és kis létszámú zenekari produkciók
- ,,színpad" a Hősök Kapuja emeleti terasza, illetve a Vár utca kapualja
- egyéni, LDM belépőt biztosítunk az éjszaka további programjain való részvételre

 

Előzetes regisztráció és időpontfoglalás:

hajdufranciska@ldm.hu

+36205486325
 

Választható időpontok:

 21:15 , 21:30,  21:45,  22:15,  22:30,  22:45,  23:15,  23:30,  23:45

Cím: 8200 Veszprém, Vár u. 2.
Veszprémi győztesek az MCC FIT Kaland országos döntőjén


Veszprémi győztesek az MCC FIT Kaland országos döntőjén

Veszprém a csúcson - 10 éves fiúk sikere összefogással a Brain Bar-on Bravúros eredményt, országos első helyezést ért el három veszprémi kiskamasz a Mathias Corvinus Collegium (MCC) FIT Kaland idei tehetségversenyén 2019. május 31-én. Bővebben Rövidebben

. A Báthory Iskola Kékmadár programjának negyedikes diákjai – Kiss András Gellért, Szabó Máté, Szirbek Titusz – regionális győztesként képviselte Veszprémet az országos versenyen, ahol további hat csapat mutatta be tudását a nagyhírű jövőfesztiválon, a Brain Bar-on és a versenynek otthont adó Corvinus Egyetemen. A „Bosziskacok” néven futó csapat fiútagjai az első helyezéssel felvételt nyertek az MCC Fiatal Tehetség Programjának ősszel induló, ötödikes évfolyamába Veszprémben.

Andris, Máté és Titusz a 2019. januári indulás óta a kémia kísérletek világába ásták bele magukat. Az országos döntő napján a fiúk a délelőtti versenyszámban, a jövőfesztiválon felállított interaktív standon látványos kísérletekkel, saját készítésű digitális tankockákkal, és az interneten közreadott videókkal készültek. Délután a Corvinus Egyetemen tarthatták meg három perces prezentációjukat, amelynek üzenete túlmutatott a kémiai kísérletek világán: Földünk gazdagságának megóvására, az összefogás szükségességére hívta fel a figyelmet. A két versenyszám kreatív, szakmailag hibátlan megvalósítása győzte meg az MCC zsűritagjait, hogy a veszprémi Bosziskacok az erős versenytársi környezetben is méltán állhatnak a képzeletbeli dobogó csúcsára. A veszprémi "Bosziskacok" 162 csapat közül érte el az 1. helyezést.

A Bosziskacok öt hónapos felkészülési folyamatába Makó Judit szülő és coach mentorálásával idővel egyre többen, így a szülők is aktívan bekapcsolódtak. Az országos forduló közeledtével igazi csapattá kovácsolódott a felkészítő team – ezen egység és együttműködés felmutatása is hozzájárulhatott a nagy nap sikeréhez.

A gyerekek osztályfőnöke, Vörösháziné Czicza Noémi végig támogatólag állt a fiúk mellé, ahogy Tóth Ildikó kémiatanárnő is. Az MCC FIT Program veszprémi régióvezetője, Dr. Csinády Rita elsőre mondott igent minden újító ötletre, így például az országos fordulót megelőző Facebook-kampányra, melynek révén az otthon is elvégezhető kémiai kísérletek videóit mások is egy kattintással elérhették. „Mi történik egy csigaházzal, ha ecetet öntünk rá? Mindez hogy jelenik meg a környezetünkben? Hogyan lehet egy nyers tojást lecsupaszítani, s mi ennek a kémiai jelenségnek a neve? Hogyan keletkezik a sókristály – a konyhában, illetve a tengerekben?” Ilyen és más színes témákkal vitte közel és népszerűsítette a csapat a természettudományt az interneten. A kísérleti videók közreadását a Báthory István Általános Iskola és azon belül a Kékmadár program is támogatatta – erős „hátországot” biztosítva ezzel a fiúknak.

További támogatást élvezett a csapat az Európai Kulturális Főváros projekttől, a Veszprémi Önkormányzattól és a veszprémi Tourinform irodától, melyek veszprémi szóróanyagokkal, ajándéktárgyakkal gazdagították a srácok interaktív standját a Brain Bar látogatói számára. Köszönet illeti Hajdú Franciskát, Gombrich Mester Művészeti Tanodájának vezetőjét egyedi installációja elkészítéséért, melyet a gyerekek kiszínezve remek fotófalként tudtak használni a fesztiválon.

A közös munkában aktívan résztvevők – gyerekek és felnőttek – mindannyian gazdagodtak, leginkább a jó célért való összefogás, a csapatmunka révén. Fantasztikus volt érezni és megélni a több oldalról, akár az interneten a barátoktól érkező támogatást, drukkolást! A Bosziskacok valóban megélte és elmondhatja:

II. MCC FIT Kaland országos tehetségverseny 2019 - Nagy kaland volt! Köszönjük!

Nem várt jövevények érkeztek az állatkertbe


Nem várt jövevények érkeztek az állatkertbe

Kettő páviánkölyök látta meg a napvilágot a Veszprémi Állatkertben az elmúlt napokban. Az érkezésük az állatkert gondozóinak is meglepetés volt. Az új majomkifutón már velük is lehet találkozni. Bővebben Rövidebben

Márciusban a hollandiai Beekse Bergen Safari Parkból érkezett az a húszfős galléros pávián csapat Veszprémbe, akik most két újszülött kölyökkel bővültek. Mivel közülük mindegyik majom nőstény volt, így minden kétséget kizárva a kicsik még Hollandiában fogantak. Török László igazgató kérdésünkre elmondta, hogy szerencsére a hosszú utat jól viselték a majmok és Veszprémben kifejezetten jól érzik magukat, ennek is köszönhető, hogy két egészséges újszülött jött világra, akik közül az egyik már többször elhagyja az anyját, érdeklődik, játszik a többiekkel.

– Amikor megérkezett a csapat Veszprémbe, a holland kollégák nem tudták biztosan megmondani, hogy bármelyikük vemhes lenne, így nekünk is meglepetés volt a majmok születése – tette hozzá az igazgató. A jövőben az sem kizárt, hogy még több kismajom születik, főleg mert tervben egy hím galléros pávián érkezése is.

A majomcsapatot és a két kis jövevényt - ha éppen nem az anyjuk hasán alszanak - már a látogatók is megtekinthetik.

 

Forrás: vehir.hu

Cím: 8200 Veszprém, Kittenberger u. 17.
Változatos évaddal jelentkezik a Pannon Várszínház


A Pannon Várszínház nyári színházi előadásai

A Pannon Várszínház júliusban és augusztusban is színvonalas előadásokkal várja a látogatókat! Tekintse meg az aktuális programkínálatot! Bővebben Rövidebben

Programok:

Időpont:

 • 07.04. 19:00 Hangvilla - előbemutató
 • 07.26. 20:00 Vár - (Esőnap - 07.28. 20:00)

Egy világhírű produkció, méltán híres zenékkel, amely kiválóan éneklő és táncoló színészekből álló nagylétszámú társulatot igényel. Vándorfi László elmondta, hogy a történet szempontjából fontos a létszám és a korosztály, ezért nem terveztek változtatni: “több mint harmincan lesznek a színpadon és szinte mindannyian harminc év alatti színészek.” A fiatal színészek közül többen most először lépnek a Pannon Várszínház színpadára, bemutatkozva a veszprémi közönségnek.

A színházigazgató elmondta, hogy a musical több szereposztásban előadva, élő zenei kísérettel és új magyar fordításban kerül a színpadra: Likó Marcellhez és Marton Líviához fűződnek a dalszövegek fordításai, az új szövegkönyv pedig Vándorfi László munkája.

- Egy olyan szövegkönyvet próbáltunk létrehozni, amely történetet mesél el, ugyanakkor tartalmazza azt a magatartást, ami az identitás kereső fiatalokat jellemzi - fogalmazott az igazgató.

Vándorfi László előzetesen elmondta, hogy a közönség készülhet sok meglepetésre és csavarra, amelyekről július 4-én este hét órakor az előbemutatón lehullik a lepel.

Helyszín: Vár

Esőnap: 07.28. 20:00 

A magyar irodalom egyik legszívbemarkolóbb alkotása, felnőtteket, fiatalokat egyaránt megérint. Közös gondolkodásuk és közbeszédük része lett a grund, amely az övüké, ahogy Dés-Geszti csupa érzelem, csupa dallam betétdalában éneklik a szereplők. Mindnyájan emlékezünk az einstandolásra, amikor a vörösinges Pásztorok elrabolják Nemecsek kedvenc üveggolyóit, emlékezünk a gittegyletre, a füvészkertre, a csatára a grundon, és Nemecsekre, aki feláldozta magát a grundért és a társaiért. Költészettel és emlékekkel teli hívószavak ezek, amelyeket minden generáció újra-és újra felfedez magának.

Helyszín: Vár

Esőhelyszín: Hangvilla

1962 tavaszán-nyarán felbolydult az ’56 után apátiába süllyedt Magyarország: Gagarin őrnagy szupersztár lett a béketáborból, Mastroianni napszemüvege és Anita Ekberg keblei megőrjítik az embereket a mozikban az Édes életet nézve. Mindehhez még a KISZ és a párt is kiírja az első Ki mit tud?-ot. Mindenféle csinibabák és gézengúzok jelentkezni akarnak, hogy megmutassák, ők mit tudnak. A nyertesek kiutazhatnak a Helsinki VIT-re is, és az ugyebár már nyugat. Itt az alkalom, hogy az ’56-ban szétszakadt szerelmes kamaszpár ne csak levelek útján találkozhasson: Attilának meg kell nyernie valamilyen kategóriát, hogy az Amerikában élő Katinkájához kijusson. Mivel ő és barátai a csajozáson kívül máshoz nem értenek, ezért tánczenekart alapítanak.

Helyszín: Vár

Esőhelyszín: Hangvilla

Ez, az immár klasszikussá vált zenés játék ugyancsak az ifjúság identitásának kérdésével foglalkozik. A műfaji meghatározás pontos, hiszen mesés elemek, csodák, időutazások, szellemek és az ő kedves játékaik kísérik azt a történetet, melyben mában élő hőseink ármányok, féltékenységek, kicsinyességek, gyanúsítgatások, bűnözők, rendőrök, házmesterek szorításában próbálnak egymásra, azaz boldogságra találni. Mindezt Horváth Péter szellemes librettójában, Presser Gábor és Dusán Sztevanovity szinte kivétel nélkül slágerré vált dalaival élik meg. A transzcendenciával, a szellemvilággal, az idő és a tér relativitásával szembesülő fiatalok – megküzdve a való élet kisszerűségével is – más minőségű életre képesek, fel tudják fedezni egymásban és önmagukban a végtelent, túl tudnak lépni a hétköznapok sivárságán.

 

Cím: 8200 Veszprém, Brusznyai u. 2.
HŰSÍTŐ NYÁRI PROGRAMOK VESZPRÉMBEN


HŰSÍTŐ NYÁRI PROGRAMOK VESZPRÉMBEN

Végre itt a nyár! Irány a strand! Egy hűsítő fagyi után Veszprém is rengeteg üdítő programmal várja a nyári kánikulában. Ha kíváncsi, nézze meg a kínálatot! Bővebben Rövidebben

 • 2019. június 21. péntek, 18.30 – 20.30 (Nyáresti séta)
 • 2019. július 9. kedd, 18.30 – 20.30 (Rozé, Rizling & Jazz Napok)
 • 2019. július 13. szombat, 10.30 – 12.30 (VeszprémFest)
 • 2019. július 17. szerda, 18.30 – 20.30 (Utcazene Fesztivál) – INGYENES
 • 2019. július 26. péntek, 19.00 – 21.00 (Nyáresti séta)
 • 2019. augusztus 9. péntek, 19.00 – 21.00 (Nyáresti séta)
 • 2019. augusztus 19. hétfő, 10.30 – 12.30 (Államalapítás ünnepe, hosszú hétvége)
 • 2019. augusztus 30. péntek, 19.00 – 21.00 (Nyárbúcsúztató séta)

II. Rátonyi Róbert Operettfesztivál 

Idén második alkalommal, négynapos operettfesztivált rendez a Veszprémi Petőfi Színház június 20 - 23. között.


Rozé, Rizling & Jazz Napok - 2019 

A VeszprémFest kísérőrendezvénye idén július 5 - 14. között kerül megrendezésre.


VESZPRÉMFEST 

A VeszprémFest 2019. júliusában 16. alkalommal várja vendégeit Veszprémbe. július 10 - 13. között.


Veszprémi Régizenei Napok

Idén hatodik alkalommal kerül megrendezésre a Veszprémi Régizenei Napok.
Gyönyörű környezetben, az egykori apácakolostor romjai közt álló Jezsuita műemlék templom várja kitűnő akusztikájával a régizene szerelmeseit július 22. és 27. között.


Veszprémi Utcazene Fesztivál 2019 

Idén újra Utcazene Fesztivál Veszprémben július 17 - 20. között.


Auer Fesztivál Veszprémben 

Idén immár ötödik alkalommal rendezik meg Veszprémben  az Auer Fesztivált, július 30 és augusztus 4. között.


 

Food Truck Show Veszprém 

Food Truck Show Veszprém belvárosában  az Utcazene Fesztivál ideje alatt!

XIV. Nyári Orgonavarázs

Öt este egyházzene orgonával Veszprémben, az Árpádházi Szent Margit templomban.


Harcsa Veronika, Gyémánt Bálint Quartet 

2019. június 25-én 19 órakor jazz koncert a Hangvillában.


 

Petőfi Színház:

NAGYSZÍNHÁZ:

Tartuffe: 2019.06.06., csütörtök 19:00 - Simon bérlet

Esőember: 2019.06.07., péntek 19:00 - Kossuth Zsuzsanna bérlet, 2019.06.17., hétfő 19:00 - Bérletszünet

Menopauza: 2019.06.11., kedd 16:30 - Bérletszünet, 2019.06.11., kedd 20:00 - Bérletszünet

ÁLLAMI ÁRUHÁZ
Kerekes János - Barabás Tibor - Darvas Szilárd - Gádor Béla 

2019.06.20., csütörtök 19:30 - Bérletszünet

CSÓKOS ASSZONY
Zerkovitz Béla – Szilágyi László 

2019.06.21., péntek 19:00 - Bérletszünet

MÁGNÁS MISKA
Szirmai Albert-Bakonyi Károly-Gábor Andor 

2019.06.22., szombat 19:00 - Bérletszünet

OPERETT GÁLA

2019.06.23., vasárnap 20:00 - Bérletszünet

 

Pannon Várszínház:

Hair: 07.04. 19:00 Hangvilla - előbemutató, 07.26. 20:00 Vár - (Esőnap - 07.28. 20:00)

A Pál utcai fiúk: 07.27. 20:00

Csinibaba: 08.17. 20:00

A padlás: 08.11. 20:00

Városi Művelődési Központ nyári programjairól itt olvashat.


Veszprémi Állatkert

Az Állatkert az év minden napján, szombaton, vasárnap és ünnepnapokon is nyitva tart! 


Múzeumok Éjszakája a Veszprémi Várban

Különleges programok és meghosszabbított nyitva tartás várja az érdeklődőket június 22-én.


Nyári táborok az Agórában 

Az Agóra Veszprém többféle táborral készül a nyárra, hogy a gyermekek izgalmasan és hasznosan töltsék a nyári szünetet.


Nyári táborok a Szaléziánumban 

A Szaléziánum nyári táborokat szervez gyerekeknek. 


HunGarian Baja Terep-Rallye Világkupa Futam

XVI. alkalommal rendezik meg a HunGarian Baja Terep-Rallye Világkupa Futamot augusztus 8-11. között Veszprémben.


CELL-CUP Veszprém 2019 - Nemzetközi Kézilabda Fesztivál 

Idén ismét Veszprém ad helyet a Cell-Cup II. nevű Nemzetközi Kézilabda Fesztiválnak augusztus 11 - 17. között.


Menő tudomány - Nyári tábor az Amerikai Kuckóban 

Nyári STEM tábor 10-14 év közötti, általános iskolás lányoknak a veszprémi Amerikai Kuckóban (Eötvös Károly Megyei Könyvtár), magyar nyelven.


A Dobbantás - Folk tánc show

Az Urban Verbunk Táncegyüttes előadásában 2019. augusztus 19-én.


Izgalmas tematikus séták Veszprémben – mindenkinek! 

Az ImagineVeszprém sétái során egy titokzatos borbélylegény nyomába szegődhetünk, a legfinomabb helyi étkekből kóstolhatunk, vagy vicces történeteket hallhatunk a magunk mögött hagyott 20. század második felének nehéz éveiből

Cím: 8200 Veszprém
Iratkozzon fel hírlevelünkre!