Aktualitások

Tornyosék mangalica mája és szőlője negyedik helyezést ért a Tállya BBQ-n


Tornyosék mangalica mája és szőlője negyedik helyezést ért a Tállya BBQ-n

A Tornyos BBQ épp, hogy lecsúszott mystery box kategória dobogójáról. Bővebben Rövidebben

Választott kategóriában (mystery box) a 28-ból a 4. helyet szerezte meg az Oliva étterem séfje és csapata a hétvégi nemzetközi pontszerző barbecue versenyen Tállyán. A világ első számú barbecue-szervezete, a KCBS (Kansas City Barbeque Society) által rendezett megmérettetésre Európa minden szegletéből érkeztek csapatok, komolyabbak is, így igazán előkelő helynek számít a negyedik hely. Pláne azért, mert a mystery box egy választott kategória, melyben az induló csapatok sem tudják előre, hogy milyen alapanyagokkal kell dolgozniuk.

Tornyos és csapata (Tornyos Balázs, Kovács Zoltán, Nagy Ákos, Fabó Péter, Schuch Bence, Nyerges Róbert) a szósz kategóriában 16. lett, ami szintén nem rossz egy olyan megmérettetésen, melyre elvileg a világ legjobb verseny-barbecue csapatai neveznek. A legtöbb díjat egyébként a holland alakulatok gyűjtötték be.

Jó hír az ínyenceknek, hogy a szőlővel készült mangalica májat (egész pontosan: mézes-mustáros mangalicamáj fehérboros szőlőmártással, fügével, sáfrányos rizottóval) e hét végétől bárki megkóstolhatja az Oliva étteremben.

A 37 csapatos versenyre bárki nevezhetett, így a Tállya BBQ-ra Magyarországról, Hollandiából, Svédországból, Németországból, Ausztriából, Romániából, Belgiumból, Szlovéniából és Szlovákiából jöttek sütni.Az érmek mellett a legjobb csapat a 2019-es Jack Daniel’s világbajnokságra kapott szabadkártyát.

Forrás: vehir.hu

Cím: 8200 Veszprém, Buhim utca 14-16.
Kiváló lehetőség: Csatlakozz a Veszprémi Liszt Ferenc Kórustársaságba


Kiváló lehetőség: Csatlakozz a Veszprémi Liszt Ferenc Kórustársaságba

Közel áll hozzád a zene és még énekelni is szeretsz? Esetleg énekeltél már középiskolás kórusban, vagy van zenei múltad is? Bővebben Rövidebben

Várnak szeretettel a Magyar Örökségdíjas, Prima Primissima díjas Veszprémi Liszt Ferenc Kórustársaságba!
Adj magadnak egy esélyt, cserébe a 2018/2019-es évadban részt vehetsz több külföldi fellépésen és két koncert turnén Franciaországban és Svájcban!
Művészi élmények mellett részese lehetsz színvonalas kulturális programoknak, mindemellett megismerkedhetsz különböző országok látványosságaival is!


Ha érdekel a lehetőség, küldd el személyes adataidat (név, telefonszám) a korustarsasaglisztferenc@gmail.com e-mail címre!


Próba: hétfőn és csütörtökön 18.45-20.45


Zene! Az a nyelv, ami nincs benne a Google fordítóban!

Forrás: sokszinuvidék.24.hu


Régi fényében pompázik az Érseki Palota Veszprémben

2017. augusztusában kezdődött a veszprémi várnegyed ékességének, az érseki palotának a teljes körű felújítása, mely során a tetőszerkezet és a homlokzat “új ruhát öltött.” Csütörtökön ünnepélyes keretek között adták át a felújított épületet. Bővebben Rövidebben

Jelentős kormányzati támogatásnak köszönhetően befejeződött a veszprémi érseki palota teljes külső és részleges belső felújítása. A nemzetpolitikáért, egyházügyekért és nemzetiségekért felelős miniszter a történelmi eseményeket felidéző beszédében kiemelte: a veszprémi egyike az elsők között alapított egyházmegyéknek. A mindenkori veszprémi főpásztor otthona az ország egyik legszebb barokk épülete. A török hódoltság idején Magyarországon sok épület elpusztult, utána mindent újjá kellett építeni. A barokk emlékeink között számtalan olyan van, melyek fenntartása nem várható el pusztán a hívektől, hangsúlyozta Semjén Zsolt. Ezek az épületek nemzeti emlékek, az Európai Unióban a magyar kormány fordítja a legtöbb pénzt az egyháztámogatásra, mondta. A miniszterelnök-helyettes úgy fogalmazott: Márfi Gyula érsek személye a garancia arra, hogy a palotát valódi magyar és keresztény élet tölti be.

A tetőérben több száz köbméternyi fa anyagot cseréltek ki, jellemzően vörösfenyőből, a szerkezetre pedig pala került. A homlokzati felújítás keretében az idők során lehullott párkányrészeket hozták helyre,renoválták a nyílászárókat, és teljes felületi festést végeztek a kivitelezők, akiknek munkáját restaurátorok is segítették.

Érseki palota
A veszprémi érseki palota Veszprémben a vár egyik legjelentősebb épülete. Az épület 1765–1776 között épült Fellner Jakab tervei szerint. A püspöki – 1993 óta már érseki – palota a magyar barokk építészet egyik kimagasló remekműve. Az épület, jellemzően a barok stílusra, U alakot formáz. A rezidencia korán hírnevet szerzett magának a környéken, ugyanis vízvezetéket is építtek hozzá, ami a XVIII. századi Magyarországon kivételes fényűzésnek számított.

A palota újra várja látogatóit több mint 60 ezer példányszámú egyházi könyvtárával és gazdag levéltári anyagával, országos védettségű metszettermével, püspöki hagyatékokkal, Habsburg-kori gyűjteményével, püspöki arcképcsarnokával, állandó kiállításával.

Forrás:
sokszinuvidek.24.hu
veol.hu

Cím: 8200 Veszprém Vár utca 16.
Kedvezmények és újítások az állatkertben


Kedvezmények és újítások az állatkertben

Új kedvezményeket és más újításokat mutattak be csütörtökön, az állatok világnapján a Veszprémi Állatkertben. Bővebben Rövidebben

Ovádi Péter, országgyűlési képviselő a sajtótájékoztatón kijeltentette: „Örömmel tölt el, hogy a Modern Városok Programjának keretén belül, Veszprém legnagyobb turisztikai attrakciója – a veszprémi állatkert – nagyszabású átalakuláson, fejlődésen megy keresztül. A fejlesztések támogatásához szükségek pénzösszeg több mint két és fél milliárd forint; jelenleg pedig már hetven százalékos készenlétben van az állatkert.”

Porga Gyula polgármester kiemelte, egyre többen látogatják az állatkertet, így a befektetett munkák egyértelműen megtérülnek. Célként fogalmazta meg, hogy Veszprém ne csak egy várost, de igazi otthont is jelentsen a lakóknak, ezért is igyekeznek minél több közösségi lehetőséget biztosítani. Ennek értelmében érvénybe lép, hogy a veszprémi bölcsődések, óvodások és általános iskolások egy évben egyszer teljesen ingyen látogathatják az állatkertet. Emellett a csoportos bérletek ára a felére csökkent, így a bölcsődés és ovis bérlet már csak ezer forint, míg az általános iskolásoké kétezer forint.

A polgármester a pár héttel ezelőtt történt incidens miatt szorgalmazta, hogy a kedvezményeket egyértelműsítsék az esetleges kellemetlenségek elkerülése érdekében, mely kérésnek az állatkert egyetértésben tesz eleget.

Török László, az állatkert igazgatója a legújabb fejlesztésekről számolt be: a legnagyobb lépés az Afrika-szavanna játszótér létrehozása volt; a gyereksziget egy hektáron terül el. Emellett a háttérben is szorgosan zajlanak a beruházások, az operatív központ már befejezés előtt áll, illetve a jövő évre elkészül a Fejesvölgyi terület első rekonstrukciója.

Forrás: vehir.hu

Cím: 8200 Veszprém, Kittenberger u. 17.
 Év háza pályázat - különdíjat nyert a Historia Hotel Malomkert építészcsapata


Az Év Háza pályázat - különdíjat nyert a Historia Hotel Malomkert építészcsapata

Hagyományosan az Építészet Világnapján rendezték meg az „Év háza” pályázat ünnepélyes díjátadóját, ahol idén először két fődíjat is kiosztottak. A két fődíj mellett hat különdíj is gazdára talált a biatorbágyi Tóparkban megrendezett eseményen. Bővebben Rövidebben

Családi ház és lakóépületek kategóriában Kovács D. Barnabás építész vehette át az első díjat Dörgicsére tervezett nyaralóépületéért, míg középület kategóriában Berecz Tamás és Batári Attila építészpáros épületfelújítása, a Vizafogói Tours-i Szent Márton plébániatemplomon végzett munka bizonyult a legjobbnak.

6 épület tervezője kapott különdíjat:

 • A Magyar Építész Kamara különdíja: Veszprémi Historia Hotel Malomkert, építész: Kovács Zsolt György, Beránková Jana, Kovács Dávid, Gaschler Gábor 
 • A Magyar Építőművészek Szövetsége különdíja: Budajenői Műemlék Magtár - építész: Csóka Balázs
 • A középület kategória főtámogatója, a Hella Árnyékolástechnikai Kft. különdíja: pécsi Onkoterápiás intézet tervei - építész: Varga Tamás
 • A családi ház és lakóépület kategória főtámogatája, a Xella Magyarország Kft. Zöld ház: energiahatékonyság különdíja - Budakeszi családi ház - építész: Bársony István 
 • Az Prefa Hungária Kft. különdíja: Családi ház, Dudar - építész: Scherer Márton
 • A Meva Zsalurendszerek Zrt. különdíja: balatonfüredi Városi Uszoda és Sportakadémia - építész: Varga Tamás

Arról, hogy a cégek és szövetségek által felajánlott különdíjat melyik pályázó kapja, évek óta szintén a független zsűri dönt. Az esztétikum és funkcionalitás mellett, ez az alapelv volt meghatározó az Év háza pályázat elmúlt éveiben, amely az épületek és alkotóik díjazásában is karakteresen érződött. Nem túlzás, hogy az Év háza zsűrije az egyik legrangosabb szakmai grémium a hazai díjak és pályázatok vonatkozásában. Ennek garanciájaként a legjelentősebb építész szakmai szervezetek vezetői mellé, minden évben meghívást kaptak az előző évben Ybl Miklós-díjjal kitüntetett építészek is. 2018-ban a 2017-ben Ybl Miklós-díjat kapott építészek vettek részt a zsűriben, ezáltal is emelve a pályázat színvonalát.

Zsűri:

zsűri elnök: Dévényi Sándor DLA építész, a Magyar Művészeti Akadémia egykori alelnöke

társelnökök:

 • Dr. Hajnóczi Péter, a Magyar Építész Kamara elnöke
 • Krizsán András DLA, a Magyar Építőművészek Szövetsége elnöke
 • Szoják Balázs építész, az Év háza díj kurátora

a zsűri tagjai:

 • Tóth Balázs, építész az ÉMI Nonprofit Kft. szakértője
 • Dr. Tóth Elek, a BME egyetemi docense
 • Bata Tibor
 • Demeter Nóra
 • Kovács Csaba
 • Varga Csaba
 • Vonnák Jánosné Tanos Márta

Forrás: http://epiteszforum.hu

Cím: 8200 Veszprém, Fenyves utca 15.

Művészetek Háza és kiállítóhelyei (Modern Képtár - Vass László Gyűjtemény, Dubniczay-palota, Csikász Galéria)

Október 20-án szombaton minden kiállítóhely nyitva tart 10-től 17 óráig.

Október 21-én a Dubniczay-palota és a Csikász Galéria lesz nyitva 10-17 óráig, a Vass Gyűjtemény zárva tart.

Október 22-én és 23-án minden kiállítóhely zárva.


Szaléziánum Érsekségi Turisztikai Központ

A Szaléziánum október 20-22. között 9-17 óráig lesz nyitva.
Október 23-án zárva tartanak.
 

Szent Mihály Bazilika októberben minden nap 10-17 óráig tart nyitva.


Boldog Gizella Főegyházmegyei Gyűjtemény és kiállítóhelyei

Október 20-23-ig a piarista templomban a Mátyás király kiállítás 10-17 óráig, illetve a Gizella- és a Szent György-kápolna, az Érseki Palota és a világháborús kiállítás (Tejfalussy-ház) 10-18 óráig látogatható.
A piarista templomban lévő kiállítás hétfőn, október 22-én is megtekinthető, úgy, ahogy a többi helyszín és kiállítás is. 


Laczkó Dezső Múzeum és kiállítóhelyei (Laczkó Dezső Múzeum, Bakonyi Ház, Tűztorony, Hősök Kapuja Látogatóközpont)

A Laczkó Dezső Múzeum kiállítóhelyei október 23-án zárva tartanak.
Október 20-án és 21-én a Laczkó Dezső Múzeum és a Bakonyi Ház 10-18 óráig, a Tűztorony és a Hősök Kapuja 9-17 óráig lesz nyitva.
Október 22-én a Tűztorony és a Hősök Kapuja 9-17 óráig tart nyitva.


A Veszprémi Állatkert az év minden napján nyitva tart. 

Október 20-21-én 9-17.00-ig, október 22-23-án 9-16.30 óráig várják a látogatókat.


A Tourinform Veszprém ünnepi nyitva tartása:

október 20-án, szombaton 10-18.00-ig,
október 21-én, vasárnap 10-16.00-ig,
október 22-én, hétfőn 10-16.00-ig tart nyitva,
október 23-án, kedden zárva.

Cím: Veszprém
"ENTENTE FLORALE EUROPE " ARANY MINŐSÍTÉS ÉS "PRESIDENT'S AWARD FOR THE RESTORATION OF A PUBLIC OPEN SPACE" KÜLÖNDÍJ VESZPRÉMNEK!


"ENTENTE FLORALE EUROPE " ARANY MINŐSÍTÉS ÉS "PRESIDENT'S AWARD FOR THE RESTORATION OF A PUBLIC OPEN SPACE" KÜLÖNDÍJ VESZPRÉMNEK!

A Virágos Magyarország verseny tavalyi győzteseként idén a nagyváros kategóriában Veszprém képviselte hazánkat az Európai Virágos Városok és Falvak, azaz az Entente Florale Europe környezetszépítő versenyen. Bővebben Rövidebben

A megmérettetésen további 13 európai település is indult. A nemzetközi zsűri június 29-én komoly követelményrendszer alapján értékelte a királynék városát, de a végső eredményre egészen mostanáig várni kellett. Szeptember 22-én, az írországi Tullamore városában a hivatalos díjkiosztó ünnepségen derült ki, hogy Veszprém arany minősítést szerzett az európai mezőnyben, sőt, a városi közterület megújításáért járó különdíjat is elnyerte!
 

f


Ismét díjat nyert a Betekints Wellness és Konferencia Hotel!

A veszprémi Betekints Wellness és Konferencia Hotel ismét elnyerte a "Magyar Turizmus Minőségi Díját", s így jogosult a Magyar Turisztikai Ügynökség tulajdonában lévő védjegy használatára, ezzel együtt pedig automatikusan az MTÜ kiemelt partnere is lett. Bővebben Rövidebben

A Magyar Turizmus Minőségi Díj 2017. évi nyertes szállodáinak és éttermeinek díjait Gajda Tibor, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgató-helyettese augusztus 30-án, csütörtökön adta át a Hotel Moments Budapest szállodában. Tizenhét szálloda és hat étterem, mint új pályázó kapott Magyar Turizmus Minőségi Díjat, velük együtt már negyvenhét szálloda és tizennyolc étterem jogosult a Magyar Turisztikai Ügynökség tulajdonában lévő védjegy használatára, ezzel együtt pedig automatikusan az MTÜ kiemelt partnerei is lettek.

Flesch Tamás, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének alelnöke köszöntőjében a pályázók vállalkozó szellemét említette meg, hogy önmaguk kérték a megmérettetést, valamint azt, hogy ebben a munkaerő-válságban, amely az ágazatot is sújtja, minőségi kiszolgálást tudnak nyújtani.

Gajda Tibor, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgató-helyettese úgy vélte, hogy ez a díj a szakma egyik légértékesebbje, és segítséget nyújt majd a Nemzeti Turizmusfejlesztési Stratégia kitűzött céljához, vagyis ahhoz, hogy a magyar turizmus GDP-hez való közvetlen és közvetett hozzájárulása a jelenlegi 10-ről 16 százalékra növekedjen 2030-ra, a vendégéjszakák száma elérje az ötvenmilliót, és erősödjön a magyar turizmus versenyképessége. Ehhez pedig a minőség emelése szükséges – szögezte le.

A Magyar Turizmus Minőségi Díj önkéntes jelentkezésen alapuló tanúsító rendszer, amely az éttermek és a szállodák számára kínál minősítési rendszert. Nemzetközi elismertségét jelzi, hogy a Szállodák és Vendéglátóhelyek Európai Szövetsége, a HOTREC is akkreditálta, ennek köszönhetően a vállalkozások számára a díj elnyerése a nemzetközi piacokon is versenyelőnyt jelent. A díjat három évre ítélik oda, ez idő alatt a nyertes jogosult a hazai és az európai Q-logó és minősítés használatára.

A minősítésre az elmúlt 12 évben 198 szolgáltató jelentkezett, és a 162 nyertes pályázó 75 százaléka újította meg azt az érvényesség lejártával. Jelenleg 65 szolgáltatónak van érvényes „Q” minősítése, akik közül több szolgáltatót már másodszor vagy harmadszor díjaztak.

A 2017. évi pályázaton eredményes turisztikai szolgáltatók:

Szállodák: Airport Hotel Budapest, Budapest; Andrássy Rezidencia Wine & Spa*****, Tarcal; Aquaworld Resort Budapest, Budapest; Betekints Wellness és Konferencia Hotel, Veszprém; Caramell Premium Resort, Bük; Castellum Hotel Hollókő, Hollókő (új pályázó); ETO Park Hotel Business & Stadium, Győr; Globall Hotel, Telki; Hotel Azúr Premium*****, Siófok (új pályázó); Hotel Aquarell, Cegléd; Hotel Lycium, Debrecen; Hotel Silverine Lake Resort****superior, Balatonfüred; Kolping Hotel Spa & Family Resort, Alsópáhok; Residence Balaton****superior Conference & Wellness Hotel, Siófok; Residence Ózon**** superior Conference & Wellness Hotel, Mátraháza; Velence Resort & Spa****superior, Velence; Zenit Hotel Balaton****superior, Vonyarcvashegy.

Éttermek: Ambrózia Étterem és Panzió***, Kazincbarcika; Deák Étterem, Sopron; Gundel Étterem, Budapest; Hatpöttyös Nonprofit Közhasznú Kft., Székesfehérvár (új pályázó); Kakukk Étterem és Panzió, Nyírbátor; Kiskohász Vendéglő, Dunaújváros (új pályázó).

(Forrás: www.turizmusonline.hu)

Cím: Veszprém, Veszprémvölgyi utca 4.
Iratkozzon fel hírlevelünkre!