Aktualitások

Miről szól az Európa Kulturális Fővárosa kezdeményezés?

Az Európa Kulturális Fővárosa program az Európai Unió egyik legfontosabb kulturális programja, amelynek célja rámutatni Európa kulturális gazdagságára, sokszínűségére, valamint a közös kulturális vonásokra Európán belül, hozzájárulva ezáltal Európa népeinek szorosabb együttéléséhez és egymás jobb megértéséhez. Az Európa Kulturális Fővárosa címet 2023-ban – a korábbi évektől eltérően – egyetlen városként Veszprém viseli majd.

Veszprém EKF2023-pályázata 

Veszprém és a balatoni régió közös, az Európa Kulturális Fővárosa 2023-program keretében kidolgozott pályázata a kulturális kínálat bővítését, sokszínűségének növelését és európai vonatkozásainak hangsúlyosabbá tételét célozza, egyebek mellett nemzetközi együttműködéseken keresztül. Törekszik a kultúrához hozzáférés szélesítésére, a kulturális közösségépítésre, további célja pedig a kulturális szektor teljesítményének és a kultúra más ágazatokhoz kapcsolódásának erősítése, valamint a város nemzetközi arculatának erősítésére a kultúra révén.

Hogy mit is várunk a pályázattól, és miért lenne jó ez a régiónak?

 • Kulturális hatások
 • Társadalmi változások
 • Gazdasági előnyök
 • Ökológiai fejlődés
 • Városi élet élénkülése

Forrás: 2023veszprem.hu

Veszprém EKF2023 pályázata a csatolmányban olvasható és letölthető!

 
 
Aktuális információk: 2023veszprem.hu
Cím: Veszprém
EKF 2023 Veszprém


EKF 2023 VESZPRÉM

Megcsináltuk! Veszprém lesz Európa Kulturális Fővárosa 2023-ban! Bővebben Rövidebben

2018.12.14. VESZPRÉM LESZ EURÓPA KULTURÁLIS FŐVÁROSA 2023-BAN

Beérett az elmúlt három év kemény munkája, a szakmai zsűri és a Magyarország kormányának döntése alapján Veszprém és a balatoni régió viselheti 2023-ban az Európa Kulturális Fővárosa címet.

A döntést pénteken délután, Budapesten hirdette ki a bírálóbizottság a három pályázó város, Debrecen, Győr és Veszprém csapatainak részvételével.

Krucsainé Herter Anikó kulturális kapcsolatokért és fejlesztésekért felelős helyettes államtitkár megnyitó beszédében úgy fogalmazott: valójában mind nyertesek vagyunk és mind gazdagodtunk, függetlenül attól, hogy az Európa Kulturális Fővárosa 2023 címnek csak egy kiválasztottja lehet. Valójában azonban mindhárom város megérdemelné ezt a titulust, hiszen példaértékű helytállásról és komoly munkáról tettek tanúbizonyságot az elmúlt időszakban.

– 2018-ban ünnepeljük a kulturális örökség európai évét, ami Európa kiemelkedő művészeti eredményeit, hagyományait és értékeit állítja reflektorba. Lehetőséget kínál, hogy bemutassuk Európa kulturális sokszínűségét és elősegíti, hogy a kultúra még jobban hozzájáruljon Európa gazdaságának és társadalmának fejlődéséhez. Pontosan ezeket a célokat szolgálja az Európa Kulturális Fővárosa kezdeményezés is – hangsúlyozta köszöntőjében Zupkó Gábor, az Európai Bizottság Magyarországi Képviseletének vezetője. – A cím lehetővé kívánja tenni, hogy az európai polgárok többet tudjanak meg egymás kultúrájáról, megcsodálják közös történelmünk emlékeit, megtapasztalják az európai értékek gazdagságát és az európai összetartozás érzését.

A megtisztelő címet eddig összesen 60 város viselhette, amely minden esetben hosszú távú fejlődést hozott a város kulturális infrastruktúrájában, növelte a polgárok önbecsülését és a város iránti büszkeségét, javította a városról kialakult korábbi képet, aktívabb résztvevőket eredményezett a kultúrában, fokozott turizmust, nagyobb ismertséget és gazdasági előrelépést eredményezett.

A címet eddig minden évben két európai város nyerhette el, 2023-ban egyedülálló módon azonban csak Magyarországról kerül ki győztes. Az első fordulóban összesen hét pályázó vett részt: Debrecen, Eger, Gödöllő, Győr, Székesfehérvár, Szombathely és Veszprém, közülük végül Debrecen, Győr és Veszprém került be a második fordulóba.

A döntőbe jutott városok mindegyikének november 9-ig kellett leadnia végleges pályázati anyagát, majd ezt követően a 12 tagú bizottság öt zsűritagja személyesen is meglátogatta a pályázó városokat – Veszprémbe december 12-én, szerdán látogattak el –, pénteken pedig utoljára prezentálták a városok elképzeléseiket a zsűri előtt.

Aiva Rosenberg, az európai testület elnöke elmondása szerint szerették volna, ha mindhárom város nyerhetett volna, hiszen mind nagyszerű munkát végeztek és rengeteg új, progresszív gondolattal találkoztak az első válogató óta. A végső döntésnél végül hat fő szempontot vettek figyelembe, amely alapján javaslatot tettek az EMMI-nek, ki viselje a címet 2023-ban: ezek a város kulturális stratégiája és az EKF-fel való kapcsolata, a pályázat művészeti, kulturális tartalma, az európai dimenzió megjelenése, a város pénzügyi és szervezeti kapacitása, az elképzelések társadalmi hatása, illetve a pályázat költségvetése.

MINDEZEK ALAPJÁN AZ EURÓPA KULTURÁLIS FŐVÁROSA CÍM GYŐZTESE VÉGÜL VESZPRÉM LETT.

Ezzel a város, illetve a balatoni régió lehetőséget kapott, hogy a kultúra eszközével, a polgárok bevonásával megteremtse Európa jövőjét – hiszen éppen ez az EKF kezdeményezés lényege: interkulturális párbeszédet folytatva továbbadni az örökségünket és valami újat létrehozni – mondta el az elnök asszony beszédében.

A döntést hatalmas üdvrivalgás fogadta, Porga Gyula polgármester pedig úgy fogalmazott: egy fantasztikusan kiélezett versenyben kerültek ki győztesként két nagyon tekintélyes magyar város mellett.

„Ha értékelnem kell a győzelmet, az első gondolat ezért mindenképpen az örömé. A második pedig a köszöneté, hiszen az, hogy idáig el tudtunk jutni, csapatmunka eredménye. Szeretném megköszönni a térségben lévő polgármestereknek, önkormányzatoknak, civil szervezeteknek, vállalkozásoknak, hogy segítettek minket és szurkoltak nekünk végig.

Holnap ugyanakkor már megkezdődik a munka, mert az, hogy Veszprém egyedül viselheti 2023-ban az Európa Kulturális Fővárosa címet, egyben nagy felelősség is. Akár csak az, hogy közben a magyar kultúrát is kell képviselnünk. Ám ha ugyanazt az egységet, bizalmat, erőt meg tudjuk tartani, ami a pályázat megírásához vezetett, akkor biztos vagyok benne, hogy sikerülni fog.”

A komoly munka valóban most kezdődik, az EKF testülete pedig a továbbiakban sem engedi el Veszprém kezét: folyamatosan nyomon követi majd, hogyan halad a pályázat megvalósítása.

Forrás: www.vehir.hu

 

2018.12.15. Porga Gyula: komoly Veszprém programjának társadalmi támogatottsága

Veszprém polgármestere szerint nagy siker a városnak az Európa Kulturális Fővárosa 2023 cím. Mint Porga Gyula szombaton az MTI-nek elmondta, az elmúlt években komoly társadalmi támogatottságot sikerült építeni a program köré.

Veszprém pályázata a Beyond címet viseli, ami arra utal, hogy szeretnének túllépni korábbi nehézségeiken, lebontani a falakat az önkormányzatok, a vállalkozói és a civil szféra között - emelte ki a polgármester. Hozzátette: nagyfokú bizalmat sikerült kialakítani a régió szereplői közt az előkészítés során, és ha ezt meg tudják tartani, sikeres lesz a program végrehajtása is.

Porga Gyula hangsúlyozta: az Európa Kulturális Fővárosa 2023 cím nem csak egy évről szól, már 2019 elején meg kell kezdeni a munkát. Nagy a felelősség, hiszen 2023-ban Veszprém egyetlen városként lesz Európa kulturális fővárosa, és nemcsak a régió, hanem egész Magyarország kultúráját kell közvetítenie Európa felé.

A polgármester arról is beszélt, hogy nem terveznek nagy infrastrukturális beruházásokat - ezt már a beadott pályázatban is hangsúlyozták -, és fontosnak tartja, hogy fenntartható módon hajtsák végre a programot.

Célként tűzték ki a Balatont és a térséget jellemző szezonalitás megszüntetését, mert - mint arra Porga Gyula rámutatott - a potenciál és az infrastruktúra rendelkezésre áll a térségben ahhoz, hogy egész évben tudjanak vendégeket fogadni. Bár Veszprémben pezsgő kulturális élet zajlik, szeretnének még több embert bevonni a programba, ezért Veszprém egyfajta városfejlesztő és közösségépítő eszközként is tekint a programra - tette hozzá.

Megjegyezte: több európai középvároshoz hasonlóan Veszprémre is jellemző, hogy a tehetséges fiatalok elmennek nagyobb városokba - akár a fővárosba vagy Nyugat-Európába -, a pályázat segítségével ezt a tendenciát is megfordítanák. Olyan szolgáltatásokat szeretnének nyújtani a térségben, hogy a fiatalok, ha el is mennek, visszatérjenek és itt tudjanak kiteljesedni.

Az EKF-projekt független nemzetközi szakértői testülete Veszprém pályázatát támogatta az Európa Kulturális Fővárosa 2023 címre, a döntést pénteken jelentették be Budapesten. A címért hét magyar város - Debrecen, Eger, Gödöllő, Győr, Székesfehérvár, Szombathely és Veszprém - indult, a második fordulóban Debrecen, Győr és Veszprém közt dőlt el, hogy melyik város lesz Európa Kulturális Fővárosa 2023-ban.

Forrás: www.vehir.hu

 

Cikkünk folyamatosan bővül!

Aktuális információk: 2023veszprem.hu

Cím: Veszprém
Ismerd meg a Laczkó Dezső Múzeum kabalafiguráját!


Ismerd meg a Laczkó Dezső Múzeum kabalafiguráját!

Mikulás napján megérkezett a várva várt plüssállat, amely természetesen a kavicsfogú álteknős alapján készült, Laczkó Dezső 1899-es felfedezése okán. Bővebben Rövidebben

A múzeum nevét – 115 éves múltjában –, számos kiállítás és tudományos eredmény fémjelzi, de eddigi történetében kabalaállatot még soha nem mutattak be. Most ez is megtörtént. A bemutatón először Schnitzer Miklós alkotó munkáját tekinthettük meg, aki a kabalafiguráról készített egy kisfilmet.

Katona Lajos Tamás geológus ismertette a kavicsfogú álteknős történetét, melyet tehát 1899-ben fedezett fel Laczkó Dezső (1860-1932), a veszprémi Jeruzsálemhegyen. A teknős felfedezése mellett kagylókra, puhatestűekre, és gerincesekre is lelt. Laczkó Dezsőről végül – számos ősmaradvány mellett – megyei múzeumot, forrást neveztek el, de azon kevés geológusok közé tartozik, akinek szobra is van.

S. dr. Perémi Ágota, a múzeum igazgatója elmondta: cél, hogy minél több gyerekhez eljusson a kis kabala, ami nem csak plüssként létezik, de már mágnesen, poháron, táskán, kulcstartón és noteszen is megtalálható.

Forrás: vehir.hu

 

Az alábbi videó a Laczkó Dezső Múzeum kabalafiguráját tekinthetjük meg:

Cím: 8200 Veszprém, Erzsébet sétány 1.
A veszprémi szálláshelyek és éttermek ünnepi nyitva tartása


A veszprémi szálláshelyek és éttermek ünnepi nyitva tartása

Az alábbiakban olvashatják a veszprémi szálláshelyek és éttermek ünnepi nyitva tartását. Bővebben Rövidebben

 • Betekints Wellness és Konferencia Hotel:​

A szálloda végig nyitva tart.

Az étterem  24.-én csak szállóvendégeknek tart nyitva 14.00 óráig, 25.-től rendes nyitva tartással, 31.-én 15.00 óráig tart nyitva.

Wellness részleg: 24.-én zárva, 25.-étől rendes nyitva tartással,  31.-én max. 17.00 óráig.


 • Hotel Historia**** & Historante:

December 24-26-ig zárva tart.


 • Gyarmati Étterem és Panzió:

Az Étterem 12.23.-án 18.00 óráig tart nyitva, majd 01.03.-ig zárva tart.
A Panzió zavartalanul működik.


 • Baláca Panzió:

A Panzió 2018.12.19. és 2018.01.07. között zárva tart.


 • Völgyikút Ház:

​A Völgyikút Ház december 23-ig normál nyitva tartás szerint működik.
December 24-26. között zárva tart.
December 27-30. között  normál nyitva tartás lesz, 31-én este 18:00 órától várják a szilveszteri rendezvényükre a vendégeket, ami reggelig tart, így 1-jén zárva tartanak.


 • Kádárta Vendéglő és Panzió:

December 24-26. között zárva tart.
Január 1-én zárva tart.


 • Oliva Hotel és Étterem:

Hotel:
December 23-27-ig zárva tart.
Az év hátralevő többi napján 0-24-ig nyitva tartanak.

Étterem:
December 23-27-ig zárva tart. (23-án 14 óráig van kiszolgálás, 27-én 18 órakor lesz nyitás)
Az év többi hátralevő napján minden nap a szokásos nyitvatartással vannak nyitva.


 • Mackó Cukrászda és Snack:

December 24-én 12 órától zárva tartanak.

Január 4-én pénteken 9 órakor nyitnak újra.


 • Fricska Étteremlakás:


December 23. normál nyitvatartás 10:00-22:00
December 24. 10:00-12:00
December 25. ZÁRVA
December 26-30 normál nyitvatartás
December 31. 10:00-01:00
Január 1.  12:00-20:00

Cím: Veszprém
A VESZPRÉMI LÁTNIVALÓK ÉS IRODÁNK ÜNNEPI NYITVA TARTÁSA


A VESZPRÉMI LÁTNIVALÓK ÉS IRODÁNK ÜNNEPI NYITVA TARTÁSA

Az alábbiakban olvashatják a veszprémi látnivalók ünnepi nyitva tartását . Bővebben Rövidebben

A Tourinform Veszprém ünnepi nyitvatartása:

 • ​december 22-ig hétköznaponként 9-17.00, szombatonként 9-13.00 óráig
 • december 23-29. között zárva
 • december 30-án 10-16.00 óráig
 • december 31-én 9-13.00 óráig
 • január 1-én zárva

A Művészetek Háza Veszprém  (a galériákat, kiállítóhelyeket is beleértve) ünnepi nyitvatartása:

 • 2018. december 11-21. Modern Képtár - Vass László Gyűjtemény és Csikász Galéria hétfőtől szombatig 10-17, vasárnap szünnap.
  Dubniczay-palota keddtől szombatig 10-17, vasárnap és hétfő szünnap.
 • 2018. december 22. és 2019. január 1. között az intézmény galériái zárva tartanak.
 • 2019. január 2-tól a megszokott nyitva tartással várják az érdeklődőket.

A Pannon Várszínház ünnepi nyitvatartása:

 • december 22 – 26. zárva
 • december 27-28. 10.00 – 15.00
 • december 29-31. zárva

Jegypénztáruk az előadások előtt egy órával nyit az előadások helyszínén.


A Kabóca Bábszínház ünnepi nyitvatartása:

 • december 22-én 17 órai kezdettel a Szentháromság téren tartja a Zeng a lélek című előadás bemutatóját
 • az ünnepek alatt, közben és után zárva tartanak
 • január 7-től nyit ki a bábszínház ismét

Agóra Veszprém Kulturális Központ ünnepi nyitvatartása:

2018. december 22. -2019. január 02. között zárva lesz.


A Veszprém Aréna Jegypénztár ünnepi nyitvatartása:

 • december 21-ig a normál nyitvatartás szerint  /keddtől -péntekig 11-17/
 • december 22-27-ig zárva
 • december 28-án   11.00-19:00
 • december 29- január 1 zárva

Laczkó Dezső Múzeum és Bakonyi Ház ünnepi nyitvatartása:

 • 2018. december 23-26. között zárva
 • 2018. decemberr 27-30. között nyitva
 • 2019. január 1-7. között zárva
  Nyitás: 2019. január 8. 10 óra

Hősök Kapuja Látogatóközpont, Tűztorony és Várbörtön:

2018. december 21-2019. január 10. között zárva
Nyitás: 2019. január 11. 9 óra


Eötvös Károly Megyei Könyvtár és fiókkönyvtárai ünnepi nyitvatartása:

Eötvös Károly Megyei Könyvtár

 • December 15-én 10–16 között nyitva
 • December 22-én 10–16 között nyitva
 • December 24. – 2019. január 1. között zárva

Első nyitvatartási nap:
2019. január 2., szerda 10–19 óráig

 

Cholnoky lakótelepi Könyvtár

 • December 6-7. (csütörtök-péntek) zárva
 • December 15. (szombat) zárva
 • December 20. és 2019. január 1. között zárva

Első nyitvatartási nap:
2019. január 2., szerda 14–18 óráig

 

Dózsavárosi Könyvtár

 • December 1. (szombat) 10–18 óra között nyitva
 • December 15. (szombat) zárva
 • December 22. és 2019. január 1. között zárva

Első nyitvatartási nap:
2019. január 2., szerda 8–16 óráig

 

Március 15. úti Könyvtár

 • December 15. (szombat) zárva
 • December 22. és 2019. január 1. között zárva

Első nyitvatartási nap:
2019. január 2., szerda 9–12, 13–18 óráig


A Veszprémi Állatkert ünnepi nyitvatartása:

A Veszprémi Állatkert az év minden napján nyitva tart.

2018. december 1. - 2019. február 28.: hétköznaponként 9.00 - 15.00, hétvégén 9.00 - 15.30

Cím: Veszprém
„Közös érintés” - Rekordot döntöttek a Lovassy Gimnázium diákjai


„Közös érintés” - Rekordot döntöttek a Lovassy Gimnázium diákjai

Rekordot döntöttek a Lovassy Gimnázium diákjai Veszprém EKF 2023-pályázatának sikeréért Bővebben Rövidebben

Összesen száznyolcvannyolcan tenyereltek szombat délben színes festékbe mártott kezekkel egyidőben a #Veszprém2023 feliratra a veszprémi Lovassy László Gimnáziumban, megdöntve ezzel „a legtöbb személy által egyszerre, egy időben adott tenyérlenyomat magyar rekordját”. A „Közös érintés” címmel megrendezett akció Veszprém Európa Kulturális Fővárosa pályázatához kapcsolódott.

A rekordot a helyszínen Sebestyén István, a Magyar Rekord Egyesület elnöke, a magyar rekordok regisztrátora hitelesítette, aki azt is elmondta, körülbelül 130 pár tenyér már elég lett volna a korábbi rekord megdöntéséhez. A veszprémi Méz Rádió és a Veszprém-Balaton 2023 Zrt. támogatásával megrendezett rekordkísérlettel a Lovassys diákok Veszprém Európa Kulturális Fővárosa 2023-pályázatát támogatták. A színes tenyerek egy óriási #2023Veszprém feliratot díszítenek.

A rekorddöntésen részt vett Porga Gyula, Veszprém polgármestere is, aki a helyszínen elmondta: biztos abban, hogy az Európa Kulturális Fővárosa 2023-pályázat két hét múlva esedékes döntésének kihirdetésekor a veszprémi közösség ugyanúgy együtt örülhet a sikernek, mint a mostani eredmény után.

Idén több újdonság:

- Egy teljesen megújult vendéglátóhely a hegytetőn, mely a Das Weltauto körvár új helyre került, 300 nm-es terasszal és szélfogó üveggel, mosdókkal, valamint visszaadják régi funkcióját: jó idő esetén újra ki lehet nyitni a tetejét!

- A kemencés büfé és a grill pult háttérkiszolgálását fejlesztették, konyhát bővítetettek a gyorsabb kiszolgálás érdekében.

- Feltöltötötték az A7-es pálya felső szakaszának kritikus pontjait földdel, hogy még kényelmesebb legyen a síelés és a snowboardozás.

- 3 új hóágyut szereztek be, amik közül van lándzsás változat is, ami sokkal energiatakarékosabb, így öszesen már 52 hóágyúval rendelkezik az Intersport Síaréna Eplény.

- Kibővítették az INTERSPORT kék bejárat parkolóhelyeit, így közel 400 autó tud annál a bejáratnál leparkolni.

- A működéshez elengedhetetlen karbantartásokat végeztek a felvonókon és a hóágyú rendszeren is.

Ahogy az időjárás engedi, folyamatosan fogják üzemeltetni a hógyártó berendezéseket!

Terveik szerint a Kemencés Büfé megújult kínálatából lehet majd válogatni a hétvégén.

Decemeber 1-én, szombaton 10:00-21:00-ig tartanak nyitva, december 2-án, vasárnap pedig 9:00-19:00-ig!

Megközelítőleg 22.000 köbméter havat sikerült gyártani a pályára, ami azt jelenti, hogy a pálya bizonyos pontjain 70 cm hó is képződött! Üzemelni fog az Audi Sport 4 üléses sífelvonó, az A1-es pálya és a T1-es tanulópálya!

Részletes információk az Intersport Síaréna Eplény honlapján találhatóak.

 

Cím: 8413 Eplény
Megújultak a veszprémi éttermek étlapjai


Megújultak a veszprémi éttermek étlapjai

Finomabbnál finomabb ételekkel és új ízekkel várják Vendégeiket a veszprémi éttermek. Bővebben Rövidebben

Élvezd a tél első hónapját a Nosztalgia Garden Ízkertészetben, ahol egy karnyújtásnyira van az erdő, pattog a tűz a kandallóban és ahol a hagyományokat ötvözik a szokatlan ízkombinációkkal.

A Nosztalgia őszi étlapjára körtekrémlevest álmodtak meg birsalmahabbal, a Garden Hidegtálon a szarvassonka, a malaccsászár és a kacsamáj találkozik, és a paprikás krumpli is egészen szokatlan formában jelenik meg.

Asztalfoglalás: 06 88/590-073

 

Megújult étlappal, őszi-téli színekkel és alapanyagokkal várja az Oliva Hotel és Étterem vendégeiket a belváros szívében!

Az étlapon a mediterrán konyha hatása érvényesül, ám a hagyományos gasztronómia fogásai is fellelhetőek. Az új őszi-téli ajánlatokból egy kis ízelítő:

Előétel:
„Figula Misi libamája” korianderes almával, dióval, zellerrel
Leves: 
Szarvasragu leves burgonya gombóccal
Főétel:
Rozé kacsamell rozmaringos-rózsaborsos körtével, házi burgonyafánkkal

A teljes étlap az alábbi linken érhető el.

 

A Malomkert Sörház gasztronómiai barangolásra invitálja vendégeit a megújult étlappal. A bemutatkozó új étlap szereplői nem csak az ízlelőbimbóknak, hanem a szemeknek is óriási élményt nyújtanak!

November 22-től új étlap a Malomkert Sörházban!

Az étlap az alábbi linken érhető el.

 

 

Új étlappal és megújult belsővel tértek vissza.

A Gusto 13 Bistro & Delicate a Chianti Étterem helyén, annak szellemiségét átvéve, megújult környezetben, de ugyanazzal a csapattal indult útjára, olasz tematikájú, kicsit egyszerűbb gasztrovonallal, a magyar és mediterrán konyha egyfajta ötvözésével.

Az új étlap megtekinthető a GUSTO13 Bistro & Delicate honlapján!

 

2018. november 29-től megújult étlappal várják Vendégeiket, frissített kínálatuk a Betekints Wellness és Konferencia Hotel**** és Étterem honlapján tekinthető meg!

 

Cím: Több helyszínen!
Iratkozzon fel hírlevelünkre!