Aktualitások

Átadták a Veszprémi Állatkert új gazdasági háttéregységét - Forrás: veol.hu


Átadták a Veszprémi Állatkert új gazdasági háttéregységét

A Modern Városok Program keretében 2,5 milliárdos fejlesztéssorozat zajlik a Veszprémi Állatkertben, amelynek 800 millió forintos projektelemét, az új operatív központot kedden délelőtt adták át. Bővebben Rövidebben

Az új gazdasági udvar megvalósításával az elmúlt tízéves fejlesztési ciklusban először nyílt lehetőség arra, hogy infrastrukturális, a látogatók által ugyan nem érzékelhető, de az állatkerti dolgozók és az állatok számára rendkívül fontos egységek épüljenek meg.

Az új operatív központ ünnepélyes avatóján Ovádi Péter országgyűlési képviselő hangsúlyozta, hogy bármerre jár az országban, tapasztalatai szerint az embereknek Veszprémről első vagy második helyen az állatkert jut az eszébe, és erre büszkék lehetünk. Elmondta azt is, hogy a kormányzat kiemelt szándéka, hogy olyan fejlesztéseket támogasson, amelyek a családokat állítják a középpontba. Kiemelte, hogy közel ötmilliárdos fejlesztés valósult meg az elmúlt 11 évben, amióta Török László vezeti az intézményt, és a mostani beruházással létrejött egy olyan operatív központ, amely az itt dolgozók kényelmét szolgálja, s amelynek segítségével 21. századi körülmények között tudhatják biztonságban az állatokat is.

Brányi Mária alpolgármester rámutatott, hogy a Veszprémi Állatkertet, a térség leglátogatottabb turisztikai intézményét az utóbbi években több mint 400 ezer látogató keresett fel évente. Egy olyan helyszín, amit a Veszprém környékére vagy a Balatonra látogatók sem hagyhatnak ki. – Mi vagyunk a legszerencsésebbek, akik az utóbbi évtized fejlesztéseinek lehetünk a tanúi, mert egy léptékváltás, egy minőségváltás valósult meg – fogalmazott az alpolgármester, aki kiemelte, hogy nem csak a mérete, de a vonzereje is nőtt az állatkertnek, amely egy egészen új minőségű és hangszerelésű együttessé vált.

A több mint 1800 négyzetméter alapterületű komplexum nélkül az állatkert már nem tudna a kor színvonalán működni. Az új létesítményben európai szintű karantén épült. Készült egy állatorvosi klinika műtőkkel, laborral és kórteremmel. Az épület másik oldalán korszerű takarmánykonyhát alakítottak ki, amely mindennap ellátja az állatkert 600 lakóját. Emellett végre a több mint 60 dolgozó részére is sikerült megfelelő feltételeket kialakítani. Kulturált körülmények között öltözhetnek és étkezhetnek a munkatársak.

Török László állatkertigazgató az új központról elmondta, hogy az nemcsak az átadás pillanatában szép, hanem a fenntarthatóság jegyében, környezettudatosan készült, megfelelő szigeteléssel, napkollektorokkal, esővíz-hasznosítással. A Veszprémi Állatkertben nem állnak meg a fejlesztésekkel. A 30 hektáros Fejes-völgyi részen szeretnék folyamatosan megújítani a régi állatházakat és kifutókat, hogy ott is megfeleljenek a kor állatkertészeti és turisztikai kihívásainak.

Forrás: veol.hu

Cím: 8200 Veszprém, Kittenberger u. 17.
Szakmai díjat nyert a GUSTO13 Bistro & Delicate


RANGOS DÍJAT NYERT A GUSTO13 BISTRO & DELICATE

A Gourmet Fesztivál szakmai díját a legjobb desszert kategóriában a Gusto13 Bistro & Delicate nyerte! Serclifelfújt és paprikasorbet. Bővebben Rövidebben

A Gourmet Fesztivál minden évben a legjobb hazai éttermek, pincészetek, séfek cukrászok, sörfőzők, termelők, és mindazok legnagyobb magyarországi rendezvénye, akik lelkesednek értük. A régió legnagyobb gasztronómiai fesztiválja minden tavasszal az ország legjavát mutatja be egy óriási szabadtéri kóstolóval, hangulatos estékkel, külföldi sztárséfekkel, és rengeteg programmal.

Idén ez az időpont május 16-19 közé esett, és a szokásokhoz híven budapesti Millenáris Parkban rendezték meg. Az idei téma a pirospaprika a sercli és a sör volt.

A több mint 50 éttermet felvonultató rendezvényen a két Michelin-csillagos Konstantin Filippou étterem mellett a koreai, az orosz és az albán konyha neves képviselői és az egyik legrangosabb olasz pezsgőház is bemutatkozott.

Ebbe az illusztris társaságba idén 4 Veszprém megyei étterem, és 5 borászat is bekerült, ami azért is nagy szó, hiszen itthon egyetlen megye sem adott ennyi szereplőt a fesztiválra.

Veszprém városból az Oliva Étterem, a Villa Medici és a Gusto 13 bistro, Balatonfüredről a Sparhelt képviselte magát. 

Veszprémi a legjobb desszert

A 2019-es Gourmet Fesztivál legjobb desszertje a szakmai zsűri döntése alapján a Gusto 13 Bistro paprikasorbettel kínált serclifelfújtja lett. Az étterem már nyolcadik alkalommal vett részt a Gourmet-en. Meg is érdemelték a díjat, ugyanis rengeteg munkát tettek bele. Ezt mondta portálunknak Szakál Bálint üzletvezető:

„A hétvége jó alkalom volt arra, hogy kiszabaduljunk a hétköznapokból. A nyertes desszert több hónapos kísérletezés eredménye, amit hamarosan meg is kóstolhatnak a vendégeink az étteremben. Nem csak a desszertjeink, hanem a többi fogásunk is jó kritikákat kapott egész hétvégén. A díj megnyerése az egész csapat érdeme, ugyanis a mosogatónénitől a séfig mindannyian rengeteget dolgozunk. Az elismerés jó visszacsatolás arra vonatkozóan, hogy szépen haladunk azon az úton, amit kitaláltunk magunknak”.

Veszprém egy másik étterme, az Oliva is jó kritikákkal tért haza Budapestről. Ők iberico sertéspofát, egy csipet paprikát és kenyérvéget, valamint cikóriás-fűszerpaprika mártásos csücsökfagyit vittek a fesztiválra. Andok Endre étteremvezető elmondása szerint bár lehetett volna jobb idő, de így is többen falatoztak náluk. A közönség leginkább gasztro-mániás rajongókból állt, így számos jobbító és dicsérő kritikával tértek haza a négy napos rendezvényről.

Az ifjú borászok standjánál is volt Veszprém megyei: Balatonfüred friss borászata, a Zelna a Tiffán és a Tokajikum mellett mutatta meg magát a bejárat mellett -Egy olaszrizlinggel és egy merlot-cabernet sauvignon -cabernet franc háziasítással, a Bárkával mutatkoztak be a nagyközönségnek, Barabás Barna szőlész-borász-tulajdonos elmondása szerint többnyire sikerrel.

 

Forrás: vehir.hu

Cím: 8200 Veszprém, Csermák Antal u. 13.
Romantika és líra, szenvedély és humor, országos hírű művészek a Veszprémi Petőfi Színház új évadában


Romantika és líra, szenvedély és humor, országos hírű művészek a Veszprémi Petőfi Színház új évadában

A 200 évvel ezelőtt zajlott szabadságharcot megidéző operettel, a Mária főhadnaggyal veszi kezdetét a Veszprémi Petőfi Színház 2019/2020-as színházi évada. Bővebben Rövidebben

Az elmúlt évadban több mint húszezer bérletessel büszkélkedhet a Veszprémi Petőfi Színház és Veszprém városa. Az összes néző száma eléri a százezret, ami kiemelkedő a vidéki színházak viszonylatában – húzta alá Ovádi Péter, a térség országgyűlési képviselője a színház következő évadát beharangozó sajtótájékoztatón, pénteken. Hozzátette, lelkes izgalommal várja az új évad tervét, számára is meglepetés a repertoár.

Legfőbb szándékunk az, hogy magas színvonalú és értékes előadásokat közvetítsünk a nézőknek a színház eszközeivel – fogalmazta meg a Veszprémi Petőfi Színház legfontosabb célkitűzését Oberfrank Pál igazgató.

Számomra a „bérletezés pszichológiája” azt jelenti, hogy minden évadot vidám, zenés darabbal kezdünk, hiszen ez alapozza meg a szezont, az évadot pedig úgy kell zárnunk, hogy a nézőink lelkesedése megmaradjon a színházi élmények iránt – hangoztatta Kellerné Egresi Zsuzsanna igazgatóhelyettes.

Huszka Jenő-Szilágyi László: MÁRIA FŐHADNAGY című operettjével kezdi az évadot a Veszprémi Petőfi Színház Seregi Zoltán rendezésében. A bemutató tervezett időpontja 2019. október 4. Huszka Jenő romantikus nagyoperettje 1848-ban, Bécsben kezdődik. Az igaz történeten alapuló mesében a magyar érzelmű Máriát rokonai egy osztrák arisztokratához készülnek férjhez adni. Szerencsére megérkezik Antónia, Mária nénikéje és az Ő,
valamint a kissé bolondos szabó, Zwickli Tóbiás segítségével a lánynak sikerül még időben elszöknie. A kalandos történet végén, ahogy az operettekben szokott, minden megoldódik és egymásra találnak az igazi szerelmesek. 

A következő bemutató Gyurkovics Tibor: NAGYVIZIT című vígjátéka novemberben Rátóti Zoltán (Jászai-díjas, Érdemes és Kiváló művész) rendezésében. A szerző munkásságával mély nyomokat hagyott a veszprémi közönségben, hiszen íróként, rendezőként, színészként is bemutatkozott korábban. Az egyik főszerepet Koncz Gábor (Kossuth- és Jászai Mari-díjas) színművész játssza, akit először köszönthetünk színpadunkon. A darab kapcsán visszatér Esztergályos Cecília (Kossuth- és Jászai-díjas, Érdemes és Kiváló művész), illetve a színházhoz újonnan szerződött Cservenák Vilmos és Varga Szilvia is bemutatkozik. Reményeink szerint Édesapja után, ifj. Jászai László is színpadra lép Veszprémben – hangzott el. 

A harmadik bemutató decemberben egy filmadaptáció lesz, mely ősbemutatóként Patrick Sheane Duncan: CSENDSZIMFÓNIA című forgatókönyve alapján készül. A zenés élettörténetet Somogyi Szilárd (Nádasdy Kálmán-díjas) rendezi, aki Veszprémben kezdte a pályafutását. Az előadás egyik különlegessége, hogy szerepet kap benne a Gizella-díjas Gárdonyi Kamarazenekar. A főszerepet Oberfrank Pál (Jászai-díjas, Érdemes művész) játssza. 
A következő nagyszínházas bemutató 2020. februárjában Móricz Zsigmond: PILLANGÓ című szerelmi idillje lesz. Móricz paraszti Rómeó és Júliájaként is ismert mű rendezésére elfogadta a színház felkérését Börcsök Enikő (Jászai Mari-díj, Érdemes és Kiváló művész), akit színésznőként már láthatott a veszprémi közönség. 

Maradandó élményt kínál az évad utolsó bemutatója, Ivan Menchell: SÍRPIKNIK című komédiája, amely bár műfaja szerint vígjáték, mégis elszorul a torok, kicsordul a könny… Rendkívül szórakoztató történet, miközben a legmélyebb érzéseket mutatja be. A darabot Szilágyi Tibor rendezésében állítja színpadra a Veszprémi Petőfi Színház, melyben ismét együtt szerepel – a veszprémiek számára régi ismerősként – a színészházaspár Rancsó Dezső és Varga Szilvia. 

A Latinovits-Bujtor Játékszínben is öt bemutatóval készül a színház. Új műfajként megjelenik a pszichotriller William Goldman: TORTÚRA című műve kapcsán. Az Orlay Produkciós Iroda előadásaként érkezik Carly Wijs: MI ÉS ŐK című írása, amely a csecsen túszdrámát dolgozza fel. Vendégjátékként láthatja a közönség a Rob Becker: CAVEMAN - AZ ŐSEMBER című stand up comedy-t Kálloy Molnár Péter előadásában. A Jövőre veled, ugyanitt sikerét követően Murray Schisgal: SZERELEM, ÓH! című vígjátékát állítja színpadra Hargitai Iván a székesfehérvári Vörösmarty Színházzal együttműködve. Az évad utolsó bemutatója a játékszínben Az óceánjáró zongorista legendája című film történetéből ismert Alessandro Baricco: NOVECENTO című drámája lesz. 
Bérleten kívül két produkciót kínálunk a Latinovits-Bujtor Játékszínben. Meghívjuk a FEDÁK SÁRI életét bemutató önálló estet Szűcs Nelli (Jászai Mari-díjas, Érdemes művész) előadásában. A trianoni békeszerződés 100 éves évfordulója alkalmából pedig BÉKEDIKTÁTUM címmel láthat bemutatót a közönség – ismertették. 

Az ifjúsági színház részeként, de felnőtteknek is ajánlva állítjuk színpadra Janikovszky Éva: ÉGIGÉRŐ FŰ című vígjátékát, a felső-tagozatos iskolásokat célozva pedig a Kabóca Bábszínházzal együttműködve mutatjuk be a veronai szerelmesek, RÓMEÓ ÉS JÚLIA történetét. A legkisebb színházrajongókat Hedry Mária: SPENÓT PANNA című mesejátékával várjuk, amely kapcsán először mutatkozik be rendezőként a Veszprémi Petőfi Színház társulatának ifjú tagja, Gaál Attila Csaba. Szintén a legkisebb korosztályt célozza meg a HADART Színház Pille Tamás: HETEDHÉT VARÁZSLAT című mesejátéka a csodákról – sorolták. 

Mindezek mellett természetesen számos korábban bemutatott előadás is műsoron marad, többek között a Holt költők társasága, az Esőember, vagy éppen a Nyitott ablak. 

Új kezdeményezésként a következő évadban elindul a Petőfi Szalon, amely a színház számára nélkülözhetetlen és a nézők számára láthatatlan dolgozókat kívánja „elővarázsolni” beszélgetések alkalmával. 

Nem maradnak el a nagy fesztiválok, az Érzékenyítő és a Rátonyi Róbert Operettfesztivál, amelyet immáron harmadik alkalommal rendezünk meg. Továbbra is elérhető lesz a nagyon sikeres Vendégjáték, illetve a Könnyűzenei bérlet is, a két ünnep között pedig a Csillagszóró bérlettel kínálunk tartalmas kikapcsolódást a nézői igényeknek megfelelően – ismertette az új szezont a színház vezetése.

Elhangzott, az évad még nem ért véget. Június 20. és 23. között rendezik meg második alkalommal a Rátonyi Róbert Operettfesztivál. A műfaj kedvelői olyan produkciókat láthatnak, mint az Állami áruház (Katona József Színház, Kecskemét), a Csókos asszony (József Attila Színház, Budapest), a Mágnás Miska (Csíki Játékszín, Csíkszereda), de családi- és gyermekprogramokkal, operettFalodával is várják az érdeklődőket. A fesztivált egy felejthetetlen operett gálával zárják a Budapesti Operettszínház közreműködésével.

Cím: 8200 Veszprém, Óvári Ferenc u. 2.
NYITOTT BALATON 2019 TAVASZ


NYITOTT BALATON 2019 TAVASZ

A Balatoni Regionális TDM Szövetség szoros együttműködésben a helyi és térségi TDM szervezetekkel idén tavasszal is megszervezi a Nyitott Balaton programsorozatot. Az egész régiót átfogó akcióra, melyhez Veszprém is csatlakozott, április 19 - június 10. közt kerül sor. Bővebben Rövidebben

Időpont: 2019. április 19. - június 10.

Az egész régiót átfogó akcióra tavasszal, Húsvét és Pünkösd között kerül sor, amelybe idén két hosszú hétvége is beleesik. 

A Nyitott Balaton akció alapvető célja továbbra is megmutatni, hogy a Balaton Régió nem csak a nyári, fürdőzésre alkalmas időszakban jelenthet vonzó úti célt a turisták számára, hanem a tavaszi és őszi időszakban is képes olyan kínálatot biztosítani, amiért érdemes ideutazni: pl. kerékpártúrák, gyalogtúrák, nordic walking, vízi sportok, gasztronómiai, borkóstolók, zenés élmények, gyermekprogramok, vagy csak gondtalan napfürdőzés a melengető napfényben a Balaton-parton.

A Nyitott Balaton weboldal segítségével könnyen tájékozódhatnak a Nyitott Balaton programsorozat eseményeiről, szálláslehetőségekről, nyitvatartó éttermekről, pincészatekről és garantált és egyedi programjainkról.

Vegyék célba 2019. tavaszán a Balaton Régiót, hogy felejthetetlen élményekkel feltöltődve élvezhessék a kellemes tavaszi napokat.

 

A Nyitott Balaton projekt a Balaton régióban többek között az alábbi programokat ajánlja:

- Nyitott Balaton Programsorozat Tavasz 2019 Belvárosi Múzeumok (2019. május 24-25.)

- Bondoró Utcaszínház Fesztivál (2019. május 30-június 2.)

- Káptalantóti Liliomkert

- IV. Nemzeti Regatta (2019. június 1-2.)

- IV. Szárszói Halfőző Verseny (2019. június 8.)

- Pünkösdi eljegyzés Badacsonyban (2019. június 9.)

- Várfesztivál Szigligeten (2019. június 9.)

- Levendulaszüret (2019. június 1. - július 21.)

- Borbarangolás a Badacsonyi borvidéken (2019. 02.02. - 06.29.)

 

Veszprémben az alábbi programokat ajánljuk:

- 2019. június 8. 10:30-12:30 - Pünkösdi Veszprém Séta

- 2019. május 11. - június 29. - Veszprémi Tavaszi Tárlat

2019. május 22-26. - A Tánc Fesztiválja - XXI. Országos és Nemzetközi Kortárs Összművészeti Találkozó

2019. május 24. 20.00 - Kertnyitó koncert az Oliva Étteremben

2019. május 25. 9.00-17.00 - Fenntarthatóság mindenKOR

- 2019. május 26. 14.00-15.00 - Mamlasz királyság krónikája

- 2019. június 02.  17.00 - Gounod: Faust

2019. április 20. - június 10. - Programok Eplényben

További programok, részletek elérhetők a nyitottbalaton.hu oldalon.

A szervezők a programváltoztatás jogát fenntartják!

Cím: 8200 Veszprém, Óváros tér 2.
Tevecsikó született a Veszprémi Állatkertben


Tevecsikó született a Veszprémi Állatkertben

Visszavonhatatlanul megérkezett a tavasz a Veszprémi Állatkertbe. Április elején az állatkertészek legnagyobb örömére egy egészséges tevecsikó látta meg a napvilágot. Bővebben Rövidebben

A csikók kb. 12-13 hónapos vemhességet követően, márciusban vagy áprilisban jönnek világra és már pár órásan képesek felállni és járni.

Tavaly, 2018. június 6-án került átadásra A Modern Városok Program első elemeként Veszprémi Állatkert új tevekifutója, mely Magyarország legnagyobb tevekifutója. A 2000 négyzetméteres kifutóhoz két belső boksz, takarmánytároló, valamint egy fedett beálló is tartozik. 

A tevék vadon élő formája már csak a Góbi-sivatagban él, legszembetűnőbb jellemzője a két púpja. A teve kiválóan alkalmazkodik a szélsőséges életkörülményekhez, mivel télen a -30, nyáron pedig a +40 Celsius fokot is képes elviselni. A kétpúpú tevék közkedvelt állatkerti állatok különleges megjelenésük miatt.

Az immár 17 főre bővült teve karaván az új Gulya-dombi kifutójukban tekinthető meg.

Cím: 8200 Veszprém, Kittenberger u. 17.
EKF 2023 VESZPRÉM


EKF 2023 VESZPRÉM

Megcsináltuk! Veszprém lesz Európa Kulturális Fővárosa 2023-ban! Bővebben Rövidebben

2018.12.14. VESZPRÉM LESZ EURÓPA KULTURÁLIS FŐVÁROSA 2023-BAN

Beérett az elmúlt három év kemény munkája, a szakmai zsűri és a Magyarország kormányának döntése alapján Veszprém és a balatoni régió viselheti 2023-ban az Európa Kulturális Fővárosa címet.

A döntést pénteken délután, Budapesten hirdette ki a bírálóbizottság a három pályázó város, Debrecen, Győr és Veszprém csapatainak részvételével.

Krucsainé Herter Anikó kulturális kapcsolatokért és fejlesztésekért felelős helyettes államtitkár megnyitó beszédében úgy fogalmazott: valójában mind nyertesek vagyunk és mind gazdagodtunk, függetlenül attól, hogy az Európa Kulturális Fővárosa 2023 címnek csak egy kiválasztottja lehet. Valójában azonban mindhárom város megérdemelné ezt a titulust, hiszen példaértékű helytállásról és komoly munkáról tettek tanúbizonyságot az elmúlt időszakban.

– 2018-ban ünnepeljük a kulturális örökség európai évét, ami Európa kiemelkedő művészeti eredményeit, hagyományait és értékeit állítja reflektorba. Lehetőséget kínál, hogy bemutassuk Európa kulturális sokszínűségét és elősegíti, hogy a kultúra még jobban hozzájáruljon Európa gazdaságának és társadalmának fejlődéséhez. Pontosan ezeket a célokat szolgálja az Európa Kulturális Fővárosa kezdeményezés is – hangsúlyozta köszöntőjében Zupkó Gábor, az Európai Bizottság Magyarországi Képviseletének vezetője. – A cím lehetővé kívánja tenni, hogy az európai polgárok többet tudjanak meg egymás kultúrájáról, megcsodálják közös történelmünk emlékeit, megtapasztalják az európai értékek gazdagságát és az európai összetartozás érzését.

A megtisztelő címet eddig összesen 60 város viselhette, amely minden esetben hosszú távú fejlődést hozott a város kulturális infrastruktúrájában, növelte a polgárok önbecsülését és a város iránti büszkeségét, javította a városról kialakult korábbi képet, aktívabb résztvevőket eredményezett a kultúrában, fokozott turizmust, nagyobb ismertséget és gazdasági előrelépést eredményezett.

A címet eddig minden évben két európai város nyerhette el, 2023-ban egyedülálló módon azonban csak Magyarországról kerül ki győztes. Az első fordulóban összesen hét pályázó vett részt: Debrecen, Eger, Gödöllő, Győr, Székesfehérvár, Szombathely és Veszprém, közülük végül Debrecen, Győr és Veszprém került be a második fordulóba.

A döntőbe jutott városok mindegyikének november 9-ig kellett leadnia végleges pályázati anyagát, majd ezt követően a 12 tagú bizottság öt zsűritagja személyesen is meglátogatta a pályázó városokat – Veszprémbe december 12-én, szerdán látogattak el –, pénteken pedig utoljára prezentálták a városok elképzeléseiket a zsűri előtt.

Aiva Rosenberg, az európai testület elnöke elmondása szerint szerették volna, ha mindhárom város nyerhetett volna, hiszen mind nagyszerű munkát végeztek és rengeteg új, progresszív gondolattal találkoztak az első válogató óta. A végső döntésnél végül hat fő szempontot vettek figyelembe, amely alapján javaslatot tettek az EMMI-nek, ki viselje a címet 2023-ban: ezek a város kulturális stratégiája és az EKF-fel való kapcsolata, a pályázat művészeti, kulturális tartalma, az európai dimenzió megjelenése, a város pénzügyi és szervezeti kapacitása, az elképzelések társadalmi hatása, illetve a pályázat költségvetése.

MINDEZEK ALAPJÁN AZ EURÓPA KULTURÁLIS FŐVÁROSA CÍM GYŐZTESE VÉGÜL VESZPRÉM LETT.

Ezzel a város, illetve a balatoni régió lehetőséget kapott, hogy a kultúra eszközével, a polgárok bevonásával megteremtse Európa jövőjét – hiszen éppen ez az EKF kezdeményezés lényege: interkulturális párbeszédet folytatva továbbadni az örökségünket és valami újat létrehozni – mondta el az elnök asszony beszédében.

A döntést hatalmas üdvrivalgás fogadta, Porga Gyula polgármester pedig úgy fogalmazott: egy fantasztikusan kiélezett versenyben kerültek ki győztesként két nagyon tekintélyes magyar város mellett.

„Ha értékelnem kell a győzelmet, az első gondolat ezért mindenképpen az örömé. A második pedig a köszöneté, hiszen az, hogy idáig el tudtunk jutni, csapatmunka eredménye. Szeretném megköszönni a térségben lévő polgármestereknek, önkormányzatoknak, civil szervezeteknek, vállalkozásoknak, hogy segítettek minket és szurkoltak nekünk végig.

Holnap ugyanakkor már megkezdődik a munka, mert az, hogy Veszprém egyedül viselheti 2023-ban az Európa Kulturális Fővárosa címet, egyben nagy felelősség is. Akár csak az, hogy közben a magyar kultúrát is kell képviselnünk. Ám ha ugyanazt az egységet, bizalmat, erőt meg tudjuk tartani, ami a pályázat megírásához vezetett, akkor biztos vagyok benne, hogy sikerülni fog.”

A komoly munka valóban most kezdődik, az EKF testülete pedig a továbbiakban sem engedi el Veszprém kezét: folyamatosan nyomon követi majd, hogyan halad a pályázat megvalósítása.

Forrás: www.vehir.hu

 

2018.12.15. Porga Gyula: komoly Veszprém programjának társadalmi támogatottsága

Veszprém polgármestere szerint nagy siker a városnak az Európa Kulturális Fővárosa 2023 cím. Mint Porga Gyula szombaton az MTI-nek elmondta, az elmúlt években komoly társadalmi támogatottságot sikerült építeni a program köré.

Veszprém pályázata a Beyond címet viseli, ami arra utal, hogy szeretnének túllépni korábbi nehézségeiken, lebontani a falakat az önkormányzatok, a vállalkozói és a civil szféra között - emelte ki a polgármester. Hozzátette: nagyfokú bizalmat sikerült kialakítani a régió szereplői közt az előkészítés során, és ha ezt meg tudják tartani, sikeres lesz a program végrehajtása is.

Porga Gyula hangsúlyozta: az Európa Kulturális Fővárosa 2023 cím nem csak egy évről szól, már 2019 elején meg kell kezdeni a munkát. Nagy a felelősség, hiszen 2023-ban Veszprém egyetlen városként lesz Európa kulturális fővárosa, és nemcsak a régió, hanem egész Magyarország kultúráját kell közvetítenie Európa felé.

A polgármester arról is beszélt, hogy nem terveznek nagy infrastrukturális beruházásokat - ezt már a beadott pályázatban is hangsúlyozták -, és fontosnak tartja, hogy fenntartható módon hajtsák végre a programot.

Célként tűzték ki a Balatont és a térséget jellemző szezonalitás megszüntetését, mert - mint arra Porga Gyula rámutatott - a potenciál és az infrastruktúra rendelkezésre áll a térségben ahhoz, hogy egész évben tudjanak vendégeket fogadni. Bár Veszprémben pezsgő kulturális élet zajlik, szeretnének még több embert bevonni a programba, ezért Veszprém egyfajta városfejlesztő és közösségépítő eszközként is tekint a programra - tette hozzá.

Megjegyezte: több európai középvároshoz hasonlóan Veszprémre is jellemző, hogy a tehetséges fiatalok elmennek nagyobb városokba - akár a fővárosba vagy Nyugat-Európába -, a pályázat segítségével ezt a tendenciát is megfordítanák. Olyan szolgáltatásokat szeretnének nyújtani a térségben, hogy a fiatalok, ha el is mennek, visszatérjenek és itt tudjanak kiteljesedni.

Az EKF-projekt független nemzetközi szakértői testülete Veszprém pályázatát támogatta az Európa Kulturális Fővárosa 2023 címre, a döntést pénteken jelentették be Budapesten. A címért hét magyar város - Debrecen, Eger, Gödöllő, Győr, Székesfehérvár, Szombathely és Veszprém - indult, a második fordulóban Debrecen, Győr és Veszprém közt dőlt el, hogy melyik város lesz Európa Kulturális Fővárosa 2023-ban.

Forrás: www.vehir.hu

 

2018.12.16. EKF pályázat

A csatolmányban megtekinthetik a nyertes pályázatot! 

 

Cikkünk folyamatosan bővül!

Aktuális információk: 2023veszprem.hu

Cím: Veszprém
Oliva Étterem a Dining Guide Top100 listáján


Az Oliva Étterem a Dining Guide Top100 listáján

A 100 legjobb étterem közé választották az Oliva Éttermet. Bővebben Rövidebben

Volkswagen-Dining Guide TOP100 Étteremkalauz listáján 80 ponttal a 64. helyen szerepel a veszprémi Oliva Étterem.

 

Oliva Hotel és Étterem

Veszprém történelmi belvárosának szívében, közvetlenül a városközpontban, nyugodt környezetben, a Vártól pár perc sétára várjuk kikapcsolódni vágyó vendégeinket. Az Oliva étlapján a meghatározó nemzetközi konyha fogásait a hagyományos magyar ételek egészítik ki. 

Az Oliva Étterem 2000. október 27-én nyitotta meg kapuit.

Noha az Oliva név nyilvánvalóan utal a mediterránumra, ami az épületet és annak nyári kerthelyiségéit, kis pációit is áthatja, étlapunk nem kifejezetten mediterrán, bár nyilván az egyik hatás onnan származik. Az étteremhez tartozó hotel, és a nyári turisztikai szezon miatt magas számú külföldi, turista vendégek miatt is szerepelnek a hagyományosabb, magyaros irányvonalat képviselő fogások az étlapunkon, még ha azok újragondolva, modernizálva is kerülnek a tányérra sokszor.

Mindemellett a nemzetközi konyha is erőteljesen tetten érhető. Alap étlapunk mellett két-három hetente cseréljük a szezonalitásoknak is helyet adó betétlapot, ahol az állandó változásnak adunk helyet. Borlapunkon negyven kiváló hazai pincészet borai találhatóak meg, nagy hangsúlyt fektetünk a Balatoni régió boraira.

Éttermük több alkalommal került be a 100 legjobb hazai étterem közé (Népszabadság) és 2015-ben a Gault & Millaut kalauzban a 72 hazai étterem lett.

Cím: 8200 Veszprém, Buhim utca 14-16.
Iratkozzon fel hírlevelünkre!