Aktualitások

Új fejlesztéssel gazdagodott a Veszprémi Állatkert


Új fejlesztéssel gazdagodott a Veszprémi Állatkert

A Veszprémi Állatkert új, Afrikát idéző játszóparkjában a csöppségek repülővel kalandozhatnak a magasban, átélhetik, miként „hajóztak át” az afrikai állatok az európai kontinensre és mintegy 20 játékon szórakozhatnak. Bővebben Rövidebben

A Modern Városok Program részeként, 150 millió forintból megvalósult beruházással Európa egyik legnagyobb játszótere jött létre a zoo gulya-dombi területén, amely a vadaspark hagyományaihoz hűen az afrikai Serengeti Nemzeti Parkot és annak jellegzetes állatvilágát idézi meg.
A Serengeti parkra és az ott élő állatvilág védelmére eredendően Bernard Grizmek, a frankfurti állatkert igazgatója hívta fel a figyelmet, aki Dornier típusú repülőgépével fedezte fel a területet – innen jött az ötlet, hogy a veszprémi játszóparkban is elhelyezzék a park szimbólumának is tekinthető repülőgép mását, melynek pilótafülkéjébe a gyerekek fel is mászhatnak és képzeletben maguk is átélhetik az afrikai expedíciók hangulatát. A parkban emellett számos látványos elem kapott még helyet – tudtuk meg Török László igazgatótól. A bejáratnál például egy kitört kerekű terepjáró fogadja a lurkókat, egy kalandhajó révén kipróbálhatják, hogyan jöttek át az állatok a messzi Afrikából, de csúszdával összekötött baobab lombház, drótkötélpálya, fészekhinta és vízi játszótér is várja őket.

A több mint 20 mozgalmas, erőpróbáló játék, illetve statikus szoborjáték a szórakoztatáson túl az ismeretterjesztést is szolgálja: kalandozás közben a gyerekek az afrikai történeteket, a tanzániai állatokat, növényeket is megismerhetik.

Ovádi Péter országgyűlési képviselő szerint a zoo újabb fejlesztése jól illeszkedik a kormány elképzeléseihez is, tükrözve, hogy 2018 valóban a családok éve. „Magyarország alapegysége a család, így ha a kormányzatnak plusz bevételei akadnak, elsőként biztosan rájuk gondolnak a juttatásoknál” – fogalmazott a képviselő.

Porga Gyula emlékeztetett, az elmúlt években rendkívül dinamikus fejlesztés valósult meg az állatkertben, az egyedi megoldásokkal kialakított park pedig ismét azt a célt szolgálja, hogy a látogatók minél több időt töltsenek itt. „Ez kétségtelenül sikerült, hiszen már a korábbi, kisebb méretű állatkertben sem tudtunk mindent megnézni egy nap alatt, mostantól pedig minden bizonnyal legalább másfél nap kell ehhez. De a játszópark önmagában is kiváló program lehet minden korosztálynak, hiszen sok család éppen emiatt jön az állatkertbe.”

A park átadásával egyébként egyáltalán nem ért véget még a fejlesztések sora – igaz, a Modern Városok Program következő része, a gazdasági épületek rendbetétele, korszerű állatorvosi rendelő kialakítása már inkább a háttérmunkát fogja segíteni, azt követően viszont a Fejes-völgy fejlesztése is elindulhat.

Forrás: vehir.hu

Cím: 8200 Veszprém, Kittenberger u. 17.
Modern színház épül klasszikus köntösben


Modern színház épül klasszikus köntösben

Kétirányú időutazás lesz a Veszprémi Petőfi Színház felújítása: egyrészt visszaállítják a múlt század eleji, Medgyaszay István által megálmodott állapotot, másrészt viszont modern technikával szerelik fel a színpadot. Bővebben Rövidebben


A rekonstrukcióról Oberfrank Pál igazgatóval beszélgettek.

– Mi az a fő alapelv, amely mentén a színház rekonstrukciója meg fog valósulni?

– A Veszprém Belváros Rehabilitációs I. program néhány éve a Kossuth utcától egészen a Hangvilláig megújította a belvárost. E program következő állomása lesz a Színházkert, a Püspökkert, az Erzsébet-liget, a Kálvária rehabilitációja, melynek köszönhetően olyan egybefüggő terület jön létre a belvárosban, ahol az emberek szívesen sétálnak, ülnek le, töltik az idejüket. Ennek szíve közepe a Színház épülete, mely önálló kormányzati beruházásként újulhat meg.

A Belváros Rehabilitációs II. program koncepciójának „útjában van” az a félig föld alatti toldaléképület, amelyet az 1984-88-as színház-rekonstrukció során építettek a főépület mögé. Ezt már akkoriban is sok kritika érte, mert alapjaiban változtatott a Medgyaszay által megtervezett látványon – ugyanakkor mégis teremtett 2400 négyzetméter hasznos alapterületet, amelyet az épületrész elbontása esetén valahogy pótolnunk kell. A színpad működtetését támogató területeknek a színház közvetlen közelében kell helyet találnunk, de a működéshez közvetetten kapcsolódó helyiségeket, úgymint a titkárságot, értékesítést, gyártást is el kell helyeznünk valahol.

A REKONSTRUKCIÓ EGYIK FŐ ERÉNYE AZ LESZ, HOGY VISSZAÉPÜLHET A MEDGYASZAY-FÉLE KONCEPCIÓ:

újra létrejön az az árkádrendszer és porticus, amely a Megyeház-téri homlokzatnál, a csodaszarvas-kép alatt létezett. Visszakerülnek a (ma vitrinként használt) Óvári utcai bejáratok, amelyek a West Balkán-tragédia óta szigorított biztonsági és kiürítési előírások miatt is szükségesek, és innen is megoldott lesz az akadálymentes megközelítés. Az épület fő bejárata azonban továbbra is a ma használt, „Püspökkert” felőli oldalon marad.

A korábban bombatalálatot kapott épületrész a pinceszinten, a földszinten és az emeleten összeépül a mai Hungária étteremnek is otthont adó szárnnyal, alatta egy logisztikai teret és raktárakat alakítunk ki. A jövőben is innen, a föld alól emeljük majd fel lifttel a díszleteket a színpadra. Beépül az a foghíj is az Óvári Ferenc utca felől, ahol beljebb jelenleg számítástechnikai szaküzlet, illetve a Szigony bár is működik: az itt létesülő épületszárnyban lesz az utcakapcsolatos kávézó a nézőknek, felette stúdióval, és öltözők, fodrász-sminkszoba, raktárak, kiszolgálóhelyiségek kerülnek elhelyezésre.

– Hogyan ütemezik a kivitelezést, mennyiben befolyásolja a következő évadot, ha megkezdődnek a munkálatok?

– Bonyolult, hosszadalmas, és alapos tervezést igénylő folyamat a beruházás. A megvalósíthatósági tanulmányban lefektettük az építészekkel a fő irányvonalakat. Jelenleg zajlik a közbeszerzési eljárás kiírása, és csak ezután készülhetnek el a végleges építészeti részletrajzok, és történhet meg az engedélyeztetés. Mindennek van protokollja, ami rengeteg, törvény által meghatározott időt, adminisztrációt jelent, így a következő évadot még teljes egészében az épületben tudjuk megvalósítani. Ha minden a tervek szerint halad, akkor jövő nyáron nyilváníthatják építési területté a főépületet és környékét, nekünk ekkor kell kiköltöznünk.

Ugyanakkor a színházzal szemben található régi ének-, zeneiskola felújításának engedélyeztetése várhatóan év végére befejeződik, és ezután itt már elkezdődhet a kivitelezés. Ez azért is fontos, mert ha időben elkészülne ez az épület, akkor a jövőben itt működő egységek a főépületből rögtön ide költözhetnének, nem kellene egy ideiglenes helyre mozgatnunk őket. A zeneiskolában a földszinten egy nyitott, nagy, kellemes környezetet teremtő értékesítőhelyet alakítunk ki, az emeleten működnek majd a gazdasági irodák, az igazgatóság, a titkárság, a hátsó épületben pedig üzemeltetési, karbantartási, gyártási, raktározási funkciókat helyezünk el.

Hogy az építkezés meddig tart, azt nagyban befolyásolják rajtunk kívül álló körülmények is: az építőipar dübörög Magyarországon, kapacitással ezt bírni kell, szakemberhiányról hallunk. Az építőanyag időben, térben rendelkezésre áll-e majd, és az is nagy kérdés, hogy a folyamatosan emelkedő árak mellett a beruházásra szánt 9,3 milliárd forint mit jelent majd 2-3 év múlva.

– Milyen technikai fejlesztések valósulhatnak meg a színpadon?

– Ez egy fontos kérdés, hiszen bár kívülről nézve az épület átalakulása látványosabb, de színházszakmai szempontból a színpadon létrejövő fejlesztések a leglényegesebbek. Szeretnénk jelentős lámpapark-fejlesztést, beemeljük a mai korszerű technikákat. Hangosításban – még Balog miniszter úrnak köszönhetően – kiépítettünk egy komoly front hangrendszert, de a hátsó még teljesen hiányzik, és szeretnénk a legkorszerűbb hangrendszert telepíteni. Ennek a nehézsége, hogy a nézőtér alsó szintjének teljesen más az akusztikai tere, mint a felső résznek.

A színpadon egy gyűrűs forgószínpadot alakítunk ki, amelynek a közepe és a szélső gyűrűje egymástól függetlenül, akár ellentétesen is forgatható. A Petőfi Színház méretét tekintve inkább nevezhető kamaraszínháznak: nincsenek nagy oldalszínpadok, ahonnan teljes díszleteket könnyedén be lehetne tolni. Ezt a problémát enyhítheti a dobforgó: ennek köszönhetően lehetőség lesz a mai stúdió helyére süllyeszteni, illetve onnan felemelni díszletelemeket.

Szeretnénk nagyobb zenekari árkot csinálni, itt a hangberendezés miatt légkondicionált teret kell kialakítani, és szó van arról is, hogy a színpad első része szelvényenként mechanikusan süllyeszthető legyen, amely révén különböző előszínpadi formákat lehetne kialakítani.

– Fontos kérdés az akadálymentesítés is: ez milyen formában fog megvalósulni?

– A rászoruló nézőknek lehetőségük lesz arra, hogy autóval lejöjjenek egészen a főbejáratig. Innen kerekesszékkel megközelíthető az előcsarnok, és el lehet jutni addig a liftig, amely összeköti a földszintet a nézőtérrel. Azok számára, akik az Óvári Ferenc utca felől érkeznek, az ott kialakítandó bejáratokon keresztül is megközelíthető lesz a nézőtér lépcsőlift segítségével.

 

Forrás: www.vehir.hu

Cím: 8200 Veszprém, Óvári Ferenc u. 2.
Veszprém az Északipart magazinban


Veszprém az Északipart magazinban

Már kapható az Északipart magazin 2018-as száma, benne húszoldalnyi Veszprémmel! Bővebben Rövidebben

A 2013 óta nyaranta megjelenő újság méltán közkedvelt nemcsak a nyaralók, hanem az itt élők körében is. Az idei számból kiderül, hogy a kultúra lakcíme: „8200 Veszprém”, bemutatkozik a világszerte ünnepelt dán építész, Jan Gehl élhető város-koncepciója, szót ejtenek a Pannon Várszínházról és Petőfi Színházról, a Kabóca Bábszínházról, a Művészetek Házáról, illetve az Utas és holdvilág antikváriumról, legalább tíz okot említenek, amiért érdemes Veszprémbe jönni, valamint Neubauer Sándorné Editről is látható egy szépen illusztrált írás.

Zebramintás szafari repülő landolt a Veszprémi Állatkertben


Zebramintás szafari repülő landolt a Veszprémi Állatkertben

Helyére emelték a Veszprémi Állatkert zebramintás repülőgépét a hamarosan elkészülő Afrika-szavanna játszótéren. Bővebben Rövidebben

Az utolsó fázisába érkezett az állatkert Gulya-dombi bejáratának közelében készülő új Afrika-szavanna játszótér kivitelezésének munkálatai, így az egyik leglátványosabb játszótéri elem, egy eredeti repülőgépből kialakított mászóka-csúszda is a helyére került.
Az üzemképtelen egykori mezőgazdasági repülőgépen az elmúlt hetekben játszótér építő szakemberek elvégezték mindazon munkálatokat, melyek szükségesek voltak a biztonságos játszótéri eszközként történő hasznosításhoz.

Például kiszerelték a balesetveszélyes belső berendezéseket, biztonságos burkolatot kapott a pilótakabin és kialakították a gépbe jutáshoz szükséges kötéllétra valamint az elhagyásra szolgáló spirális csúszda nyílásait, és persze a tematikus játszótérhez illő zebramintás festést is elkészítették.

A műhelymunkák mellett a játszótéren elkészültek a különböző fa játékok, mászókák és a szafari repülőgép több méter magas tartószerkezete is, így szerda délelőtt sikeresen „landolhatott” rövid daruzási munkát követően az állatkert új ékessége, mely egyébként a várost elkerülő útgyűrűről is jól látható színfoltja lett a tematikus játszótérnek, egyben a településnek.

Az átadásig persze még rengeteg munka adódik, ugyanakkor kijelenthető, hogy elkészült Veszprém első köztéri kiállítású repülőgépe, mely egyben játszótér és egyben mementó is, hiszen emléket állít Bernhard Grzimek és fia Michael Grzimek Afrika-kutatók munkásságának, akik egykoron egy hasonló zebramintás kisrepülővel Frankfurtból repültek át Kelet-Afrika belsejébe, hogy felfedezzék a Serengeti Nemzeti Park világát.
(Forrás: veol.hu)

Cím: 8200 Veszprém, Kittenberger u. 17.
Eötvös Károly Megyei Könyvtár Nyári Nyitvatartása


Az Eötvös Károly Megyei Könyvtár nyári nyitvatartása

Nyáron is nyitva tart a megyei könyvtár és fiókkönyvtárai. Bővebben Rövidebben

Eötvös Károly Megyei Könyvtár:

A nyári időszakban szombatonként zárva tartanak.

Utolsó szombati nyitvatartás: 2018. június 9.
Első szombat: 2018. szeptember 1.

Nyári zárvatartásuk:
2018. július 9. és július 27. között


Cholnoky lakótelepi Könyvtár:

2018. július 3–6. és 2018. július 16 – augusztus 3. között zárva tart.


Dózsavárosi Könyvtár:

2018. július 30. – augusztus 17-e között zárva tart.

Nyitás: 2018. augusztus 21-én 

A nyári időszak nyitvatartási ideje:
(2018. június 15 –  2018. augusztus 31. között)

Hétfő: 12–18
Kedd, csütörtök: 12–18
Szerda és péntek: 8–16


Március 15. úti Könyvtár:

2018. július 9 – 27-e között zárva tart.

Cím: 8200 Veszprém, Komakút tér 3.
Új étlap a Fricskában


Új étlap a Fricskában

Tárt kapukkal, finomabbnál finomabb ételekkel és megújult nyári étlappal várnak Benneteket! Bővebben Rövidebben

Előételek:

Fricska humusz, olivaolaj, lepény (V) 990 Ft

Grillezett szentanalfai kecskesajt, házi lekvár (V) 1290 Ft / 2190 Ft

BBQ Buffalo csirkeszárnyak, fokhagymás-majonézes mártogatós 990 Ft / 1290 Ft


Levesek:

Frissítő krémleves idénygyümölcsből (V) 990 Ft

A nap levese 1190 Ft


Főételek:

Tanyasi csirkemell filé, olívás burgonyapüré, paradicsomsaláta 2890 Ft

Panko morzsában sült tőkehalfilé, chilis-mentás cukkinisaláta 3190 Ft

"Elefántfül": panko morzsában sült sertésbordák, házi sült burgonya, fokhagymás kovászos uborka 2990 Ft

Séd-parti saláta, friss idényzöldségekből 1090 Ft

  • Tekeresvölgyi grillsajttal (V) +1190 Ft
  • tanyasi csirkemell csíkokkal +1190 Ft

Molnár lecsó, kemencés lepény (V) 1490 Ft

  • mangalica Debrecenivel +990 Ft

Lassan sült marhaszegy a smokerből, BBQ szósz, grillzöldség 3190 Ft

Ribeye steak, tormás burgonyapüré, római saláta 4490 Ft

Kétszemélyes tálca: tanyasi csirkemell filé, "Elefántfül" - panko morzsában sült sertésborda, Molnár lecsó mangalica kolbásszal, házi sült burgonya, lepény 5990 Ft


Raklapos ételek

Fricska Burger: szabadtartású szőke marha húspogácsa, bacon, sajt, paradicsom relish (házi édes-savanyú mártás), házi sült burgonya, lepény 2490 Ft

Dupla Fricska Burger: 3390 Ft

Frick molnár molnárkája: grillezett csirkemell, füstölt mozzarella, mézes-citromos saláta, grillezett paradicsom, házi sült burgonya 2490 Ft

Csevapcsicsa, ajvár, kajmak, lilahagyma, kemencés lepény 2890 Ft

Pulled pork szendvics: magvas kenyéren BBQ szószos tépett disznó, sajt, csemege uborka, rukkola, házi sült burgonya 2390 Ft

Vega Burger, paradicsom relish, házi sült burgonya (V) 2390 Ft


Desszertek

Napi tortaajánlat 1090 Ft

Házi belga csokis somlói galuska 1290 Ft


Gyerekeknek

Mini burger, házi sült burgonya 1490 Ft

Paradicsomos penne, reszelt cheddar, sajt, grissini 990 Ft

Panko morzsában sült "elefántfül" borda, házi sült burgonya 1490 Ft

Majmocskák jégkréme: belga csokoládéba mártott banán, zizi szórással 890 Ft


Az árak forintban értendők és tartalmazzák az ÁFÁ-t. 

Konyhafőnök: Zámbó Krisztián

 

 

 

Cím: 8200 Veszprém, Miklós u. 10.
Bakony - A Szíved Csücske


Bakony - A Szíved Csücske

Fedezze fel a csodás Bakony látványosságait - tökéletes hosszú hétvégi program az egész családnak! Bővebben Rövidebben

Történeti kiállítás a Veszprémi Állatkertben


Történeti kiállítás a Veszprémi Állatkertben

A 2018-as év nagy jelentőséggel bír a Veszprémi Állatkert életében, hiszen 1958. augusztus 1-én nyitotta meg kapuit, és idén ünnepli fennállásának 60 éves évfordulóját. Bővebben Rövidebben

Az elmúlt évtizedekben látványos fejlődésen ment keresztül, jelenleg pedig történetének legnagyobb fejlesztéssorozata zajlik.

A közeledő évforduló alkalmából került megvalósításra az elmúlt 60 évet felölelő történeti kiállítás. A tizenkét darab tablóból álló kiállításon számos érdekesség olvasható a Veszprémi Állatkert létrejöttéről, az első egzotikus állatairól, híres lakóiról, természetvédelmi munkájáról, a folyamatos fejlődésről. Mindez látványos képekkel illusztrálva.

A történeti kiállítás megtekinthető a Kölyökdzsungel Játszóház és Terrárium kiállító termében.

Cím: 8200 Veszprém, Kittenberger u. 17.