Aktualitások

VÉGE A TÉLI ÁLOMNAK - ÚJRA NYITVA A DINÓ PARK


VÉGE A TÉLI ÁLOMNAK - ÚJRA NYITVA A DINÓ PARK

A gyerekek legnagyobb örömére, véget ért a téli álom, ismét megnyitotta kapuit Magyarország legnagyobb dinoszaurusz kiállítása, a Veszprémi Állatkert Dinó Parkja. Bővebben Rövidebben

A perm, triász, jura és a kréta legjellegzetesebb őshüllőivel ismerkedhetnek meg látogatóink.  A gyerekeket foglalkoztató sátrak várják, ahol többek között lehetőségük van kipróbálni magukat paleontológusként, és a homokba süllyesztett dinó csontváz kiásása közben a legszerencsésebbek értékes kincseket, például cápafogakat is találhatnak. A kicsik kisméretű dinoszauruszokat is kifesthetnek, sőt, a foglalkoztató téren akár egy Maiasaura hátára is felmászhatnak, a legbátrabbak pedig egy T. Rex szájába is bemászhatnak egy emlékfotó erejéig. 

A Veszprémi Állatkert Dinó Parkja érvényes állatkerti belépővel ingyenesen látogatható.

Cím: 8200 Veszprém, Kittenberger Kálmán u. 17.
Nemzeti Libegőzés Eplényben - Forrás: kalandhegy.hu


Véget ért a síszezon, de Eplényben nem áll meg az élet!

Március 15-én nemzeti libegőzéssel várják az érdeklődőket! Bővebben Rövidebben

Március 15-én nemzeti libegőzéssel várják az érdeklődőket!

Nyitva lesz az Eplényi Libegő reggel 9:00-17:00-ig, a hegytetőn látogatható lesz az Ámos-hegyi Kilátó, és nyitva lesz a Das WeltAuto Panorámabár is!
Ha hétvégi családi kikapcsolódást keresnek a szabadban, akkor Eplény a legjobb választás, hiszen nem csak 15-én hanem egész hétvégén üzemel majd az Audi Sport 4 üléses felvonó!

A nemzeti libegőzés mellett egész tavasszal, nyáron és ősszel színes programokkal várják a vendégeket!

Például:
• Medvehagyma hétvége
• Húsvéti Libegőzés – csokitojáskeresés a hegytetőn
• Anyák Napi libegőzés – anyukák ingyen libegőzhetnek
• Apák Napi libegőzés – Apukák ingyen libegőzhetnek
• Szentjánosbogárr néző túrák a Kaland Hegyen
• II. Libegők Éjszakája
• Perseidák Hullócsillagnézés a hegytetőről

Időpontok és további események az alábbi linkre kattintva tekinthetők meg:
https://www.kalandhegy.hu/programok-epleny

Cím: 8413 Eplény
Túrajó séták Veszprémben


Túrajó séták Veszprémben

Itt a tavasz! Túrajó séták mindenkinek! Bővebben Rövidebben

Vidámpark Anno

április 30. kedd 17:00-19:00

Kövess minket az 1960-as évek úttörőemlékeinek útján és ismerd meg az egykori veszprémi Vadas- és Kultúrparkot! A nosztalgiázás végén az úttörővasút alagútjába is bemerészkedünk, ahová ugyan belépni tilos, de velünk szabad! Sétainfo: „A part alatt” játszótér parkolója (Veszprémvölgyi út 22.) • 1,5 km • 2 óra •2000,-Ft/fő, <6 év ingyenes, 7-14 év 1200,-Ft/fő • fizetés a helyszínen készpénzben vagy kártyával.


Veszprém Geopolisz – Óvóhely bejárással

március 17. vasárnap 10:00-12:00
május 12. vasárnap 10:00-12:00

Kétórás időutazásra invitálunk minden geo-rajongót egy kényelmes városi séta keretében a Vár- és a Benedek-hegy környékére, a Bakony-Balaton UNESCO Geopark „fővárosába”! Sétainfo: Pajta Kisvendéglő, korábban Nivegyvölgyi Borok Háza előtt (Pajta utca 7.) • 1,5 km • 2 óra • 2000,-Ft/fő, <6 év ingyenes, 7-14 év 1200,-Ft/fő • fizetés a helyszínen készpénzben vagy kártyával.


A víz az úr – Víziközmű Múzeum látogatással

április 22. hétfő 10:00-12:00

Utánajárunk annak, honnan jön, s hová tart a város arculatát SÉDületesen befolyásoló patak, és hogy városunk milyen egyéb felszíni és felszín alatti vízkészletekkel büszkélkedhet. Tematikus időutazásunk a Szent Anna kápolna elől indul, és a városi vízgazdálkodás kulisszatitkait szemléltető Víziközmű Múzeumban ér véget. Sétainfo: Szent Anna kápolna előtt (Jókai Mór utca 1.) • 2,2 km • 2 óra • 2000,-Ft/fő, <6 év ingyenes, 7-14 év 1200,-Ft/fő • fizetés a helyszínen készpénzben vagy kártyával.


Betekints NaTúra

április 19. péntek 14:00-16:30

A Betekints-völgy geobotanikai értékeivel ismerkedünk természetvédelmi szakmérnökünk vezetésével. Sétainfo: Betekints Hotel belső parkolója (Veszprémvölgyi út 4.) • 2,5 km • 2,5 óra • 2000,-Ft/fő, <6 év ingyenes, 7-14 év 1200,-Ft/fő • fizetés a helyszínen készpénzben.


Pannon Egyetem, ahogy még nem láttad

március 29. péntek 16:00-18:00
április 26. péntek 16:00-18:00
május 24. péntek 16:00-18:00

Szerviz alagút, légópince, imaszoba, laborok, diákcsínyek, elvtársak, kartársak, az egyetem életének fordulópontjai. Sétainfo: Veszprém, Pannon Egyetem ’A’ épület előtt (Egyetem utca 10.) • 1 km • 2 óra • 2000,-Ft/fő, <6 év ingyenes, 7-14 év 1200,-Ft/fő • fizetés a helyszínen készpénzben vagy kártyával.Művészek, rabbik, kereskedők és mártírok – Izraelita temető és ravatalozó bejárással

március 24. vasárnap 10:00-12:00
április 28. vasárnap 10:00-12:00
május 26. vasárnap 10:00-12:00

Járjuk be együtt az egykor virágzó veszprémi zsidó közösség ikonikus helyeit a Buhim utcától az izraelita ravatalozóig! Sétainfo:  Szabadság tér (pad mellett) • 2 km • 2-2,5 óra • 2000,-Ft/fő (kortól függetlenül) • fizetés a helyszínen készpénzben vagy kártyával.


FelfedeZOO –  családi séta
május 25. szombat 10:00

Sétánkon távcsöves segítséggel eredünk a különleges és teljesen veszélytelen állatok nyomába, miközben az épületek, szobrok múltjával és az állatok szimbolikájával ismerkedünk. Távcsövet biztosítunk. A sétát elsősorban 6-12 éves gyermekeknek és szüleiknek ajánljuk. Sétainfo: Hangvilla előtt (Brusznyai Árpád utca 2.)• 1 km • 1-1,5 óra • 1600,-Ft/fő (kortól függetlenül) • fizetés a helyszínen készpénzben vagy kártyával.

 

A sétákra előzetes jelentkezés szükséges! 
turajo.hu, info@turajo.hu, +36 20 824 4675
Facebook: Veszprém másképp
Facebook: Bakony-Balaton másképp

Cím: Veszprém
Új jövevények a Veszprémi Állatkertben


Új jövevények a Veszprémi Állatkertben

Új ritka egzotikus fajjal bővült a Veszprémi Állatkert állatállománya. Bővebben Rövidebben

Új ritka egzotikus fajjal bővült állatállományunk. A Veszprémi Állatkertben még soha nem látott rózsás kanalasgémek érkeztek. A 2015-ben épült Magyarország legnagyobb, 5000 m2 alapterületű, 14 méter belmagasságú, egyedi kialakítású röpdéje, flamingóknak, skarlát íbiszeknek és több récefajnak is otthont ad. A belső tavakkal, csobogókkal, pihenőhelyekkel kialakított madárröpdében a látogatók kijelölt ösvényekről, közvetlen közelről figyelhetik meg a szabadon mozgó, repkedő vízi és szárazföldi madarakat. A röpdében a Dél-amerikai állatvilág kerül bemutatásra, 10 faj közel 140 egyede látható. 

A kanalasgémek első pillantásra kissé a flamingóra emlékeztető nagytestű gázlómadarak. A kanalasgém nevét hosszú, kanálszerűen kiszélesedő csőréről kapta. Az állat a vízben gázolva, furcsa alakú csőrét jobbra-balra mozgatva halássza ki a vízből a táplálékát. Társas életmódot folytatnak, így hamar sikerült beilleszkedniük az Állatkerti csapatba. 

A Hamburgi Hagenbeck Állatkertnek köszönhetően a rózsás kanalasgémek mellett öt példány chilei flamingó is érkezett a Veszprémi Állatkertbe. 

Forrás: Veszprémi Állatkert facebook oldala

Cím: 8200 Veszprém, Kittenberger u. 17.
Bezárja kapuit a Laczkó Dezső Múzeum - Forrás: veol.hu


Bezárta kapuit a Laczkó Dezső Múzeum

A felújítási munkálatok miatt a veszprémi Laczkó Dezső Múzeum főépülete 2019. január 27-ig volt látogatható, közel egy évre bezárta kapuit. Bővebben Rövidebben

A főépület mellett álló Bakonyi Ház előre bejelentkezett látogatók, csoportok számára január 27-e után is megtekinthető lesz, tudtuk meg S. Perémi Ágota múzeumigazgatótól.

A mintegy harmincmillió forint értékű EFOP-támogatási forrásból megvalósuló fejlesztésről S. Perémi Ágota elmondta, célja a közösségi oktatóterek és kiszolgálóhelyiségek korszerűsítése, hogy az épület megfeleljen a XXI. századi elvárásoknak.

– Szeretnénk, ha látogatóink komfortosabban éreznék magukat az épületben. Ehhez elengedhetetlen egy szép közösségi tér, ahol bármikor összegyűlhetnek – emelte ki az intézményigazgató, aki elmondta, az előadásoknak gyakran helyet adó Tudástér elsősorban a múzeumpedagógiai foglalkozások helyszíne marad, míg a korábban kevéssé kihasznált, ám ezúttal jelentősen megújuló Látványkönyvtár reprezentatív programokat befogadó és közösségi eseményeknek teret biztosító szerephez jut, ezenkívül modernebb illemhelyekkel, korszerű ruhatárral is gazdagodik az épület.

Mint azt S. Perémi Ágota elmondta, a közel egy éven át tartó felújítások részeként a belső modernizálás mellett energetikai fejlesztések, külső átalakítás, fűtéskorszerűsítés, nyílászárócsere, illetve egy lift kialakítása is tervben van, ám ezek egy további, energetikai megújulást elősegítő, a város által koordinált TOP-pályázat részeként valósulnak meg.

Brányi Mária alpolgármester a várható felújítások témájában tavaly ősszel tartott sajtótájékoztatón kifejtette, a következő években több olyan beruházást – az energetikai TOP-pályázat vagy a Zöld város program – indít a város, mely javítja a múzeumi munka feltételrendszerét, ezekre a város több mint kétszázmillió forint értékű pályázati forrást biztosít.

Forrás: veol.hu

Cím: 8200 Veszprém, Erzsébet sétány 1.

Miről szól az Európa Kulturális Fővárosa kezdeményezés?

Az Európa Kulturális Fővárosa program az Európai Unió egyik legfontosabb kulturális programja, amelynek célja rámutatni Európa kulturális gazdagságára, sokszínűségére, valamint a közös kulturális vonásokra Európán belül, hozzájárulva ezáltal Európa népeinek szorosabb együttéléséhez és egymás jobb megértéséhez. Az Európa Kulturális Fővárosa címet 2023-ban – a korábbi évektől eltérően – egyetlen városként Veszprém viseli majd.

Veszprém EKF2023-pályázata 

Veszprém és a balatoni régió közös, az Európa Kulturális Fővárosa 2023-program keretében kidolgozott pályázata a kulturális kínálat bővítését, sokszínűségének növelését és európai vonatkozásainak hangsúlyosabbá tételét célozza, egyebek mellett nemzetközi együttműködéseken keresztül. Törekszik a kultúrához hozzáférés szélesítésére, a kulturális közösségépítésre, további célja pedig a kulturális szektor teljesítményének és a kultúra más ágazatokhoz kapcsolódásának erősítése, valamint a város nemzetközi arculatának erősítésére a kultúra révén.

Hogy mit is várunk a pályázattól, és miért lenne jó ez a régiónak?

  • Kulturális hatások
  • Társadalmi változások
  • Gazdasági előnyök
  • Ökológiai fejlődés
  • Városi élet élénkülése

Forrás: 2023veszprem.hu

Veszprém EKF2023 pályázata a csatolmányban olvasható és letölthető!

 
 
Aktuális információk: 2023veszprem.hu
Cím: Veszprém
EKF 2023 Veszprém


EKF 2023 VESZPRÉM

Megcsináltuk! Veszprém lesz Európa Kulturális Fővárosa 2023-ban! Bővebben Rövidebben

2018.12.14. VESZPRÉM LESZ EURÓPA KULTURÁLIS FŐVÁROSA 2023-BAN

Beérett az elmúlt három év kemény munkája, a szakmai zsűri és a Magyarország kormányának döntése alapján Veszprém és a balatoni régió viselheti 2023-ban az Európa Kulturális Fővárosa címet.

A döntést pénteken délután, Budapesten hirdette ki a bírálóbizottság a három pályázó város, Debrecen, Győr és Veszprém csapatainak részvételével.

Krucsainé Herter Anikó kulturális kapcsolatokért és fejlesztésekért felelős helyettes államtitkár megnyitó beszédében úgy fogalmazott: valójában mind nyertesek vagyunk és mind gazdagodtunk, függetlenül attól, hogy az Európa Kulturális Fővárosa 2023 címnek csak egy kiválasztottja lehet. Valójában azonban mindhárom város megérdemelné ezt a titulust, hiszen példaértékű helytállásról és komoly munkáról tettek tanúbizonyságot az elmúlt időszakban.

– 2018-ban ünnepeljük a kulturális örökség európai évét, ami Európa kiemelkedő művészeti eredményeit, hagyományait és értékeit állítja reflektorba. Lehetőséget kínál, hogy bemutassuk Európa kulturális sokszínűségét és elősegíti, hogy a kultúra még jobban hozzájáruljon Európa gazdaságának és társadalmának fejlődéséhez. Pontosan ezeket a célokat szolgálja az Európa Kulturális Fővárosa kezdeményezés is – hangsúlyozta köszöntőjében Zupkó Gábor, az Európai Bizottság Magyarországi Képviseletének vezetője. – A cím lehetővé kívánja tenni, hogy az európai polgárok többet tudjanak meg egymás kultúrájáról, megcsodálják közös történelmünk emlékeit, megtapasztalják az európai értékek gazdagságát és az európai összetartozás érzését.

A megtisztelő címet eddig összesen 60 város viselhette, amely minden esetben hosszú távú fejlődést hozott a város kulturális infrastruktúrájában, növelte a polgárok önbecsülését és a város iránti büszkeségét, javította a városról kialakult korábbi képet, aktívabb résztvevőket eredményezett a kultúrában, fokozott turizmust, nagyobb ismertséget és gazdasági előrelépést eredményezett.

A címet eddig minden évben két európai város nyerhette el, 2023-ban egyedülálló módon azonban csak Magyarországról kerül ki győztes. Az első fordulóban összesen hét pályázó vett részt: Debrecen, Eger, Gödöllő, Győr, Székesfehérvár, Szombathely és Veszprém, közülük végül Debrecen, Győr és Veszprém került be a második fordulóba.

A döntőbe jutott városok mindegyikének november 9-ig kellett leadnia végleges pályázati anyagát, majd ezt követően a 12 tagú bizottság öt zsűritagja személyesen is meglátogatta a pályázó városokat – Veszprémbe december 12-én, szerdán látogattak el –, pénteken pedig utoljára prezentálták a városok elképzeléseiket a zsűri előtt.

Aiva Rosenberg, az európai testület elnöke elmondása szerint szerették volna, ha mindhárom város nyerhetett volna, hiszen mind nagyszerű munkát végeztek és rengeteg új, progresszív gondolattal találkoztak az első válogató óta. A végső döntésnél végül hat fő szempontot vettek figyelembe, amely alapján javaslatot tettek az EMMI-nek, ki viselje a címet 2023-ban: ezek a város kulturális stratégiája és az EKF-fel való kapcsolata, a pályázat művészeti, kulturális tartalma, az európai dimenzió megjelenése, a város pénzügyi és szervezeti kapacitása, az elképzelések társadalmi hatása, illetve a pályázat költségvetése.

MINDEZEK ALAPJÁN AZ EURÓPA KULTURÁLIS FŐVÁROSA CÍM GYŐZTESE VÉGÜL VESZPRÉM LETT.

Ezzel a város, illetve a balatoni régió lehetőséget kapott, hogy a kultúra eszközével, a polgárok bevonásával megteremtse Európa jövőjét – hiszen éppen ez az EKF kezdeményezés lényege: interkulturális párbeszédet folytatva továbbadni az örökségünket és valami újat létrehozni – mondta el az elnök asszony beszédében.

A döntést hatalmas üdvrivalgás fogadta, Porga Gyula polgármester pedig úgy fogalmazott: egy fantasztikusan kiélezett versenyben kerültek ki győztesként két nagyon tekintélyes magyar város mellett.

„Ha értékelnem kell a győzelmet, az első gondolat ezért mindenképpen az örömé. A második pedig a köszöneté, hiszen az, hogy idáig el tudtunk jutni, csapatmunka eredménye. Szeretném megköszönni a térségben lévő polgármestereknek, önkormányzatoknak, civil szervezeteknek, vállalkozásoknak, hogy segítettek minket és szurkoltak nekünk végig.

Holnap ugyanakkor már megkezdődik a munka, mert az, hogy Veszprém egyedül viselheti 2023-ban az Európa Kulturális Fővárosa címet, egyben nagy felelősség is. Akár csak az, hogy közben a magyar kultúrát is kell képviselnünk. Ám ha ugyanazt az egységet, bizalmat, erőt meg tudjuk tartani, ami a pályázat megírásához vezetett, akkor biztos vagyok benne, hogy sikerülni fog.”

A komoly munka valóban most kezdődik, az EKF testülete pedig a továbbiakban sem engedi el Veszprém kezét: folyamatosan nyomon követi majd, hogyan halad a pályázat megvalósítása.

Forrás: www.vehir.hu

 

2018.12.15. Porga Gyula: komoly Veszprém programjának társadalmi támogatottsága

Veszprém polgármestere szerint nagy siker a városnak az Európa Kulturális Fővárosa 2023 cím. Mint Porga Gyula szombaton az MTI-nek elmondta, az elmúlt években komoly társadalmi támogatottságot sikerült építeni a program köré.

Veszprém pályázata a Beyond címet viseli, ami arra utal, hogy szeretnének túllépni korábbi nehézségeiken, lebontani a falakat az önkormányzatok, a vállalkozói és a civil szféra között - emelte ki a polgármester. Hozzátette: nagyfokú bizalmat sikerült kialakítani a régió szereplői közt az előkészítés során, és ha ezt meg tudják tartani, sikeres lesz a program végrehajtása is.

Porga Gyula hangsúlyozta: az Európa Kulturális Fővárosa 2023 cím nem csak egy évről szól, már 2019 elején meg kell kezdeni a munkát. Nagy a felelősség, hiszen 2023-ban Veszprém egyetlen városként lesz Európa kulturális fővárosa, és nemcsak a régió, hanem egész Magyarország kultúráját kell közvetítenie Európa felé.

A polgármester arról is beszélt, hogy nem terveznek nagy infrastrukturális beruházásokat - ezt már a beadott pályázatban is hangsúlyozták -, és fontosnak tartja, hogy fenntartható módon hajtsák végre a programot.

Célként tűzték ki a Balatont és a térséget jellemző szezonalitás megszüntetését, mert - mint arra Porga Gyula rámutatott - a potenciál és az infrastruktúra rendelkezésre áll a térségben ahhoz, hogy egész évben tudjanak vendégeket fogadni. Bár Veszprémben pezsgő kulturális élet zajlik, szeretnének még több embert bevonni a programba, ezért Veszprém egyfajta városfejlesztő és közösségépítő eszközként is tekint a programra - tette hozzá.

Megjegyezte: több európai középvároshoz hasonlóan Veszprémre is jellemző, hogy a tehetséges fiatalok elmennek nagyobb városokba - akár a fővárosba vagy Nyugat-Európába -, a pályázat segítségével ezt a tendenciát is megfordítanák. Olyan szolgáltatásokat szeretnének nyújtani a térségben, hogy a fiatalok, ha el is mennek, visszatérjenek és itt tudjanak kiteljesedni.

Az EKF-projekt független nemzetközi szakértői testülete Veszprém pályázatát támogatta az Európa Kulturális Fővárosa 2023 címre, a döntést pénteken jelentették be Budapesten. A címért hét magyar város - Debrecen, Eger, Gödöllő, Győr, Székesfehérvár, Szombathely és Veszprém - indult, a második fordulóban Debrecen, Győr és Veszprém közt dőlt el, hogy melyik város lesz Európa Kulturális Fővárosa 2023-ban.

Forrás: www.vehir.hu

 

2018.12.16. EKF pályázat

A csatolmányban megtekinthetik a nyertes pályázatot! 

 

Cikkünk folyamatosan bővül!

Aktuális információk: 2023veszprem.hu

Cím: Veszprém
Ismerd meg a Laczkó Dezső Múzeum kabalafiguráját!


Ismerd meg a Laczkó Dezső Múzeum kabalafiguráját!

Mikulás napján megérkezett a várva várt plüssállat, amely természetesen a kavicsfogú álteknős alapján készült, Laczkó Dezső 1899-es felfedezése okán. Bővebben Rövidebben

A múzeum nevét – 115 éves múltjában –, számos kiállítás és tudományos eredmény fémjelzi, de eddigi történetében kabalaállatot még soha nem mutattak be. Most ez is megtörtént. A bemutatón először Schnitzer Miklós alkotó munkáját tekinthettük meg, aki a kabalafiguráról készített egy kisfilmet.

Katona Lajos Tamás geológus ismertette a kavicsfogú álteknős történetét, melyet tehát 1899-ben fedezett fel Laczkó Dezső (1860-1932), a veszprémi Jeruzsálemhegyen. A teknős felfedezése mellett kagylókra, puhatestűekre, és gerincesekre is lelt. Laczkó Dezsőről végül – számos ősmaradvány mellett – megyei múzeumot, forrást neveztek el, de azon kevés geológusok közé tartozik, akinek szobra is van.

S. dr. Perémi Ágota, a múzeum igazgatója elmondta: cél, hogy minél több gyerekhez eljusson a kis kabala, ami nem csak plüssként létezik, de már mágnesen, poháron, táskán, kulcstartón és noteszen is megtalálható.

Forrás: vehir.hu

 

Az alábbi videó a Laczkó Dezső Múzeum kabalafiguráját tekinthetjük meg:

Cím: 8200 Veszprém, Erzsébet sétány 1.
Iratkozzon fel hírlevelünkre!