Programok

Légy ott(hon) Veszprémben városismereti játék


Légy ott(hon) Veszprémben városismereti játék (2021.05.12. - 2021.12.31.)

Tudjon meg többet Veszprém kulturális örökségéről! Sétáljon végig a megadott útvonalon, oldja meg a rejtélyeket, és ha elég leleményes, a játék végén apró ajándékkal is jutalmazzák. Ismerje meg a Légy ott(hon) Veszprémben városismereti játék részleteit! Bővebben Rövidebben

A játékban való részvétel:

A  városismereti játék három, előre gondosan összeállított, hangulatos útvonalon halad. A felfedezőnek a Légy ott(hon) Veszprémben térképre van szüksége, amit  a veszprémi Tourinform Irodában szerezhet be (Óváros tér 2.) ingyenesen. 

A séta során 15 állomás vár a kirándulóra, abban, hogy pontosan hol helyezkednek el az állomások, segít az adott  helyszín neve (címe), egy régi kép és a várostérkép is  Ahol nehezebb lenne megtalálni a következő célpontot, a játék szövegében is találhatóak segítő instrukciók. A játékos kérdések túlnyomó részét a helyben látottak alapján tudja  megfejteni felfedező, így is ösztönözve a sétára.

A városismereti játék online felülete a linkre kattintva érhető el.

 

3 útvonal közül lehet választani:

1. útvonal: A várispán titka (Veszprémi Vár)

2. útvonal: A királyné gyöngysora (belváros)

3. útvonal: Tűzre, vízre vigyázzatok! (Séd-patak völgye)

 

A várispán titka
(Veszprémi Vár)

Séta hossza: 1,5 km
Séta időtartama: kb. 1 óra
Séta nehézségi foka: könnyű

 

Veszprém és környéke egykor a királyi uradalom központja volt. Elsősorban arra volt hivatva, hogy székhelye legyen a királyi uradalom fejének, az ispánnak. A várispán a királyi joghatóság letéteményese volt, a király nevezte ki és a védett belső várban állt egykor a kúriája. 

Háború esetén az ispán volt a vár kötelékébe tartozó népek „hadköteleseinek” vezére.

 

Játék ismertetése:

A séta során minden leleményességre, ügyességre lesz szükség, hogy a rejtélyeket ki lehessen bogozni. Minden jó megfejtéssel közelebb lehet kerülni a várispán titkához. A séta során mindegyik helyesen megoldott rejtély jutalma egy kulcs. 

 

A királyné gyöngysora
(belváros)

Séta hossza: 2,5 km
Séta időtartama: kb. 1,5 óra
Séta nehézségi foka: közepes

István király korától Veszprém a királyi család birtokából kihasított uradalom központja, a királynék városa.

Már Sarolta is Veszprémben tartózkodott a hagyomány szerint, majd Gizella királyné Veszprém iránti szeretetét növelte az itt épült bazilikája, az ő házi temploma, így Veszprém Esztergom mellett második otthona lett.

A székesegyház kegyura a mindenkori királyné volt. A veszprémi püspököt illette meg a királynék koronázásának kiváltsága, ő volt a királyné kancellárja is.

 

Tűzre, vízre vigyázzatok!
(Séd-patak völgye)

Séta hossza: 3,5 km
Séta időtartama: kb. 2 óra
Séta nehézségi foka: közepes

​Ez az utunk a veszprémi Séd völgyébe visz. Kevés olyan festőien szép sziklavidék van hazánkban, mint ez a völgy.
A patak 60-80 méter mély völgyet vágott a dolomit fennsíkba és szeszélyes kanyarokkal keresi a kitörési pontot. Hangulatos kanyarulatában, mint egy öbölbe nyúlik bele délről északra a veszprémi Vár-hegy és folytatása, a Szent Benedek-hegy.
A Vár-hegyre épült Veszprém vára és körülötte – először csak a mély völgyben, majd a fennsíkot is meghódítva – a település.
A Séd-völgyben sétálva, nem csak a veszprémi táj vadregényes szépségében gyönyörködhetünk, hanem időutazást is tehetünk a város ezer éves múltjának emlékeit felfedezve.
Kevés magyar településnek van annyi történelmi vonatkozású műemléke, mint Veszprémnek. A görög apácák kolostorának a Betekints-völgyben megbúvó romjaitól, amely az államalapító Szent István király helykereséséről regél, a tatárjárás viharait átélt Margit romokon keresztül a török hódítás és az azt követő újjáéledés ezer emléke mesél a múltról.
Mindezen emlékeket megismerhetjük ezen a sétán, mely a város története szempontjából igen érdekes sorsú helyeket érint.
A Séd völgyéből kiemelkedő Vár-hegy biztos pontként segíti tájékozódásunkat, ahogy várbéli központjával az ezer éves püspökség és világi közigazgatás is biztos alapot és mély gyökereket jelent a veszprémi kultúrának.
Ez a séta Veszprém belvárosából, a központból indul, a buszpályaudvarral szemben lévő Köd utcában kell megkeresni az erdő titkos bejáratát.
Segít a térkép, a jelölt Galamb utca pályaudvar felé eső végén van a lejárat.

Cím: Veszprém
Esemény időpontja:2021.05.12. - 2021.12.31.
Szervező neve: Tourinform Veszprém
Szervező címe: 8200 Veszprém, Óváros tér 2.
Szervező tel.: +36 88404548
Szervező E-mail: info@veszpreminfo.hu
Szervező Weboldal: http://veszpreminfo.hu
Csoportok részére foglalható tematikus séták Veszprémben


Csoportok részére foglalható tematikus séták Veszprémben (2021.01.01. - 2021.12.31.)

Csoportjával Veszprémbe tervez látogatást? Profi idegenvezetőt keres? Tekintse meg a választható tematikákat, a Tourinform Veszprém munkatársai örömmel segítenek a veszprémi városnézés megszervezésével kapcsolatban! Bővebben Rövidebben

Választható tematikus séták Veszprémben:

Veszprémet 2019 október végén A zene városa címmel tüntette ki az UNESCO. Veszprém, a zenélő ékszerdoboz elnevezésű sétánkon az érdeklődő zenebarátok megismerkedhetnek azokkal a bevárosi helyszínekkel, melyek kötődnek a város zenei múltjához és jelenéhez. A résztvevők átfogó képet kapnak Veszprémről, a város zenei nagyjairól, a híres fesztiválokról, és ami a városnézést rendhagyóvá és élménydúsabbá teszi: az ötletgazda idegenvezető és népdalénekes, a Veszprém megyei Prima-díjas Gizella Nőikar szólistája, Kruppa-Jakab Éva a helyszínekhez kötődő dallamokat ad elő.

…és a zenei ráadás:

Az igazi zenerajongók kiegészítésként (opcionálisan)* megrendelhetik a város kiemelt művészeti együttese, a Veszprém megyei Prima-díjas Gizella Nőikar rövid szabadtéri kóruskoncertjét (15 perces előadás Br. 32.000 Ft) vagy a helyi tehetséges fiatalokból álló Improgress duó rövid könnyűzenei koncertjét (15 perces előadás Br. 32.000 Ft) is. Mindkét esetben a séta előtt legalább egy héttel jelezni kell az igényt a zenés produkcióra.

A.

Időtartam: 3 óra

Útvonal: Megyeház tér - Brusznyai u. - Szabadság tér - Rákóczi utca - Óváros tér - Vár utca – Benedek-hegy (kb. 1,5-2 km-es kényelmes séta)

(A csoport igényeinek megfelelően a séta időtartama, útvonala rövidíthető, rugalmasan alakítható.)

Célcsoport: városnéző csoportok – fiatalok, középkorúak, nyugdíjasok

Találkozási pont: Csermák Antal Zeneiskola előtt (Veszprém, Megyeház tér 5.)

A séta a Tourinform Veszprémnél rendelhető meg díja: Br. 25.000 Ft/ csoport magyar nyelven, Br. 35.000 Ft/ csoport angol nyelven. (A csoport létszáma maximum 50 fő.) *A kiegészítésként rendelhető Gizella Nőikar és Improgress koncertek felár ellenében igényelhetők Br. 32.000 Ft, illetve Br. 32.000 Ft összegben (bővebb információ ld. feljebb).

B.

Időtartam: 2 óra

Útvonal: Óváros tér - Vár utca – Benedek-hegy (kb. 1-1,5 km-es kényelmes séta)

(A csoport igényeinek megfelelően a séta időtartama, útvonala rövidíthető, rugalmasan alakítható.)

Célcsoport: városnéző csoportok – fiatalok, középkorúak, nyugdíjasok

Találkozási pont: Csermák Antal Zeneiskola előtt (Veszprém, Megyeház tér 5.)

A séta a Tourinform Veszprémnél rendelhető meg díja: Br. 20.000 Ft/ csoport magyar nyelven, Br. 25.000 Ft/ csoport angol nyelven. (A csoport létszáma maximum 50 fő.) *A kiegészítésként rendelhető Gizella Nőikar és Improgress koncertek felár ellenében igényelhetők Br. 32.000 Ft, illetve Br. 32.000 Ft összegben (bővebb információ ld. feljebb).

 

További információ és édeklődés az alábbi elérhetőségeken:

Cím: 8200 Veszprém, Óváros tér 2.

E-mail: veszprem@tourinform.hu

Telefonszám: +36 88 404-548, +36 20 404 4044

Honlap

Csoportjával Veszprémbe tervez látogatást? Profi idegenvezetőt keres? Forduljon bizalommal a Tourinform Veszprém munkatársaihoz a veszprémi idegenvezetés megszervezésével kapcsolatban!

Irodánk foglalkozik idegenvezetés-közvetítéssel. A szolgáltatás megrendeléséhez kérjük, töltse ki online megrendelősablonunkat, és tájékozódjon a különjárati autóbuszok parkolásával kapcsolatosan az alábbi «linken».

Érdemes a látogatás előtt legalább 5 munkanappal megrendelni a szolgáltatást.

Hasznos információk az idegenvezetés előtt:
Busszal való érkezés esetén a különjárati autóbusz az utasok le- és felszállásának idejére (max. 5 perc) ideiglenesen várakozhat a Vörösmarty Mihály téren található megállóhelyen (felfestett sárga útburkolati jel, buszmegálló táblával jelölve, GPS koordináták: Szél.: 47° 5' 25.5" N / Hossz.: 17° 54' 46.9" E).  melytől 10 perces sétára található az óváros és a Vár. 
A Vár ingyenesen látogatható, azonban a benne lévő művészeti galériák és egyházi kiállítóhelyek mindegyikén külön kell jegyet váltani. 
Az idegenvezetés díja nem tartalmazza a kiállítóhelyek belépőjegyárait! 
35 főnél nagyobb csoport esetén már két idegenvezetőt javasolunk.

Időtartam: választható, 2-, vagy 3 órás

Útvonal: Óváros tér - Vár (kb. 1 km-es kényelmes séta)

(A csoport igényeinek megfelelően a séta időtartama, útvonala rövidíthető, rugalmasan alakítható.)

Célcsoport: városnéző csoportok – fiatalok, középkorúak, nyugdíjasok

 

A séta a Tourinform Veszprémnél rendelhető meg, díjak:

Br. 18.000 Ft/ csoport magyar nyelven, Br. 24.000 Ft/ csoport angol/német nyelven a 2 órás séta
Br. 23.000 Ft/ csoport magyar nyelven, Br. 29.000 Ft/ csoport angol/német nyelven a 3 órás séta

További nyelveken (pl. olasz, orosz, francia) is tudunk idegenvezetőt szervezni a városnézésre.

Az idegenvezetéssel kapcsolatos további kérdés esetén kérjük, látogassa meg folyamatosan frissülő turisztikai honlapunkat, vagy keressen minket elérhetőségeinken, kollégáink készséggel állnak rendelkezésére.

Szeretettel várjuk Önöket a királynék városában!

Várjuk szíves megrendelését a városnézésre, melyet írásban igazolunk vissza az idegenvezető nevével és mobilszámával.

Csoportjával Veszprémbe tervez látogatást? Profi idegenvezetőt keres? Forduljon bizalommal a Tourinform Veszprém munkatársaihoz a veszprémi idegenvezetés megszervezésével kapcsolatban!

Irodánk foglalkozik idegenvezetés-közvetítéssel. A szolgáltatás megrendeléséhez kérjük, töltse ki online megrendelősablonunkat, és tájékozódjon a különjárati autóbuszok parkolásával kapcsolatosan az alábbi «linken».

Érdemes a látogatás előtt legalább 5 munkanappal megrendelni a szolgáltatást.

Hasznos információk az idegenvezetés előtt:
Busszal való érkezés esetén a különjárati autóbusz az utasok le- és felszállásának idejére (max. 5 perc) ideiglenesen várakozhat a Vörösmarty Mihály téren található megállóhelyen (felfestett sárga útburkolati jel, buszmegálló táblával jelölve, GPS koordináták: Szél.: 47° 5' 25.5" N / Hossz.: 17° 54' 46.9" E).  melytől 10 perces sétára található az óváros és a Vár. 
A Vár ingyenesen látogatható, azonban a benne lévő művészeti galériák és egyházi kiállítóhelyek mindegyikén külön kell jegyet váltani. 
Az idegenvezetés díja nem tartalmazza a kiállítóhelyek belépőjegyárait! 
35 főnél nagyobb csoport esetén már két idegenvezetőt javasolunk.

Időtartam: választható, 2-, vagy 3 órás

Útvonal: Szaléziánum - Benedek-hegy - Margit-romok - Veszprémvölgyi apácakolostor (kb. 2-2,5 km-es séta)

(A csoport igényeinek megfelelően a séta időtartama, útvonala rövidíthető, rugalmasan alakítható.)

Célcsoport: városnéző csoportok – fiatalok, középkorúak, nyugdíjasok

 

A séta a Tourinform Veszprémnél rendelhető meg, díjak:

Br. 14.000 Ft/ csoport magyar nyelven, Br. 17.000 Ft/ csoport angol/német nyelven a 3 órás séta

További nyelveken (pl. olasz, orosz, francia) is tudunk idegenvezetőt szervezni a városnézésre.

Az idegenvezetéssel kapcsolatos további kérdés esetén kérjük, látogassa meg folyamatosan frissülő turisztikai honlapunkat, vagy keressen minket elérhetőségeinken, kollégáink készséggel állnak rendelkezésére.

Szeretettel várjuk Önöket a királynék városában!

Várjuk szíves megrendelését a városnézésre, melyet írásban igazolunk vissza az idegenvezető nevével és mobilszámával.

Ez a városnézés izgalmas időutazást ígér azoknak, akik szívesen hallgatnak veszprémi történeteket, engedik szabadjára fantáziájukat, s merülnek el a város legendás múltjában. A séta során az Óváros tér és a Veszprémi vár legendás épületeit és lakóit ismerhetjük meg.

Időtartam: 2 - 2,5 óra vagy 3 - 3,5 óra

A) útvonal (2 - 2,5 óra): Óváros tér - Tűztorony - Várnegyed - Székesegyház - Panorámaterasz

B) útvonal (3 - 3,5 óra): Óváros tér - Tűztorony - Várnegyed - Székesegyház - Panorámaterasz - Benedek-hegy - Margit romok

Választható nyelvek: magyar - német - angol

Ajánlott múzeumok: Székesegyház/Tűztorony/Gizella kápolna és Szent György kápolna

 

További információ itt található.

Kapcsolat és foglalás az alábbi linken érhető el.

Elérhetőség:

idegenvezetok.veszprem@gmail.com

Interaktív városnéző séták során idegenvezető kíséri végig a csoportot, aki mesél a városról, történelemről, mindezt interaktív feladatokkal és feladványokkal tarkítva. Így válik a hagyományos séta igazi városfelfedező élménnyé. A csoportra szabott feladatoknak köszönhetően bármely korosztály számára ajánlott. Bár főleg osztálykirándulások kedvenc programja, kiváló csapatépítő is formálható belőle.

Időtartam: 2 - 2,5 óra vagy 3 - 3,5 óra

A) útvonal (2 - 2,5 óra): Óváros tér - Tűztorony - Várnegyed - Székesegyház - Panorámaterasz

B) útvonal (3 - 3,5 óra): Óváros tér - Tűztorony - Várnegyed - Székesegyház - Panorámaterasz - Benedek-hegy - Margit romok

C) igény esetén bármely helyszínre adaptálható

Választható nyelvek: magyar – német - angol

Ajánlott múzeumok: Székesegyház/Tűztorony/Szaléziánum/Gizella kápolna és Szent György kápolna

 

További információ itt található.

Kapcsolat és foglalás az alábbi linken érhető el.

Elérhetőség:

idegenvezetok.veszprem@gmail.com

E városnézés izgalmas történetekkel ismerteti meg a vendégeket a magyar királynék és Veszprém, a „Királynék városa” kapcsolatáról. Már Gizella királyné is szívesen töltötte itt az időt. Na de hol és mit csinált első koronás királynénk a városban? Milyen legendák, történetek és tárgyi emlékek maradtak fent ebből az időből? A sétán kiderül.

Időtartam: 2 – 2,5 vagy 3 - 3,5 óra

A) útvonal (2 - 2,5 óra): Óváros tér - Tűztorony - Várnegyed - Székesegyház - Panorámaterasz

B) útvonal (3 - 3,5 óra): Óváros tér - Tűztorony - Várnegyed - Székesegyház - Panorámaterasz - Benedek-hegy - Margit romok

Választható nyelvek: magyar - német - angol

Ajánlott múzeumok: Székesegyház, Gizella kápolna és Szent György kápolna

 

További információ itt található.

Kapcsolat és foglalás az alábbi linken érhető el.

Elérhetőség:

idegenvezetok.veszprem@gmail.com

A tematikus városnézés fókuszában ezúttal Veszprém egyházi értékei állnak. A városnézés fő témája a püspökség és az egyes püspökök veszprémi és országos tevékenységének átfogóbb története. Megtudhatjuk, hogy ki alapította a veszprémi püspökséget, s hogy hogyan lett a veszprémi püspökből egyre nagyobb úr nem csak a városban, hanem országos viszonylatban is. Koronázó püspökeink nyomában járva megtudhatjuk, miért Veszprém a királynék városa, milyen luxusban élt a veszprémi püspök már a 18. században, vagy hogy ki koronázta Erzsébet királynét.

Időtartam: 2 - 2,5 óra vagy 3 - 3,5 óra

Találkozó: Óváros tér

A) útvonal (2 - 2,5 óra): Óváros tér - Tűztorony - Várnegyed - Székesegyház - Panorámaterasz

B) útvonal (3 - 3,5 óra): Óváros tér - Tűztorony - Várnegyed - Székesegyház - Panorámaterasz - Benedek-hegy - Margit romok

Választható nyelvek: magyar - német - angol

Ajánlott múzeumok: Székesegyház, Szaléziánum

 

További információ itt található.

Kapcsolat és foglalás az alábbi linken érhető el.

Elérhetőség:

idegenvezetok.veszprem@gmail.com

Fáklyás sétánk egy felejthetetlen élmény az esti fényekbe burkolózott Vár utca látnivalói mentén. Megelevenednek a legendák, megszólal a lámpagyújtogató dala... Este minden más. Aki nem hiszi, próbálja ki esti fáklyás városnézésünket.

Időtartam: 2 - 2,5 óra vagy 3 - 3,5 óra

A) útvonal (2 - 2,5 óra): Óváros tér - Tűztorony - Várnegyed - Székesegyház - Panorámaterasz

B) útvonal (3 - 3,5 óra): Óváros tér - Tűztorony - Várnegyed - Székesegyház - Panorámaterasz - Benedek-hegy - Margit romok

Választható nyelvek: magyar - német - angol       

 

További információ itt található.

Kapcsolat és foglalás az alábbi linken érhető el.

Elérhetőség:

idegenvezetok.veszprem@gmail.com

Kevesen tudják, de a Veszprémi Vár a modern művészet egyik magyar fellegvára. A város nem csak történelmi értékekből tartogat váratlant, gyűjteményeit nemzetközi szinten is számon tartják. Ki ne lenne erre kíváncsi? Sétánk során elmerülünk a modern művészet formáiban és benézünk egy pár galériába.

Időtartam: 2 - 2,5 óra vagy 3 - 3,5 óra

A) útvonal (2 - 2,5 óra): Óváros tér - Tűztorony - Várnegyed

B) útvonal (3 - 3,5 óra): Belváros - Óváros tér - Tűztorony - Várnegyed

Választható nyelvek: magyar - német - angol

Ajánlott kiállítóhelyek: Művészetek Háza Veszprém kiállítóhelyei

 

További információ itt található.

Kapcsolat és foglalás az alábbi linken érhető el.

Elérhetőség:

idegenvezetok.veszprem@gmail.com

Sétánkon kanyargós utcácskákon, zeg-zugos városrészeken át régi malmokhoz látogatunk el, elképzeljük, milyen volt az élet egy középkori női zárdában, miközben a vár festői sziluettje kísér minket. Utunk a híres-neves Séd-patak partján vezet...

Időtartam: 2 - 2,5 óra vagy 3 - 3,5 óra

A) útvonal: Óváros tér - Úrkúti malom - Szerelem sziget - Margit-romok - Davidicum - Viadukt (a sorrend megfordítható)

B) útvonal (3 - 3,5 óra): Fenyves utca - Úrkúti malom - Szerelem sziget - Margit-romok - Davidicum - Viadukt - Veszprém-völgy (a sorrend megfordítható)

Választható nyelvek: magyar - német - angol

Ajánlott múzeumok:  Víziközmű Múzeum (csak előzetes bejelentkezéssel) vagy Veszprémi állatkert

 

További információ itt található.

Kapcsolat és foglalás az alábbi linken érhető el.

Elérhetőség:

idegenvezetok.veszprem@gmail.com

A város méltán büszke zöldterületeire, amelyek mindegyike érdekes múlttal rendelkezik. Ezt a sétát azoknak ajánljuk, akik szeretik a természetet, szívesen ismerkednek eldugott, belső udvarokkal vagy tesznek sétát szépen ápolt parkokban. Aki nem csak a napsütést szeretné élvezni, hanem megismerné e gyönyörű helyek kialakulásának történetét is, azoknak érdemes résztvenni ezen a sétán.

Időtartam: 2 - 2,5 vagy 3 - 3,5 óra

A) útvonal (2 - 2,5 óra): Óváros tér - Színházkert - Veszprémi vár

Javasolt kiállítóhelyek: Szaléziánum, Dubniczay palota

B) útvonal (3 - 3,5 óra): Óváros tér - Úrkúti malom - Szerelem sziget - Margit-romok - Davidicum - Viadukt - Veszprém-völgy (a sorrend megfordítható)

Javasolt kiállítóhelyek: Víziközmű Múzeum (csak előzetes bejelentkezéssel), veszprémi állatkert

 

További információ itt található.

Kapcsolat és foglalás az alábbi linken érhető el.

Elérhetőség:

idegenvezetok.veszprem@gmail.com

Valentin napi, romantikus séta az év bármely napjára! Ismerkedjen meg a városhoz és lakóihoz kötődő romantikus és néha tragikus szerelmi történetekkel!

Időtartam: 2 - 2,5 óra vagy 3 - 3,5 óra

Ajánlott múzeumok: Szaléziánum, Érseki palota (jelenleg zárva tart), Boldog Gizella Főegyházmegyei Gyűjtemény (jelenleg zárva tart)

 

További információ itt található.

Kapcsolat és foglalás az alábbi linken érhető el.

Elérhetőség:

idegenvezetok.veszprem@gmail.com

Híres hegedűművészek, bohém zeneszerzők és modern zenei fesztiválokat megálmodó személyiségek nyomában...

Találkozó: Óváros tér

Időtartam: 2 - 2,5 óra vagy 3 - 3,5 óra

A) útvonal (2 - 2,5 óra): Óváros tér - Vár alja - Várnegyed - Szentháromság tér - Székesegyház - Panorámaterasz

B) útvonal (3 - 3,5 óra): Óváros tér - Vár alja - Belváros - Várnegyed - Szentháromság tér - Székesegyház - Panorámaterasz

Választható nyelvek:  magyar - német - angol

Javasolt kiállítóhelyek: bármely veszprémi múzeum

 

További információ itt található.

Kapcsolat és foglalás az alábbi linken érhető el.

Elérhetőség:

idegenvezetok.veszprem@gmail.com

Ezt a témát elsősorban azoknak szánjuk, akik szeretnének megismerkedni a különböző építészeti stílusokkal, azok kialakulásával és elterjedésével, időbeli változásaival egy történelmi magyar városban.

Időtartam: 2 - 2,5 óra vagy 3 - 3,5 óra

Találkozó: Óváros tér

Útvonal: belváros

Választható nyelvek: magyar - német - angol

 

További információ itt található.

Kapcsolat és foglalás az alábbi linken érhető el.

Elérhetőség:

idegenvezetok.veszprem@gmail.com

Sokszor van úgy, hogy aki már évek óta lakik Veszprémben, és mégis csak elsuhan a város számos látnivalója mellett. Amennyiben Ön is így van ezzel, vagy ellenkezőleg, tud egy történetet a városról, amit csak Ön ismer? Beszéljen össze baráti társaságával, és fedezzük fel Veszprémet újra, együtt! Az útvonal és látnivalók megtekintése igény szerint alakítható. Első alkalommal a veszprémi vár látnivalóit javasoljuk. Igény szerint bármely, vagy akár több múzeum felkeresésére is lehetőség van. Válasszon kedvére!

Időtartam: 2 - 2,5 óra vagy 3 - 3,5 óra

Találkozó: Óváros tér

Útvonal: választható

Választható nyelvek: magyar - német - angol

Javasolt kiállítóhelyek: bármely veszprémi múzeum

 

További információ itt található.

Kapcsolat és foglalás az alábbi linken érhető el.

Elérhetőség:

idegenvezetok.veszprem@gmail.com

Egy színháztörténeti séta a belvárosban izgalmas sztorikkal és nagy nevekkel. Tudja meg mikor és milyen hírességek léptek fel Veszprémben, hány színház található a városban, s kik azok, akiknek köszönhetjük, hogy városunkban ilyen jelentős a színházi kultúra, hiszen színház az egész város!

Időtartam: 2 - 2,5 óra vagy 3 - 3,5 óra

Útvonal: Óváros tér - Belváros

Választható nyelvek: magyar - német - angol

 

További információ itt található.

Kapcsolat és foglalás az alábbi linken érhető el.

Elérhetőség:

idegenvezetok.veszprem@gmail.com

 

 • MűvészBejáró Veszprémvölgy
 • MűvészBejáró Fejesvölgy
 • Bögre és Te-a Kossuth utcán
 • Bögre és Te-a Vár utcán
 • Bögre és Te-a Jókai utcán
 • MűvészBejáró Veszprém
 • Tokkal és vonóval – Auer exkluzív
 • Pannon Egyetem, ahogy még nem láttad
 • Művészek, rabbik, kereskedők és mártírok
 • Vidámpark Anno – Úttörővasút alagút látogatással
 • Veszprém Geopolisz – Óvóhely bejárással
 • A víz az úr – Víziközmű Múzeum látogatással
 • MalomKERÉKtúra – malom bejárással
 • FelfedeZOO
 • Malomsorsok a Séd mentén – malom bejárással
 • Őrölt család

A  séták részvételi feltételeiről az alábbi linkre kattitva tájékozódhat.

További információ:

Raffai Csilla
Telefonszám: +36 20 824 4675
E-mail: csilla.raffai@gmail.com

 

 

További biztonsági előírások az MTÜ ajánlása (COVID-19 Kézikönyv) alapján 

"Idegenvezetők
-erősen javasolt a maszk viselése a résztvevők számára
-programokat kizárólag olyan helyen lehet tartani, ahol biztosítható a másfél méteres védőtávolság betartása
-a programok illusztrációs anyagait rendszeresen fertőtleníteni kell
-a séták/programok maximális létszámát úgy kell meghatározni, hogy a biztonsági előírások betarthatóak legyenek
-a programokon csak azokat szabad fogadni, akik egészségesek, a magukat betegnek érző vendégek számára rugalmas lemondási és átfoglalási feltételek biztosítása javasolt
-a programokat megelőzően a résztvevőket tájékoztatni kell a konkrét programra vonatkozó biztonsági előírásokról

Jelen ajánlás nem minősül hatósági előírásnak és nem mentesít a hatályos közegészségügyi és egyéb jogszabályok betartásának kötelezettsége alól."

Cím: Veszprém
Esemény időpontja:2021.01.01. - 2021.12.31.
Szervező neve: Tourinform Veszprém
Szervező címe: 8200 Veszprém, Óváros tér 2.
Szervező tel.: +36 88 404 548
Szervező E-mail: info@veszpreminfo.hu
Szervező Weboldal: http://veszpreminfo.hu
INTERAKTÍV MALOMTÖRTÉNETI KIÁLLÍTÁS A FENYVES MALOMBAN


INTERAKTÍV MALOMTÖRTÉNETI KIÁLLÍTÁS A FENYVES MALOMBAN (2021.10.05. - 2021.10.06.)

Interaktív malomtörténeti kiállítás Veszprém egyetlen épségben megmaradt vízimalmában. Bővebben Rövidebben

Helyszín: Fenyves Malom (Veszprém, Fenyves utca 65.)


A malomtörténeti kiállítás interaktív jellegét az adja, hogy a kiállított eszközöket a látogatók megfoghatják, kipróbálhatják. Több kézimalom kerül kihelyezésre, amelyeken az érdeklődők megtapasztalhatják az őrlés nehézségeit, és a megőrölt búzát magukkal vihetik egy kis lisztes zsákban. A gyerekek szitálhatnak, mázsával lemérhetik magukat, malomkövet élezhetnek, és megnézhetik egy vízikerék összeállításának folyamatát.

A bejáratnál a látogatók kis térképet kapnak, amely segítségével játékosan ismerkedhetnek meg a régi eszközökkel. A gyereksarokban lehetőséget biztosítanak a kisebbek szórakoztatására is (pl. vízimalmos kirakóval, fajátékokkal, népi játékokkal, kiskonyhával). Könyvmentő polcot helyeztek ki a régi könyvek ingyenes csere-beréje érdekében.


A belépőjegy: 500,-Ft/fő (3 éves kor alatt ingyenes)

Tekintettel arra, hogy a malom belső terébe egyszerre csak korlátozott számú embert tudnak beengedni, kérik, hogy mindenki előzetesen jelezze a részvételi szándékát (hány fővel érkeznének) a fenyvesmalom@gmail.com email címen, vagy a 0670-455-4134 telefonszámon. Előzetes egyeztetés alapján a kiállítás bármikor látogatható. 

A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa Program támogatásával. 


Programok:

Családi délelőtt: 2021. október 24. vasárnap 10:00-12:00


 

Cím: 8200 Veszprém, Fenyves utca 65.
Esemény időpontja:2021.10.05. - 2021.10.06.
Szervező neve: Fenyves Malom
Szervező címe: 8200 Veszprém, Fenyves utca 65.
Szervező tel.: 06704554134
Szervező E-mail: fenyvesmalom@gmail.com
Szervező Weboldal: https://veszprembalaton2023.hu/esemeny/fenyves-malom-veszprem
CSENDNAPOK PROGRAMSOROZAT A MŰVÉSZETEK HÁZA RENDEZÉSÉBEN


CSENDNAPOK PROGRAMSOROZAT A MŰVÉSZETEK HÁZA SZERVEZÉSÉBEN (2021.10.07. - 2021.12.09.)

A MŰVÉSZETEK HÁZA VESZPRÉM és az ITTMOST Kör szervezésében Csendnapok október 6. és december 9. között. Bővebben Rövidebben

Október 7. csütörtök 17:00

A SZERENÁD - ELŐPREMIER A CSENDNAPOK VENDÉGEINEK


A film tíz évvel ezelőtt , a Petőfi Színházban bemutatott mese adaptációja, a darab írójának, Máté P. Gábornak első filmes rendezése. A szereplők között megtalálhatóak mindkét veszprémi színház színészei, többek között Szelle Dávid (Csendherceg), Módri Györgyi, Pap LÍvia. Operatőr Ladányi János, zeneszerző Szili Péter, koreográfus Túrós-Máté Kinga. 

A vetítés után Herth Viktória beszélget az alkotókkal. 
(A film hivatalos szakmai premierje a következő héten lesz.)

 

Október 9., szombat 14:00

ERDŐFÜRDŐ


A japán sinrin-joku módszere azon túl, hogy erősíti az immunrendszert, karbantartja a vérnyomást, csökkenti a stresszt, közelebb visz bennünket a természethez. E jótékony hatásokat a Kolostorok és Kertek séta útvonalon tapasztalhatjuk meg. Kényelmes cipőben, sportos ruházatban jöjjenek, és kérjük, hogy vizet és íróeszközt hozzanak magukkal! 
A Veszprém Megyei Honismereti Egyesülettel közös program. 
Esőnap: október 16. szombat :14:00
A sétát vezeti: Nagyné Kozma Ildikó ny. tanár, klímareferens
Gyülekező: Kolostorok és Kertek - Jezsuita templom

 

Október 13., szerda 17:00

CSENDEBEN MEGTALÁLT ÖNBECSÜLÉS


Az állandó zajban nem csak egymást, magunkat sem halljuk. Elveszítettük a kapcsolatot önmagunkkal, elveszítettük az önbecsülésünket. A csendben találhatjuk meg újra.
Előadó: Nagy Sándor lelkigondozó, a Sola Scriptura Teológiai Főiskola oktatója

 

Október 20., szerda 17:00

CSENDSÉTA A VÁR KÖRÜL


Bármilyen furcsa, a csend megtapasztalásához még csend sem kell. Egy autó berregése, kergetőző gyerekek nevetése, madárfütty, szélsuhogás között is rátalálhatunk a csendre, ha figyelünk. Ezt tesszük szokásos vár alatti sétánk sorá. Utána közös meditáció a Dubniczay-palotában. 
Vezetőnk: Kálazi Ági reikimester
Gyülekező: a Dubniczay-palota előtt

 

Október 28., csütörtök 17:00

JELEN LENNI - A FIGYELEM MŰVÉSZETE


Az évezredes hagyományok és a mai modern tudomány bizonyítékai megegyeznek abban, hogy elménk és figyelmünk használatának módja a legjelentősebb tényező életminőséggünk szempontjából. Beszélgessünk róla, tapasztaljuk meg, építsük be mindennapjainkba! 
Előadó: Tóth Miklós mindfullnessoktató

 

November 6., szombat 15:00

CSENDKÓSTOLÓ AZ ÖSKÜI KEREKTEMPLOMBAN


Megyesi Ferenc érseki szertartó, plébános bemutatja a plébániatemplomot, a kerektemplomot, elmondja számára mit jelent a csend. Találkozónk végén Nagy Csaba lantművész ad koncertet. 
Indulás különjárati autóbusszal 15 órakor a Köd utcai parkolóból, hazaindulás kb. 17 órakor. 
Részvételi dí felnőtteknek 1.200 Ft, diákoknak és nyugdíjasoknak 1.000Ft. 
A program regisztrációhoz kötött és a részvételi díj előzetes befizetéséhez kötött. 
A díj befizethető a Dubniczay-palota jegypénztárában keddtől vasárnapig 10 és 17 óra között. 

 

November 10., szerda 17:00

CSENDKIÁLLÍTÁS ÉS TEASZERTARTÁS


Válogatás a városi önkormányzat tulajdonában lévő képzőművészeti alkotásokból. 
A kiállítást megnyitja Herth Viktória, a kiállítás kurátora. 
A megnyitó után a teafogyasztás művészetét tanulhatjuk meg Hortobágyi Ágitól, a Nagyi Kertje Teaház és Fogadó tulajdonosától. 

 

November 19., -20., péntek, szombat

KÉT DÉLUTÁN MÁRAI SÁNDORRAL


Az író műveiből készült filmek vetítése 
A gyertyák csonkig égnek - 16:00
Eszter hagyatéka - 18:00
A titkos szám - szombat 15:00
Kaland - szombat 17:00
Szombaton a filmek rendezője, Sipos József is vendégünk lesz, akivel Kilián László beszélget. 

 

November 25.,  csütörtök 17:00

A BIBLIA ÚTJA A KÉPZŐMŰVÉSZETBEN


Reisinger János előadás
Mi történt a katakombafestményektől Ravenna mozaikjain át Giotto fellépéséig, majd a nyugati művészet bibliai tárgyú festészetéig, különös tekintettel Leonardo, Michelangelo és Rembrandt művészetére.

 

November 27., szombat 14:00

ÁRAMLÁS - MŰVÉSZETTERÁPIÁS FOGLALKOZÁS


"Elindultam egy úton. Arrafelé haladok, amerre szeretnék? Az én kezemben van az irányítás? Mi gátol, mi segít célom elérésében?" Ezekre a kérdésekre keressük a választ a Csendkiállítás művei között. A művészetterápiás foglalkozáson résztvevők saját alkotást készítenek, miközben jobban megismerhetik önmagukat és fejleszthetik kreativitásukat. A foglalkozást vezeti: Bognár Tibor művészetterapeuta

 

November 30., kedd 17:00

ELEKTROMÁGNESES KÖRNYEZETÜNK ÉS AZ EGÉSZSÉG


Hogyan változik az elektromágneses környezetünk? Az előadásból megismerjuk a mobil kommunikáció fejlődését, a lehetséges egészséggel összefüggő kérdéseket, az 5G kihívásait és betekintünk az "okos" jövőbe.
Előadó: dr. Thuróczy György PhD, a Nemzeti Népegészségügyi Központ osztályvezetője

 

December 4., szombat 15:00

ZENÉS BESZÉLGETÉS


Hegyeshalmi László képzőművésszel, a Művészetek Háza Veszprém munkatársával és Fazekas Gergely zenetörténésszel, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem docensével Hert Viktória beszélget.

 

December 9., csütörtök 17:00

MINDFULNESS A PANDÉMIA IDEJÉN


Az önmagunkkal való együttérzés bizonyítottan hatékony pszichológiai módszer, amely lehetővé teszi, hogy nemcsak mások felé, hanem önmagunk felé is pozitívan és empátiával közelítsünk, ezzel is csökkentve a stresszt. Fontos, hogy képesek legyünk jelen lenni és tudatosítani az adott helyzett, adott pillanat kihívásait vagy éppen békéjét. Álljunk meg, figyeljünk és fogadjuk el a valóságot! Előadó: Prof. Perczel-Forintos Dóra, a SOTE Klinikai Pszichológia Tenszékének vezetője

 

A programok az aktuális jogszabályok betartásával látogathatóak!
A műsorváltoztatás jogát fenntartják!

Cím: 8200 Veszprém, Vár utca 29.
Esemény időpontja:2021.10.07. - 2021.12.09.
Szervező neve: Művészetek Háza Veszprém
Szervező címe: 8200 Veszprém, Vár u. 17.
Szervező tel.: +36 88 425 204
Szervező E-mail: arthouse@arthouseweb.hu
Szervező Weboldal: https://www.muveszetekhaza.hu

Orfeo Zenekar és Purcell Kórus

Heléne Guilmette - szoprán

Marianne Beate Kielland - mezzószoprán

Bernhard Berchtold - tenor

Stephan Macleod - basszus

vezényel: Vashegyi György

HAYDENEUM

J. Haydn: C-dúr Te Deum, Hob. XXIIIc:2

J.G. Albrechtsberger: h-moll Miserere

J.N. Hummel: D-dúr Te Deum

M. Haydn: d-moll (,,Szent Ferenc"), MH 826

 

Capella Savaria és Purcell Kórus

Baráth Emőke - Theodora

Szutrély Katalin - Irene

Balogh Eszter - Didymus

Megyesi Zoltán - Septimus

Cser Krisztián - Valens

vezényel: Vashegyi György

Händel: Theodora, 1749

 

Budapesti Fesztiválzenekar

Kertész György - cselló

Szőke Zoltán - kürt

koncertmester: Pilz János

John Stanley: d--moll concerti vonóskarra, op. 2.- No. 4

Corelli: D--dúr concerto grosso, op. 6., No. 1

Vivaldi: a--moll csellóverseny, RV419

Mozart: 3. Esz--dúr kürtverseny, K. 447

Benjamin Britten: Simple Symphony, op. 4.

 

Patrick Dunachie - kontratenor

Edward Button - kontratenor

Julian Gregory - tenor

Christopher Bruerton - bariton

Nick Ashby - bariton

Jonathan Howard - basszus

 

Concerto Budapest

Várjon Dénes - zongora

vezényel: Keller András

Bartók: Két portré

Bartók: 2. zongoraverseny

Beethoven: 3. ,,Eroica" Szimfónia

 

 

 

Bérletárak:

13 400 Ft / 15 900 Ft / 19 400 Ft / 21 900 Ft

A helyre szóló bérlethosszabbítás 2021. augusztus 15-ig tart, új bérlet 2021. szeptember 30-ig, az első hangversenyig váltható.

Bérletek válthatók a Hangvilla jegypénztárában (Veszprém, Brusznyai u. 2.; +36 88 889 180), valamint online a www.jegymester.hu oldalon.

Cím: 8200 Veszprém, Brusznyai u. 2.
Esemény időpontja:2021.09.30. - 2022.04.21.
Szervező neve: Historia Hangvilla Étterem, Kávézó és Rendezvényközpont
Szervező címe: 8200 Veszprém, Brusznyai u. 2.
Szervező tel.: +36 88 889 185
Szervező E-mail: info@historiahangvilla.hu
Szervező Weboldal: http://www.historiahangvilla.hu
Lészen ágyú!


Lészen ágyú! (2021.10.06. - 2022.01.15.)

A Laczkó Dezső Múzeum szeretettel meghívja Önt LÉSZEN ÁGYÚ! Gábor Áron rézágyúja című időszaki kiállítására! Bővebben Rövidebben

Lemhényi Gábor Áron (1814–1849) székely kisbirtokos, asztalosmester, tüzértiszt kultusza már 1849-ben kibontakozott, amikor a magyar közvélemény először értesült a háromszéki ellenállás részleteiről. Az ágyúöntő tüzér őrnagy 1849. július 2-án Kökös és Uzon között szenvedett hősi halált egy ágyúgolyó találat következtében. A kiállítás címében szereplő idézet Gábor Áron legendás beszédéhez köthető, amelyet 1848. november 16-án tartott Sepsiszentgyörgyön, elnyerve ezzel a felhatalmazást az ágyúöntésre. Irányítása alatt körülbelül 70 löveg készült, amelyből csak egy hiteles ágyúcső maradt fenn. A tárlat fő látványosságát, a rézágyút, vízvezeték-szerelés közben találták meg Kézdivásárhelyen az egykori lőszergyárnak is otthont adó Rudolf Kórház udvarán 1906. augusztus 18-án. Az ágyú 1923-ban Kézdivásárhelyről került a sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeumba. Az „ágyúöntő” hőshöz köthető székely nemzeti ereklye hosszas politikai előkészületet követően, 2010-ben kerülhetett vissza Sepsiszentgyörgyre.


Az ágyú Budapesten történő bemutatását az tette lehetővé, hogy a Kós Károly által tervezett sepsiszentgyörgyi múzeum épületét felújították, így a műtárgy – más egyéb 1848–49-es ereklyékkel együtt – a budapesti Hadtörténeti Múzeumban vendégeskedett. Ezen tárgyakból összeállított kiállítás a sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeum, illetve a budapesti Hadtörténeti Múzeum közös munkája.  A tárlat a fővároson kívül Szegeden és Kecskeméten is bemutatásra került. A kiállítás Veszprémben, a Laczkó Dezső Múzeumban október elejétől tekinthető meg. Az ágyú mellett a műtárgyak között szerepel többek között Deák Ferenc pipagyűjteményének egy darabja, amelyet az 1832–1836-os országgyűlés idején kapott gróf Széchenyi Istvántól, Gábor Áron saját maga által készített kisasztala vagy például Bem József tábornok botja, Kiss Ernő altábornagy nyerge és számos olyan tárgy, amely az 1848–1849-es forradalom és szabadságharchoz, illetve a világosi fegyverletételt (1849. augusztus 13.) követő megtorláshoz kapcsolódik. A tárlatot hadifogságban készült karperecek, kupák és egyéb kézzel készített tárgyak színesítik. A Laczkó Dezső Múzeum gyűjteményeiben található karpereceket, börtön-emlékeket, vagy gróf Batthyány Lajos pipáját is megtekinthetik a látogatók. Egy rövid animációs film mutatja be az ágyúöntés technikáját az érdeklődőknek.

Fogl Krisztián Sándor történész


A kiállítás megnyitójának időpontja: 
2021.10.06. szerda 17 óra
Helyszín: Veszprém, Laczkó Dezső Múzeum

 

Cím: 8200 Veszprém, Erzsébet sétány 1.
Esemény időpontja:2021.10.06. - 2022.01.15.
Szervező neve: Laczkó Dezső Múzeum
Szervező címe: 8200 Veszprém, Erzsébet sétány 1.
Szervező tel.: 06 88 426 081
Szervező E-mail: info@ldm.hu
Szervező Weboldal: http://laczkodezsomuzeum.hu/
A Petőfi Színház októberi programajánlója


A Petőfi Színház októberi programajánlója (2021.10.01. - 2021.10.31.)

A veszprémi Petőfi Színház októberben is színvonalas előadásokkal várja a látogatókat! Tekintse meg a programkínálatot! Bővebben Rövidebben


NAGYSZÍNHÁZ


A hőstenor

2021.10.01. 19:00 Csokonai bérlet
2021.10.02. 19:00 Gárdonyi bérlet
2021.10.03. 17:00 Őszikék bérlet
2021.10.15. 19:00 Latinovits bérlet
2021.10.16. 19:00 Bujtor István bérlet
2021.10.17. 19:00 Bérletszünet
2021.10.20. 19:00 Kolontár bérlet
2021.10.22. 19:00 Kossuth Zsuzsanna bérlet
2021.10.29. 19:00 Sík Sándor bérlet
2021.10.30. 19:00 Tánczos bérlet

Hárman a padon

2021.10.04. 19:00 Bérletszünet

Hagymácska

2021.10.07. 10:00 Gyermekbérlet
2021.10.07. 15:00 Gyermekbérlet
2021.10.18. 10:00 Gyermekbérlet
2021.10.18. 15:00 Gyermekbérlet
2021.10.19. 10:00 Gyermekbérlet
2021.10.19. 15:00 Gyermekbérlet
2021.10.21. 10:00 Gyermekbérlet
2021.10.21. 15:00 Gyermekbérlet

Mozartra várva...

2021.10.28. 19:00 Bérletszünet

Amit nem mondhattunk el...

2021.10.31. 19:00 Bérletszünet


KERÉNYI IMRE KULT-MAGTÁR (BALATONALMÁDI)


Meddig vagyok?! 

2021.10.05. 19:00 Bérletszünet

"Emlékszilánkok"

2021.10.17. 19:00 Bérletszünet

Kezed örökké szorítom

2021.10.21. 19:00

Tortúra

2021.10.26. 19:00 Bérletszünet

Mustármag

2021.10.30. 19:00 Bérletszünet


LATINOVITS-BUJTOR JÁTÉKSZÍN


Élet.történetek.hu/ A mi Józsink/ Erzsike

2021.10.08. 19:00 5. - pedagógus - bérlet
2021.10.12. 19:00 4. Bérlet

Kezed örökké szorítom 

2021.10.18. 19:00 Bérletszünet

Tortúra 

2021.10.25. 19:00 Bérletszünet


 

 

 

Cím: 8200 Veszprém, Óvári Ferenc u. 2.
Esemény időpontja:2021.10.01. - 2021.10.31.
Szervező neve: Veszprémi Petőfi Színház
Szervező címe: 8200 Veszprém, Óvári F. u. 2.
Szervező tel.: +36 88 564 220
Szervező E-mail: titkarsag@petofiszinhaz.hu
Szervező Weboldal: http://www.petofiszinhaz.hu
Hommage á Barcsay kiállítás a Vass László Gyűjtemény galériájában


Hommage á Barcsay kiállítás a Vass László Gyűjtemény galériájában (2021.10.01. - 2022.01.31.)

Hommage á Barcsay kiállítás a Művészetek Háza Veszprémben 2021. október 01. és 2022. január 31. között. Bővebben Rövidebben

A kiállítás 2021. október 01. és 2022. január 31. között megtekinthető a Modern Képtár Vass László Gyűjtemény galériájában (Veszprém, Vár utca 3-7.)


Kiállításmegnyitó:

A Művészetek Háza Veszprém és Vass László műgyűjtő tisztelettel meghívja Önt a Hommage á Barcsay kiállítás megnyitójára.

A tanítványok nevében bevezetőt mond és megnyitja: Klimó Károly képzőművész.

Cím: 8200 Veszprém, Vár utca 3-7.
Esemény időpontja:2021.10.01. - 2022.01.31.
Szervező neve: Művészetek Háza Veszprém
Szervező címe: 8200 Veszprém, Vár u. 17.
Szervező tel.: +36 88 425 204
Szervező E-mail: arthouse@arthouseweb.hu
Szervező Weboldal: https://www.muveszetekhaza.hu